Näin löydät hyvän vuokralaisen haasteellisessa markkinatilanteessa

Vuokralla asuminen on kasvattanut suosiotaan viime vuosina voimakkaasti varsinkin isoissa kaupungeissa. Viime vuosien pandemia-aika on kuitenkin osoittanut, että kasvavaankin markkinaan voi tulla häiriöitä. Kun vapaiden vuokra-asuntojen määrä kasvaa hyvin nopeasti, ei hyviä vuokralaisia välttämättä löydykään yhtä helposti kuin aiemmin.

Heikompi suhdanne voi saada vuokranantajan harkitsemaan vuokran laskemista ja ilmaisia vuokrakuukausia. Huonojen päätösten seurauksena vuokraustoiminnan tuotot laskevat, eikä tuloja enää saakaan kerättyä omaisuuden ylläpitoon. Huonoja ratkaisuja voi välttää varautumalla hankalaan markkinatilanteeseen ennakolta.

Asuntosijoittaja Harri Huru on kokenut vuokranantaja ja asuntosijoittamista sekä vuokraamista koskevien opastavien sisältöjen tuottaja. Tämä juttusarja pohjautuu Harrin Ostan Asuntoja Blogin, YouTube- ja podcast-sisältöihin.

1. Suhtaudu vuokraukseen liiketoimintana ja tunne sen vaiheet

Vuokraamalla voi sekä saada tuottoa pääomalle että kartuttaa omaisuuttaan. Siinä, missä tuotot ovat mahdollisia, voi toki syntyä myös tappioita. Suhtaudu siksi vuokraustoimintaan kuin liiketoimintaan. Selvitä itsellesi vuokraustoimintasi prosessi vuokrausilmoituksen jätöstä aina poismuuttotarkastukseen asti, ja mieti miten pystyt itse vaikuttamaan toiminnan tuloksellisuuteen eri vaiheissa.

Kun tiedät, miten kannattava vuokraustoiminnan prosessi toimii, pystyt haasteellisessakin markkinatilanteessa toimimaan aktiivisesti ja pitämään asuntosi vuokrattuna oikeaan hintaan.

Seuraa vuokra-asuntojen kysynnän ja tarjonnan kehitystä sekä eri kaupunkien vuokratasoja

2. Tarjoa hyväkuntoisia vuokrakoteja  

Myös vuokralla asuvat haluavat luonnollisesti asua hyväkuntoisissa, kauniissa kodeissa. Hyväkuntoinen vuokra-asunto houkuttelee asukkaiksi vuokralaisia, jotka osaavat arvostaa asunnon hyvää kuntoa ja haluavat pitää hyvää huolta kodistaan. Hyväkuntoisen, oikein hinnoitellun kodin vuokrattavuus säilyy hyvänä haasteellisemmassakin markkinatilanteessa.

Tarkista asuntosi vuokrataso vuokralaskurilla

3. Mieti, millaiset vuokralaiset voisivat kiinnostua asunnostasi

Kun vuokraat asuntoasi, älä yritä tarjota kaikkea kaikille. Mieti sen sijaan, mikä asunnossasi, taloyhtiössä tai asuinalueessa voisi erityisesti kiinnostaa ja keitä. Muokkaa sitten vuokrausilmoituksesi tavoittelemaasi kohderyhmää puhuttelevaksi ja markkinoi asuntoa sopivilla mielikuvilla. Jos esimerkiksi sallit lemmikit asunnossa, kerro ilmoituksessa, että asuntosi lattiat ovat kestävää laminaattia ja että lähellä on loistavat ulkoilumaastot sekä pari koirapuistoa.

Löydä sopiva vuokralainen Varmasti vuokralle -takuulla, jätä ilmoitus Vuokraovi.comiin

4. Tarjoa vuokralaiselle turvallinen asukaskokemus

Vuokralaisilla on erilaisia tarpeita vuokrasuhteen kestolle, mutta kukaan tuskin haluaa jäädä yllättäen ilman kotia. Vähennä siis vuokranantajana riskiä yllättävästä vuokrasuhteen päättymisestä. Voit kertoa vuokralaiselle, että tavoitteenasi on omistaa asunto pitkäjänteisesti ja pitää se vuokrattuna, ja että vuokraustoimintasi perustuu lakiin sekä hyvään vuokraustapaan. Kerro, että toimit asiallisesti ja ymmärrät esimerkiksi sen, mitä tarkoitetaan asunnon normaalilla kulumisella.

Kun olet itse vuokranantajana selvillä määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen eroista, pystyt valitsemaan niistä omaan vuokraustoimintaasi sopivamman ja selittämään myös vuokralaiselle, miten valinta vaikuttaa esimerkiksi hänen vuokranmaksuvelvollisuuteensa sekä vuokrasuhteen irtisanomiseen.

Lisää vinkkejä asuntosijoittamiseen löydät Harri Hurun Ostan Asuntoja Blogista!