Näin onnistut tonttikaupoilla! Ammattilaisen viisi vinkkiä tonttihakuun

Kaunis koti, oma piha ja tilaa toteuttaa oman näköistä elämää lähellä tärkeimpiä palveluita. Moni unelmoi tämän tyylisestä asumisesta ja haluaa toteuttaa omia visioitaan rakentamalla oman kodin. Ennen rakentamista on kuitenkin tehtävä kaupat tontista, jonne talo voisi kohota.

Tontin hankkiminen on aikaa ja harkintaa vaativa päätös. Sen ostamiseen liittyy myös asioita, joita ei välttämättä tule ensimmäisenä ajatelleeksi. Tuusulan kunnan tontti-insinööri Henrik Virta neuvoo, mitä ostajan kannattaa ottaa huomioon tonttikaupoilla.

1. Mieti omat tarpeesi

Aluksi kannattaa miettiä, minne haluaa muuttaa ja mitä paikkaan haluaisi rakentaa. On hyvä myös pohtia välimatkaa kodin ja tärkeiden palveluiden kuten kauppojen, päiväkotien ja koulujen välillä.

Jos esimerkiksi työelämä pyörii lähellä pääkaupunkiseutua, sopiva tontti voi löytyä lähikunnista. Esimerkiksi Tuusulasta on lyhyt matka Helsinkiin, ja matkan voi kulkea oman auton lisäksi julkisilla liikennevälineillä, Virta sanoo

Tonttia valitessa mielessä kannattaa pitää myös yksityiskohdat: mistä suunnasta aurinko paistaa? Onko tontti rinteessä kallioisella maaperällä? Kuinka kauan ajomatka tontilta työpaikalle tai palveluihin kestää?

Päätöksentekoon vaikuttaa myös oma taloudellinen tilanne.

Tonttien ostamisen lisäksi myös niiden vuokraaminen on ollut Tuusulassa suosittua, Virta kertoo.

Esimerkiksi Tuusulan Häriskiven alueelle on tulossa syksyllä 2023 hakuun lisää tontteja. Lue, miksi alueelle kannattaa muuttaa!

2. Tutustu asuinalueeseen

Kun sopiva kaupunki tai kunta on löytynyt, kannattaa alueeseen perehtyä kunnolla – samoin vapaisiin tontteihin.

Yksi tärkeimmistä dokumenteista on alueen asemakaava sekä kunnan karttapalvelu tietolähteenä. Karttapalvelusta selviävät esimerkiksi vapaiden tonttien koot, sijainnit ja tonttirajat.

Karttapalvelusta voi yllä olevien lisäksi selvittää alueen tulevat asemakaavahankkeet tulevine rakennusprojekteineen. Näin esimerkiksi lähistölle rakentuva asuinalueen jatko-osa ei tule tontinostajalle yllätyksenä

Tuusulan kunnan karttapalvelusta saa kattavasti tietoa siitä, mitä ympäristössä tulee tapahtumaan lähitulevaisuudessa tai mitä rakennusprojekteja alueella on juuri meneillään, Virta kertoo.

Tutustu Tuusulan kunnan vapaisiin omakotitontteihin!

Asuinalueilla meneillään olevat rakennusprojektit löytyvät asemakaavasta tai näppärästä karttapalvelusta.

3. Perehdy tontin tietoihin

Seuraavaksi Virta neuvoo perehtymään alueen asemakaavaan ja tontin rakentamistapaohjeisiin.

Materiaaliin tutustuminen on ostajan velvollisuus ennen kauppoihin ryhtymistä.

Tuusulan kunta luovuttaa asemakaavan mukaisia tontteja. Asemakaava määrittää, mitä ja miten tontille saa rakentaa.

Osalla Tuusulan kunnan asuinalueiden tonteilla on lisäksi omat rakentamistapaohjeet. Niissä kerrotaan tarkemmin, mitä tontille saa rakentaa ja minkälaisia suunnitelmia rakennusprojektissa tulee noudattaa.

Ohjeista esimerkiksi selviää, minkälaisia rakennuksia, kattoja tai julkisivuja alueelle edellytetään ja minkälainen rakennusten sijoittelu on, Virta sanoo.

Jos alueella on tehty maaperätutkimuksia, tulokset ilmoitetaan Tuusulan verkkosivuilla. Kaikille alueille tätä ei kuitenkaan tehdä, vaan yleensä niitä tehdään kadunrakentamisen ja kunnallistekniikan rakentamisen tueksi. Tontin saaja on viimeistään vastuussa tarkemmista maaperätutkimuksista.

Rakentamistapaohjeet löytyvät jokaisen omakotitaloalueen omilta aluesivuilta ja ne ovat saatavilla tarvittaessa myös Tuusulan kunnan maankäytöstä. Myös asemakaavamääräyksissä saattaa olla tarkempia määräyksiä rakentamisesta rakentamistapaohjeiden sijaan.

Rakentamistapaohjeet ja asemakaavamääräykset kannattaa käydä ajatuksella läpi ennen tontin hakemista.

4. Hae tonttia

Tontin hakeminen tapahtuu yleensä verkossa. Esimerkiksi Tuusulan kunnan tontteja voi hakea helposti sähköisen tonttihakujärjestelmän kautta.

Tuusulan kunnalla on kolme erilaista tonttihakua. Ensimmäinen on jatkuva tonttihaku, jossa olevia tontteja voi hakea vuoden ympäri milloin tahansa. Toinen on tonttihaku, jossa tontit tulevat haettaviksi tietyllä aikavälillä. Kolmantena on tarjouskauppa, jossa tontti myydään korkeimman tarjouksen tekevälle.

Tuusulan kunnan tontin hakeminen ja ostaminen tai vuokraaminen etenevät selkeiden vaiheiden kautta.

Tontin hakemisen jälkeen on vuorossa käsittelyaika, jonka aikana kunta tekee päätöksen siitä, kenelle tonttia tarjotaan. Esimerkiksi jatkuvissa tonttihauissa käsittelyaika on noin kaksi viikkoa, määräaikaisissa tonttihauissa hakuajan päätyttyä.

Seuraavaksi kunta tarjoaa tonttia valitsemalleen hakijalle. Tämän jälkeen hakijan on maksettava varausmaksu.

Tämän jälkeen ostajalla on noin kolme kuukautta aikaa allekirjoittaa kauppakirja, eli sopimus tontin luovuttamisesta. Kunta perii tontin saajalta ennen kauppakirjan alle­kirjoittamista lisäksi kiinteistönmuodostuskuluja ja kaupanvahvistajakuluja.

Ostaja maksaa myös kaupasta menevän varainsiirtoveron, joka on 4 % kauppahinnasta.

Allekirjoituksen jälkeen Tuusulan kunta avaa tontin saajalle Lupapisteeseen rakennushankkeen.

Jos allekirjoituksen tekee sähköisesti, Maanmittauslaitokselle lähtee automaattisesti haku lainhuudosta, eli kirjaus tontin omistusoikeudesta. Sähköinen allekirjoittaminen on todella helppo ja edullinen, Virta sanoo.

5. Kysy asiantuntijalta!

Mikäli tontit ostoprosessista herää kysymyksiä tai arvot kahden tontin välillä, kannattaa kääntyä asiantuntijoiden puoleen.

Meillä tonttikaupat tehdään nopeasti ja joustavasti. Meiltä voi kysyä lisätietoja ja autamme hakijoita eteenpäin, Virta sanoo.

Virta vinkkaa seuraamaan vapaiden tonttien tilannetta säännöllisesti esimerkiksi kunnan sosiaalisen median kanavista tai verkkosivuilta.

Ilmoitamme näissä kanavissa hyvissä ajoin, kun jonkin alueen tonttihaku on tulossa. Tuusulassa on tarjolla monenlaista tonttia erilaisilta asuinalueilta. Meiltä löytyy jokaiselle jotakin! Virta sanoo.

Tutustu Tuusulan kunnan vapaisiin omakotitontteihin!