Suurin osa suomalaisista ei ota henkivakuutusta, vaikka kannattaisi – kumosimme 5 yleisintä harhaluuloa

Tiedätkö, mitä henkivakuutus maksaa? Entä onko siitä hyötyä, jos asuu vuokralla? Moni suomalainen jättää henkivakuutuksen ottamatta väärän tiedon vuoksi.

Vakuutusyhtiö Ifin asiakkuuspäällikön Ilkka Mannisen mukaan ihmisillä on usein vääriä käsityksiä henkivakuutuksista. Siinä missä esimerkiksi kotivakuutuksen tärkeyttä ei kyseenalaisteta, henkivakuutuksen merkitys jää etäisemmäksi. Manninen heittääkin ilmoille ajatusleikin:

Jos sinulta kysytään, minkä arvoinen asuntosi on, osaat luultavasti antaa jonkinlaisen arvion. Harvempi kuitenkaan osaa heti vastata siihen, minkä arvoinen oma elämä on. Silti sinä olet se, joka tuo rahaa perheellesi – ei asunto, hän sanoo.

Keskinäisen vakuutusyhtiö Kalevan tutkimuksen mukaan vain alle puolet suomalaisista ovat varautuneet kuoleman varalle henkivakuutuksella. Silti juuri henkivakuutus turvaa sen, että perheesi voi jäädä asumaan omaan kotiinsa tai jatkamaan vuokranmaksua kuolemasi jälkeen.

Manninen kumoaa viisi yleisintä harhaluuloa, joiden takia henkivakuutus jätetään turhaan ottamatta.

Myytti 1: Henkivakuutus on kallis

Tutkimuksen mukaan moni pitää henkivakuutuksen korkeaa hintaa esteenä sen ottamiselle. Samaan aikaan käsitys siitä, mitä henkivakuutus maksaa, vaihtelee.

Henkivakuutuksen hinta määräytyy sen ottajan iän ja vakuutuksen suuruuden mukaan. Mitä nuorempi henkilö, sitä edullisempi vakuutus on. Esimerkiksi 30-vuotiaalle henkivakuutus 100 000 euron korvaussummalla maksaa alle kympin kuussa, 40-vuotiaalle hinta on noin leffalipun verran.

Usein hinta yllättää asiakkaamme positiivisesti. Vielä edullisemmalla pääsee, kun valitsee pariturva-henkivakuutuksen. Siinä vakuutus otetaan yhteisesti avo- tai avioparille, ja korvaus maksetaan siinä tapauksessa, jos toinen heistä kuolee, Manninen kertoo.

Ifin henkivakuutuksesta saa lisäksi tuntuvan alennuksen, jos kuuluu johonkin yhtiön lukuisista yhteistyöliitoista tai -järjestöistä.

Säästö voi olla satoja euroja vuodessa, Manninen muistuttaa.

Minkä kokoinen henkivakuutuksen sitten pitäisi olla? Suuntaa antava ohje on laskea yhteen kotitalouden velat, yhden vuoden ansiot ja 20 000 euroa jokaista lasta kohden.

Oman henkivakuutuksesi hinnan lasket helposti Ifin verkkosivuilla. Hinnan laskeminen ei sido vakuutuksen ostoon.

Myytti 2: En tarvitse henkivakuutusta, koska minulla ei ole asuntolainaa

Henkivakuutuksesta puhutaan usein asuntolainan yhteydessä. Manninen kuitenkin painottaa, että vuokralla asuvien perheiden ja pariskuntien on niin ikään erittäin tärkeää turvata toimeentulonsa kuoleman varalta.

Pankin kanssa pystyy yleensä neuvottelemaan ja esimerkiksi lyhennysvapaa järjestyy usein helposti. Vuokranmaksun kanssa on eri juttu, hän selventää.

Puolison ja perheen toisen elättäjän kuolema on järkyttävä tilanne, johon liittyy paljon järjesteltävää ja selvitettävää. Siinä kohtaa on tärkeää, että asumisesta ja sen menoista ei tarvitse kantaa huolta.

Henkivakuutuksen avulla omainen voi jäädä asumaan yhteiseen asuntoon tai saa rauhassa aikaa uuden asunnon etsimiseen, Manninen kuvaa.

Jos asuntolaina on jo maksettu pois, voi henkivakuutuksen suuruutta miettiä arkisten menojen mukaan.

Silloin summan ei välttämättä tarvitse olla yhtä iso kuin asuntovelallisilla. On kuitenkin hyvä käydä läpi kuukausittaiset menot ja mitoittaa henkivakuutus sen mukaan, että esimerkiksi harrastuksista tai muista tärkeistä asioista ei tarvitse luopua, jos perheen toinen aikuinen menehtyy.

Myytti 3: Kuolemani ei vaikuttaisi perheeni toimeentuloon

Normaalituloinen voi ajatella, ettei oma kuolema vaikuttaisi olennaisesti perheen toimeentuloon. Manninen kuitenkin kehottaa kaikkia käymään avoimen keskustelun kuolemasta ja laskemaan, miten perhe tulisi toimeen, jos jotain sattuisi. Jos esimerkiksi lapsiperheen vanhemmista toinen kuolee, perheen tulot laskevat huomattavasti, mutta kiinteät menot pysyvät lähes samoina.

Haluaisitko, että perheesi joutuisi kuolemasi jälkeen muuttamaan pois omasta kodistaan, mahdollisesti toiselle alueelle, jossa ei ole tuttua turvaverkkoa? Lasten pitäisi ehkä vaihtaa koulua ja lopettaa harrastuksensa, Manninen sanoo.

Hän muistuttaa, että kuolemasta koituu läheisille kuluja, joita moni ei tule ajatelleeksi.

Henkivakuutuksella voi kattaa esimerkiksi perintöveron, joka tulee maksettavaksi nopealla aikataululla. Lisäksi hautajaiset ja kuolinpesän kulut vievät oman osansa, Manninen sanoo.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun perheeseen tulee lapsia, pariskuntien on hyvä käydä keskustelu kuolemaan varautumisesta.

Myytti 4: Minulla on perussairaus, joten en saa henkivakuutusta

Yksi yleinen harhaluulo on, että perussairaudet estäisivät saamasta henkivakuutusta. Ifin henkivakuutuksen hakulomakkeeseen kuuluu terveydentilan kartoitus, mutta lopulta vain muutama terveyteen liittyvä tekijä voi estää vakuutuksen myöntämisen.

Henkivakuutusta ei myönnetä sairauslomalla olevalle henkilölle, mutta sitä voi hakea heti sairausloman päätyttyä, Manninen kertoo.

Kartoituksessa kysytään myös päihteiden ongelmakäytöstä sekä työkyvyttömyyseläkkeestä ja kuntoutustuesta. Henkivakuutuksen ostaminen verkosta ei onnistu, mikäli hakijalla on ollut viimeisen viiden vuoden aikana sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta tai aivoverisuonisairaus tai jos hänellä on todettu viimeisen kolmen vuoden aikana syöpä tai muu pahanlaatuinen kasvain.

Muissa tapauksissa sairaus ei estä vakuutuksen ottamista.

Tutustu henkivakuutukseen verkossa. Jos sinulla tulee kysyttävää, voit olla yhteydessä Ifin puhelinpalveluun ja kartoittaa yhdessä myyjän kanssa tarpeesi.

Myytti 5: Olen nuori ja terve, joten henkivakuutus ei ole ajankohtainen

On ymmärrettävää ja suotavaakin, että kuoleman mahdollisuus ei pyöri jatkuvasti mielessä – varsinkaan jos on nuori, terve ja hyvinvoiva. Henkivakuutuksessa onkin kyse ennen kaikkea mielenrauhasta.

Heti, jos on vastuita tai velvollisuuksia, kuten lapsia tai yhteinen asuntolaina, henkivakuutuksella voi turvata muiden perheenjäsenten talouden siltä varalta, että pahin mahdollinen tapahtuu. Tosiasia on, että joka vuosi 10 000 työikäistä kuolee Suomessa. Yleisimmät syyt ovat äkilliset sairauskohtaukset ja syöpä, Manninen toteaa.

Laske oman henkivakuutuksesi hinta Ifin verkkosivuilta. Yhteistyöjärjestön jäsenenä säästät jopa satoja euroja vuodessa.

Henkivakuutuksen myöntää vakuutusyhtiö Kaleva.