Tavoitteena kannattava vuokraustoiminta? Muista nämä vinkit!

Vuokraustoiminnan onnistumisella on tärkeä rooli asuntosijoittamisen tuottojen muodostumisessa, erityisesti jos ”osta ja pidä” on valitsemasi strategia asuntosijoittamisessa. Vuokraustoiminnan tuotoilla maksat sijoitusasuntosi vastikkeet ja lainan korot, kasvatat omaisuuttasi lyhentämällä vuokra-asunnon hankintaan ottamaasi lainaa, katat taloyhtiön ja asunnon korjauskuluja sekä maksat verot.

Kun hallitset vuokraustoiminnan perusteet, löydät asuntoosi vuokralaisen, joka kykenee maksamaan vuokraa ja pitämään kodistaan (ja sinun omaisuudestasi) hyvää huolta. Nämä ovat sijoituksesi tuoton kannalta oleelliset asiat. Kun sisäistät seuraavat toimintatavat, vuokraustoimintasi rakentuu vankalle pohjalle ja vältät monet sudenkuopat.

Asuntosijoittaja Harri Huru on kokenut vuokranantaja ja asuntosijoittamista sekä vuokraamista koskevien opastavien sisältöjen tuottaja. Tämä juttusarja pohjautuu Harrin Ostan Asuntoja Blogin, YouTube -kanavan ja Podcastin sisältöihin.

1. Älä säästä luottotietojen tarkistamisen kustannuksissa

Tee mahdollisesta vuokralaisesta aina luottotietotarkistus ja hanki ulosottorekisteriote. Toimi näin, vaikka olisitkin valmis vuokraamaan asunnon maksukykyiselle, joskin luottotietonsa menettäneelle vuokralaisehdokkaalle. Näistä tarkistuksista selviät pikkurahalla.

Kaipaatko apua vuokranasetantaan? Vuokralaskurin avulla voit arvioida, miten asuntosi vuokrataso vertautuu saman alueen vastaavien asuntojen pyyntivuokriin.

2. Vaadi ensin kotivakuutustodistus ja vakuus, luovuta vasta sitten avaimet

Säästyt mahdollisesti suurilta ongelmilta, kun toimit aina edellä mainitussa järjestyksessä – lisäksi annat itsestäsi jämptin ja asiansa osaavan vuokranantajan kuvan. Vaatimalla kotivakuutustodistuksen vältyt vuokraamasta asuntoasi vuokralaiselle, jolle vakuutusyhtiöt eivät myönnä kotivakuutusta. Vakuus taas on vuokralaisen rahaa, jonka säilytät vuokrasuhteen ajan sen varalta, että vuokralainen aiheuttaa asuntoosi normaalia kulumista suurempaa vahinkoa. Hyvissä aikeissa liikkeellä oleva vuokralainen ymmärtää tämän järjestyksen. Luovuta siis avaimet vasta, kun olet turvannut omaisuutesi.

3. Tutustu lakiin asuinhuoneiston vuokrauksesta

Kun rakennat vuokraustoimintasi alusta asti laillisesti vankalle pohjalle, voit välttyä monilta ongelmilta. Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta on siksi jokaisen vuokranantajan peruslukemistoa. Tiedät, mitä tehdä ja millaiset oikeudet sinulla on toimia, jos vuokrasuhteessa ilmenee ongelmia esimerkiksi vuokranmaksussa.

4. Suojaudu tarvittaessa vuokranantajan vakuutuksella

Vaikka edellytätkin vuokralaiselta kotivakuutusta ja taloyhtiöllä on kiinteistövakuutus, saatat vuokranantajana tarvita vielä parempaa vakuutusturvaa. Vuokranantajan vakuutuksella voit turvata toimintasi esimerkiksi tilanteissa, joissa vuokralainen aiheuttaa tahallista vahinkoa asunnossa tai keskeyttää vuokranmaksun. Vakuutusyhtiöillä ei myöskään ole velvollisuutta kertoa vuokranantajalle, että vuokralainen on keskeyttänyt kotivakuutuksensa, vaikka vuokrasopimus sen voimassaoloa edellyttäisikin. Vuokranantajan vakuutusta kannattaa harkita vakavasti ainakin ensimmäisen sijoitusasunnon kohdalla.

5. Seuraa, miten vuokralainen pitää huolta asunnostasi

Vuokrasopimuksen solmimisen jälkeenkin sinun kannattaa vuokranantajana olla kiinnostunut siitä, miten vuokralainen kodistaan huolehtii. Pikkuvikojen tarkistukset paikan päällä tai asunnon laitteiden vaihto tarjoavat hyvän mahdollisuuden vilkaista, miltä kodissa näyttää. Jos kaikki näyttää olevan kunnossa, vuokralaisvalintasi on onnistunut ja asuntosi pysyy todennäköisesti kunnossa jatkossakin.Toimi tässäkin tyylikkäästi ja sovi vuokralaisen kanssa teille molemmille sopiva ajankohta paikan päällä poikkeamiselle.

Lisää vinkkejä asuntosijoittamiseen löydät Harri Hurun Ostan Asuntoja Blogista!