Energiatehokas koti säästää rahaa ja luontoa – huomioi nämä viisi asiaa kun etsit uutta kotia!

Asunnon energiatehokkuus vaikuttaa merkittävästi asumiskustannuksiin, erityisesti sähkön hinnan ollessa korkealla. Asunnon energiatehokkuus myös pienentää asumisen hiilijalanjälkeä. Uutta kotia etsiessä kannattaakin arvioida ehdokkaita energiatehokkuuden näkökulmasta. Kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin asioihin, kun haluat löytää uuden, mahdollisimman energiatehokkaan kodin!

1. Lämmitysmuoto

Suomessa asuntojen lämmitys muodostaa suurimman osan asumisen energiankulutuksesta, niinpä lämmitysmuodolla on tärkeä rooli asunnon energiatehokkuuden ja sitä myötä asumiskustannusten kannalta. Uusiutuvaa energiaa hyödyntävät lämmitysmuodot ovat edullisimpia niin ympäristön kuin käyttökustannustenkin näkökulmasta.

Etuovi.comin haussa voit asettaa esimerkiksi kustannustehokkaan ja uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntävän maalämmön.

Sähkö- tai öljylämmitteisessä asunnossa ilmalämpöpumppu voi säästää energiaa tuhansia kilowattitunteja vuodessa. Etuovi.comin haussa voit lisätä hakukriteeriksi myös lämpöpumpun tai vaikka aurinkolämmön, jolloin haaviisi tarttuu asuntoja, joihin ne on asennettu.

2. Asunnon koko ja pohjaratkaisu

Yhtä tärkeää kuin se, miten lämmitetään, on se, mitä lämmitetään – pienemmän asunnon lämmittämiseen tarvitaan luonnollisesti vähemmän energiaa.

Asunnon ostajan kannattaakin pohtia, kuinka suurelle määrälle neliöitä ja kuutioita on todella tarvetta. Neliöiden tai huoneluvun tuijottamisen sijaan kannattaakin pohtia, onko pohjaratkaisu omiin tarpeisiin sopiva. Rajalliset neliöt saavat usein aikaan kekseliäitä ratkaisuja, kuten monikäyttöisiä ja muunneltavia tiloja.

3. Asunnon ikä

Rakennuksen iästä ei voida yksiselitteisesti tehdä päätelmiä sen energiatehokkuudesta, mutta eri aikakausien rakennuksilla on omat rakennustekniset ominaispiirteensä, jotka vaikuttavat niiden energiatehokkuuteen.  Asuntoa etsiessä kannattaa siis tehdä pieni tutkimusmatka rakennushistoriaan.

Lue myös:

Riskirakenteet asuntokaupassa – tieto lisää turvaa

4. Tehdyt ja tulevat remontit

Uudet asunnot rakennetaan lähtökohtaisesti energiatehokkaiksi, mutta vanhempaa taloa tai asunto-osaketta ostettaessa ostajan on hyvä tarkistaa, mitä energiatehokkuuteen vaikuttavia remontteja on tehty tai suunnitteilla. Kannattaa siis tutustua taloyhtiön tai kiinteistön papereihin huolellisesti ja kysyä tarvittaessa tarkentavia kysymyksiä myyjältä tai isännöitsijältä.

Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän remontti, sähköremontti ja ikkunoiden uusiminen parantavat energiatehokkuutta. Energiatehokkuutta parantavia toimia on järkevää tehdä myös muiden isompien remonttien yhteydessä, esimerkiksi lisätä eristystä julkisivuremontin yhteydessä tai vaihtaa vesikalusteet, tarkistaa vedenpaine ja asentaa huoneistokohtaiset vesimittarit putkiremontin yhteydessä.

5. Energiatodistus kertoo asunnon energiatehokkuudesta

Asuntoilmoituksessa ilmoitetaan usein toteutunut energiankulutus esimerkiksi nelihenkisen perheen käytössä, mutta tarkemmat tiedot itse rakennuksen energiatehokkuudesta selviävät energiatodistuksesta. Energiatodistus perustuu laskelmiin, joissa huomioidaan esimerkiksi asunnon rakenteelliset asiat, lämmitysjärjestelmä, ilmanvaihto ja hyödynnettävät energialähteet.

Energiatodistus kertoo myös, miten asunnon energiatehokkuutta voisi parantaa. Energiatehokkuuteen tehtävät investoinnit, kuten lämmitysjärjestelmän uusiminen, ovat alkuun isoja, mutta maksavat pitkällä aikavälillä itsensä takaisin pienentyneen sähkölaskun muodossa. Energiatehokkuuteen panostamalla vaikuttaa myös positiivisesti kotinsa jälleenmyyntiarvoon tulevaisuudessa.

Lue myös:

Mikä on energiatodistus, milloin se tulee tilata ja mitä se maksaa? 

Mitä maksaa energiaremontti? Katso hintaesimerkit!