Vanhan talon kunnostus on kiehtova matka – Loviisassa kotiunelmat käyvät toteen

Kaupallinen yhteistyö

Loviisa on todellinen vanhojen talojen kaupunki, minkä kunniaksi kaupungissa järjestetään vuosittain Loviisan Wanhat talot -tapahtuma. Sen aikana toinen toistaan hurmaavammat talot avaavat ovensa yleisölle. 

Pääsimme kurkistamaan kahteen erilaiseen, Loviisassa sijaitsevaan vanhaan taloon. Yhteistä näille taloille on se, että niitä entisöidään perinnerakentamisen tärkeintä ohjenuoraa noudattaen – mitään, mikä ei ole rikki, ei tarvitse korjata. 

Rakkaudella remontoitu Lilla Ljuva

Ninan ja hänen soman talonsa yhteinen tarina juontaa juurensa vuoteen 2011, kun hän vieraili Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa voitettuaan sinne liput:

Silloin sanoin ystävälleni, että näin minäkin haluan elää. Loviisan mukava tunnelma ja loviisalaisten ystävällisyys tekivät minuun vaikutuksen. 

Unelmansa kannattaa sanoa ääneen, sillä pari vuotta myöhemmin hänelle tarjottiinkin töitä Loviisasta. Helsingin Kumpulassa sijainnut asunto meni myyntiin, ja sopivan vanhan talon metsästys alkoi. Se otti aikansa, sillä kriteerit olivat selvät: taloon ei saisi olla tehty modernisoivia remontteja ja sen tulisi olla työmäärän ja ylläpitokustannustensa osalta yhden ihmisen hallittavissa. Puolen vuoden aktiivinen etsintä tuotti tulosta ja sopiva pieni talo tuli vastaan. Pitkään tyhjillään ollut talo oli huonossa kunnossa, mutta Nina näki siinä potentiaalia. 

Remontti aloitettiin sisältä ja kun kylpyhuone ja yksi huone olivat valmiina, Nina muutti taloon. Jonkin aikaa tiskit piti tiskata kylpyhuoneessa, mutta prosessi on ollut todellakin kaiken vaivan arvoinen. Nina on tehnyt paljon itse, mutta apuna on ollut myös perinnerakentamisen ammattilaisia. Nyt käynnissä on ikkunoiden entisöinti. 

Matkan varrella olen oppinut paljon ja rakkaus taloa kohtaan on kasvanut kasvamistaan. Olen myös juurtunut tänne Loviisaan, Nina kertoo.

Ninan rakkaudella kunnostettu talo on ollut jo mukana Suomen kaunein koti -ohjelmassa, jossa se pääsikin mukaan kärkikahinoihin.

Paikka, johon laitoin punaisen maton, on sellainen, josta näen pitkään haaveilemani kaakeliuunin. Istuskelen tässä sohvalla ja ajattelen, että olenpa onnekas.

Annen talo muutti Laihialta Loviisaan

Vielä toukokuussa Annen talo seisoi Laihialla. Kesäkuussa lähes satavuotiaan hirsitalon kehikko pystytettiin Loviisaan ja nyt, elokuun loppupuolella talo on jo säältä suojassa ja sisätyöt ovat käynnissä. Talo siis matkasi osiksi purettuna rekkojen kyydissä Pohjanmaalta itäiselle Uudellemaalle. 

Anne ryhtyi talon siirtoon vierailtuaan Loviisassa useammassakin siirretyssä talossa ja tutustuttuaan aiheeseen mielenkiinnosta. Eräällä vierailulla Annen omassakin projektissa pääsuunnittelijana toimiva arkkitehti antoi vinkin myyntiin tulossa olevasta talokehikosta, jonka oli käynyt tarkastamassa ja toteamassa hyväkuntoiseksi kurikkalainen perinnerakentaja. Talo oli ollut vuosikymmeniä tyhjillään, joten siihen ei oltu esimerkiksi rakennettu märkätiloja sisälle tai tehty muutenkaan ”vääriä” remontteja, joiden jälkiä olisi tarvinnut lähteä korjaamaan. 

Jos vanhan talon kunnostaminen kiinnostaa, Anne rohkaisee miettimään myös talon siirtämistä varteenotettavana vaihtoehtona, jos haaveilee vanhasta talosta.

Talon siirtäminen ei välttämättä ole sen työläämpää kuin vanhan talon remontointi. Uskalsin lähteä tähän projektiin, kun tiesin, että talon on arvioinut perinnerakentamisen asiantuntija. Ammattilaisten näkemystä kannattaa hyödyntää.

Olennaista on myös, että siirrettävälle talolle löytyy sopiva tontti. Loviisassa kaavoituksessa huomioidaan myös siirtokohteet ja niille voi saada rakennusluvan. Rakennusvalvonnassa siirrettävä talo käsitellään korjausrakentamisen kohteena, vaikka uudisrakennukselle on haettu lupa. Anne on todella tyytyväinen siihen, miten lupa-asiat ovat Loviisassa sujuneet.

On hieno juttu, että Loviisassa perinnerakentamiseen kannustetaan. Kaikki on sujunut esimerkillisesti, sillä kaavoitusasioissa ja rakennusvalvonnassa ollaan oltu myötämielisiä perinnerakentamista kohtaan. Toki pientä yhteensovittamista nykyaikaan esimerkiksi energia-asioissa tarvitaan, mutta lähtökohta on se, että vain tarvittava korjataan. 

Lisää tietoa ja tarinoita Loviisasta löydät täältä!

Nyt talossa on käynnissä tuvan muurin ja piipun muuraus. Anne ei ole asettanut aikataulua talon valmistumiselle, sillä hän haluaa nautiskella prosessista, oppia uutta. Vanhan talon entisöinti ei olekaan kärsimättömän ihmisen puuhaa. Taloa ei nimittäin tehdä kestämään 50 vuotta, vaan ennemminkin sata – aikaperspektiivi on siis aivan erilainen. Jos jokin asia halutaan tehdä perinteitä kunnioittaen, saattaa sen tekemiseen mennä enemmän aikaa kuin mihin nykyelämän nopeassa rytmissä ollaan totuttu. Siitä joutuu välillä muistuttelemaan itseään ja muita.

Kuva Annen Instagramista @laihialtaloviisaan

Rohkeasti unelmat toteen!

Näiden hurmaavien talojen emännät ovat yhtä mieltä siitä, että vanhan talon saattaminen entiseen loistoonsa voi olla kiehtova matka, josta kannattaa nauttia matkan varrella. Molemmat kannustavatkin vanhan talon hankkimiseen, mikäli ajatus tuntuu kutkuttavalta ja on valmis ottamaan vastaan tärkeän tehtävän turvata vanhan talon tarinan jatkuminen. 

Tässäpä muutama kullanarvoinen vinkki vanhasta talosta haaveilevalle:

  • Mieti sijaintia siltä kantilta, minkälaista arkea haluat elää – talo voi sijaita pellon laidalla, mutta myös pikkukaupungin keskustassa
  • Arvioi omat resurssisi ja voimavarasi realistisesti, oletko valmis opettelemaan uutta?
  • Hidasta vauhtia, tutki materiaaleja ja työmenetelmiä rauhassa
  • Nauti prosessista ja opettele sietämään keskeneräisyyttä
  • Toteuta rohkeasti unelmasi! Jos ei tunnukaan omalta, aina voi vaihtaa suuntaa

Loviisan Wanhat talot -tapahtuma järjestetään 28.8.-29.8.2021. Mukavassa tapahtumassa pääsee tutustumaan vanhoihin taloihin, joita on tänä vuonna näytteillä 37. Lue lisää!

Loviisassa on myynnissä paljon ihania taloja tälläkin hetkellä, tutustu tarjontaan! 

Lue myös: Unelmissa uusi koti maalaismaisemista? Loviisan kylät tarjoavat ihanaa idylliä ja toimivaa arkea