Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Voi kunpa seinät osaisivat puhua! Tähän Viikon valinnat -juttuun kokosin ihanimmat vanhat hirsitalot, sillä kukapa ei rakastaisi taloja, joilla on tarina. Näillä taloilla saattaisi hyvinkin olla tarina jos toinenkin kerrottavanaan, sillä ikää niille on kertynyt sata vuotta ja ylikin.

Ihana Huvikumpu Näsijärven rannalla

vanhat hirsitalot
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Tampere Hämeenkatu 9 | Tammelantorin Asuntopalvelu Oy LKV
hirsitalon olohuone vanhat hirsitalot
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Tampere Hämeenkatu 9 | Tammelantorin Asuntopalvelu Oy LKV

Tästä 1916 valmistuneesta talosta tulee mieleen Huvikumpu, niin ihanan rento ja pikkuisen boheemi tunnelma talossa vallitsee. Yli satavuotiasta taloa on remontoitu mittavasti 2000-luvun puolella, kuitenkin vanhan talon tunnelma säilyttäen. Alakerran hirsiseinä henkivät lämmintä tunnelmaa.

Kartanotunnelmaa kehä 3:n sisäpuolella

vanhat hirsitalot
Kuva: Etuovi.com / Helsingin KOTI LKV Oy
vanhat hirsitalot
Kuva: Etuovi.com / Helsingin KOTI LKV Oy

Empiretyyliä edustava Juun Gårdin kartano on valmistunut vuoden 1850 tietämillä ja sen suunnittelusta on vastannut kuulemma Engelinkin assistenttina toiminut Fredrik Granstedt. Sisältä taloa on kunnostettu perinteitä vaalien ja paljon alkuperäistä on jätetty jäljelle, esimerkiksi tapetteja ja upeita kattomaalauksia.

Huvilatunnelmaa Naantalin rantabulevardilla

vanhat hirsitalot
Kuva: Etuovi.com / Aninkaisten Kiinteistövälitys Oy
vanhat hirsitalot
Kuva: Etuovi.com / Aninkaisten Kiinteistövälitys Oy

Tämä satavuotias talo Naantalin rantabulevardilla saa huokailemaan ihastuksesta. Ihanan kodikas kokonaisuus, ja vieläpä meren äärellä! Lautalattioineen, seinäpaneeleineen ja ruutuikkunoineen tämä vanha hirsitalo henkii ihanaa vanhan ajan huvilatunnelmaa.

Kotina vanha asemarakennus

vanhat hirsitalot
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistönvälitys Näytönpaikka Oy
maalaisromanttinen sisustus olohuoneessa
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistönvälitys Näytönpaikka Oy

Tämä talo on nähnyt jos jonkinlaista matkaajaa, sillä se on vanha Vinkkilän asemarakennus. Noista ajoista kertovat ihanat yksityiskohdat, kuten olohuonetta eli entistä aseman odotustilaa koristavat lippuluukut. Kuluvan vuosikymmenen alussa tehdyn remontin myötä asemasta on tehty moderni koti, kuitenkin vanhaa säilyttäen.

Talovanhus järven rannalla

vanhat hirsitalot
Kuva: Etuovi.com / Sp-Koti Kiinteistönvälitys Maiju Ahonen LKV
maalaisromanttinen sisustus ruokailutilassa
Kuva: Etuovi.com / Sp-Koti Kiinteistönvälitys Maiju Ahonen LKV

Vuonna 1900 rakennetusta keuruulaisesta hirsitalosta on remontoitu ihanan tunnelmallinen koti isolle perheelle. Hirsiseiniä on jätetty ihanasti näkyviin ja lautalattiat on maalattu kauniilla vaaleanharmaalla sävyllä.

Ideoita maalaisromanttiseen sisustukseen

Tilaa ja tunnelmaa maalaismaisemissa

vanhat hirsitalot
Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Tampere Oy
hiristalon ruokailutila
Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Tampere Oy

Tämä Kangasalla sijaitseva vanha maalaistalo saa ainakin tämän kaupunkilaisen haaveilemaan maalle muuttamisesta. Olisi tunnelmallinen tupa hirsiseinineen, leivinuuni keittiössä, narisevat lautalattiat, pihasauna ja kasvihuonekin… Tämän kodin ihanan rennolla otteella toteutetussa sisustuksessa yhdistyvät uusi ja vanha.

Kurkkaa täältä inspiroivat ideat vanhan ja uuden yhdistämiseen sisustuksessa

Söpöläinen puiston laidalla

Kuva: Etuovi.com / Pasi Volanen Oy
kodikas sisustus hirsitalon olohuoneessa
Kuva: Etuovi.com / Pasi Volanen Oy

Tämä suloistakin suloisempi pieni hirisitalo on seissyt Porvoon Runeberginpuiston laidalla jo vuodesta 1876. Se on muidenkin tässä jutussa esiintyvien talovanhusten tapaan remontoitu tämän vuosituhannen puolella, mutta henkii vanhanajan tunnelmaa esimerkiksi perinnetapettien ja murretun väripaletin ansiosta. Ja sisustus, se on vanhoine huonekaluineen kerrassaan kodikas.

Kuten nämä ihanat talot todistavat, vanhat hirsitalot todellakin kestävät vuosisadasta toiseen, kun niistä pidetään hyvää huolta. Jos hirsitalon anatomia kiinnostaa, kannattaa lukaista tämä juttu, jossa restauroijat kertovat hirsitalojen korjaamisesta

Jos unelmissa on vanha hirsitalo, käyhän katsastamassa millaisia yksilöitä on myynnissä Etuovi.comissa tällä hetkellä! Ei sitä tiedä vaikka unelma kävisi toteen:)

-Juulia

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 10.11.2017 ja päivitetty 2.11.2018

3 kommenttia sivuun “Vanhat hirsitalot – lämmintä tunnelmaa ja historian havinaa

  1. Kylläpä oli rentoa ja ihanaa… Suomenkieli ei voi ole niin köyhä kuin tämän tekstin perusteella voisi kuvitella.
    Ja ”historian havinaa” – mikä siinä historiassa havisee? Ei mikään! Se ilmaisu kuuluu: historian lehtien havinaa.

  2. Tuollaisissa hirsitaloissa tuli lapsena paljon oltua sukulaisissa. Etenkin isossa tuvassa oli lämmin ja rauhallinen tunnelma. Joskus vain väki kuolee ja tyhjilleen jäävät nämä isot talot. Kunnostamista ja siivoamista riittää. Maaseudulla on paljon näitä isoja taloja. Kukaan ei paljon osta näitä, koska maaseitua ajetaan alas.

  3. Omistan vanhan hirsitalon vuodelta 1869. vieläkin toimii ja mikä ihana ilma hengittää.Vanhat esineet luovat myös tunnelmaa ja ihmetystä! ! Ei ole ollut ongelmia, eikä välittäjät ole saapuneet arvoa alentamaan. Mikäli mahdollista en luovu siitä elinaikanani! Paras talo asua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio