Näin valmistaudut asunnon ostoon!

Asunnon osto merkitsee useimmille meistä suurta taloudellista panostusta, siksi siihen kannattaa valmistautua huolella. Näiden askelten jälkeen olet valmiina, kun sopiva asunto osuu kohdalle!

1. Selvitä taloudelliset mahdollisuutesi

Asunnon ostaminen on hyvä aloittaa selvittämällä oma taloustilanne näiden kysymysten avulla:

  • Paljonko pystyt sijoittamaan asuntoon omaa rahaa?
  • Millä hinnalla voit myydä nykyisen asuntosi?
  • Paljonko sinulla on rahaa käytettäväksi uuden asunnon vastikkeisiin ja lainan lyhennyksiin kuukausittain

Muista huomioida jo alustavissa laskelmissa myös muut asunnonoston kulut kuten varainsiirtovero, asunnon ja taloyhtiön mahdolliset remontit, muuttokulut sekä uuden asunnon hankinnat.

Jos tarvitset lainaa asunnon ostamiseen, kannattaa lainansaantimahdollisuudet selvittää hyvissä ajoin varaamalla lainaneuvottelu pankin kanssa.

Lue myös: Minkälainen on sinulle sopiva asuntolaina?

Nykyisen omistusasuntosi myyntihinnasta saat arvion Etuovi.comin hintalaskurilla. Arvio perustuu muiden samankaltaisten asuntojen hintapyyntöihin Etuovi.comissa. Hinta-arvio auttaa hahmottamaan tarvittavan välirahan suuruuden. Kun olet myymässä asuntoasi, voit pyytää kiinteistönvälittäjältä hinta-arvion, joka pohjautuu toteutuneisiin asuntojen kauppahintoihin. Kiinteistönvälittäjän hinta-arvio ennustaa tarkemmin asuntosi todellisen arvon.

2. Jos asut omistusasunnossa, mieti miten myyt vanhan asuntosi

Jos asut omistusasunnossa, tässä vaiheessa on myös hyvä miettiä, miten ja milloin myyt nykyisen asuntosi. Etuovi.comissa voit myydä asuntosi itse tai etsiä asunnollesi takuuvälittäjän yrityshausta.

Myyntioppaasta löydät ohjeet kaikkiin asuntokaupan vaiheisiin. Etuovi.comissa saat myös koko ilmoitushinnan takaisin, jos kokeiltuasi myymistä vähintään neljä viikkoa päätätkin antaa asuntosi takuuvälittäjän myytäväksi.

3. Mieti toiveesi asunnon ominaisuuksien ja asuinalueen osalta

Aloita sopivan asunnon etsiminen listaamalla toiveidesi kodin ominaisuudet ja laita ne tärkeysjärjestykseen. Näin hahmotat, mitkä ominaisuudet uudesta asunnostasi pitää ehdottomasti löytyä, ja mistä taas voit tarpeen tullen joustaa. Budjetti asettaa hankinnalle rajat, etkä välttämättä voi toteuttaa kaikkia haaveitasi. Joustamalla esimerkiksi asunnon koon, sijainnin, oman saunan tai parvekkeen osalta voit saada budjettisi riittämään.

Mieti myös mitkä asuinalueet kiinnostavat sinua, ja olisitko avoin etsimään ostettavaa laajemmalta alueelta. Karttahaku on kätevä tässä vaiheessa. Karttanäkymästä voi löytyä myytäviä asuntoja, jotka sijaitsevat sinua kiinnostavan alueen välittömässä tuntumassa, vaikkakin toisessa kaupunginosassa tai toisen kunnan puolella. Hakuja kannattaa ensin tehdä hieman väljemmillä hakuehdoilla, esimerkiksi selailemalla kiinnostavan alueen koko asuntotarjontaa. Näin saat kokonaiskuvan siitä, mitä alueella on myynnissä ja millä hinnalla. 

4. Tutustu myytävien asuntojen tarjontaan 

Kun toiveesi konkretisoituvat, täsmennä hakuja oman budjettisi ja toiveidesi perusteella – asuntotyyppi, koko, maksimihinta ja rakennusvuosi ovat hyvin suosittuja hakuehtoja. Etuovi.comissa voit lisätä hakuusi myös erityistoiveita kuten avokeittiö, päätyasunto tai autotalli. Voit hakea myös avainsanalla tai -sanoilla, olipa haaveissasi sitten vaatehuone, sähköauton latauspiste tai omenapuu puutarhassa.

Tässä vaiheessa sinun kannattaa tallentaa toimivimmat hakusi, varsinkin jos mieluista asuntoa ei heti löydy. Tallennetut haut näkyvät Etuovi.comin etusivulla aina, kun käytät palvelua kirjautuneena. Näet yhdellä silmäyksellä, onko tarjolle tullut uusia, hakuasi vastaavia kohteita. Tallennetusta hausta tulee vahti, kun valitset, miten usein haluat sähköpostiisi tiedon uusista kohteista.

Aloita uuden unelmakodin etsiminen Etuovi.comista!

Lisää vinkkejä asunnon ostoon löydät asunnon ostajan oppaasta