Etuovi.com

Oma toimitus

Yhteistyössä:

Oma koti on yksi elämän isoimmista hankinnoista. Miten uuden asunnon ostoon kannattaa valmistautua? Entä miten rahat riittävät sekä asuntolainan lyhentämiseen, että muuhunkin elämään? Danske Bankin myyntijohtaja Sari Hammari kommentoi.

sopiva asuntolaina

Oletko kartalla taloudellisesta tilanteestasi?

Taloudellisesta tilanteesta puhuttaessa tieto ei lisää tuskaa, vaan mielenrauhaa. Tulojen, menojen ja varallisuuden kartoittaminen myös helpottaa lainaneuvotteluja, kun tiedät, kuinka paljon rahaa sinulla on kuukausittain käytettävissä asuntolainan lyhentämiseen. Hyvä nyrkkisääntö on, että kolmannes nettotuloista saisi mennä lainanmaksuun, kolmannes elämiseen ja loput säästöön.

Siihen, paljonko voit ottaa lainaa ja millaisella laina-ajalla, vaikuttaa asiakkaan maksuvara. Maksuvara on karkeasti se summa, jolla voi maksaa lainoja takaisin, kun käteen jäävistä tuloista on vähennetty kaikki pakolliset menot. Sopiva laina-aika on sellainen, että lainanmaksun lisäksi rahaa riittää elämiseen ja säästämiseen.

Onko unelmakotisi saavutettavissa?

Asunnon ostamiseen tarvitaan lainan lisäksi omia säästöjä ja riittävät vakuudet, sillä myönnettävän lainan määrää säätelee lainakatto. Ensiasunnon ostaja voi saada asuntolainaa enintään 95 % lainaa vastaan annettujen vakuuksien arvosta ja muut 85 %. Mieti siis, minkä hintaista asuntoa tavoittelet ja aloita ajoissa säästäminen omarahoitusosuutta varten.

Kannattaa myös miettiä rehellisesti miten oma taloudellinen tilanne suhteutuu omiin toiveisiin. Kun tietää, mistä unelmoi ja tunnistaa oman taloudellisen tilanteensa ja mahdollisesti tarvittavat muutokset, on helpompi lähteä myös toteuttamaan haaveitaan.

Minkälaisesta asumisesta sinä haaveilet? Selvitä taloudelliset mahdollisuutesi lainalaskurin avulla

Pyytämällä lainatarjouksen saat tietää, minkä hintaisia asuntoja kannattaa katsella

Jos suunnittelet ensimmäisen oman asunnon ostoa, on ASP-tili hyvä tapa säästää. Lue lisää ASP-lainasta

Asuntolaina joustaa tarvittaessa

Elämässä tapahtuu joskus yllättäviä asioita. Kannattaa muistaa, että omistusasuminen on elämän käänteissä joustava asumismuoto, sillä lainanmaksun voi tarpeen tullen pistää muutamaksi kuukaudeksi tauolle. Jos taloudellinen tilanne muuttuu, kannattaa pankista tiedustella mahdollisuutta hyödyntää lainan joustomahdollisuuksia.

Jos esimerkiksi haluat kerryttää sijoituksia, toteuttaa unelman tai oma talous heikentyy akuutisti, asuntolainasta voi neuvotella lyhennysvapaan. Vuokranantajan kanssa voi olla hankalampi neuvotella esimerkiksi siitä, ettei maksaisikaan vuokraa kolmeen kuukauteen.

Muista myös säästäminen!

Asuntolainan maksaminen kerryttää varallisuutta, mutta se kannattaa mitoittaa niin, että rahaa jää myös säästöön.

 Jos asunnon lisäksi ei ole muuta puskuria ja sijoituksia, tilanne ei ole ideaali. Asunnosta ei voi realisoida vain pientä osaa pois. Jos tarvitsee rahaa, ei voi päättää, että myynpä kodistani vain eteisen pois.

Tilille säästettyyn puskurirahastoon voi turvautua, jos tulee yllättäviä kuluja. Pitkän aikavälin unelmia tai eläkettä varten säästämiseen sopii sijoittaminen, sillä töihin laitetulle rahalle voidaan saada parempaa tuottoa ja päästään hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä.

Alkuun sijoittamisessa pääset tutustumalla perusasioihin ja laatimalla oman sijoitussuunnitelman yhdessä asiantuntijan kanssa

Tutustu erilaisiin sijoitustuotteisiin ja -palveluihn ja löydä itsellesi sopiva tapa sijoittaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio