Hilla Stenlund

Lifestyle-bloggaaja, ekonomi, koti-ihminen ja elämästä nauttija

Tämän kertaisessa Kylässä-sarjan postauksessa vierailen Korhosen perheen luona Laajasalossa. Anna Korhonen muutti miehensä ja kahden lapsen kanssa Laajasaloon joulukuussa 2017.

Laajasalossa veti puoleensa merellinen luonto, rauhallisuus ja toisaalta myös läheltä löytyvät palvelut arjen pyörittämiseen. Kaikki tarpeellinen on kävelymatkan päässä. Korhoset ovat viihtyneet saarella hyvin ja nauttivat asuinalueensa yhteisöllisestä hengestä.

Laajasalo, ruotsinkieliseltä nimeltään Degerö on saari Itä-Helsingissä ja järjestyksessään Helsingin 49. kaupunginosa. Laajasalon peruspiirin osa-alueisiin kuuluu Vartiosaari, Yliskylä, Jollas, Tullisaari, Tahvonlahti, Kruunuvuorenranta, Hevossalmi, Villinki, Santahamina ja Itäsaaret. Santahaminan varuskunnan alue, Villinki, Itäsaaret ja Vartiosaari ovat omia erillisiä saaria Laajasalon ympärillä. Myös Laajasalo on nimestään huolimatta saari, joten merellinen ympäristö on kaupunginosassa vahvasti läsnä.

Mikä Laajasalossa on parasta?

Laajasalossa on parasta mieletön luonto, toinen toistaan kauniimmat lenkkireitit meren rannassa sekä arjen helppous, varsinkin näin perheellisenä. Uudessa kauppakeskus Saaressa on niin ruokakauppa, apteekki, kukkakauppa, kampaamo, kahvila ja useampi ravintola. Muutaman sadan metrin matka palveluiden ääreen taittuu hetkessä kävellen tai pyörällä, Anna Korhonen luettelee Laajasalossa asumisen parhaita puolia.

Hetken miettimisen jälkeen Anna mainitsi yhdeksi parhaista puolista myös kaupunginosan yhteisöllisen kulttuurin, joka on kuin piste iin päälle. Annan mielestä laajasalolaiseksi on ollut helppo sujahtaa uutena asukkaana ja leikkipuistoissa on ollut mukava tutustua muihin alueen perheisiin.

Lukuisissa leikkipuistoissa olemme tutustuneet muihin lapsiperheisiin ja päässeet siten osalliseksi Laajasalon yhteisöllistä kulttuuria. Olen kuullut useamman suusta sanonnan, että Laajasalosta ei halua muuttaa pois.

Remontoitu kerrostalokolmio keskellä luonnon rauhaa

Korhosen perhe asuu 64 neliön ylimmän kerroksen kerrostalokolmiossa, jonka he ostivat ja remontoivat tarpeisiinsa sopivaksi syksyllä 2018. Kerrostalo on rakennettu vuonna 1965.

Kerrostalo on kadulta lähes huomaamattomasti metsän siimeksessä, puiden ympäröimänä luonnon keskelle. Näin alkukesän kynnyksellä puut vihertävät kauniisti ja linnun laulu kuuluu parvekkeen kautta Korhosten kotiin. Luonto on läsnä monien aistien kautta.

Remontoimme kotimme kauttaaltaan lukuun ottamatta kylpyhuonetta, joka oli uusittu putkiremontin yhteydessä muutama vuosi takaperin. Poimimme tehosteseiniin värit inspiroituneena kotiamme ympäröivästä upeasta luonnosta.

Korhoset ovat viihtyneet taloyhtiössä ja Laajasalossa hyvin. Siitä kertoo muun muassa se, että ennen oman kodin ostoa he asuivat samassa taloyhtiössä ensin vuokralla.

Asuimme ensin alimmassa kerroksessa vuokralla. Muutto kaksi kerrosta ylemmäs oli lapsiperheelle ihanan helppoa ja huoletonta. Remonttiaikana saatoimme hipsiä yläkertaan ihastelemaan työn etenemistä lasten nukkuessa alakerrassa, Anna muistelee muutto- ja remonttiprojektia hymyillen.

Laajasalo kasvaa ja kehittyy ennen raitiovaunuyhteyden aukeamista

Laajasalo kehittyy kovaa vauhtia. Kruunusillat projekti on aloitettu ja se tuo noin vuonna 2026 nopean raitiovaunuyhteyden Hakaniemen rannasta meren yli Laajasalon Kruunuvuorenrantaan ja sieltä edelleen Laajasalon keskukseen. Parhaillaan Laajasaloon rakennetaan asuntoja tuleville uusille asukkaille ja sitä mukaa kehittyvät myös palvelut; päiväkodit, koulut, ravintolat, kivijalkakaupat ja liikenneyhteydet.

Suurin osa Laajasalon kaupallisista palveluista on keskittynyt Laajasalon keskustaan, Yliskylään. Syksyllä 2018 Yliskylään avattiin uusi kauppakeskus Saari, joka palvelee kattavasti kaupunginosan asukkaita. Kauppakeskuksessa sijaitsee myös Helsingin ainoa kauppakeskuksen tiloissa toimiva kirjasto. Lisäksi Yliskylässä palvelee terveyskeskus ja kirkko. Vanha ostoskeskus purettiin ja sen tilalle on noussut uusia asuinkerrostaloja.

Parhaillaan merellisen Laajasalon alueella asuu reilut 15 000 helsinkiläistä. Työpaikkoja on noin kaksi tuhatta. On arvioitu, että Kruunusiltojen aukeaminen tuo lähivuosina asuinalueelle yli 10 000 uutta asukasta, kun entisen öljysataman alueelle sijoittuva Kruununvuorenranta valmistuu 20-luvun puolivälissä. Se on huomattava kasvu rauhalliselle saarelle, mutta muutosprojektia on suunniteltu huolella ja luonnon säilyminen sekä vehreyden vaaliminen ovat tärkeä osa koko rakennusprojektia.

Tullisaaren kartanopuisto arvokas maamerkki Laajasalossa

Tullisaaren suojeltu kartanopuisto on kulttuurihistoriallisesti, puutarhataiteellisesti ja maisemallisesti arvokas kohde Laajasalossa. 46 hehtaarin merenrantapuisto koostuu kahdesta osasta, itäisestä kartanopuistosta ja läntisestä kansanpuistosta. Tuurholman eli Tullisaaren kartanopuiston huviloista ovat tähän päivään säilyneet Deckerin huvila sekä Aino Acktén huvila.

Puistot ovat alueen asukkaiden suosittuja virkistymis- ja lenkkeilyreittejä. Tullisaari kuuluu myös Korhosten perheen lempipaikkoihin saarella.

Lempipaikkojani Laajasalossa ovat suojeltu Tullisaaren kartanopuisto, meren läheisyydessä kulkevat lenkkireitit ja taloyhtiömme kyljestä aukeava metsä. Viikonloppuaamuina retkeilemme sinne usein lasten kanssa eväät ja termospullo kainalossa, Anna kertoo.

Kesällä tykkäämme pyöräillä ympäri Laajasaloa ja pistäytyä iltauinnilla joissakin useista rannoista. Fornitaly-pitseriasta haetaan evästä, kun nälkä yllättää.

Sujuvaa ja yhteisöllistä arkea Laajasalossa

Arki Laajasalossa sujuu Korhosen perheeltä jouhevasti.

Työskentelen itse noin 2 minuutin matkan päässä, mieheni pääosin kotona yrittäjänä ja lapset ovat hoidossa Herttoniemenrannan puolella. Työmatkoihin ei kulu tällä hetkellä juurikaan aikaa, mikä mahdollistaa paljon perheen yhteistä aikaa iltaisin, Anna kuvailee perheen arkea.

Ystäviä on ehtinyt kertyä saarelta useampia, joita treffaamme leikkipuistoissa, lenkillä ja kesäisin läheisillä uimarannoilla.

Kauneutta ja estetiikkaa arvostava Anna mainitsee haastattelun yhteydessä myös läheisen Laajasalon Kukkakioskin, joka sijaitsee aivan naapurissa.

laajasalo kokemuksia

On hienoa voida tukea paikallista yrittäjää ja kukkakaupan omistavalta floristilta saa aina mainiota palvelua, Anna hehkuttaa lähipalveluita.

Korhoset myös uskovat, että siltahanke tuo tulevaisuudessa mukanaan myös uudenlaista kaupunkikulttuuria saarelle; kahviloita, kirpputoreja, tapahtumia ja yhteisöllisiä harrastuksia.

Muutimme juuri sopivaan aikaan kasvukykyiseen Laajasaloon!

Lämmin kiitos koko Korhosen perhe, että sain vierailla luonanne viihtyisässä Laajasalossa.

Hilla Stenlund

Lue myös muiden kaupunginosien esittelyt:

Idyllinen ja kodikas Vallila

Tyylikäs, mutta rento Töölö

Eläväinen Sörnäinen

Urbaani Jätkäsaari meren äärellä

Kasvava Kalasatama lähellä luontoa

3 kommenttia sivuun “Kehittyvä, merellinen Laajasalo – Korhosen perhe viihtyy yhteisöllisellä saarella

  1. Toivotaan ettei kaikkea luonto tuhota tuossa lapsuuteni saaressa. Kovaa vauhtia sitä kuitenkin on jo tuhottu ja koko ajan tuhotaan. Kun kaikki haluaa sinne itselleen kerrostalon niin pakosti se luonto katoaa niiden tieltä.

  2. Hei, olen asunut Kaitalahdessa Laajasalossa 1960 luvulta asti. Kannattaa mainita tuo alue myös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio