Hilla Stenlund

Lifestyle-bloggaaja, ekonomi, koti-ihminen ja elämästä nauttija

Kalasatama on Sörnäisten kaupunginosan osa-alue Helsingin itäisessä kantakaupungissa. Kalasatama on suurimmaksi osaksi entistä Sörnäisten satama-aluetta, jonka päälle on alettu muutama vuosi sitten rakentaa uutta laajaa asunto- ja toimistoaluetta. Rakennushankkeen on kaavailtu jatkuvan 2030-luvulle saakka. Tässä jutussa tutustumme alueeseen ja sen asukkaisiin, jotka kertovat miksi Kalasatamassa on parasta asua!

Kalasatamasta on tulossa varsin tiiviisti rakennettu alue. Asuinalueesta on kaavailtu noin 20 000 ihmisen asuinaluetta, kokoluokaltaan sitä voisi verrata Kallioon. Tutustu Kalasatamaan alueena tarkemmin myös Etuoven aluesivulla 

kalasatama luonto kalasatama luonto

kalasatama luonto
Kuva: Etuovi.com, piirros Kalasataman alueesta.

Katso kartalta minkälaisia asuntoja Kalasataman alueella on myynnissä tällä hetkellä

Kalasatama saattaa näyttää ulospäin hyvin vauraalta alueelta, jonne nousee uusia, kalliita kerrostaloasuntoja. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä Kalasatamassa asumismuodot ovat monimuotoisia.

Täällä on kaikenlaisia asumismuotoja, mikä on hyvä. On Hitas-, asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja sekä tuettuja asuntoja että kovanrahan koteja ja vielä Hoasin asuntoja opiskelijoille.

Mikä on parasta Kalasatamassa?

Yhteisöllisyys, kyllä se on Kalasataman ykkösjuttu, kuului kuin yhdestä suusta kysyessäni Sihvosen perheeltä, mikä Kalasatamassa on parasta.

Täällä on tosi kivaa asua, ympärillä on vahva yhteisöllisyys. Meillä on hyvät välit naapureiden kanssa, ympärillä on lapsiperheitä samassa elämänvaiheessa ja paljon kavereita lapsille seuraksi. Arki on helppoa täällä, kertoo perheen äiti, Helmi Sihvonen.

Kuulumiset vaihdetaan usein rappukäytävässä ja naapureiden kanssa jaetaan arjen ilot ja surut.

Sihvosen perheeseen kuuluu äiti Helmi, isä Tuukka sekä kaksi poikaa – kolmatta luokkaa käyvä 9-vuotias Aaro ja 6-vuotias esikoululainen Niilo. Molemmat pojat saavat käydä päiväkodissa ja koulussa aivan naapurikorttelissa. Muutaman sadanmetrin koulumatka taittuu kävellen naapurissa asuvien kavereiden kanssa. Matkat ovat lyhyet niin kouluun kuin lähikauppaan ja leikkikavereita löytyy naapuruston lisäksi ihan omasta rappukäytävästäkin.

Naapurin lasten kanssa me välillä potkitaan palloa rappukäytävässä, kyläillään toistemme luona tai mennään pihalle pelaamaan ja kiipeilemään. Tääl on kivoja kavereita, listaa perheen kuopus Niilo.

Tuukka hakee usein lapset ja laittaa ruuan.

Lue myös: mitä maksaa kerrostalokoti pienelle perheelle Helsingin kantakaupungissa? 

Alussa oli vain kolme taloa ja isoja monttuja ympärillä

Sihvosten perhe muutti Kalasatamaan viisi vuotta sitten Sörnäisten Suvilahdesta isomman kodin perässä.

Entinen kotimme oli reilut kuusikymmentä neliötä ja tarvitsimme isompaa. Kun asuimme Sörnäisissä, seurasimme Kalasataman kaavoja ja tiesimme jo hyvissä ajoin mihin oli tulossa Hitas-asuntoja. Laitoimme heti hakemukset, kun asuntojen markkinointi alkoi, perheen isä kertoi viiden vuoden takaisista ajoista.

Vain pari kuukautta ennen meitä ensimmäiset asukkaat olivat muuttaneet Kalasatamaan. Eihän täällä silloin viisi vuotta sitten oikein mitään ollut. Kolme taloa ja isoja monttuja ympärillä, Sihvonen jatkaa.

Luonnonrauhaa kaupungissa

Yhteisöllisyyden lisäksi Sihvosen perhe mainitsee Kalasatamassa tärkeäksi asiaksi Mustikkamaan läheisyyden ja sinne johtavan Isonisänsillan. Vaikka itsessään Kalasatama on tiiviisti rakennettua kivikorttelia, on luonto lähellä Mustikkamaalla.

Kyllä kivoin paikka täällä on ehdottomasti Mustikkamaa, tai sinne Kalasatamasta johtava silta. Luonto ja kävelyreitit ovat lähellä. Tämä Kalasatama on täysin lättänä kivikaupunki, siksi on ihanaa, että luonto löytyy heti Isonisänsillan takaa.

Mustikkamaan rantareitti on suosittelu lenkkipolku.

Mutta on myös kiva istuskella naapureiden parvekkeilla ja saada nähdä erilaisia maisemia uusista näkökulmista. Kauneimmat maisemat ovat Kalasataman kärjestä, kahvila Ihanan edestä. Toisella puolella aukeaa maisema kaupunkiin ja toisella puolella aukeaa Mustikkamaan luonto.

Perheen pojat mainitsivat suosikkipaikakseen Kalasataman puiston sekä tekonurmen, jonne voi mennä potkimaan palloa kavereiden kanssa. Puistossa mainitsemisen arvoista on puissa kiipeily.

Aaro kurkistaa heinien seasta. Taustalla Redi kohoaa.

Muutenkin täällä on paljon sellaista omaehtoista kulttuuria, kuten Sompasauna, skeittipuisto ja kahvila Ihana. Onhan täällä ollut viljelysäkkejäkin, mutta nekin alkavat hävitä, kun vapaata tilaa ei enää ole.

Yhteiskäyttötiloja Kalasatamasta kyllä löytyy kattotiloista. Monissa taloyhtiöissä talojen yhteiskäyttötilat ja saunat ovat ylimmissä kerroksissa, jotta asukkailla on yhtäläinen mahdollisuus nauttia kattoterassien upeista maisemista. Myös sisäpihat ovat kaikkien yhteisiä, joten asuinalueella voi liikkua vapaasti missä vain. Kaikki Kalasataman rannat ovat vapaita, rantoja pitkin pystyy kävellä kuka vaan.

Meidän mielestä tällaiset päätökset ovat olleet erittäin hienoja. Kaikilla on mahdollisuus nauttia näistä alueen plussapuolista, Helmi Sihvonen kiittelee.

Palvelut lisääntyvät ja Kalasatama kehittyy

Alusta lähtien Helsingin kaupunki on pitänyt asukasiltoja, jonne alueen asukkaita kutsutaan ja heidän toiveitaan kuunnellaan. Konkreettisesti Sihvosten perhe naapureineen on saanut vaikuttaa muun muassa väliaikaisen leikkipuiston rakentamiseen.

Kalasatamassa ei ollut mitään palveluita, kun muutimme tänne viitisen vuotta sitten.  Haluamme olla vaikuttamassa siihen, millaiseksi alue rakentuu, miten kulkuyhteydet alkavat toimia ja millaisia palveluita tänne tulee. Konkreettisia asioita ovat esimerkiksi bussipysäkkien paikat ja koulun rakentaminen.

Väliaikainen puisto, Katiska, rakennettiin asukkaiden toiveesta.

Koemme muutenkin, että kaupunki ja rakennusyhtiöt ovat kuunnellet toiveitamme hyvin ja meidät otetaan huomioon. Onhan tämä tavallaan kaupungille käyntikorttialue ja siksi on tärkeää saada asukkailta kehitysideoita ja näkemyksiä alueen kehittämiseen.

Parhaillaan Kalasatamassa on jo koulu, kaksi päiväkotia, kaupunkipyörien pysäkki, kaksi kauppaa ja pari ravintolaa. Palvelut lisääntyvät kaiken aikaa sekä Kalasatamassa että läheisellä Teurastamon alueella. Täällä myös kokeillaan erilaisia palveluja, kuten yhteiskäyttötiloja, -autoja ja osallistavia kulttuuritapahtumia.

Vaikka Sihvoset asuvat edelleen melko lähellä rakennustyömaata, eivät he sitä enää huomaa.

Siihen on tottunut. Iso-rekkaliikenne on ohjattu kulkemaan Kalasataman reuna-alueilla. Nyt kun ei enää viereisiä kortteleita rakenneta, niin oman kodin lähellä on jo rauhallista.

Kun on paljon hyvää, niin on jotain huonoakin. Esimerkiksi rakennustyömaan takia muuttuvat liikennejärjestelyt. Liikennejärjestelyt Kalasataman ympärillä ovat muuttuneet moneen otteeseen viimeisten vuosien aikana, eletään muutoksen keskellä.

Välillä sitä kalasatamalaisena itsekin eksyy lähtiessään töihin tai tullessaan kotiin. On sitä pari kertaa tullut kierrettyä Kulosaaren kautta, kun päivän aikana joku liittymä on suljettu tai ramppi purettu, perheen äiti Helmi naurahtaa.

Lue myös Meilahdenmutsin mietteitä Kalasatamasta

Miltä tulevaisuus Kalasatamassa näyttää?

Kalasatamaan on suunniteltu pääasiassa kantakaupunkimaisia umpikortteleita, joihin sijoittuu kivijalkaliikkeitä, kahviloita ja ravintoloita. Asumisvaihtoehtoja on erilaisia: kerrostaloja, kaupunkipientaloja, tornitaloja sekä terassitaloja. Verkkosaaren rantaan on lisäksi tulossa ponttoonien päällä kelluvia taloja.

Metroasemaa ympäröiviin kortteleihin Itäväylän molemmin puolin rakennetaan Kalasataman keskus, suuri kauppa-, asunto- ja palvelukeskittymä, REDI. Palvelut tulevat tulevaisuudessa lisääntymään roimasti, yhtä lailla myös julkiset kulkureitit vahvistuvat. Tulevina vuosina alue elää ja löytää omat uomansa.

kalasatama luonto
Mustikkamaalla saa nauttia luonnosta ja vaikka jään rikkomisesta.

Entä miten Sihvosten perhe meinaa tulevaisuudessa asua?

Kyllä minä olen asennoitunut, että tämä olisi meidän eläkeläisasunto. Muuten voisi ehkä jo kyllästyä, mutta tämä on niin muuttuva alue, joten tuntuu mukavalta seurata tulevaisuudessa tämän alueen kehitystä ja muutoksia. Ei meidän täältä tarvitse lähteä ja keskustakin on mukavan lähellä, summaa perhe yhteen ääneen.

Kiitos haastattelusta koko Sihvosen perheelle.

Hilla Stenlund

PS. Lue myös poimintani Kalasataman kiinnostavista asunnoista Viikon valinnat-sarjassa!

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio