Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Myytävien asuntojen sivuston hakukone käy kuumana, kun asunnon ostamista suunnittelevat etsivät unelmiensa asuntoa. Etuovi.comissa myytävien asuntojen hakuja tehdään ympäri vuoden. Mitkä olivat helmikuussa 2019 Helsingin halutuimmat asuinalueet?

Juttu on julkaistu alun perin helmikuussa 2017, mutta päivitetty maaliskuussa 2019 uusimmilla tiedoilla.

Etuovi.comin hakukoneeseen voi syöttää haluamansa asunnon sijainnin monella eri tavalla. Alueeksi voi määrittää vaikka koko Suomen tai jonkin maakunnan, mutta myös vaikka kunnan tai kaupunginosan. Helsingin kaupunginosista siihen syötettiin eniten seuraavia asuinalueita:

TOP 10 Helsingin halutuimmat asuinalueet

 1. Kallio
 2. Lauttasaari
 3. Töölö
 4. Munkkiniemi
 5. Punavuori
 6. Ullanlinna
 7. Etelä-Haaga
 8. Oulunkylä
 9. Käpylä
 10. Vuosaari

Listaus perustuu Helsingin myytävien asuntojen hakuun laitettuihin kaupunginosiin, helmikuussa 2019 tehdyt haut Etuovi.comissa.

Kallio on noussut haetuimmaksi asuinalueeksi

Etuovi.comin tilastojen valossa Kallio on nykyään suositumpi kuin aiemmin näiden tilastojen kärjessä olleet Lauttasaari ja Töölö. Pienet kerrostaloasunnot tuntuvat olevan Helsingin halutuimpia asuntoja, eli yksiöille ja kaksioille riittää kysyntää. Juuri sellaisia Kallio tarjoaakin asuntomarkkinoille.

kallio karhupuisto myytävä asunto
Nopeat liikenneyhteydet ydinkeskustaan, Karhupuisto aivan vieressä… Viidennellä linjalla myynnissä oleva yksiö on varmasti haluttu asunto! Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Alppila | Arvo & Lagerblom Oy LKV

Postinumeroalueella 00500 myynnissä olleista asunnoista 60,8 prosenttia oli yksiöitä ja postinumeroalueella 00530 yksiöitä oli 40,3 prosenttia. Useampi kuin neljä viidestä Kallion alueella myynnissä olleista asunnoista oli yksiö tai kaksio.

Kallion suosio näkyy myös asuntojen myynti-ilmoitusten tilastoissa. Postinumeroalueilla 00500 ja 00530 olleiden myynti-ilmoitusten keskimääräinen markkinointiaika on 12 päivää vuonna 2018, eli Kallion alueella myynnissä olleiden asuntojen ilmoitukset poistuivat Etuovi.comista keskimäärin alle kahdessa viikossa.

Sen lisäksi, että Kallion myytävien asuntojen ilmoitukset poistetaan keskimäärin hyvin nopeasti, niitä myös ilmestyy melko runsaasti. Viimeisen vuoden aikana Kallion alueella on tullut keskimäärin yli 50 uutta myytävää kohdetta kuukaudessa – kannattaa siis seurata Etuovi.comia tiheästi! Seuraamista helpottaa myös tallennettu haku eli hakuvahti, joka ilmoittaa haluamiltasi alueilta myyntiin tulleista kohteista.

Tutustu Kallioon asuinalueena.

Lue myös: Nuorten aikuisten suosima Kallio – asumista keskellä elämää ja muutosta

Helsingin halutuimpien asuinalueiden kakkosena on merellinen Lauttasaari

Kun Kalliossa on pelkkiä kerrostaloasuntoja, tarjoaa seuraavaksi halutuin asuinalue Lauttasaari välillä myös jotain muuta. Viimeisen vuoden aikana siellä on ollut myynnissä myös muutamia rivitaloasuntoja ja erillistaloja. Pääosa Lauttasaaren asuntotarjonnasta on kuitenkin kerrostaloja.

Merellistä Lauttasaarta. Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Visio | Kiinteistönvälitys Visio Oy LKV

Lauttasaareen on viime vuosina rakennettu uusia asuntoja, eli se sopii myös uudiskohteista haaveilevalle. Lauttasaaressa on ollut myynnissä ihan miljoonakohteitakin, mutta hinnan mediaani siellä on noin 350 000 euroa. Merenrantanäkymä omasta olohuoneesta voi nostaa yksittäisten asuntojen hintaa aika paljonkin.

Vaikka vain noin viidesosa Lauttasaaren myytävien asuntojen tarjonnasta on Helsingissä erittäin haluttuja yksiöitä, on postinumeroalueen 00200 keskimääräinen markkinointiaika silti vain 12 päivää. Lauttasaaressa siis moni perheasuntokin viedään käsistä!

Tutustu Lauttasaareen asuinalueena.

Lue myös: Laaksosen perhe kertoo kokemuksiaan Lauttasaaresta asuinalueena

Töölö on Helsingin halutuimpien asuinalueiden listalla kolmantena

Kolmanneksi eniten hakuja kerää kerrostalovaltainen Töölö. Siellä keskimääräinen markkinointiaika on 14 päivää, eli keskimääräinen asunnon myynti-ilmoitus poistetaan kahden viikon kuluessa julkaisustaan.

Töölön myytävien asuntojen tarjonta on kuitenkin runsasta. Viimeisen vuoden aikana kuukaudessa on ilmestynyt keskimäärin noin 66 uutta myynti-ilmoitusta töölöläisestä asunnosta. Mikäli haluat käydä jokaisen Töölön myytävän asunnon esittelyssä, pitäisi sinun siis käydä keskimäärin vähintään kahdessa esittelyssä päivittäin!

Kuva: Etuovi.com / Helsingin Kotijoukkue Oy

Tutustu Töölöön asuinalueena.

Lue myös: Äitiyslomaa viettävä Laura perheineen viihtyy Töölössä

Asuntoja haetaan paljon myös Helsingin kantakaupungin ulkopuolelta

Neljänneksi haetuin asuinalue Munkkiniemi on jo kauempana kantakaupungista, mutta sen jälkeen halutuimpien listalla tulevat Punavuori ja Ullanlinna ovat taas aivan Helsingin eteläisessä kantakaupungissa. TOP 10 Helsingin halutuimmat asuinalueet -listan lopulla olevat kaupunginosat ovatkin sitten jo hieman kauempana, ja kymmenennellä sijalla oleva Vuosaari on metron pääteasema idässä.

Iso osa asunnon ostajista muuttaa lähelle vanhaa kotiaan

Vuonna 2017 teetetyn Kantar TNS Oy:n Asunnon osto- ja myyntiprosessitutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia Helsingistä asunnon ostaneista muutti korkeintaan 10 kilometrin säteelle edellisestä asunnostaan. 41 prosenttia asunnon ostajista muuttaa vain alle viiden kilometrin säteellä! Asunnon ostamisessa ei siis useinkaan ole kyse sijainnin vaihtamisesta, vaan asunnon ominaisuuksien kuten koon muuttamistarpeesta.

Helsigin halutuimmat asuinalueet
Karttaan on havainnollistettu kuusi haetuinta kaupunginosaa. Kaupunginosan keskustasta lähtevä säde osoittaa, mikä on kyseisen kaupunginosan vaikutusalue: Punavuori ja Ullanlinna ovat hyvin lähekkäin, eikä matka Töölöstä Kallioon ole kovin pitkä. Sen sijaan esimerkiksi Munkkiniemen ja Ullanlinnan välinen matka on jo huomattavasti pidempi.

Helsingin halutuimmat asuinalueet -listan kuusi ensimmäistä sijaitsevat melko lähellä toisiaan. Alueiden välillä on kuitenkin väestöllistä eroa, kun tutkitaan Tilastokeskuksen avoimen tietokannan lukuja.

Kalliossa on muita enemmän nuorten yksinasuvien aikuisten, nuorten lapsettomien parien ja yleisesti aikuisten talouksia. Lapsiperheitä taasen löytyy eniten Lauttasaaresta. Eroa löytyy myös talouksien käytettävissä olevissa rahatuloissa: vuonna 2016 Ullanlinnan alueen talouksien keskitulo oli jopa yli 75 000 euroa, kun taas Kalliossa se oli noin 36 000 euroa.

ullanlinna myytävät asunnot helsinki
Ullanlinna on yksi Helsingin halutuimpia asuinalueita. Kuva: Etuovi.com / Huoneistomyynti LKV / Huoneistotrendi Oy

Näistä voitaisiinkin muodostaa kuvitteellinen asunnonhakijan elämänkaari – valmistuttuaan ja kotoa muutettuaan tyypillinen Etelä-Helsingin kasvatti ehkäpä etsii Kalliosta sopivan yksiön tai kaksion. Kalliossa tai Töölössä on mukavaa elää kaksin tai yksin, mutta jos perhe kasvaa, uutta kotia haetaan ehkäpä Lauttasaaresta tai Punavuoresta, kun taas Ullanlinnan jugend-talot houkuttelevat arvoasunnoista kiinnostuneita.

Mukavat eläkepäivät sujuvat myös keskustan sykkeessä, mutta rauhallisemmat lenkkimaastot, uimarannat ja meren tunnelma löytyvät myös hyvien kulkuyhteyksien päästä tunnelmallisesta Munkkiniemestä.

Ehkä löysit Helsingin halutuimmat asuinalueet -listasta oman suosikkisi, johon haluaisit muuttaa. Tai vaikka et haluaisikaan muuttaa Helsinkiin, voi näiden alueiden asunnoista etsiä inspiraatiota sisustukseen. Helsingin myytävät asunnot ovat monenkokoista ja -tyylistä, ja niiden kuvat sisältävät monen eri sortin sisustustyyliä.

Lue myös Päivin kokemus asunnon ostamisesta Helsingistä.

Viime syksynä kirjoitiin blogiin: Asuntohaut ja -vahdit kertovat: tällaisia asuntoja Helsingistä himoitaan

Kirjoittelin aiemmin myös Espoon ja Vantaan halutuimmista asuinalueista. Löydät Espoon halutuimmat asuinalueet top-listan täältä, ja Vantaan halutuimmat asuinalueet täältä. Onko listalla oma suosikkisi?

-Niina

5 kommenttia sivuun “Nämä ovat Helsingin halutuimmat asuinalueet

 1. Kun Hesarissa oli juttu Jätkäsaaren liikenneongelmista, katsoin Oikotiestä alueen asuntotarjontaa. Se ei todellakaan tarkoita, että haluaisin asunnon sieltä. Nämä klikkipohjaiset tilastoinnit eivät kerro siis mitään alueen haluttavuudesta käytännössä. Kun kaverin muuttaa tai jne etc aina sama : katselen alueen rakentamista ja hintoja. En missään mielessä halua muuttaa alueelle. Enkä usko olevani ainoa näin ajan tasalla pysyvä.
  ”Suosituimmuus”-termi obn aivan sama tässä yhteydessä kuin perinteinen ”Juhla-Mokka on Suomen suosituin kahvi” = koska sitä myydään jokaisella huoltamolla.

 2. Mistä lähtien haettu ja haluttu ovat olleet synonyymejä? Tehkääpä kysely, kuinka suuri prosentti hauista on puhtaasti vain ajanvietettä!
  Esim. eri keskustelupalstoilla käydään linkkien avulla ihastelemassa, ihmettelemässä ja kauhistelemassa asuntojen paitsi hintoja, myös kuntoa ja sisustusratkaisuja. Asuntokuvat ovat kuin aikuisten nukkekoteja! Viihdyttävää on myös kiinteistövälittäjien legendaarinen kielenkäyttö, joihin teen mielessäni lisäyksiä:”hobby hall”, ”puuhapark”, ” hillittyä charmia jalopuiden havinassa”, ”sykkivää suurkaupungin menoa”

 3. Kiitos hyvistä kommenteista Osmo V. ja Ajanviete! On totta, että ne eivät ole täysin synonyymejä. Samoja kaupunginosia esiintyy kuitenkin myös hakuvahtien top-listalla sekä lyhyimpien markkinointiaikojen listalla. Tähän juttuun top-lista haluttiin tehdä hakujen perusteella. Kannattaa lukea myös uudempi juttu, jossa Helsingin eri kaupunginosien kysyntää käydään läpi hakuvahtien avulla: https://www.etuovi.com/koti/blogi/asuntohaut-ja-vahdit-kertovat-tallaisia-asuntoja-helsingista-himoitaan/
  Mukavaa syksyn jatkoa ja rentoja ajanvietehetkiä Etuovi.comissa! 🙂

 4. Kiitos Niina näistä huippukiinnostavista artikkeleista. Nämä ovat aina parasta koko lehdessä ja tallennan ne aina myöhempää tarkastelua varten. Lisää vain näitä, kiitos !
  Oma asumishistoria on ollut kuitenkin syntymästä asti hyisen kylmällä Merikadulla, vanhan Eiran päässä. Espoossa kävin välillä ja siellä oli aivan ihanaa, koska peurat ja puput vaelsivat pihalla, kuin sadussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio