Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Myytävien asuntojen sivuston hakukone käy kuumana, kun asunnon ostamista suunnittelevat etsivät unelmiensa asuntoa. Etuovi.comissa myytävien asuntojen hakuja tehdään ympäri vuoden. Mitkä olivat viime kuussa Helsingin halutuimmat asuinalueet?

Juttu on julkaistu alun perin helmikuussa 2017, mutta päivitetty syyskuussa 2018 uusimmilla tiedoilla.

Etuovi.comin hakukoneeseen voi syöttää haluamansa asunnon sijainnin monella eri tavalla. Alueeksi voi määrittää vaikka koko Suomen tai jonkin maakunnan, mutta myös vaikka kunnan tai kaupunginosan. Helsingin kaupunginosista siihen syötettiin elokuussa 2018 eniten seuraavia asuinalueita:

TOP 10 Helsingin halutuimmat asuinalueet

 1. Lauttasaari
 2. Töölö
 3. Ullanlinna
 4. Munkkiniemi
 5. Punavuori
 6. Kallio
 7. Etelä-Haaga
 8. Oulunkylä
 9. Käpylä
 10. Kamppi

Listaus perustuu Helsingin myytävien asuntojen hakuun laitettuihin kaupunginosiin, elokuussa 2018 tehdyt haut Etuovi.comissa.

Lauttasaari ja Töölö kaksi selkeästi halutuinta asuinaluetta

Lauttasaari myytävä asunto
Lauttasaari on Helsingin haetuimpia asuinalueita. Meren läheisyys on varmasti iso houkuttava tekijä. Kuva: Etuovi.com /Kiinteistömaailma | HELSINKI ULLANLINNA TEHTAANKATU, Ullanlinnan Kodit Oy LKV

Helsingin haetuimpien kaupunginosien top-listan kaksi ensimmäistä eli Lauttasaari ja Töölö olivat selkeästi ne haetuimmat alueet: loput kaupunginosat tulevat hakumäärissä vasta paljon kauempana.

Tarjonnaltaan sekä Lauttasaaressa että Töölössä on pääosin kerrostaloasuntoja, mutta Lauttasaareen mahtuu myös muutakin asuntotyyppiä. Tammikuusta elokuulle 2018 julkaistuista Lauttasaaren asuntojen myynti-ilmoituksista noin kaksi prosenttia oli rivitaloasuntoja, mutta mahtui mukaan myös muutama erillistalo ja luhtitalo, yksi paritalo ja yksi omakotitalo.

Oma talo meren rannalta on siis mahdollista saada Lauttasaaresta, joskaan ei aivan pienellä rahalla. Hakujen perusteella Lauttasaaren asuntojen kysyntä kohdistuu kuitenkin pääosin kerrostaloasuntoihin.

töölö myytävät asunnot
Töölö on suosittu asuinalue Helsingissä. Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Alppila | Arvo & Lagerblom Oy LKV

Lauttasaaren ja Töölön myytävissä asunnoissa on eroa myös keskimääräisen rakennusvuoden suhteen. Tammikuusta elokuulle 2018 myyntiin tulleiden asuntojen rakennusvuoden keskiarvo oli Töölössä 1932, kun taas Lauttasaaressa se oli 1978. Lauttasaaren asunnoista iso osa onkin uudiskohteita, mutta mahtuu mukaan myös vanhimmillaan 1930-luvulla rakennettuja asuntoja. Molemmista kaupunginosista löytyy asuntoja sekä vanhaa rakastavalle että uudesta unelmoivalle.

Töölöön on ilmestynyt myyntiin keskimäärin yli 15 kohdetta viikossa tänä vuonna, ja Lauttasaareenkin on ilmestynyt viikkotasolla keskimäärin yli 12 myytävää asuntoa, joten Töölöstä tai Lauttasaaresta asuntoa etsivän kannattaakin tarkastaa uusimmat kohteet usein!

Seuraavaksi himoituimmat Ullanlinna ja Munkkiniemi ovat keskenään hyvin erilaiset kaupunginosat

ullanlinna myytävät asunnot
Ullanlinna on Helsingin kantakaupungin suosituimpia kaupunginosia. Kuva: Etuovi.com / Habita Etelä-Helsinki | Etelä-Helsingin Habita Oy

Ullanlinnan kohteista noin 60 prosenttia on yksiöitä tai kaksioita, kun Munkkiniemen kohteista niitä on vastaavasti noin 45 prosenttia. Ullanlinnan myytävistä asunnoista suurin osa on siis kaksioita ja yksiöitä, kun Munkkiniemessä taas on eniten kaksioita ja kolmioita.

Vaikka Munkkiniemi sijaitsee vähän kauempana ydinkeskustasta, siihen kohdistui alkuvuonna neljänneksi eniten hakuja Helsingin kaupunginosista.

munkkiniemi asunto myynnissä
Munkkiniemi on vehreä kaupunginosa kauempana Helsingin kantakaupungista. Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Hki-Länsi, Munkkiniemi, Amuletti Asunnot Oy

Punavuori ja Kallio ovat suosittuja alueita

punavuori myytävät asunnot
Punavuoressa on paljon vanhoja kerrostaloja. Kuva: Etuovi.com / Kahdeksas päivä Oy, Helsinki-Etelä

Kallio on tunnettu pienistä kerrostaloasunnoistaan ja tänä vuonna siellä onkin ilmestynyt enemmän yksiöiden myynti-ilmoituksia kuin kaksioiden. Punavuoressa sen sijaan on ilmestynyt kaksioiden myynti-ilmoituksia hieman enemmän kuin yksiöiden.

kallio asunto myynnissä
Kallion kerrostaloissa on paljon yksiöitä ja pieniä kaksioita. Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Casa Alto | Casa Alto Oy LKV

Mitään halpoja asuinalueita nämä eivät ole. Esimerkisi Punavuoren asuntojen keskimääräinen pyyntihinta oli lähellä 400 000 euroa, ja mukana on myös monia lähes miljoonan euron arvoisia asuntoja. Korkeat hinnat eivät ole kuitenkaan saaneet asuntoa hakevia välttämään näitä alueita.

Tai ehkäpä osa näihin kaupunginosiin kohdistuvista asuntojen hauista on lähinnä unelmointia ja sisustusinspiraation hakemista. Niin kauniita kuvia niiden myynti-ilmoituksissa on!

Iso osa asunnon ostajista muuttaa lähelle vanhaa kotiaan

Vuonna 2017 teetetyn Kantar TNS Oy:n Asunnon osto- ja myyntiprosessitutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia Helsingistä asunnon ostaneista muutti korkeintaan 10 kilometrin säteelle edellisestä asunnostaan. 41 prosenttia asunnon ostajista muuttaa vain alle viiden kilometrin säteellä! Asunnon ostamisessa ei siis useinkaan ole kyse sijainnin vaihtamisesta, vaan asunnon ominaisuuksien kuten koon muuttamistarpeesta.

Helsigin halutuimmat asuinalueet
Karttaan on havainnollistettu kuusi haetuinta kaupunginosaa. Kaupunginosan keskustasta lähtevä säde osoittaa, mikä on kyseisen kaupunginosan vaikutusalue: Punavuori ja Ullanlinna ovat hyvin lähekkäin, eikä matka Töölöstä Kallioon ole kovin pitkä. Sen sijaan esimerkiksi Munkkiniemen ja Ullanlinnan välinen matka on jo huomattavasti pidempi.

Helsingin halutuimmat asuinalueet -listan kuusi ensimmäistä sijaitsevat melko lähellä toisiaan. Alueiden välillä on kuitenkin väestöllistä eroa, kun tutkitaan Tilastokeskuksen avoimen tietokannan lukuja.

Kalliossa on muita enemmän nuorten yksinasuvien aikuisten, nuorten lapsettomien parien ja yleisesti aikuisten talouksia. Lapsiperheitä taasen löytyy eniten Lauttasaaresta. Eroa löytyy myös talouksien käytettävissä olevissa rahatuloissa: vuonna 2014 Ullanlinnan alueen talouksien keskitulo oli jopa yli 81 000 euroa, kun taas Kalliossa se oli noin 33 000 euroa.

Näistä voitaisiinkin muodostaa kuvitteellinen asunnonhakijan elämänkaari – valmistuttuaan ja kotoa muutettuaan tyypillinen Etelä-Helsingin kasvatti ehkäpä etsii Kalliosta sopivan yksiön tai kaksion. Kalliossa tai Töölössä on mukavaa elää kaksin tai yksin, mutta jos perhe kasvaa, uutta kotia haetaan ehkäpä Lauttasaaresta tai Punavuoresta, kun taas Ullanlinnan jugend-talot houkuttelevat arvoasunnoista kiinnostuneita.

Mukavat eläkepäivät sujuvat myös keskustan sykkeessä, mutta rauhallisemmat lenkkimaastot, uimarannat ja meren tunnelma löytyvät myös hyvien kulkuyhteyksien päästä tunnelmallisesta Munkkiniemestä.

etelä-haaga asunto myynnissä
Etelä-Haaga on myös Helsingin suosituimpien asuinalueiden listalla. Kuva: Etuovi.com / Yksityinen myyjä

Ehkä löysit Helsingin halutuimmat asuinalueet -listasta oman suosikkisi, johon haluaisit muuttaa. Tai vaikka et haluaisikaan muuttaa Helsinkiin, voi näiden alueiden asunnoista etsiä inspiraatiota sisustukseen. Helsingin myytävät asunnot ovat monenkokoista ja -tyylistä, ja niiden kuvat sisältävät monen eri sortin sisustustyyliä.

-Niina

PS. Huomasitko muuten, että Etuovi.comiin on tullut Helsingin aluesivuille ilmakuvia? Klikkaa katsomaan esimerkiksi Munkkiniemen maisemia korkeuksista!

PPS. Kirjoittelin aiemmin myös Espoon ja Vantaan halutuimmista asuinalueista. Löydät Espoon halutuimmat asuinalueet top-listan täältä, ja Vantaan halutuimmat asuinalueet täältä. Onko listalla oma suosikkisi?

Katso myös nämä

3 kommenttia sivuun “Nämä ovat Helsingin halutuimmat asuinalueet

 1. Kun Hesarissa oli juttu Jätkäsaaren liikenneongelmista, katsoin Oikotiestä alueen asuntotarjontaa. Se ei todellakaan tarkoita, että haluaisin asunnon sieltä. Nämä klikkipohjaiset tilastoinnit eivät kerro siis mitään alueen haluttavuudesta käytännössä. Kun kaverin muuttaa tai jne etc aina sama : katselen alueen rakentamista ja hintoja. En missään mielessä halua muuttaa alueelle. Enkä usko olevani ainoa näin ajan tasalla pysyvä.
  ”Suosituimmuus”-termi obn aivan sama tässä yhteydessä kuin perinteinen ”Juhla-Mokka on Suomen suosituin kahvi” = koska sitä myydään jokaisella huoltamolla.

 2. Mistä lähtien haettu ja haluttu ovat olleet synonyymejä? Tehkääpä kysely, kuinka suuri prosentti hauista on puhtaasti vain ajanvietettä!
  Esim. eri keskustelupalstoilla käydään linkkien avulla ihastelemassa, ihmettelemässä ja kauhistelemassa asuntojen paitsi hintoja, myös kuntoa ja sisustusratkaisuja. Asuntokuvat ovat kuin aikuisten nukkekoteja! Viihdyttävää on myös kiinteistövälittäjien legendaarinen kielenkäyttö, joihin teen mielessäni lisäyksiä:”hobby hall”, ”puuhapark”, ” hillittyä charmia jalopuiden havinassa”, ”sykkivää suurkaupungin menoa”

 3. Kiitos hyvistä kommenteista Osmo V. ja Ajanviete! On totta, että ne eivät ole täysin synonyymejä. Samoja kaupunginosia esiintyy kuitenkin myös hakuvahtien top-listalla sekä lyhyimpien markkinointiaikojen listalla. Tähän juttuun top-lista haluttiin tehdä hakujen perusteella. Kannattaa lukea myös uudempi juttu, jossa Helsingin eri kaupunginosien kysyntää käydään läpi hakuvahtien avulla: https://www.etuovi.com/koti/blogi/asuntohaut-ja-vahdit-kertovat-tallaisia-asuntoja-helsingista-himoitaan/
  Mukavaa syksyn jatkoa ja rentoja ajanvietehetkiä Etuovi.comissa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio