Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Myytävien asuntojen sivuston hakukone käy kuumana, kun asunnon ostamista suunnittelevat etsivät unelmiensa asuntoa. Etuovi.comissa myytävien asuntojen hakuja tehdään ympäri vuoden ja näin uuden vuoden alkumetreillä voidaan vetää yhteen viime vuoden tilastoja. Mitkä olivat viime vuonna Helsingin halutuimmat asuinalueet?

Etuovi.comin hakukoneeseen voi syöttää haluamansa asunnon sijainnin monella eri tavalla. Alueeksi voi määrittää vaikka koko Suomen tai jonkin maakunnan, mutta myös vaikka kunnan tai kaupunginosan. Helsingin kaupunginosista siihen syötettiin viime vuonna eniten seuraavia asuinalueita:

TOP 10 Helsingin halutuimmat asuinalueet

  1. Lauttasaari
  2. Töölö
  3. Munkkiniemi
  4. Kallio
  5. Ullanlinna
  6. Punavuori
  7. Oulunkylä
  8. Käpylä
  9. Vuosaari
  10. Kamppi

Listaus perustuu Helsingin myytävien asuntojen hakuun laitettuihin kaupunginosiin, vuoden 2016 aikana tehdyt haut Etuovi.comissa.

Lauttasaari ja Töölö kaksi selkeästi halutuinta asuinaluetta

Helsingin halutuimmat asuinalueet, Lauttasaari
Lauttasaaressa kodin ikkunasta saattaa aueta kaunis merimaisema. Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Bulevardin Kodit Oy / Kerrostalo, Purjeentekijänkuja

Helsingin haetuimpien kaupunginosien top-listan kaksi ensimmäistä eli Lauttasaari ja Töölö olivat selkeästi ne haetuimmat alueet: loput kaupunginosat tulevat hakumäärissä vasta paljon kauempana.

Tarjonnaltaan sekä Lauttasaaressa että Töölössä on pääosin kerrostaloasuntoja, mutta Lauttasaareen mahtuu myös muutakin asuntotyyppiä. Viime vuonna julkaistuista Lauttasaaren asuntojen myynti-ilmoituksista noin kolme prosenttia oli rivitaloasuntoja, mutta mahtui mukaan myös kourallinen erillistaloja, yksi paritalo ja yksi omakotitalo.

Oma talo meren rannalta on siis mahdollista saada Lauttasaaresta, joskaan ei aivan pienellä rahalla. Hakujen perusteella Lauttasaaren asuntojen kysyntä kohdistuu kuitenkin pääosin kerrostaloasuntoihin.

helsingin halutuimmat asuinalueet
Kaksion ikkunasta näkyy maisema Töölönlahdelle. Kuva: Etuovi.com / Kaisa Liski LKV Oy / Kerrostalo, Mannerheimintie

Lauttasaaren ja Töölön myytävissä asunnoissa on eroa myös keskimääräisen rakennusvuoden suhteen. Viime vuonna myyntiin tulleiden asuntojen rakennusvuoden keskiarvo oli Töölössä 1938, kun taas Lauttasaaressa se oli 1983. Lauttasaaren asunnot ovatkin suurelta osalta uudiskohteita, mutta mahtuu mukaan myös 1930-luvulla rakennettuja asuntoja. Molemmista kaupunginosista löytyy asuntoja sekä vanhaa rakastavalle että uudesta unelmoivalle.

Näihin molempiin kaupunginosiin ilmestyi viime vuoden aikana keskimäärin yli 15 kerrostalon myynti-ilmoitusta viikossa, joten asuntoa sieltä etsivän kannattaakin tarkastaa uusimmat kohteet usein!

Seuraavaksi himoituimmat Munkkiniemi ja Kallio ovat keskenään hyvin erilaiset kaupunginosat

helsingin halutuimmat asuinalueet
Munkkiniemi tarjoaa hyvät ulkoilumaastot ja nätit maisemat merelle. Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma / Kerrostalo, Munkkiniemenranta 35

Munkkiniemessä oli viime vuonna myynnissä eniten kaksioita ja kolmioita, kun taas Kalliossa oli pääosin yksiöitä ja kaksioita. Munkkiniemessä ilmoitettiin viime vuonna myös jonkin verran rivitaloasuntoja sekä neljä omakotitaloa. Tämä näkyy myös hakujen huoneluvun jakaumassa: Kalliosta haettiin eniten yksiöitä ja kaksioita, kun taas Munkkiniemestä haettiin eniten kolmen tai neljän huoneen asuntoja.

Vaikka Munkkiniemi sijaitsee vähän kauempana ydinkeskustasta, siihen kohdistui kuitenkin viime vuonna kolmanneksi eniten hakuja Helsingin kaupunginosista.

Pidempi etäisyys ydinkeskustaan ei näytä vaikuttavan neliöhintoihin. Viime vuonna ilmestyneissä yksiöiden myynti-ilmoituksissa neliöhinnan mediaani oli Munkkiniemessä 6 200 euroa, kun taas Kalliossa se oli 6 000 euroa. Kaksioissa niiden neliöhinnat olivat melkein samat eli keskimäärin noin 5 200 euroa.

Helsingin halutuimmat asuinalueet
Kalliossa on paljon pieniä asuntoja, kuten tämä yksiö. Kuva: Etuovi.com / Habita Etelä-Helsinki / Kerrostalo, Kirstinkatu 4 C

Munkkiniemen asuntoihin kohdistui hieman enemmän hakuja kuin Kallion asuntoihin, mutta Munkkiniemessä ilmoitettiin alle kolmasosa myytäviä asuntoja siitä määrästä mitä Kalliossa. Tarjonnan ja kysynnän suhde vaikuttaa varmasti osaltaan asuntojen hintoihin.

Vierekkäiset kaupunginosat Ullanlinna ja Punavuori saavat tasaisesti melkein yhtä paljon hakuja

Helsingin halutuimmat asuinalueet
Ullanlinnan jugendtalosta voi avautua tällainen näköala. Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma / Kerrostalo, Huvilakatu

Ullanlinnassa ja Punavuoressa ilmestyi viime vuonna lähes yhtä monta kerrostaloasunnon myynti-ilmoitusta. Molemmissa yksiön keskimääräinen neliöhinta kipuaa jo lähelle 8 000 euroa, ja kaksioissakin keskimääräinen neliöhinta on yli 7 000 euroa.

Helsingin halutuimmat asuinalueet
Punavuoressa on myynnissä kerrostaloasunto, johon avautuu tällainen näkymä ulko-ovelta. Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Elegance / Kerrostalo, Uudenmaankatu

Ullanlinnassa melkein puolet ilmoituksista olikin pyyntihinnaltaan vähintään puolen miljoonan asuntoja, ja Punavuorenkin ilmoituksista vastaavasti yli neljäsosa. Korkeat hinnat eivät ole kuitenkaan saaneet asuntoa hakevia välttämään näitä alueita.

Tai ehkäpä osa näihin kaupunginosiin kohdistuvista asuntojen hauista on lähinnä unelmointia ja sisustusinspiraation hakemista. Niin kauniita kuvia niiden myynti-ilmoituksissa on!

Iso osa asunnon ostajista muuttaa lähelle vanhaa kotiaan

Vuonna 2010 teetetyn TNS Gallupin Asunnon osto- ja myyntiprosessitutkimuksen mukaan lähes kolmannes asunnon ostajista muuttaa korkeintaan kilometrin säteelle nykyisestä asunnostaan. Alle viiden kilometrin säteelle muuttaa asunnon ostajista yli puolet!

Helsigin halutuimmat asuinalueet
Karttaan on havainnollistettu kuusi haetuinta kaupunginosaa. Kaupunginosan keskustasta lähtevä säde osoittaa, mikä on kyseisen kaupunginosan vaikutusalue: Punavuori ja Ullanlinna ovat hyvin lähekkäin, eikä matka Töölöstä Kallioon ole kovin pitkä. Sen sijaan esimerkiksi Munkkiniemen ja Ullanlinnan välinen matka on jo huomattavasti pidempi.

Helsingin halutuimmat asuinalueet -listan kuusi ensimmäistä sijaitsevat melko lähellä toisiaan. Alueiden välillä on kuitenkin väestöllistä eroa, kun tutkitaan Tilastokeskuksen avoimen tietokannan lukuja.

Kalliossa on muita enemmän nuorten yksinasuvien aikuisten, nuorten lapsettomien parien ja yleisesti aikuisten talouksia. Lapsiperheitä taasen löytyy eniten Lauttasaaresta. Eroa löytyy myös talouksien käytettävissä olevissa rahatuloissa: vuonna 2014 Ullanlinnan alueen talouksien keskitulo oli jopa yli 81 000 euroa, kun taas Kalliossa se oli noin 33 000 euroa.

Näistä voitaisiinkin muodostaa kuvitteellinen asunnonhakijan elämänkaari – valmistuttuaan ja kotoa muutettuaan tyypillinen Etelä-Helsingin kasvatti ehkäpä etsii Kalliosta sopivan yksiön tai kaksion. Kalliossa tai Töölössä on mukavaa elää kaksin tai yksin, mutta jos perhe kasvaa, uutta kotia haetaan ehkäpä Lauttasaaresta tai Punavuoresta, kun taas Ullanlinnan jugend-talot houkuttelevat arvoasunnoista kiinnostuneita.

Mukavat eläkepäivät sujuvat myös keskustan sykkeessä, mutta rauhallisemmat lenkkimaastot, uimarannat ja meren tunnelma löytyvät myös hyvien kulkuyhteyksien päästä tunnelmallisesta Munkkiniemestä.

Helsingin halutuimmat asuinalueet
Myytävien asuntojen top-listalle mahtui myös Käpylän kaupunginosa, jossa on myynnissä soma kerrostalokolmio. Kuva: Etuovi.com / BO LKV Helsinki Oy / Kerrostalo, Mäkelänkatu

Ehkä löysit Helsingin halutuimmat asuinalueet -listasta oman suosikkisi, johon haluaisit muuttaa. Tai vaikka et haluaisikaan muuttaa Helsinkiin, voi näiden alueiden asunnoista etsiä inspiraatiota sisustukseen. Helsingin myytävät asunnot ovat monenkokoista ja -tyylistä, ja niiden kuvat sisältävät monen eri sortin sisustustyyliä.

-Niina

PS. Huomasitko muuten, että Etuovi.comiin on tullut Helsingin aluesivuille ilmakuvia? Klikkaa katsomaan esimerkiksi Munkkiniemen maisemia korkeuksista!

PPS. Kirjoittelin myös Espoon ja Vantaan halutuimmista asuinalueista. Löydät Espoon halutuimmat asuinalueet top-listan täältä, ja Vantaan halutuimmat asuinalueet täältä. Onko listalla oma suosikkisi?

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio