Hilla Stenlund

Lifestyle-bloggaaja, ekonomi, koti-ihminen ja elämästä nauttija

Jätkäsaari on jo nimenä mielenkiintoinen: jätkä ja saari. Kukas tämä jätkä oikein on, herää kysymys. Tarina kertoo, että alueen suomenkielinen nimi on käännetty ruotsin kielen sanasta Busholmen. Tuolloin ajateltiin, että nimen osa bus viittasi satamassa työtään tehneisiin satamajätkiin. On myös ollut spekulaatioita muinaisruotsin sanaan buza, joka tarkoittaa kauppalaivaa. Joissain 1900-luvun alun kartoissa paikka on nimetty Mörkösaareksikin.

Todennäköistä kuitenkin on, että Busholmen viittasi nimellään vanhaan satamapaikkaan. Karu satamasaari, vähän mörkömäinenkin – sellainen alue on muinoin ollut. Nykyään kasvava ja kehittyvä Jätkäsaari.

Jätkäsaari asuinalueena

Millainen on Jätkäsaari asuinalueena? Tätä juttua varten pääsin haastattelemaan fysioterapeuttina ja liikunta-alan ammattilaisena työskentelevää Katri Djerfia ja hänen avopuolisoansa, jotka ovat muuttivat Jätkäsaareen puolitoista vuotta sitten. He halusivat pysyä lähellä keskustaa, mutta päästä lähemmäksi merta. Muutto Kampista Jätkäsaaren uuteen Hitas-asuntoon on osoittautunut oikeaksi päätökseksi.

Jätkäsaari asuinalueena

Vuonna 2005 Jätkäsaaren alueella asui reilut 2000 asukasta. Tuolloin suurin osa saaresta oli satamakäytössä ja asuinalueita sijaitsi vain sen pohjoisosassa.

Suunnitelmissa on, että vuonna 2030 saarella asuisi 21 000 asukasta ja siellä sijaitsisi 6000 ihmisen työpaikka. Voi vain kuvitella, kuinka paljon rakentamista ja muutoksia tuollainen muutos vaatii. Samaan aikaan saarella toimii aktiivinen ja vilkas satama.

Tutustu Jätkäsaareen myös Etuoven aluesivulla

Katso myös kartalta, minkälaisia asuntoja Jätkäsaaressa on myynnissä tällä hetkellä

Mikä Jätkäsaaressa on parasta?

Kaupunkisuunnitteluviraston Länsisatama-projekti kysyi keväällä 2016 jätkäsaarelaisten näkemyksiä asuinalueestaan. Kyselyyn vastasi lähes tuhat jätkäsaarelaista ja vastauksissa oli selkeää yhteneväisyyttä.

Monelle kyselyyn vastanneelle oma lempipaikka löytyi heti Jätkäsaareen saavuttaessa, esimerkiksi jokin silta kanavan varressa tai sillalta avautuva näkymä. Osalla lempipaikka oli ikioma koti.

Jätkäsaari asuinalueena

Jätkäsaari asuinalueena

Samoin vastasi myös Djerf avopuolisoineen.

Jätkäsaaressa parasta on ehdottomasti meidän koti, oma terassi sisäpihalle, merenranta ja kanavan maisemat. Tämä on aivan huikea paikka omistaa oma koti. Olemme joka päivä siitä iloisia, että kotimme sijaitsee juuri täällä.

Suurin osa kyselyyn vastanneista oli vastikään muuttaneet ensimmäiseen omaan asuntoonsa. Se on uudelle alueelle tyypillistä. Tämä oli myös Djerfin ensimmäinen omistusasunto, jonka hankintaa punnittiin monesta näkökulmasta.

Minä halusin pysyä Helsingissä, mutta mieheni halusi lisää tilaa, omaa pihaa ja saunan. Nykyinen 85 neliön kotimme on täydellinen kompromissi meidän molempien toiveista. Tämä kerrostalon ja rivitalon yhdistelmä täytti toiveeni ja mieheni sai saunan, lisää neliöitä maltillisella hinnalla sekä oman terassin, missä juoda aamukahvia.

Jätkäsaari asuinalueena

Arki sujuu mutkattomasti ja ilman autoa Jätkäsaaressa

Tyypillinen Jätkäsaaren asukas on koulutettu, työssäkäyvä, kansainvälinen, aktiivinen ja liikunnallinen. Hän arvostaa yhteisöllisyyttä, merellistä maisemaa, urbaania asuinympäristöään ja keskustan läheisyyttä. Edellä mainittu kuvaus sopii myös haastattelemaani pariskuntaan.

Vaikka muutama asia yhdistää jätkäsaarelaisia, ei ole vain yhtä tyypillistä Jätkäsaaren asukasta. Jätkäsaaressa asuu niin perheellisiä kuin yksin asuvia. On nuoria, opiskelijoita, pariskuntia, työssäkäyviä ja eläkeläisiä. Alueella viihtyy monenlaisia asukkaita, erilaisissa elämänvaiheissa.

Palvelut ovat lisääntyneet huimasti viime aikoina. On ruokakauppoja, kahviloita, ravintoloita ja julkisilla yhteyksillä pääsee milloin vain, mihin vain. Täällä pärjää mainiosti ilman autoa. Clarion-hotellin kattoterassille pääsee myös drinksuille, se on upea uusi paikka.

Djerf ei käytä päivittäin aikaansa auton ratissa istuen tai parkkiruutua etsien – pariskunta ei omista autoa. Melko tyypillinen tilanne nuorella helsinkiläispariskunnalle. Autoa voi lainata ystäviltä tai lähellä asuvilta vanhemmilta, kun tarve tulee. Työmatkat hoituvat usein fillarilla. Samalla saa mukavasti hyötyliikuntaa ja raikasta ilmaa – sitä aktiivinen pari arvostaa.

Jätkäsaari asuinalueena

Liikuntamahdollisuudet paranevat saarella lähivuosina. Helsingin kaupunki rakennuttaa Jätkäsaareen useita liikuntatiloja. Merkittävin joka sään liikuntapaikka tulee olemaan Bunkkeri: tuhansia neliömetrejä sisäliikuntatiloja ja uimahalli, jotka rakennetaan entiseen varastoon asuinhuoneistojen alakertaan. Päiväsaikaan tiloja tulee käyttämään myös Jätkäsaaren peruskoulu.

Rakennustyömaan keskellä, mutta omassa rauhassa

Voisi kuvitella, että kehittyvässä Jätkäsaaressa, työmaan keskellä, olisi rauhatonta asua. Näin ei asukkaiden mukaan kuitenkaan ole.

Asunnot on rakennettu täällä järkevästi. On paljon umpikortteleita ja isoja sisäpihoja. Katujen suuntaan on pienempiä ikkunoita. Meidänkin kotoa suurimmat ikkunat ja takapihan terassi avautuvat rauhalliselle sisäpihalle.

Jätkäsaari asuinalueena

Täällä terassillamme voi ihan rauhassa kesäpäivänä makoilla bikineissä ilman minkäänlaista tietoa kaupungin menosta, Djerf paljastaa.

Kun muutimme Jätkäsaareen, tiesimme tämän olevan kehittyvä kaupunginosa ja siten jatkuvan muutoksen keskellä. Se ei tullut meille yllätyksenä.

Jätkäsaaresta voi helposti tulla mieleen myös satama-alueen karu näky, betoniset rakennukset ja tiiviisti rakennettu miljöö. Sitä tasapainottamaan alueen pohjoisosaan rakennetaan parhaillaan Hyväntoivonpuistoa.

Jätkäsaari asuinalueena

Alueen suurin puisto tulee ulottumaan Välimerenkadulta Melkinlaiturille. Koko Hyväntoivonpuiston rakentaminen vie vuosia, mutta reilun vuoden päästä pohjoisosassa voi jo kävellä puiden siimeksessä, istua piknikillä ja nauttia alueen vihreydestä. Saaren rannoilta avautuu vuodenaikojen mukaan vaihtuva merimaisema.

Joskus ajoradat ja liikenneväylät muuttavat päivän aikana paikkaansa, mutta aina olemme kotimme löytäneet. Kaikkeen sellaiseen täällä asuessaan on tottunut. Ja oikeastaan, muutosta on myös kiva seurata. Täällä asumiseen ei helpolla kyllästy, Djerf hehkuttaa.

Jätkäsaari asuinalueena

Suuri kiitos haastattelusta Katri Djerf puolisonsa kanssa!

Hilla Stenlund

Lue myös nämä:

Kasvava ja kehittyvä Kalasatama – paras paikka Sihvosen perheelle

Idyllinen ja kodikas Vallila – nuorenparin unelmien asuinpaikka

Yksi kommentti sivuun “Urbaani Jätkäsaari meren äärellä – nuoripari nauttii elämästä uudessa kaupunginosassa

  1. 4 ulkokuvista on muualta kuin uudesta Jätkäsaaresta, vain 2 Jätkäsaaresta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio