Yhteistyössä:

Asuntosijoittamista harkitsevalle on tarjolla useita strategioita, yksi niistä on niin sanottu asuntojen flippaus. Mitä flippaamisella tarkoitetaan, miten se eroaa perinteisestä asuntosijoittamisesta ja kenelle se sopii – tässä jutussa kerromme!

Mitä asuntojen flippaamisella tarkoitetaan?

Termi ”flippaaminen” tulee niin ikään englannin kielen sanasta ”flip” jonka voi vapaasti kääntää esimerkiksi ”ylösalaisin kääntämiseksi”. Asuntojen tapauksessa se tarkoittaa sitä, että huonokuntoinen, ei-houkutteleva asunto remontoidaan ja stailataan houkuttalevaksi jonka jälkeen se myydään voitolla eteenpäin.

Flippaamisessa tarkoituksena on tehdä rahaa yksittäisistä projekteista, eikä niinkään kerryttää omaisuutta asuntoihin kumulatiivisesti kuten osta ja pidä -tyyppisessä sijoittamisessa.

Yksinkertainen esimerkki flipistä voisi olla seuraavanlainen:

Ostetaan huonokuntoinen asunto hintaan 100.000€

Remontoidaan asuntoa 10.000€ edestä

Myydään asunto remontoituna ja houkuttelevana 120.000€ hintaan

Edellä mainittu esimerkki on äärimmäinen yksinkertaistus, eikä ota huomioon mm. veroja. Mutta esimerkki kuvaa flippaamisen perusajatuksen; ei-haluttuja kohteita ostetaan mahdollisimman edullisesti markkinalta, jonka jälkeen ne tehdään houkutteleviksi remontoimalla ja stailaamalla ja tämän jälkeen myydään mahdollisimman hyvään hintaan uudelle ostajalle.

asuntojen flippaus
Esimerkki: keittiö ennen remonttia
Esimerkki: keittiö remontin jälkeen
asuntojen flippaus
Esimerkki: kylpyhuone ennen remonttia
asuntojen flippaus
Esimerkki: kylpyhuone remontin jälkeen

Miten flippaus eroaa perinteisestä asuntosijoittamisesta?

Perinteisellä asuntosijoittamisella tarkoitetaan yleensä osta ja pidä -tyyppistä asuntosijoittamista, jossa käytännössä ostetaan asuinhuoneisto ja vuokrataan sitä eteenpäin. Vuokratulon ajatuksena on vähintäänkin kattaa kaikki kulut ja lainanlyhennykset. Jos kulut ovat isommat kuin vuokratulo, puhutaan kassavirtanegatiivisesta kohteesta ja jos taas tuotot ovat isommat kuin kulut, puhutaan kassavirtapositiivisesta kohteesta. Suurin osa asuntosijoittajista noudattaa osta ja pidä -strategiaa, mikä onkin järkevää, sillä pitkässä juoksussa asunnot maksavat itsensä takaisin vuokratulolla ja kerryttävät omaisuutta.

Kuten edellä todettiin, flippaamisen ja perinteisen osta ja pidä -tyyppisen asuntosijoittamisen ero on siinä, että flippaamisessa keskitytään tulouttamaan projektista käteistä rahaa kun taas osta ja pidä -strategiassa keskitytään keräämään omaisuutta asuntoihin.

Myös tässä tapauksessa malleja voi jalostaa ja yksi suosittu tapa tehdä asuntosijoittamista onkin yhdistää edellä mainittuja. Tämä tapahtuu niin, että ostetaan huonokuntoinen asunto, joka remontoidaan ja sitä kautta nostetaan sen arvoa ja parannetaan vuokrattavuutta mutta lopulta sitä ei myydäkään vaan vuokrataan eteenpäin kuten osta ja pidä -strategiassa.

Näin remontissa mahdollisesti syntynyt rahallinen lisäarvo jätetään kiinni asuntoon ja hyödynnetään esimerkiksi vakuutena seuraavan sijoituasunnon ostossa.

Kenelle asuntojen flippaus sopii?

Asuntosijoittamisen, kuten kaiken muunkin sijoittamisen, tulisi aina lähteä liikkeelle omista tavoitteista ja preferensseistä. Sinun on siis itse luotava itsellesi strategia joka sopii sinulle; yhtä oikeaa strategiaa kun ei ole olemassa.

Flippaaminen voi sopia sinulle erinomaisesti, jos koet, että remontointi tai ainakin sen koordinointi on mielekästä tekemistä. Haluat ehkä tehdä vaikka vähän vähemmän ”tavallisia” töitä ja käyttää flipeistä saamaasi kassavirtaa elinkustannusten kattamiseen.

Osta ja pidä -sijoittaminen sopii ehkä paremmin silloin, jos olet päivätöissä ja palkastasi jää ylimääräistä sijoitettavaa ja haluat hypätä asuntosijoittamisen maailmaan, mutta et tarvitse toiminnasta itsellesi käteistä rahaa.

Lue myös: Kolme strategiaa asuntosijoittamiseen – mikä sopii sinulle?

Miten flippaamisessa pääsee alkuun?

Kiinnosti sinua sitten flippaaminen tai osta ja pidä -tyyppinen asuntosijoittaminen, aiheesta löytyy nykyään paljon kirjallisuutta, jota kannattaa lukea. Yksi ehdoton suositus on Joonas Oravan ja Olli Turusen kirjoittama Osta, vuokraa, vaurastu -kirja.

Tämän lisäksi löytyy palveluntarjoajia, kuten Tokko Group, joka tarjoaa erilaisia palveluita asunnon myyjille, remontoijille ja asuntosijoittajille. Lue lisää!

Asuntoneuvos on uusi asuntosijoittajien markkinatietotyökalu Vuokraovi.comilta, tutustu ja anna palautetta! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio