Kolme strategiaa asuntosijoittamiseen – mikä sopii sinulle?

Kuten muutakin sijoitustoimintaa harjoitettaessa, myös asuntosijoittamisessa on hyvä määritellä sijoitusstrategia ja pyrkiä noudattamaan sitä johdonmukaisesti. Strategian valitseminen on tärkeää, sillä se määrittää sen, minkälaisia sijoitusasuntoja kannattaa ostaa.

asuntosijoittaminen strategia

Asuntosijoittaja Harri Huru on kokenut vuokranantaja ja asuntosijoittamista sekä vuokraamista koskevien opastavien sisältöjen tuottaja. Tämä juttusarja pohjautuu Harrin Ostan Asuntoja Blogiin ja podcastsisältöihin.

Yhtä ainoaa oikeaa strategiaa asuntosijoittamiseen ei ole, vaan erilaiset strategiat palvelevat erilaisten tavoitteiden toteutumista. Strategia kannattaakin valita omista lähtökohdista ja tutustua kunkin strategian numeropuoleen ja verotuksellisiin ominaispiirteisiin. Sopivaa asuntosijoittamisen strategiaa miettiessä voi kysyä itseltään esimerkiksi näitä asioita:

  • Mitä tavoittelet asuntosijoittamisella?
  • Haluatko tavoitella kannattavuutta vuokratuoton vai arvonnousun kautta? 
  • Minkä verran sinulla on käytettävissäsi pääomia ja muita resursseja, kuten aikaa?

Tässä jutussa esitellään kolme yleistä asuntosijoittamisen strategiaa.

1. Osta ja pidä

Tämä yleinen strategia perustuu voiton tavoitteluun vuokratuoton kautta. 

Osta ja pidä -strategian pääperiaatteena on se, että asunto ostetaan ja vuokrataan tarkoituksena pitää asunto pitkään, vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Tavoitteena on säännöllisen vuokratuoton ja positiivisen kassavirran saaminen, ei niinkään arvonnousun tavoittelu. Säännöllisen vuokratuoton takaamiseksi oleellista on löytää asuntoon hyvä ja pitkäaikainen vuokralainen, joten vuokrailmoitukseen ja vuokralaisvalintaan kannattaa panostaa. 

Valitse tämä strategia, jos tavoittelet mahdollisimman passiivista asuntosijoitustuloa eli et halua käyttää asuntosijoitustoimintaan kovinkaan paljoa omaa aikaasi.

Lue myös: Viisi vinkkiä aloittelevalle asuntosijoittajalle

2. Osta, remontoi, myy eli flippaa

Tämä asuntosijoittamisen strategia perustuu voiton tavoitteluun asunnon arvonnousun kautta.

Asunnon flippaaminen tarkoittaa, että asunto ostetaan alle markkinahinnan halutulta alueelta, remontoidaan arvon nostamiseksi ja tämän jälkeen myydään voitolla. Se, että asunto saadaan ostettua alle markkinahinnan tarkoittaa yleensä sitä, että asunto on nuhjuisessa kunnossa ja selvästi remontin tarpeessa. Hyvällä paikalla sijaitseva, hyvin remontoitu asunto kerää todennäköisesti useita kiinnostuneita ostajakandidaatteja, jolloin sen hinta asettuu parhaalle mahdolliselle tasolle. 

Valitse tämä strategia, jos haluat ja pystyt käyttämään asuntosijoittamiseen runsaastikin omaa aikaasi ja kenties myös kädentaitojasi. Tämän strategian toteuttaminen ja tuottojen ylläpitäminen vaatii innostusta osta, remontoi, myy -kuvion jatkuvaan toistamiseen. Mikäli todella innostut, selvitä verottajalta, miten verotus toimii.

Lue myös: Asuntojen flippaus – mitä se on ja kenelle se sopii?

3. Osta, vuokraa, remontoi, jälleenrahoita, toista

Osta, vuokraa, remontoi, jälleenrahoita, toista -strategia eli niin sanottu BRRRR-strategia (buy, rehab, rent, refinance, repeat) on kahden edellä mainitun strategian välimuoto.

Tätä strategiaa noudattava asuntosijoittaja pyrkii ostamaan sijoitusasunnon alle markkinahinnan ja nostamaan sen arvoa remontoimalla, mutta ei myykään asuntoa pois vaan vuokraa sen ja jälleenrahoittaa lainan asunnon uudelle arvolle. Jälleenrahoittamalla asunnon kasvanutta markkina-arvoa vapautetaan pääomaa seuraavan sijoitusasunnon hankkimista varten. Näin saadaan aikaan ”lumipalloefekti”, joka mahdollistaa sijoitustoiminnan jatkuvuuden.Tämä strategia onkin esitelty perusteellisesti Harri Hurun ja Marko Kaarton Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjassa, jonka voi tilata asuntosijoituskirja.fi -sivuston kautta.

Muista, että suomalaisen verotuskäytännön mukaan asunnossa on pitänyt olla vuokralainen ennen kuin sen remontin kustannukset voi vähentää vuokratuloista.

Valitse tämä strategia, jos et kavahda aktiivista otetta osta ja pidä -asuntosijoittamiseen.

Asuntosijoittamisen strategiaa voidaan siis tarkastella monista kulmista – valittu strategia vaikuttaa esimerkiksi siihen, minkätyyppisiä sijoitusasuntoja kannattaa ostaa ja millä markkina-alueella toimia, sekä siiihen, miten uusien sijoituskohteiden hankintaa rahoitetaan.

Lisää vinkkejä asuntosijoittamiseen löydät Harri Hurun Ostan Asuntoja Blogista!

Lue myös:

Tavoitteena kannattava vuokraustoiminta? Muista nämä vinkit! 

Asuntosijoittamisen riskit – näin ne minimoidaan

Näin löydät hyvän vuokralaisen haasteellisessa markkinatilanteessa