Asuntosijoittamisen riskit – näin ne minimoidaan

Kuten sijoittamiseen aina, myös asuntosijoittamiseen liittyy omat riskinsä. Riskien syntymiseen ei aina voi itse vaikuttaa, mutta niitä voi pyrkiä ennaltaehkäisemään a niihin voi pyrkiä sopeutumaan omalla toiminnallaan. Kun riskit tiedostaa ja niihin varautuu, pää pysyy kylmänä sijoitusasuntoa ostaessa ja mieli rauhallisena vaikka suhdanteet heilahtelisivatkin.

Asuntosijoittaja Harri Huru on kokenut vuokranantaja ja asuntosijoittamista sekä vuokraamista koskevien opastavien sisältöjen tuottaja. Tämä juttusarja pohjautuu Harrin Ostan asuntoja Blogin, YouTube-kanavan ja podcastin sisältöihin.

Asunnon markkina-arvon lasku

Asunnon markkina-arvo voi laskea yleisen taloustilanteen  seurauksena, mutta siihen voi johtaa myös kysynnän ylittävä tarjonta, esimerkiksi silloin jos alueelle rakennetaan uudiskohteita liian nopeasti. Tämä riski on läsnä erityisesti paikkakunnilla, jotka ovat muuttotappiollisia.

Minimoi riski: Paras keino suojautua tätä riskiä vastaan on hankkia sijoitusasuntoja muuttovoittoisilta paikkakunnilta, joilla on hyvä työllisyystilanne ja useita työnantajia.

Korkojen nousu

Viime vuosina korot ovat olleet ennätyksellisen alhaalla, mutta asuntosijoittajan kannattaa ottaa huomioon korkojen nousuun liittyvät riskit. Velkavipua hyödynnettäessä on tärkeää, että vuokratuotot riittävät kattamaan korkokulut ja yhtiövastikkeet. 

Minimoi riski: Helpoin tapa suojautua tältä riskiltä on käyttää lainoissa pitkäaikaista kiinteää korkoa. Jos käyttää muuttuvaa korkoa, kannattaa testata, miten koron vaihtelut vaikuttavat kohteen kannattavuuteen. Pankit tarjoavat myös erilaisia korkosuojaustuotteita, joiden käytön mahdollisuudet kannattaa selvittää.

Vuokralaiseen liittyvät riskit

Maksamatta jäävät vuokrat ja asunnolle aiheutuvat vahingot aiheuttavat riskiä asuntosijoittajalle, sillä kassavirran kääntyessä negatiiviseksi asuntosijoittaja joutuu rahoittamaan asunnosta koituvia kuluja muista tuloistaan. 

Minimoi riski: Paras tapa minimoida tämä riski on panostaa vuokralaisvalintaan. Luottotietojen tarkistus, vakuuden vastaanottaminen ennen avainten luovutusta ja säännölliset kuntotarkastukset ovat peruskeinoja. Vaiheen voi myös ulkoistaa osaavalle vuokravälittäjälle.

Pula vuokralaisista eli tyhjät kuukaudet

Tämä riski syntyy, kun vapaana olevien vuokra-asuntojen tarjonta ylittää niiden kysynnän. Tilannetta pahentaa huonokuntoinen asunto, joka on huonokuntoisessa taloyhtiössä tai huonolla sijainnilla.

Minimoi riski: Varmin tapa minimoida tämä riski on hankkia hyväkuntoinen asunto hyvästä taloyhtiössä, hyvällä sijainnilla. Kannattaa myös miettiä, voisiko joustaa tietyissä vuokrasopimuksen ehdoissa, esimerkiksi lemmikkiystävällisyys tai luottotiedot kunnossa -vaatimuksen poistaminen tarvittaessa voi houkutella vuokralaisia. Myös vuokrailmoitukseen panostaminen ja herkkyys vuokratason määrittämisessä auttavat minimoimaan tätä riskiä.

Taloyhtiön yllättävät tai huomiotta jätetyt remonttitarpeet

Asunnon ostaminen huonosta taloyhtiöstä voi merkitä huomattavaa riskiä asuntosijoittajalle. Pommikuntoinen asunto hyvässä taloyhtiössä on helppo remontoida timantiksi, mutta taloyhtiötä hyväkuntoisen asunnon ympärillä on vaikea lähteä remontoimaan.

Minimoi riski: Sijoita taloyhtiöön, jossa suuret remontit on tehty. Kiinnitä taloyhtiössä huomiota paitsi sen fyysiseen kuntoon, myös hallinnon laatuun ja tarkista, että kunnossapitosuunnitelmat ovat ajan tasalla ja perustuvat kuntotutkimuksiin ja -arvioihin. 

Toimintaympäristön muutokset

Vaikka politiikka ei muuten kiinnostaisikaan, on hyvä pysyä kartalla siitä, minkälaisia asuntosijoittajien toimintaan vaikuttavia poliittisia päätöksiä on päätösputkessa. 

Minimoi riski: Seuraa asuntosijoittamiseen liittyvää uutisointia ja keskustelua. Esimerkiksi Suomen Vuokranantajat ry tekee tätä seuraamista päätoimisesti.

Lue myös:

Kolme strategiaa asuntosijoittamiseen – mikä sopii sinulle? 

Tavoitteena kannattava vuokraustoiminta? Muista nämä vinkit!

Viisi vinkkiä aloittelevalle asuntosijoittajalle

Näin löydät hyvän vuokralaisen haastavassakin markkinatilanteessa