Viisi vinkkiä aloittelevalle asuntosijoittajalle

Asuntosijoittaminen on nyt suositumpaa kuin koskaan. Jos harkitset asuntosijoittajaksi ryhtymistä tai olet aloitteleva, osta ja pidä -strategiaa noudattava asuntosijoittaja, kannattaa pitää mielessä muutamat perusasiat ansaintalogiikkaan ja asuntosijoittajana toimimiseen liittyen. Näillä Harri Hurun vinkeillä pääsee jo pitkälle!

Asuntosijoittaja Harri Huru on kokenut vuokranantaja ja asuntosijoittamista sekä vuokraamista koskevien opastavien sisältöjen tuottaja. Tämä juttusarja pohjautuu Harrin Ostan asuntoja -blogi- ja podcastsisältöihin.

1. Sisäistä ansaintalogiikan perusperiaatteet

Osta ja pidä -strategiaa noudattavan asuntosijoittajan ansaintalogiikan peruspilarit ovat tässä: 

Kohtuullisen velkavivun käyttö

Velkavivulla tarkoitetaan sitä, että pankin avulla rahoitetaan sijoituksia. Kohtuullisen velkavivun käytön maksimina pidetään 70 prosenttia, käytännössä siis 30 prosentin omarahoitusosuudella voisi ostaa ja omistaa sijoitusasunnon. Kohtuullinen velkavipu on asuntosijoittajan ystävä, jolla parannetaan oman pääoman tuottoa. 

Nettovarallisuuden kasvu

Jokainen asuntosijoittajan suorittama lainanlyhennys pienentää lainapääomaa ja markkinahintojen pysyessä vakiona, kasvattaa vastaavasti asuntosijoittajan nettovarallisuutta. Näin kertyvä vakuusarvo voidaan vapauttaa verovapaasti jälleenrahoituksen kautta seuraavaan sijoituskohteeseen. 

Positiivinen kassavirta

Mikäli vastikkeiden ja lainanhoitomenojen sekä verojen jälkeen vuokrasta jää joka kuukausi euroja asuntosijoittajan tilille, voidaan sanoa, että asuntosijoitus tuottaa positiivista kassavirtaa. Negatiivisen kassavirran tilanteessa, esimerkiksi jos vuokralaista ei ole tai vuokralainen ei maksa vuokraa, asuntosijoittaja joutuu laittamaan rahaa muista tuloistaan menojen kattamiseksi. Tästä syystä on tärkeää panostaa vuokralaisen valintaan. 

Jotta löydät sopivan vuokralaisen, varmista, että vuokrataso on kohdallaan. Kokeile Vuokraovi.comin vuokralaskuria, jonka avulla voit arvioida asuntosi vuokratasoa muihin samankaltaisiin asuntoihin verrattuna

Aloita vuokralaisen etsiminen Vuokraovi.comista ja hyödynnä Varmasti vuokralle -takuu!

2. Ennaltaehkäise riskejä ja pysy sijoitussuunnitelmassa

Kun on tehnyt analyysiin perustuvan sijoitussuunnitelman ja varautunut puskureilla suhdanteiden heittelyyn tai yllättäviin tilanteisiin, ei tarvitse panikoida sellaisten tullessa eteen. Riskin ehkäisemiseksi tehdään toimenpiteitä ja riskin toteutumisen varalle on olemassa suunnitelma ja puskurit, jotka otetaan käyttöön jos riski toteutuu. Niitä ei välttämättä ole tarvetta ottaa käyttöön, mutta varautuminen antaa mielenrauhaa.

3. Pidä hyvää huolta sijoitussalkustasi

Kun pitää hyvää huolta omaisuudestaan, sitä on jäljellä vielä kymmenienkin vuosien päästä. Asuntosijoittamisen tapauksessa huolenpidolla tarkoitetaan kokonaisvaltaista ajattelua asuntojen kunnossapidosta salkun hajauttamiseen. Oma asuntosijoitussalkku kannattaa käydä läpi säännöllisin väliajoin ja tarkastella, miten esimerkiksi tulevat remontit vaikuttavat sijoituskohteiden kannattavuuteen pitkällä aikavälillä.

4. Mieti asunnon jälleenmyyntiä jo ostotilanteessa

Sijoitusasuntoa ei kannata ostaa ainoastaan sen hetkistä kysyntää palvelemaan, vaan miettiä ostoksen järkevyyttä pitkällä aikavälillä. Asunnon myyntiarvoa kannattaakin miettiä jo ostovaiheessa vaikka noudattaisikin osta ja pidä -strategiaa. Onko asunto ja sen sijainti sellainen, että kysyntää riittää vielä 10 tai 20 vuoden päästä, mikäli haluat päästä siitä eroon? Tämän pohdinnan myötä asunnon vuokrattavuus tulee siinä sivussa. 

5. Verkostoidu ja vaikuta

Asuntosijoittajan kannattaa verkostoitua esimerkiksi muiden asuntosijoittajien kanssa ja toimia aktiivisesti taloyhtiöissä, joista omistaa asunnon/asuntoja. Omistaessaan yhden asunnon taloyhtiöstä ja toimiessaan taloyhtiön hallituksessa, asuntosijoittajan käytössä on kaikki tieto taloyhtiöstä. Näin pääsee myös vaikuttamaan siihen, minkälaisia päätöksiä taloyhtiössä tehdään esimerkiksi remonttien suhteen. 

Mitä paremmin on verkostoitunut, sitä paremmat ovat myös mahdollisuudet päästä ostamaan sijoitusasuntoja hyvään hintaan. Kiinnostavista taloyhtiöistä asuntoja omistavia voi lähestyä ja kysellä taloyhtiön tilanteesta. Osakekaupoissa sisäpiiritiedon levittäminen ja hyödyntäminen on laitonta, mutta asuntosijoittamisessa täysin sallittua.

Lue myös:

Tavoitteena kannattava vuokraustoiminta? Muista nämä vinkit! 

Asuntosijoittamisen riskit – näin ne minimoidaan

Kolme strategiaa asuntosijoittamiseen – mikä sopii sinulle?

Näin löydät hyvän vuokralaisen haasteellisessa markkinatilanteessa