Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Yhteistyössä:

Vuokra-asuminen sopii monenlaiseen elämänvaiheeseen. Vuonna 2019 vuokralla-asuvien asuntokuntien osuus kaikista asuntokunnista oli 34 prosenttia, ja yksinasuvista jo melkein puolet asuu vuokralla (lähde: Tilastokeskus). Vuokramarkkinoiden tilanne on ollut tänä vuonna mielenkiintoinen. Vuokra-asuntojen tarjonta on ollut runsasta, mutta Vuokraovi.comin mittareiden mukaan myös kysyntä on ollut kovaa.

Vuokraovi.comin liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen kommentoi:

Vuokra-asuminen on jo omistamista yleisempää esimerkiksi Helsingissä ja trendi on samansuuntainen myös muissa kasvukeskuksissa – vuokra-asumisen suosion kasvua voidaan selittää kaupungistumisella ja siihen liittyvillä ilmiöillä. Myös koronan tuoma epävarmuus on ainakin hetkellisesti lisännyt vuokra-asuntojen kysyntää.

vuokramarkkina 2020

Koronakevään aikana markkinoille tuli runsaasti vapaita vuokra-asuntoja

Jo tämän vuoden alusta alkaen Vuokraovi.comissa oli enemmän tarjontaa kuin vuotta aiemmin. Maaliskuussa tulleet rajoitteet, kuten matkustusrajoite, lisäsi vuokra-asuntojen ilmoitusten lukumääriä palvelussa. Matkustajien puuttuessa lyhytaikaismajoitukseen tarkoitettuja kalustettuja asuntoja vuokrattiin pidempiaikaiseen käyttöön. Laakkonen lisää, että myös vaihto-opiskelijoiden puuttuminen vaikutti tarjontaan.

Tuttu kuvio toistui tänäkin vuonna: heinäkuu oli vuokramarkkinoiden ruuhka-aikaa

Myös kalustamattomien vuokra-asuntojen tarjonta lisääntyi kesää kohti mentäessä. Tänä vuonna niitä on ollut eniten tarjolla heinäkuussa, eli juuri silloin, kun yleisestikin vuokramarkkinoilla on ruuhkaa opiskelijoiden etsiessä asuntoa opiskelupaikkakunnaltaan. Opiskelijoille tämä on ollut erityisen hyvä asia, sillä runsaan tarjonnan avulla on ollut helpompi löytää itselleen sopiva vuokra-asunto.

Ja niinhän siinä sitten kävikin, sillä vapaiden vuokra-asuntojen kokonaistarjonta pieneni selkeästi elokuussa, eli markkinoilta poistui selkeästi enemmän vuokrailmoituksia kuin mitä tuli tilalle.

Laakkonen kommentoi tilannetta vuokranantajan näkökulmasta:

Elokuuhun asti markkinaan tuli joka kuukausi enemmän kohteita kuin mitä poistui eli tarjonta alkoi pikku hiljaa kasaantua, mikä näkyi kohteiden markkinointiaikojen pitkittymisenä. Tarjonnan lisääntyminen ei muuttanut markkinaa mitenkään dramaattisesti, koska kysyntämittarit olivat samaan aikaan ennätyskorkealla tasolla, mutta vuokranantajan näkökulmasta tilanne näyttäytyi aikaisempaa haastavampana, kun vuokralaisella oli aikaisempia vuosia enemmän varaa valita.

Laakkonen kehottaa vuokranantajia kiinnittämään huomiota asunnon kuntoon, sillä vuokralaiset saattavat olla aiempaa vaativampia asunnon kunnon suhteen, kun tarjontaa on enemmän.

Vuokra-asuntojen kysynnän ruuhkahuippu heinäkuun alussa

Vuokraovi.comin hakujen määrien kehityksessä on nähtävillä selkeä ruuhkahuippu heinäkuun alussa, viikoilla 27 ja 28. Vaikka koronaviruksen takia kesällä pohdittiin syksyn opintojen aloittamista etänä, se ei kuitenkaan hiljentänyt tyypillisesti opiskelijoiden aiheuttamaa kysyntäpiikkiä. Esimerkiksi viikon 28 hakujen määrä oli tänä vuonna noin 22 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Laakkonen kommentoi vielä tarkemmin kysyntämittareista:

Kävijämäärät olivat jo keväällä ennätyksen korkealla tasolla eli edellä viime vuoden kovimpia kävijämääriä. Tämän vuoksi ennakko-oletus oli, että kysyntäpiikki ei välttämättä tule kesäkuukausina olemaan niin raju kuin aikaisemmin, koska kysyntä saattaa jakautua pidemmälle ajanjaksolle johtuen juuri siitä, että oppilaitoksista osa aloitti syyslukukauden etäopiskelulla. Kysyntä oli kuitenkin heinäkuussa kaikkien aikojen kovinta.

Vuokra-asuntojen haetuimmat asunnot ovat kaksioita, ja yleensä toiseksi eniten haetaan kolmioita, mutta yksiöiden kysyntä nousi hieman kolmioita suuremmaksi viikolla 28. Loppukesää kohti kolmioiden hakumäärät olivat kuitenkin yhä selkeämmin suuremmat kuin yksiöiden.

Vuokra-asuntojen kysyntään vaikuttaa paljon myös vuokrataso ja sen suhde sijaintiin, minkä vuoksi yksiöillä on keskimäärin hieman lyhyemmät markkinointiajat kuin suuremmilla asunnoilla.

Vuokrakohteiden vaihtuvuus on ollut vilkasta läpi vuoden

Kun suhteutetaan uusien kohteiden määrää kokonaiskohdemäärään kuukausitasolla, on koko Suomen tasolla erittäin hyvä vaihtuvuus: tämä suhdeluku on ollut kuukausittain 40 – 50 prosentin välillä. Joten vaikka keväällä vuokramarkkinoilla oli tavallisesta poikkeava markkinatilanne, on kohteita aina poistunut hyvin ja uusia tullut tilalle.

Helsingissä vastaava prosenttiluku on ollut yli 50, eli kuukauden aikana esillä olleista vuokra-asuntojen ilmoituksista puolet on julkaistu kyseisen kuukauden aikana.

Laakkonen kommentoi kysynnän ja tarjonnan suhteesta:

Vuokramarkkinassa ei voida vielä puhua varsinaisesta ylitarjonnasta, vaikka markkinointiajoissa näkyykin pientä kasvua.

Vuokralaisen etsintään voi joutua panostamaan ainakin tietyillä alueilla aikaisempaa enemmän, mutta toisaalta ei sellainenkaan markkina kysynnän ja tarjonnan näkökulmasta ole täysin normaali, jossa kohde revitään käsistä, vaikka ilmoitus olisi näkyvillä jopa ilman sisäkuvia.

Tietysti on alueita, jossa kohdetarjonta on aina alhaista, joten yleinen analyysi markkinassa vallitsevasta tilanteesta jättää aina osan kokonaisuudesta kertomatta. Suomi pitää sisällään useita erilaisia markkinoita – jopa kaupungin sisällä on täysin toisistaan poikkeavia alueita.

Katso myös uusin analyysi myytävien asuntojen tarjonnasta ja kysynnästä.

Jos olet vuokranantaja ja mietit asunnollesi sopivaa vuokratasoa, kokeile Vuokraovi.comin vuokralaskuria! Taustalla olevaa koneoppimismallia päivitetään kuukausittain, joten saat aina tuoreimman arvion asuntosi vuokrasta.

-Niina

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio