Etuovi.com

Oma toimitus

Millainen tilanne asuntomarkkinoilla on keväällä 2022? Onko nyt hyvä aika ostaa tai myydä asunto? Tarkastellaan Etuovi.comin asuntomarkkinakatsausta, jossa on uusinta tilastotietoa asuntomarkkinoiden tilanteesta.

Tiedot päivitetty toukokuussa 2022. Tämä on säännöllisesti päivittyvä asuntomarkkinakatsaus, jossa tarkastellaan asunnon myyjän ja ostajan tilannetta tuoreiden tilastojen valossa.

Asuntokuumetta ilmassa – erityisesti omakotitaloille kova kysyntä

Etuovi.comin käyttäjien määrä on noussut ennätyslukemiin viime vuosina. Myös vuoden 2022 alussa käyttäjiä on ollut runsaasti, ja esimerkiksi viikolla 16 Etuovi.comissa vieraili yli miljoona käyttäjää (lähde: Google Analytics).

Asuntojen markkinapaikan käyttäjät tekevät ahkerasti hakuja etsiessään itselleen sopivaa asuntoa – Etuovi.comissa tehdään kuukausittain reilusti yli 10 miljoonaa hakua. Erityisesti viime vuosien aikana kysyntä on kasvanut valtavasti. Tällä kertaa vertasimmekin hakumääriä vuoteen 2019 eli koronapandemiaa edeltäneeseen vuoteen.

Huhtikuussa hakuja tehtiin 64 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 huhtikuussa. Vastaava ilmiö on havaittavissa myös eri asuntotyyppien hauissa. Kiinnostus jokaista asuntotyyppiä kohtaan on ollut kasvussa, mutta erityisesti omakotitaloja haetaan paljon. Huhtikuussa omakotitaloja haettiin jopa enemmän kuin kerrostaloja ja rivitaloja yhteensä.

 

Hakumäärät kasvoivat jokaisessa asuntotyypeissä

Ostajat kaipaavat lisää tarjontaa asuntomarkkinoille

Muutaman viime vuoden aikana asuntomarkkinoiden tilanteen on siis pystynyt tiivistämään lyhyesti: asunnon ostajat ovat liikkeellä, mutta kaipaisivat tarjolle enemmän vaihtoehtoja.

Vuonna 2021 uusia kohteita julkaistiin enemmän kuin vuonna 2020, mutta tarjonnan määrässä ei kuitenkaan päästy aivan vuoden 2019 tasolle. Myös tänä vuonna myynnissä olevien kohteiden määrä on ollut tähän mennessä poikkeuksellisen alhainen. Kerrostaloasuntoja on ollut edelleen tarjolla varsin hyvin, mutta muiden asuntotyyppien tarjonta on selvästi vähentynyt.

Koska tarjontaa on ollut aiempaa vähemmän, todella moni asunnon ostoa suunnitteleva on jättänyt Etuovi.comiin hakuvahdin. Vuoden 2021 aikana uusia vahteja tehtiin 16 % enemmän kuin vuotta aiemmin, ja aktiivisten vahtien määrä on yhä suuri. Nyt huhtikuussa vahteja tehtiin enemmän kuin maaliskuussa, ja huhtikuussa aktiivisia vahteja oli 13 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Vahtien suuri määrä kertoo siitä, että asuntoa aktiivisesti etsivien on ehkä ollut vaikeaa löytää juuri itseään miellyttävää kohdetta.

Myös keskimääräisten markkinointiaikojen lyhentyminen viittaa siihen, että kysyntä on kovaa. Etuovi.comin asuntomarkkinat ja asuntojen hinnat -sivun mukaan esimerkiksi omakotitalojen keskimääräinen markkinointiaika on lyhentynyt tammikuusta 50 päivällä! Huhtikuussa poistuneiden omakotitalojen myynti-ilmoitusten keskimääräinen markkinointiaika oli 47 päivää. Vuoden takaiseen verrattuna keskimääräiset markkinointiajat ovat pysyneet suunnilleen yhtä pitkinä.

Onko nyt hyvä aika myydä asunto?

Kyllä on, koska kysyntää on ollut paljon ja parhaat asunnot viedään käsistä. Kysyntää on nyt selvästi jokaiselle asuntotyypille, mutta erityisesti omakotitalot kiinnostavat ostajia. Vaikka vallitseva maailmantilanne saattaakin aiheuttaa epävarmuutta, aikoo suurin osa asunnon ostajista jatkaa asunnonvaihtoa kuten oli suunnitellutkin (lähde: Etuovi.com Markkinapulssi tutkii vko 10-12, 2022).

Jos mietit, mistä aloittaa asunnon myynti, tutustu Etuovi.comin myyntioppaaseen!

Lisäksi kannattaa vilkaista asuntojen ostoilmoitukset! Siellä on tälläkin hetkellä melkein tuhat ostoilmoitusta, joiden joukossa saattaa olla omaan asuntoosi sopivat kriteerit. Nämä ostajat ovat sen verran tosissaan liikkeellä, että maksavat asuntokaupan välityspalkkion.

Onko nyt hyvä aika ostaa asunto?

Asunnon ostamisen päätökseen vaikuttavat toki omat taloudelliset mahdollisuudet ja asunnon tarve. Tarjonnan pienentynyt määrä voi hieman vaikeuttaa unelma-asunnon löytämistä, mutta jos onnistut löytämään sellaisen, niin kyllä, nyt on hyvä aika ostaa asunto. Asuntolainojen korot ovat edelleen kohtuullisen alhaiset, vaikka pientä nousua on tapahtunut. Muista hankkia lainalupaus pankista etukäteen, jotta voit olla ripeä asuntokaupoilla!

Jos toiveidesi mukaista asuntoa ei ole nyt markkinoilla, voit tehdä siitä ostotoimeksiannon välittäjälle. Silloin välittäjä etsii aktiivisesti juuri sinulle sopivaa kotia.

Tutustu asunnon ostajan oppaaseen!

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sammio