Etuovi.com

Oma toimitus

Millainen tilanne asuntomarkkinoilla on ollut alkuvuodesta 2021? Onko nyt hyvä aika ostaa tai myydä asunto? Tarkastellaan Etuovi.comin asuntomarkkinakatsausta, jossa on uusinta tilastotietoa asuntomarkkinoiden tilanteesta.

asuntomarkkinakatsaus

Vuoden 2020 asuntomarkkinoiden tilanteen pystyi tiivistämään lyhyesti: asunnon ostajat olivat liikkeellä, mutta kaipasivat tarjolle enemmän vaihtoehtoja. Sama ilmiö jatkui vuoden loppuun asti. Vuoden 2021 alkupuoliskolla kysyntää on ollut edelleen runsaasti, mutta myös tarjonta näyttää kääntyneen kasvuun.

Tiedot päivitetty kesäkuussa 2021. Tämä on säännöllisesti päivittyvä asuntomarkkinakatsaus, jossa tarkastellaan asunnon myyjän ja ostajan tilannetta tuoreiden tilastojen valossa.

Asuntokuumetta ilmassa – erityisesti rivi- ja omakotitaloja haetaan ahkerasti

Etuovi.comin käyttäjien määrä oli ennätystasolla keväällä ja kesällä 2020. Edelleen syksyn edetessä ja loppuvuodesta käyttäjämäärät olivat selkeästi suuremmat kuin vuotta aiemmin. Myös tänä vuonna käyttäjiä on ollut runsaasti, ja esimerkiksi viikolla 20 Etuovi.comissa vieraili yli 1,2 miljoonaa käyttäjää (lähde: Google Analytics).

Asuntojen markkinapaikan käyttäjät tekevät ahkerasti hakuja etsiessään itselleen sopivaa asuntoa. Etuovi.comissa tehdään kuukausittain reilusti yli 10 miljoonaa hakua. Myytävien asuntojen hakujen määrä kasvoi toukokuussa 43 prosenttia vuoden 2020 toukokuuhun verrattuna. Vaikka koronaviruksesta ei olla vielä päästy eroon, asuntojen markkinapaikan näkökulmasta sen vaikutus on ollut tämän vuoden toukokuussa aivan erilainen kuin vuotta aiemmin erikoistilanteen saapuessa.

Hauista isoin osa kohdistui omakotitaloihin, mutta kasvanut toive omasta pihasta näkyy myös rivitaloasuntojen hakumäärien kasvussa, ja niiden määrä kasvoikin 29 prosenttia edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna. Kuitenkin myös kerrostaloasuntoja haettiin toukokuussa enemmän kuin vuotta aiemmin.

 

Asunnon myyjille lähetetään paljon yhteydenottoja

Asunnon myyjiin otetaan ahkerasti yhteyttä, esimerkiksi yksityisesittelypyyntöjen merkeissä. Toukokuusta 2020 alkaen yhteydenottojen määrä nousi aivan uudelle tasolle, eli korkeammalle kuin alkuvuodesta tai ikinä aiemmin. Koronaepidemian takia keväällä 2020 järjestettiin vain yksityisesittelyitä ja niille vaikuttaa olevan selkeä tarve edelleen vuotta myöhemmin.

Etuovi.comin asuntomarkkinat ja asuntojen hinnat -sivun mukaan markkinointiajat pysyivät toukokuussa melko alhaisina ja laskivat vuoden takaiseen verrattuna jokaisessa asuntotyypissä. Toukokuussa Etuovi.comista poistuneiden ilmoitusten keskimääräinen markkinointiaika oli 28 päivää lyhyempi kuin vuotta aiemmin. Tällä hetkellä siis asunnolle löytää ostajan keskimäärin kuukautta nopeammin kuin vuosi sitten.

Ostajille valinnanvaraa kasvavissa määrin

Lähes koko viime vuoden ajan asuntojen uusia myynti-ilmoituksia julkaistiin vähemmän kuin vuotta aiemmin vertailukuukausina, mistä johtuen todella moni asunnon ostoa suunnitteleva jätti Etuovi.comiin hakuvahdin. Myös tänä vuonna tehtyjen vahtien määrä on ollut suuri, ja toukokuussa vahteja tehtiin 14 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Vahtien suuri määrä kertoo siitä, että asuntoa aktiivisesti etsivien on ehkä ollut vaikeaa löytää juuri itseään miellyttävää kohdetta.

Myös keskimääräisten markkinointiaikojen lyhentyminen viittaa siihen, että kysyntä on kovaa. Asuntomarkkinoilla on siis tälläkin hetkellä paljon aktiivisia asunnonetsijöitä, jotka kaipaavat lisää vaihtoehtoja!

Tarjonnan määrä on kuitenkin kääntynyt tänä vuonna kasvuun, ja kohti kesää uusia kohteita on julkaistu joka kuukausi enemmän verrattuna edelliseen kuukauteen. Myös viime vuoteen verrattuna julkaisumäärät ovat nyt suurempia. Toukokuussa julkaistiin 20 % enemmän uusia kohteita kuin vuotta aiemmin ja huhtikuussa peräti 27 % enemmän.

Onko nyt hyvä aika myydä asunto?

Kyllä, koska kysyntää on ollut paljon ja parhaat asunnot viedään käsistä. Kysyntää näyttää olevan jokaiseen asuntotyyppiin, mutta erityisesti omakotitaloihin.

Jos mietit, mistä aloittaa asunnon myynti, tutustu Etuovi.comin myyntioppaaseen!

Lisäksi kannattaa vilkaista asuntojen ostoilmoitukset. Löydät sieltä tällä hetkellä yli tuhannen ostajan unelma-asunnon kuvailun. Osuuko asuntosi johonkin niistä? Jos osuu, kannattaa tarttua tilaisuuteen, sillä nämä ostajat ovat sen verran tosissaan liikkeellä, että maksavat asuntokaupan välityspalkkion.

Onko nyt hyvä aika ostaa asunto?

Asunnon ostamisen päätökseen vaikuttavat toki omat taloudelliset mahdollisuudet ja asunnon tarve. Tarjonnan kasvanut määrä kuitenkin helpottaa varmasti monien mahdollisuuksia löytää oma unelma-asuntonsa. Jos siis löydät sellaisen, niin kyllä, nyt on hyvä aika ostaa asunto. Asuntolainojen korot ovat tällä hetkellä alhaiset. Muista hankkia lainalupaus pankista etukäteen, jotta voit olla ripeä asuntokaupoilla!

Jos toiveidesi mukaista asuntoa ei ole nyt markkinoilla, voit tehdä siitä ostotoimeksiannon välittäjälle. Silloin välittäjä etsii aktiivisesti juuri sinulle sopivaa kotia.

Tutustu asunnon ostajan oppaaseen!

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio