Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Millainen tilanne asuntomarkkinoilla on nyt keväällä 2023? Onko nyt hyvä aika ostaa tai myydä asunto? Tarkastellaan Etuovi.comin asuntomarkkinakatsausta, jossa on uusinta tilastotietoa asuntomarkkinoiden tilanteesta.

Tiedot päivitetty huhtikuussa 2023. Tämä on säännöllisesti päivittyvä asuntomarkkinakatsaus, jossa tarkastellaan asunnon myyjän ja ostajan tilannetta tuoreiden tilastojen valossa.

Kiinnostusta myytäviä asuntoja kohtaan edelleen runsaasti

Etuovi.comin käyttäjien määrä on edelleen huipputasolla, esimerkiksi viikolla 12 Etuovi.comissa vieraili melkein 900 000 eri kävijää (lähde: Suomen virallinen internet-yleisöjen tavoittavuutta mittaava FIAM-mittaus). Etuovi.comissa tehdään myös ahkerasti hakuja – keskimäärin yli 10 miljoonaa kappaletta kuukaudessa. Aktiivisten asuntovahtien määrä on ennätystasolla ja niitä oli maaliskuussa 8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Uusia vahteja tehtiin kuitenkin vähemmän kuin vuotta aiemmin. Ostajat ovat siis edelleen hyvin kiinnostuneita seuraamaan myyntiin tulevia asuntoja.

Iloinen mittari asuntomarkkinalla on myös se, että vahtiviestejä lähetettiin maaliskuussa selkeästi runsaammin kuin helmikuussa, eli tarjonta ja kysyntä kohtaavat aiempaa paremmin.

Tarjonnan määrä asuntomarkkinoilla on lisääntynyt

Viime vuonna toukokuusta marraskuulle Etuovi.comiin tuli enemmän asuntojen myynti-ilmoituksia kuin vuotta aiemmin vastaavina kuukausina. Joulukuussa ilmoituksia tuli hieman vähemmän kuin aiempien vuosien joulukuussa, ja myös tämän vuoden alkukuukausina ilmoituksia julkaistiin vähemmän kuin aiempien vuosien vastaavina kuukausina.

Koska markkinointiaika on pidempi kuin vuosi sitten, on tämän vuoden alussa ollut kuitenkin selkeästi enemmän aktiivisia myynti-ilmoituksia kuin vuotta aiemmin.

Myytävien asuntojen markkinointiajat ovat laskeneet tammikuusta

Asuntojen myynti-ilmoitusten keskimääräisessä markkinointiajassa tapahtui selkeä käänne vuoden 2022 loppupuolella. Kun vielä syyskuussa poistuneiden ilmoitusten perusteella käytetyn asunnon keskimääräinen markkinointiaika oli noin kaksi kuukautta, oli se joulukuussa jo melkein kolme kuukautta. Tammikuussa Etuovi.comista poistuneiden käytettyjen asuntojen ilmoitusten keskimääräinen markkinointiaika oli 94 päivää eli pisimmillään moneen vuoteen.

Keskimääräinen markkinointiaika lyhentyi kuitenkin helmikuussa ja edelleen maaliskuussa ollen maaliskuussa kolme viikkoa lyhempi kuin tammikuussa. Tämä on hyvä muutos erityisesti asunnon myyjän kannalta, vaikka markkinointiaika onkin edelleen keskimäärin paljon pidempi kuin aiempien vuosien vastaavana ajankohtana.

Onko nyt hyvä aika myydä asunto?

Näyttää siltä, että ostajia on edelleen runsaasti liikkeellä. Kiinnostusta on Etuovi.comin mittarien mukaan jokaiselle asuntotyypille, erityisesti omakotitaloille. Energiatehokkaille perheasunnoille on nyt paljon kysyntää, mutta toki oikein hinnoiteltuina myös muut asunnot löytävät ostajia. Asunnon myyjältä vaaditaan nyt kärsivällisyyttä ostajan löytämiseen, eli vain kaikista himotuimmat asunnot menevät tilastojen perusteella kaupaksi alle kuukaudessa tai parissa.

Vallitseva maailmantilanne saattaa aiheuttaa epävarmuutta, ja osa asunnon ostajista saattaa lykätä ostopäätöstä, mikäli asunnonvaihdon tarve ei ole aivan akuutti. Iso osa on kuitenkin jatkanut asunnon etsimistä entiseen tapaan ja on valmis etenemään asunnonvaihdossa sopivan asunnon tullessa kohdalle.

Jos mietit, mistä aloittaa asunnon myynti, tutustu Etuovi.comin myyntioppaaseen!

Lisäksi kannattaa vilkaista asuntojen ostoilmoitukset! Siellä on tälläkin hetkellä lähes 500 ostoilmoitusta, joiden joukossa saattaa olla omaan asuntoosi sopivat kriteerit. Nämä ostajat ovat sen verran tosissaan liikkeellä, että maksavat asuntokaupan välityspalkkion.

Lue myös:

Lämmitysmuoto, kohonneet korot, oikea hinta - ammattitaitoiset välittäjät vastaavat kuluttajia askarruttaviin kysymyksiin asuntokaupoilla

Onko nyt hyvä aika ostaa asunto?

Lyhyesti sanottuna tällä hetkellä on ostajan markkinat eli asunnon ostamiselle on nyt hyvä aika. Markkinatilanne suosii erityisesti ensiasunnon ostajia. Koska markkinointiajat ovat pidentyneet viimeisten muutaman vuoden vilkkaasta markkinasta, nykyinen asuntomarkkinan tilanne antaa ostajalle hieman enemmän harkinta-aikaa ja asunnon hinnassakin voi olla neuvotteluvaraa.

Asunnon ostamisen päätökseen vaikuttavat toki omat taloudelliset mahdollisuudet ja asunnon tarve. Asuntolainojen koroissa ja muissa asumiskustannuksissa on tapahtunut nousua, mikä tulee ottaa huomioon budjettia miettiessä. Oman mielenrauhan vuoksi voi myös pyytää lainatarjouksen korkosuojauksella. Muista hankkia lainalupaus pankista etukäteen, jotta voit olla ripeä asuntokaupoilla, kun löydät unelmiesi asunnon!

Jos toiveidesi mukaista asuntoa ei ole nyt markkinoilla, voit tehdä siitä ostotoimeksiannon välittäjälle. Silloin välittäjä etsii aktiivisesti juuri sinulle sopivaa kotia.

Tutustu asunnon ostajan oppaaseen!

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Yksi kommentti sivuun “Asuntomarkkinakatsaus – onko nyt hyvä aika ostaa tai myydä?

  1. onko siis nyt hyvä aika paitsi hankkia uusi asunto myös sisustaa uusi koti? 🙂 tää on nyt mun ajankohtainen ongelma!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio