Asunnon myyjän opas, osa 1

Asunnon myyminen
- näin valmistaudut siihen

Meneekö asuntoni kaupaksi? Pitäisikö sitä remontoida? Myisinkö itse vai välittäjän avulla? Ennen asunnon myyntiä on täysin normaalia, että mielessä pyörii miljoona kysymystä.

Etuovi.comissa myyt asuntosi helposti ja huoletta. Keräsimme tähän myyntioppaaseen tärkeimmät tiedot myynnin eri vaiheista. Toivottavasti löydät täältä kaipaamasi vastaukset.

Jos jokin jää vielä mietityttämään, asiakastukemme auttaa mielellään myynti-ilmoituksen tekemisessä ja markkinoinnissa. Oikeudellisissa asioissa voit soittaa yhteistyökumppanimme maksuttomaan puhelinneuvontaan.

Miksi myisin asuntoni Etuovi.comissa?

Kannattaako asunto remontoida ennen myyntiä?

Pitääkö asunnon kunto tarkistaa ennen myyntiä?


Anna asiantuntijan myydä asuntosi.

Hae asunnolle välittäjä »


Myy itse Etuovi.comissa 149 € / ilmoitus.

Myy asunto itse »

1. Päätä, miten myyt

Voit myydä asuntosi itse tai kiinteistönvälittäjän avulla. Molemmissa vaihtoehdoissa on hyvät puolensa, ja oikea ratkaisu riippuu sinusta ja tarpeistasi.

Myy itse ja säästä rahaa

Asunnon myynti itse on helpompaa kuin moni kuvittelee. Sitä kannattaa kokeilla, jos sinulla vain riittää aikaa ja innostusta. Sinä olet asuntosi paras asiantuntija, sillä tunnet sen läpikotaisin ja osaat kertoa sen hyvät puolet. Lisäksi säästät tuntuvan rahasumman, kun sinun ei tarvitse maksaa välityspalkkiota.

Etuovi.comissa voit kokeilla asunnon myyntiä itse ilman riskiä, sillä meillä on Suomen paras ilmoitustakuu. Jos kauppoja ei jostain syystä synny, ota takuuvälittäjä avuksi ja saat ilmoitushinnan takaisin.

Kun myyt asuntosi itse Etuovi.comissa, olemme tukenasi myynnin alusta loppuun. Saat käyttöösi laajan kirjon ilmaisia lisäpalveluita heti, kun olet maksanut ilmoituksen. Myynti-ilmoituksesi on voimassa niin kauan kuin itse haluat.

Aloita myynti itse

Mikä on takuuvälittäjä?

Lue blogista muiden asunnon itse myyneiden kokemuksia »

Asunnon myynti Etuovi.comissa

 • Suomen kattavin ja suosituin asunnonvaihtosivusto
 • Lähes 1,8 miljoonaa asunnonetsijää kuukaudessa *
 • Apua myynnin alusta loppuun

* Lähde: FIAM – Comscore, tammi-elokuu 2019

Valitse välittäjä ja säästä vaivaa

Suurin osa asunnoista Suomessa myydään edelleen välittäjän avulla. Hyvä kiinteistönvälittäjä hoitaa myynnin kokonaan puolestasi, jos ajatus asunnon myynnistä tuntuu vaivalloiselta tai jos olet kovin kiireinen. Kiinteistönvälittäjää käyttäessä voidaan asuntokaupat solmia digitaalisesti DIAS-kauppana, ja kaupat voi allekirjoittaa tietoturvallisesti juuri silloin kun sinulle sopii.

Välittäjä on alan ammattilainen, joka tuntee myynnin vaiheet, asuntomarkkinat ja kauppahinnat. Muista kuitenkin, että välittäjän käyttäminen ei vapauta sinua vastuusta. Asunnon omistajana olet velvollinen kertomaan asunnosta kaiken, mitä ostajaehdokkaan on hyvä tietää. Toisaalta myös ostajalla on velvollisuus ottaa selvää asunnon kunnosta ja ominaisuuksista.

Yhtenä vaihtoehtona on ostaa välittäjältä vain osa palveluista. Voit vaikkapa järjestää itse esittelyt, jättää paperityöt ja kaupanteon solmimisen digitaalisesti välittäjälle.

Valitse välittäjä

Miten valitsen hyvän kiinteistövälittäjän?

Lue blogista muiden kokemuksia asunnon myynnistä »

Lue blogista hyvästä välitystavasta »

2. Kerää tarvittavat asiakirjat

Ajantasaiset asiakirjat kertovat perustiedot asunnostasi ja auttavat täyttämään myynnin lakipykälät. Et jää esittelyssä sanattomaksi, kun tärkeät faktat ovat aina ulottuvillasi.

Asiakirjat asunto-osakkeen eli kerros- tai rivitaloasunnon myyntiin:

 • YhtiöjärjestysTaloyhtiön yhtiöjärjestyksen saat asunnon omistajana isännöitsijältä tai patentti- ja rekisterihallituksen Virre-tietopalvelusta.
 • IsännöitsijäntodistusMaksullisen isännöitsijäntodistuksen voit tilata isännöitsijältä. Se kertoo esimerkiksi taloyhtiön tehdyistä ja tulevista remonteista ja korjauksista. Isännöitsijäntodistus saa olla korkeintaan kolme kuukautta vanha.
 • Kaikki kosteus-, mittaus- ja kuntotarkastusraportit
 • EnergiatodistusVarmistathan, että isännöitsijäntodistuksessa on mukana myös taloyhtiön energiatodistus. Energiatodistus kertoo, kuinka energiatehokas rakennus on.
 • Taloyhtiön tilinpäätös, tilintarkastuskertomus ja talousarvioNämä kuuluvat tavallisesti isännöitsijäntodistuksen liitteisiin.

Asiakirjat kiinteistön eli omakotitalon myyntiin:

 • Lainhuuto- ja rasitustodistukset sekä kiinteistörekisterioteNämä maksulliset asiakirjat voit hankkia Maanmittauslaitokselta, kunnalta tai maistraatista. Lainhuutotodistus kertoo kiinteistön omistustiedot. Rasitustodistus on yhteenveto kiinteistön kiinnityksistä, muistutuksista kuten ulosmittauksista ja erityisoikeuksista kuten käyttöoikeuksista tai -rajoituksista. Kiinteistörekisteriotteesta näkyvät kiinteistön perustiedot.
 • Asemapiirros, rakennuspiirustukset, rakennuslupa-asiakirjat sekä kiinteistön käyttöönottotarkastuksen ja loppukatselmuksen pöytäkirjatNämä kiinteistön rakennuslupaan liittyvät asiakirjat saat tarvittaessa kunnan rakennusvalvonnasta, jos niitä ei ole sinulla tallessa.
 • EnergiatodistusKiinteistöä myydessäsi tarvitset lisäksi pätevöityneen asiantuntijan laatiman energiatodistuksen. Voit hakea pätevöityneitä energiatodistuksen laatijoita energiatodistusrekisteristä.
 • Kaikki kuntotarkastusraportit, mitä talossa on tehty

Lisäksi tarvitset

3. Päätä hinta

Sopivan hinnan päättäminen on monen mielestä asunnon myymisessä kaikkein vaikeinta. Etuovi.comin työkalut tarjoavat tervetullutta apua hinnoitteluun.

Etuovi.comin ilmainen asunnon hinta-arvio laskee asunnollesi sopivan hintahaarukan. Ota sen lisäksi hinnassa huomioon myös asunnon kunto, kerros, pohjaratkaisu ja muut yksilölliset piirteet. Hyväkuntoinen designasunto maksaa luonnollisesti enemmän kuin pintaremonttia kaipaava peruskoti.

Jos apunasi on välittäjä, saat asunnostasi myös toteutuneisiin kauppahintoihin perustuvan hinta-arvion.

Maltti on valttia hinnoittelussa

Tutki alueesi asuntomarkkinoita. Jos kauppa käy alueella kuumana, voit säätää hintaa hiukan yläkanttiin. Pysy silti kohtuudessa, sillä liian korkea hinta on suurin syy myynnin venymiseen.

Ostajaehdokkaat tarjoavat yleensä asunnostasi vähemmän kuin siitä pyydät. Mieti valmiiksi, mihin hintaan olet valmis tekemään kaupat. Tarkista lainalaskurin avulla, kuinka paljon sinun pitäisi vähintään saada asunnostasi, jotta saisit haluamasi uuden kodin. Näin tiedät, millaisen tarjouksen voisit hyväksyä.

Kuinka luotettava asunnon hinta-arvio on?

4. Valokuvaa ja videoi

Selkeät ja kauniit kuvat ovat myynti-ilmoituksesi tärkein osa. Houkutteleva pääkuva herättää kiinnostuksen jo ensisilmäyksellä. Hyvistä kuvista näkyvät asunnon kunto ja mittasuhteet, värimaailma, tyyli ja pintamateriaalit. Valokuvat siististä asunnosta, jossa jokaisella tavaralla on oma paikkansa, luovat houkuttelevan vaikutelman.

Luonnonvaloa ja virtuaalivierailuja

Kun asunto on priimakunnossa, ota kuvia sisältä ja ulkoa sekä kaikista huoneista, mielellään luonnonvalossa. Valitse sitten kuvat, joissa kotisi pääsee mielestäsi parhaiten oikeuksiinsa. Jos kaipaat inspiraatiota, katso mallia Etuovi.comin IDEAT & VINKIT -osiosta. Voit lisätä ilmoitukseesi myös yhden videon tai 3D-esittelyn.

En osaa valokuvata! Miten saan ilmoituksen tehtyä?

Mikä on 3D-esittely?

Mistä saan pohjakuvan?


Tarvitsetko laadukkaat kuvat myynti-ilmoitukseen?

Tilaa pohjakuva sähköpostiisi tai ammattilainen kuvaamaan asuntosi.
Lue lisää »

Yhteistyössä

Zentuvo logo

5. Tee houkutteleva myynti-ilmoitus

Hyvä myynti-ilmoitus houkuttelee ostajat paikan päälle asuntoesittelyyn. Ota asuntosi tärkeimmät myyntivaltit mukaan asunnon kuvaukseen, oli se sitten loistava keskeinen sijainti, arkkitehdin ainutlaatuinen kädenjälki tai huikea merinäkymä. Mieti, mitä tietoja itse kaipaisit etsiessäsi uutta kotia.

Lue blogista: 5 vinkkiä hyvään myynti-ilmoitukseen »

Täytä omassa tahdissasi ja maksa verkossa

Sinun ei tarvitse tehdä ilmoitusta valmiiksi kerralla vaan voit täydentää sitä omassa tahdissasi. Etuovi.comin asiakastuki opastaa mielellään, jos sinulla on kysyttävää ilmoituksen täyttämisestä.

Voit maksaa ilmoituspaketin verkkopankissa silloin, kun sinulle sopii. Maksettuasi saat käyttöösi kaikki Etuovi.comin asunnon myyntiä helpottavat palvelut. Vahtiviestit asunnostasi lähtevät ostajaehdokkaille heti julkaistuasi ilmoituksen. Siksi ilmoitus kannattaa julkaista vasta, kun se on kaikin puolin valmis. Myynti-ilmoituksesi on voimassa niin kauan kuin itse haluat.

Miten maksan ilmoituksen?

Voinko saada apua myynti-ilmoituksen tekemiseen?

Mikä on vahtiviesti?

6. Julkaise ja aloita myynti

Kun olet viimeistellyt ilmoituksen, on aika painaa julkaise-nappia ja ryhtyä toimeen. Nyt on aika laittaa kaikki peliin: seurata ilmoituksen kävijätilastoja, markkinoida sitä Etuovi.comissa ja sosiaalisessa mediassa, vastailla yhteydenottoihin sekä valmistautua ensimmäiseen esittelyyn.

Vinkkejä tehokkaaseen myyntiin saat myyntioppaamme toisesta osasta: Myy asunto itse - Näin onnistut siinä. Onnea matkaan!

Milloin ilmoitus kannattaa julkaista?

Asiakastukemme auttaa

palaute@etuovi.com

010 665 8016 (maksullinen)

Arkisin 10:00-16:00

Puhelu 010-yritysnumeroon maksaa:

8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min (alv 24%) soittaessa kotimaan lanka- ja matkapuhelinliittymistä. Ulkomailta soitettaessa hinta määräytyy paikallisen operaattorin hinnaston mukaisesti.

Tallennamme asiakastukeen tulevat puhelut koulutustarkoituksessa.

Herkulex lakineuvonta

010 219 8010 (paikallispuhelumaksu)

Arkisin 09:00-16:00

Puhelinneuvontaa annetaan oikeudellisista seikoista, jotka oikeudellisessa asiakirjassa on otettava huomioon tai jotka siinä on oltava määrämuodon vuoksi. Herkulex.fin veloitukseton puhelinneuvonta ei koske asiakirjojen laatimista.

Palvelun tarjoaa

Etuovi.com / Alma Mediapartners Oy

PL 368

00101 Helsinki

Tutustu tästä tarkemmin käyttöehtoihin »