Yhteistyössä:

Lain ja Hyvän välitystavan mukaan kiinteistönvälittäjän on annettava asunnon ostajalle kaikki keskeiset tiedot asunnosta, sen ominaisuuksista ja puutteista.

Muistan erään tapauksen, jossa välittäjämme sai myyntiin hyvän asunnon. Saimme heti monta yhteydenottoa ja asunnolle löydettiin potentiaaliset ostajat. Kaiken piti olla kunnossa ja olimme sopimassa asiakkaan kanssa aikaa pankkiin. Tässä vaiheessa myyjä mainitsi, että asunnossa oli ollut vesivahinko parisen vuotta sitten. Kunnossapitovastuu oli lisäksi siirretty taloyhtiössä laajasti osakkaille.

Tässä kohtaa meinasi välittäjän sydän jättää pari lyöntiä väliin! Miksei tästä ollut puhetta aiemmin? Kaatuuko kauppa nyt tähän? Välittäjä veti heti käsijarrun päälle, ja selvitti asiaa tarkemmin. Hän myös kertoi kaikki faktat vahingosta sekä sen korjaamisesta ostajille ennen kauppaa.

Jos välittäjä olisi puskenut kaupan läpi euronkuvat silmissään, hän ei välttämättä olisi lainkaan kertonut potentiaaliselle ostajalle vesivahingosta. Nopea kauppa, rahat tilille ja kukaan ei ikinä saisi tietää asiasta! Jos vahinko olisi tullut ilmi vasta kaupanteon jälkeen, ja pahimmassa tapauksessa asunnossa olisi ollut vielä kosteusongelma, olisi myyjä saattanut joutua maksamaan ostajalle hinnanalennusta ja välittäjä vahingonkorvausta.

Mitä kuuluu kiinteistönvälittäjän velvollisuuksiin?

Välittäjä on velvollinen antamaan ostajalle kaikki keskeiset tiedot asunnosta, sen ominaisuuksista ja puutteista. Kun välitystoiminta toteutetaan vastuullisesti, kaikki asuntoon liittyvät faktat tarkistetaan.  Silloin kuluttaja voi tehdä kaupat hyvällä mielellä, tiedostaen mahdolliset korjaustarpeet samoin kuin hyvät puolet uudesta asunnosta.

Kaupan osapuolet välttyvät riitatilanteilta suuremmalla todennäköisyydellä, mikäli myyjä kertoo rehellisesti kaikista tiedossaan olevista asioista, myös mahdollisista ongelmista. Myös ostajan pitää tutustua huolellisesti kaupan kohteena olevaan asuntoon ennen ostopäätöksen tekemistä.

Riidat syntyvät niistä asioista, mitä ehkä oli jätetty kertomatta tai selvittämättä – ei niistä isoista korjaustarpeista, mitä etukäteen tiedettiin asuntoon liittyvän.

Vaadi välittäjältäsi Hyvää välitystapaa

Hyvä välitystapa on ohjeistus toimia oikein ja Hyvän välitystavan noudattaminen perustuu lakiin. Kun ostetaan tai myydään asuntoja kuluttajan pitää vaatia, että välitysliike ja välittäjä noudattavat sitä.

Kuluttaja voi varmistua välitystyön vastuullisesta hoitamisesta, kun hän tietää, että välittäjä noudattaa Hyvää välitystapaa. Tämän vuoksi kannattaa vaatia, että omaa kotia on myymässä välittäjä, jolla Hyvä välitystapa on hallussa.

Hyvä välitystapa määrittää asiat, mitä jokaisen välittäjän lain mukaan tulee selvittää. Samalla se ohjeistaa aina toimimaan oikein kumpaakin osapuolta kunnioittaen. Oikeastaan missään muussa kaupassa toimeksiantajan edustajalla ei ole yhtä suurta velvollisuutta valvoa myös toisen osapuolen etua yhtä vahvasti kuin kiinteistönvälityksessä.

Se, että Hyvää välitystapaa noudatetaan, onkin kaiken tekemisen peruspilari ja vastuullisen tekemisen mittari. Sellainen välitystoimisto ja välittäjä, joka tarjoaa luotettavan ja turvallisen ympäristön tehdä asuntokauppoja erottuu myönteisesti kiivaan kilpailun markkinassa.

Elämme aikaa, jolloin kaikki on läpinäkyvää, ja lähes kaikki tieto on digitaalisesti saatavilla. Samaan aikaan oman kodin myyminen on hyvin konkreettista tekemistä, jota edes digitaalisen asuntokaupan aikakaudella olisi haastavaa hoitaa pelkästään verkossa. Asunnon tarkastaminen paikan päällä, ja asunnon aistinvarainen kokeminen näytöillä ovat edelleen sellaista toimintaa, missä fyysinen läsnäolo on ostajille, myyjille ja välittäjälle tärkeä kokemus.

Hyvän välitystavan ohje on erinomainen työkalu välittäjille, mutta se tarjoaa arvokasta tietoa myös myyjille ja ostajille. Oletko jo tutustunut ohjeeseen, joka kattaa koko asunnonvaihtoprosessin?

Anna-Maija Kuosmanen, Hyvän välitystavan lähettiläs ja Sp-Koti Urbaanit toimitusjohtaja

3 kommenttia sivuun “Kiinnitä huomiota tähän, kun valitset kiinteistönvälittäjää – vaadi hyvää välitystapaa!

  1. Onko hyvän välitystavan mukaista ottaa asunnosta kuvia, stailata ne paremmiksi mitä asunto on, kun ostaja käy tutustumassa, niin ostaja voi todeta asunnon täysin erilaiseksi mitä kuvat ovat, kun asunto ei mene kaupaksi niin välittäjä alkaa laskemaan hintaa. Aluksi luvataan reilusti ylihintaa ja perustellaan sillä että otetaan hyvät kuvat, kun ei kauppa käy, niin pyydetään myyjältä laskemaan hintaa. Keräävätkö välittäjät tällä tavalla myytäviä kohteita.

  2. Ostin asunnon syksyllä 2019 ison välitysfirman kautta. Siinä oli ollut kosteusvaurio 2010. Tätä ei minulle kerrottu. Siitä ei ollut mainintaa isännöitsijäntodistuksessa. Asunnon myyjän tekemä ilmoituskaavake oli nettipostin liitteenä, ilman otsikkoa ja loppupäässä listaa, joten sitä ei sieltä itse huomannut kaivaa esiin. Kun tarjouduin tekemään ostotarjouksen, niin näytöllä välittäjä ei sitä huolinut, tätä ihmettelin. Ja otin yhteyttä päällikköön, joka otti tarjouksen vastaan. Kaupantekopäivää edeltävänä iltana luin uudestaan kaikki dokumentit ja huomasin vesivahingon.Kaupantekotilaisuudessa Myyjä sanoi, että korjaukset tehty ja kaikki ok. Jälkeen päin kysyin isännöitsijältä, miksi hän ei ilmoittanut tätä todistuksessa. Kuulemma hän ei ollut silloin 2010 töissä. Olisiko minulla ollut mahdollisuus kaupan purkuun ko tilaisuudessa, kuten olisin halunnut tehdä? Jos nyt ilmenee ongelmia, niin voinko vaatia hinnanalennusta? Pahaksi onneksi minulla on homevaurion jäljeltä hermosärky jo ennestään.

  3. Ei Porissa, missä kauppamäärät junnaa, tule helposti oikean hintaista myyntiin, kun markkinoilla on niin valtavasti ylihinnoiteltuja kohteita, myyjät näkevät vain sen ja hinnoittelevat kohteet samoin. Kierre on valmis ja välittäjät taistelevat kohteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio