Asunnon myyjän opas, osa 3

Kauppakirjat ja tarjouksen hyväksyminen
- tee asuntokaupat oikein

Mahtavaa, olet hyväksynyt tarjouksen asunnostasi ja kaupat ovat aivan loppusuoralla.

Nyt jäljellä on enää virallinen kaupanteko kauppakirjoineen sekä asunnon luovutus onnelliselle uudelle omistajalle

Voiko ostotarjouksen tai sen hyväksynnän perua?

Onko kiinteistökaupan esisopimus sitova?

1. Sovi kaupantekotilaisuudesta

Asunto-osakkeen eli kerros- tai rivitalohuoneiston kaupat vahvistetaan allekirjoittamalla kauppakirja kaupantekotilaisuudessa. Kaupantekotilaisuus pidetään yleensä ostajan pankissa. Sopiva aika kannattaa varata viipymättä, ja voitte sopia ostajan kanssa, kumpi varaa ajan. Molempien pankkien edustajat tulevat yleensä mukaan kaupantekotilaisuuteen.

Omakotitalon kaupat myös sähköisesti

Omakotitalon eli kiinteistön kaupat tehdään joko kasvokkain ostajan kanssa kaupantekotilaisuudessa tai verkossa Maanmittauslaitoksen kaupankäyntijärjestelmässä. Kaupantekotilaisuudessa täytyy aina olla mukana virallinen kaupanvahvistaja, mutta Maanmittauslaitoksen kaupankäyntijärjestelmässä et tarvitse kaupanvahvistajaa.

Voit hakea kaupanvahvistajaa itse Maanmittauslaitoksen sivuilta tai pyytää pankkia huolehtimaan asiasta. Kaupanvahvistajan palkkio on tapana puolittaa myyjän ja ostajan kesken.

Tutustu kaupankäyntijärjestelmän hinnastoon

Mitä papereita tarvitsen kaupantekotilaisuuteen?

Milloin asuntokaupat voidaan hoitaa sähköisesti?

2. Tee kauppakirja

Jos myyt itse Etuovi.comissa, saat käyttöösi valmiit kauppakirjapohjat, joiden avulla kauppakirjan täyttäminen sujuu kuin tanssi. Dokumentit ja asiakirjat-sivulta löydät nämä pohjat sekä selkeät ohjeet, mikä kauppakirjapohja sopii mihinkin tilanteeseen. Kauppakirjapohjissa on valmiit kohdat tarvittaville tiedoille ja selitykset, miten ne täytetään.

Tarkista lopuksi, että kauppakirjassa on mukana kaikki, mistä olet sopinut ostajan kanssa. Asunnon puutteet tai viat on tärkeä kirjata kauppakirjaan, jotta voit todistaa kertoneesi niistä ostajalle.

Kauppakirjasta pitää myös selvitä, mitä kaikkea kauppaan kuuluu. Jos myyt samalla esimerkiksi asunnossa olevia huonekaluja, lisää niistä tieto kauppakirjaan.

Varmista vielä, että huoneiston kauppakirjan liitteenä oleva isännöitsijäntodistus on riittävän tuore. Isännöitsijäntodistus saa olla korkeintaan kolme kuukautta vanha.

Jos kauppakirjan täyttäminen tuntuu vaikealta, älä jää yksin miettimään. Kysy apua yhteistyökumppanimme Herkulex.fi:n lakineuvonnasta tai pyydä pankkia, asianajotoimistoa tai välittäjää tarkistamaan tai laatimaan kauppakirja maksua vastaan.

Lue blogista: Miksi kauppakirjassa kannattaa olla vastuunrajoituslauseke?

3. Tarkistuta ja tulosta kauppakirja

On hyvän tavan mukaista lähettää kauppakirja ostajalle tarkistettavaksi noin viikkoa ennen kaupantekotilaisuutta. Näin ehditte korjata mahdolliset epäselvyydet ajoissa. Myös ostajan pankissa halutaan usein tarkistaa kauppakirja etukäteen, jos asunto toimii ostajan lainan vakuutena.

Tulosta lopullinen kauppakirja kahtena kappaleena: yksi sinulle ja yksi ostajalle. Kun kaupantekotilaisuus koittaa, papereiden sisältö on jo tuttua ja voitte allekirjoittaa kauppakirjan huoletta.

Mitä liitteitä kauppakirjassa pitää olla?

Mitkä tavarat kuuluvat asuntokauppaan?

Kauppakirjan sisältö pähkinänkuoressa

  • Kuka myy ja kuka ostaa asunnon
  • Asunto-osakeyhtiön nimi ja osoite tai kiinteistötunnus ja osoite
  • Asunto-osakkeiden numerot ja määrä
  • Tiedot asunnosta (talo, porras, numero, huoneiden lukumäärä, pinta-ala) tai kiinteistöstä (kiinteistöön kuuluvat rakennukset, pinta-ala)
  • Tiedot, mitä kauppaan sisältyy ja mitä ei (esim. irtaimisto)
  • Hinta ja maksun eräpäivä
  • Tiedot mahdollisesta käsirahasta
  • Osakekirjojen luovuttamisajankohta
  • Omistus- ja hallintaoikeuden siirtymisajankohta
  • Vaaranvastuun siirtymisajankohta eli mistä lähtien ostaja vastaa kiinteistölle aiheutuneista vahingoista
  • Tieto siitä, milloin yhtiövastikkeen tai kiinteistön kustannusten maksu siirtyy ostajalle
  • Tiedot kiinteistön mahdollisista rasitteista (kuten kiinnityksistä tai muista velvollisuuksista)
  • Varainsiirtoveron tiedot
  • Tiedot asunnossa mahdollisesti todetuista virheistä tai puutteista (nämä voi laittaa kauppakirjan liitteisiin)

4. Laita nimi paperiin

Kaupantekotilaisuudessa sinä ja ostaja käytte vielä kerran kauppakirjan yhdessä läpi ja allekirjoitatte sen. Sitten ostaja maksaa kauppahinnan tilillesi, ja voitte nostaa maljan onnistuneille asuntokaupoille!

Kaupantekotilaisuuden päätyttyä olet tehnyt oman osuutesi. Kiinteistökaupoissa ostaja hoitaa vielä lainhuudon ja muun tarvittavan asioinnin Maanmittauslaitoksen kanssa.

Vaikka asunto on nyt myyty, saat asua siellä kauppakirjassa sovittuun hallintaoikeuden siirtopäivään asti. Silloin on aika luovuttaa asunnon avaimet uudelle omistajalle.

Mikä on loppukauppa?

Mitä veroja minun pitää maksaa, kun myyn asunnon?

5. Juhli onnistumistasi

Onneksi olkoon! Asuntosi on vaihtanut omistajaa, ja säästit vielä välityspalkkion, kun hoidit homman kotiin itse. Riippumatta siitä, menikö asunto kaupaksi viikossa, kuukaudessa vai vuodessa, olet tehnyt hienoa työtä – lopputulos sen kertoo! Nyt on aika juhlia.

Onnellisesti uuteen kotiin

Jos et vielä ole löytänyt uutta unelmakotia, voit seuraavaksi suunnata Etuovi.comin asuntohakuun. Jos taas kaipaat kivaa väliaikaista kotia esimerkiksi asunnon etsinnän tai remontin ajaksi, Vuokraovi.comissa riittää valinnanvaraa.

Yhteistyökumppanimme Muuttomaailma.fi auttaa, kun muuttopäivä on jo kalenterissa. Muuttolaskurin avulla saat muuton hinnan selville parilla klikkauksella. Se laskee tarvitsemasi muuttobudjetin mm. asunnon koon ja muuttomatkan perusteella.

Onnea seuraaviin seikkailuihin!

Asiakastukemme auttaa

palaute@etuovi.com

010 665 8016 (maksullinen)

Arkisin 10:00-16:00

Puhelu 010-yritysnumeroon maksaa:

010-yritysnumeroon soitettaessa puheluhinta on pelkästään matkapuhelu- (mpm) tai paikallisverkkomaksu (pvm). Ulkomailta soitettaessa hinta määräytyy paikallisen operaattorin hinnaston mukaisesti.

Tallennamme asiakastukeen tulevat puhelut koulutustarkoituksessa.

Herkulex lakineuvonta

010 219 8010 (paikallispuhelumaksu)

Arkisin 09:00-16:00

Puhelinneuvontaa annetaan oikeudellisista seikoista, jotka oikeudellisessa asiakirjassa on otettava huomioon tai jotka siinä on oltava määrämuodon vuoksi. Herkulex.fin veloitukseton puhelinneuvonta ei koske asiakirjojen laatimista.

Palvelun tarjoaa

Etuovi.com / Alma Mediapartners Oy

PL 368

00101 Helsinki

Tutustu tästä tarkemmin käyttöehtoihin »