Etuovi.com

Oma toimitus

Yhteistyössä:

Kannattaako asuntolaina maksaa mahdollisimman nopeasti pois? Onko velaton asunto tavoittelemisen arvoinen asia? Tämä on kaksipiippuinen juttu, toisaalta lainaa kannattaa maksaa etupainotteisesti niin että välttyy runsaiden korkojen maksamiselta, mutta toisaalta olisi hyvä pystyä kerryttämään lainanmaksun ohella myös muuta varallisuutta. Säästämällä ja sijoittamalla voi varautua yllättäviin menoihin ja saada vapauden tavoitella unelmiaan – turvata taloudellisen mielenrauhansa.

Tässä viisi vinkkiä siihen, miten maksaa asuntolainaa ja samalla onnistua säästämisessä. Danske Bankin myyntijohtaja Sari Hammari kommentoi.

talous

Ajattele talouttasi kokonaisuutena

Varallisuuttaan ei kannata rakentaa pelkästään omistusasunnon varaan, vaan kartuttaa myös muuta varallisuutta säästämällä ja sijoittamalla.

Yksinkertaisella nyrkkisäännöllä saa omaa asuntoa maksettua ja samalla voi myös vaurastua sekä varautua elämän yllätyksiin ja toteuttaa unelmiaan. Kun asuntolainaan menee noin kolmasosa nettotuloista, toisen kolmanneksen käyttää muuhun elämisen kuluihin ja loput rahat säästää ja sijoittaa, niin vaurastuminen ja unelmien toteuttaminen on myös mahdollista.

Mitoita asuntolaina oikein

On tärkeää, että asuntolaina ei haukkaa liian suurta osuutta tuloista, vaan rahat riittävät elämiseen ilman stressiä.

Jos lainan takaisinmaksuohjelma on liian tiukka ja kaikesta muusta pitää tinkiä, se voi aiheuttaa painetta ja stressiä elämään. Lainaa pitäisi maksaa takaisin sellaista tahtia, että on mahdollista kerryttää muutakin varallisuutta esimerkiksi sijoittamalla.

Selvitä taloudelliset mahdollisuutesi lainalaskurilla ja kokeile millainen laina sopii juuri sinulle

Aseta sekä pitkän että lyhyen aikavälin säästötavoite

Säästäminen on mielekästä, kun on asettanut selkeät tavoitteet. On myös helpompaa ottaa vastaan elämässä eteen tulevat yllätykset, kun on turvannut selustansa taloudellisesti.

Omaa taloutta kannattaa miettiä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä – kuukauden mutta myös vuoden sekä useamman vuoden päähän. Jos on esimerkiksi tulossa auton vaihto tai asunnon remonttia, kannattaa miettiä jo etukäteen, kuinka sen rahoittaa: säästänkö sitä varten ja kuinka maksan mahdollisen lainan pois.

Myös omaa ikääntymistä kannattaa pohtia. Kun ikää tulee, ansiotulot yleensä pienenevät ja eläke on pienempi kuin palkkatulo. Kulut eivät välttämättä kuitenkaan pienene. Voi olla, että tulevaisuudessa tarvitsee omia varoja esimerkiksi hoivapalveluihin. Jos omissa varoissa on ylijäämää, kannattaa niiden sijoittamista pohtia. Esimerkiksi osakesäästäminen on varteenotettava vaihtoehto ja mahdollisuus vaurastumiseen pitkällä aikavälillä.

Kokeile laskurilla, miten säästösumma, aika ja tuotto-odotus vaikuttavat säästöjen kertymiseen

Tee talouden hallinnasta mielekästä

Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka tarkastelevat raha-asioitaan säännöllisesti luottavat itseensä enemmän raha-asioissa ja ovat rauhallisemmalla mielellä kuin ne, jotka eivät.

Tapoja ja keinoja on monia. Kannattaa etsiä itselle paras tapa hyödyntää eri apuvälineitä. Jotkut tykkäävät pitää excel-ohjelmaa omista kuluistaan tai kirjata ne vihkoon ylös mutta helpompiakin tapoja on tarjolla. Esimerkiksi Danske Bankin mobiilipankissa näet suoraan, miten taloutesi menot ja tulot muodostuvat: paljonko rahaa menee kauppaan, kahvilaan, auton kuluihin tai asumiseen.

Säästä säännöllisesti

Säästämisessä suuria rahasummia tärkeämpää on säännöllisyys.

Säästöä syntyy jo pienin askelin. Silläkin on merkitystä, että laittaa säännöllisesti vaikka vitosen tai kympin säästöön kuin ettei säästäisi mitään.

Tuottoa rahoille voi myös tavoitella säännöllisellä osake- ja rahastosäästämisellä. Korkoa korolle efektillä on merkitystä etenkin pitkäaikaisessa säästämisessä.

Alkuun sijoittamisessa pääset tutustumalla perusasioihin ja laatimalla oman sijoitussuunnitelman yhdessä asiantuntijan kanssa

Tutustu erilaisiin sijoitustuotteisiin ja -palveluihin ja löydä itsellesi sopiva tapa sijoittaa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio