Mitä odottaa kun muuttaa 1960-luvun taloon? Huomioi nämä mahdolliset remonttitarpeet

1960- luvulla muuttoliikenne maalta kaupunkiin kävi kuumana, jonka myötä myös asuntoja tarvittiin lisää. Tuona aikana rakentamisessa korostui yksilöllisten kotien tarve sekä märkätilojen rakentaminen kodin yhteyteen. Aiemmin perinteiset rintamamiestalot jäivät menneisyyteen ja uudet yksikerroksiset ja kellarittomat talot alkoivat vallata asuinalueita.

Tyypillinen 1960- luvun talo 

1960-luvulla talot rakennettiin useimmiten mataliksi ja niissä oli loiva harja- tai pulpettikatto. Ullakko ja kellari puuttuvat tämän aikakauden taloista lähes poikkeuksetta. Julkisivuissa on käytetty usein asbestisementti- tai mineriittilevyä. Punatiili on myös suosittu julkisivumateriaali 60-luvulla rakennetuissa asuintaloissa.  

LVIS-tekniikka yleistyi huomattavasti 1960- luvulle tultaessa ja moneen kotiin tulikin keskuslämmitys. Puulämmityksestä alettiin hiljalleen luopua kun öljykattilat tulivat myytiin ja öljyn hinta oli huomattavasti puuta halvempi. Kyseisen aikakauden taloa ostaessa lämmitystavan muutos voikin tulla ajankohtaiseksi. 

Öljylämmityksestä luopuminen

Monissa 1960-luvulla rakennetuissa taloissa on edelleen käytössä öljylämmitys. Useat kodinomistajat haluavatkin nyt luopua öljylämmityksestä sen negatiivisten ympäristövaikutusten, sekä kasvaneiden kustannusten vuoksi. Moni vaihtoehtoinen lämmitysmuoto tuleekin pitkällä aikavälillä huomattavasti edullisemmaksi.

Vuosina 2022-2027 öljylämmityksestä on myös mahdollista saada korotettua kotitalousvähennystä, joka kannattaa hyödyntää energiasaneerausta tehdessä. Öljylämmityksen korvaajaksi voidaan valita esimerkiksi:

  • MaalämpöIlmalämpöpumppu
  • Ilma-vesilämpöpumppu (ja lattialämmitys)
  • Aurinkopaneelit

Huomioi mahdolliset riskit 

Rakentamisen vaatimukset ovat vuosikymmenten aikana muuttuneet, ja 1960-luvun taloista voikin löytyä tiettyjä riskirakenteita, jotka tulee huomioida asuntokauppoja solmiessa.

Valesokkeli

1960- luvulta aina 1990-luvulle moniin taloihin rakennettiin valesokkeli, joka nykyään luokitellaan riskirakenteeksi. Valesokkelilla pyritään luomaan mielikuva siitä, että talolla olisi betoninen perustus, jonka päällä runko seisoo. Todellisuudessa lattiapinta alkaa kuitenkin lähes maantasolta, eikä ns. sokkelin tasolla.

Valesokkeli voi pahimmillaan aiheuttaa laajoja kosteusongelmia ja sen tekniseksi käyttöiäksi on määritelty 40 vuotta. Asuntokaupan yhteydessä onkin tärkeää teettää kuntotarkastus, jossa on tarkastetaan alapohjan kunto avaamalla rakennetta ja ottamalla näytteet mahdollisten mikrobikasvustojen varalta. 

Märkätiloihin liittyvät ongelmat 

Märkätiloja saatettiin 1960-luvun taloissa rakentaa ympäri rakennusta, minkä vuoksi on voitu joutua tekemään pitkiäkin vaakavetoja. Koska märkätilojen rakentaminen oli tuolloin vielä suhteellisen uutta, ei vesieristeiden käyttö ollut vielä kovin yleistä. Suurin osa märkätiloista on remontoitu vastaamaan nykyajan vaatimuksia, mutta märkätilojen kunto on kuitenkin syytä tarkastaa huolella talokauppojen yhteydessä.  

Asbesti 

Asbestia on käytetty Suomessa rakentamisessa 1920-1990-luvuilla, joten monista 1960-luvulla rakennetuista taloista, tai ennen 1990-lukua remontoiduista rakenteista voi löytyä asbestia. Ennen rakenteisiin kohdistuvia mahdollisia korjaus- tai purkutöitä tuleekin tehdä asbestikartoitus

1960-luvun taloon muuttavan muistilista:

  • Teetä tarvittaessa kuntokartoitus, jotta vältyt yllätyksiltä myöhemmin
  • Selvitä tarkasti etukäteen mitä remontteja taloon on tehty ja milloin
  • Myyjän tulee toimittaa kiinteistön energiatodistus, tutustu todistukseen selvittääksesi talon energiatehokkuus
  • Kiinnitä erityistä huomioita talon märkätiloihin ja niihin tehtyihin remontteihin
  • Huomioi matala huonekorkeus esimerkiksi hyllyjä tai muita kodin kalusteita valitessa

Löydä paras tekijä remontillesi Urakkamaailmasta!