Mitä muuttosiivoukseen kuuluu? Nämä asiat vuokralainen unohtaa lähes aina muuttaessaan pois

Kun vuokralainen muuttaa pois, on asunnon tyhjentämisen lisäksi tehtävä muuttosiivous. YH Kotien asiantuntija kertoo, mitä asioita muuttosiivoukseen kuuluu ja mitä tapahtuu, jos siivousta ei ole tehty kunnolla.

Yleinen ohjenuora muuttosiivoukselle on: “Jätä asunto sellaiseen kuntoon, että seuraavan asukkaan on mukava muuttaa sinne.” Käytännössä asunto pitäisi siis tyhjentää ja puhdistaa kauttaaltaan – jääkaapin takaosaa ja liesituulettimen suodattimia myöten.

Kaikenlaista on vuosien varrella tullut nähtyä. Kaikkea irtaimistoa ei esimerkiksi ole viety pois saati siivottu asuntoa, YH Kotien asukasisännöitsijä Päivi Rikala kertoo.

Tässä artikkelissa Rikala vastaa yleisimpiin kysymyksiin loppusiivoukseen liittyen.

Mitä muuttosiivoukseen kuuluu?

YH Kotien ohjeistuksen mukaan muuttosiivoukseen kuuluu asunnon lattiapintojen imurointi ja pesu sekä keittiökaapistojen pesu sisä- ja ulkopuolelta. Lisäksi ovista, komeroista, seinistä ja valokatkaisimista pitäisi pyyhkiä tahrat pois. Myös parvekkeen ja irtaimistovaraston siistiminen kuuluu poismuuttavan tehtäviin.

WC-tilat, kylpyhuone ja sauna pitäisi pestä puhtaaksi. Se tarkoittaa esimerkiksi lauteiden, kylpyhuoneen lattioiden, kalusteiden ja seinien pesua.

Siivoukseen kuuluu myös keittiön ja kylpyhuoneen ilmanvaihtoventtiilien puhdistus ulkopuolelta. Lisäksi tulisi puhdistaa liesituuletin ja sen suodattimet sekä lattiakaivot, Rikala muistuttaa.

Mikä on yleisin asia, joka muuttosiivouksessa unohtuu?

Rikalan mukaan astianpesukoneen tulppaus unohtuu asukkaalta useimmiten.

Jos asukas on tuonut asuntoon oman astianpesukoneen ja vie sen mennessään, liitäntä pitäisi tulpata asianmukaisesti ja sulkea hanat, Rikala kertoo.

Käytännössä vedenotto- ja poistoputkien päihin pitäisi laittaa kumiset tulpat, jotta vesi ei pääse valumaan lattialle tai esimerkiksi kaapin sisälle. Tulppausohje koskee myös pyykinpesukoneen liitäntää.

Toinen usein unohtuva asia koskee kattorasioita.

Jos katossa on ollut sellainen valaisin, että kattorasia on pitänyt irrottaa, se pitäisi laittaa takaisin paikoilleen. Sähköjohtoja ei saisi jättää paljaaksi, vaan kytkeä niihin vähintäänkin sokeripala.

Täytyykö taulun reiät paikata?

Asunnon yleinen kuluminen on sallittua ja siihen sisältyy myös taulujen kiinnittäminen seiniin.

Jos taulut on ripustettu taulukoukuilla, ruuveilla tai nauloilla, suosittelen jättämään ne paikoilleen. Toisinaan asukas on irrottanut kiinnikkeet seinistä ja paikannut reiät, mutta tämä on saatettu tehdä sen verran kehnosti, että joudumme tekemään työn uudelleen ja pahimmassa tapauksessa maalauttamaan seinän, Rikala sanoo.

Pitääkö ikkunat pestä loppusiivouksessa?

Mikäli ikkunat eivät ole likaiset, niitä ei YH Kotien ohjeistuksen mukaan tarvitse pestä.

On kuitenkin suositeltavaa, että ikkunat pestäisiin vähintään sisäpuolelta talviaikaan. Kesällä ikkunat pitäisi pestä myös ulkoa, mikäli sille on tarvetta.

Sulatetaanko pakastin?

Pakastimen sulatus kuuluu poismuuttavalle vuokralaiselle. Se tarkoittaa pakastimen tyhjentämistä, sulattamista ja pesemistä siistiin kuntoon. Myös jääkaappi tulee puhdistaa kauttaaltaan.

Jääkaappi ja pakastin kannattaa laittaa kokonaan pois päältä muuton yhteydessä. Ovet kannattaa jättää auki, jotta ne pysyvät raikkaina.

Hän sanoo, että olisi hyvä muistaa myös vetää jääkaappi ja pakastin pois paikoiltaan ja siivota lattia sekä kaluston sivut ja takaosat. Myös liesi tulisi siirtää ja siivota taustaseinä ja lattia.

Nämä asiat unohtuvat valitettavan usein, Rikala sanoo.

Mitä tapahtuu, jos asuntoa ei ole siivottu kunnolla?

YH Kodit tekee tarkastuskäynnin lähes kaikissa asunnoissa, kun asukas on muuttanut pois.

Jos huomaamme, että asunnosta on vain siirretty tavarat pois ilman siivousta, tilaamme muuttosiivouksen, joka vähennetään entisen asukkaan vuokravakuudesta. Meillä on kuitenkin korkea kynnys periä muuttosiivous, mikäli asunto on muuten siisti, mutta esimerkiksi liesi on pesemättä.

Rikala sanoo, että jos asunto on jätetty karmeaan kuntoon, entinen asukas ei välttämättä saa vuokravakuutta ollenkaan takaisin.

Jos asuntoon on jätetty paljon tavaraa, joudumme veloittamaan myös niiden siirtämisestä.

Mitä uuden asukkaan kannattaa tehdä, jos loppusiivous on tehty huolimattomasti?

YH Kodit eivät käy tarkastamassa ihan jokaista asuntoa, jolloin vastuu huonosti tehdystä siivouksesta ilmoittamisesta siirtyy uudelle asukkaalle.

Uuden asukkaan kannattaa ottaa valokuvat kaikista kohdista, jotka ovat jääneet siivoamatta. Sen jälkeen asukkaan kannattaa ilmoittaa meille asunnon tilanteesta mahdollisimman nopeasti ja toimittaa valokuvat esimerkiksi oma.yhkodit.fi -sivuston kautta.

Jos kyseessä on viikonloppumuutto ja uusi asukas on joutunut siivoamaan huoneiston, hän voi anoa hyvitystä YH Kodeilta.

Etsitkö vuokra-asuntoa? Katso vapaat asunnot täältä