Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Kevät on jo pitkällä ja kesä on pian täällä. Kesällä on mahdollisuus viettää aikaa mökillä, mutta missä olisi paras paikkakunta kesämökille? Onko sinulla mielessä kesämökin osto, mutta pähkäilet vielä sijainnin suhteen? Selvitetään myytävien kesämökkien halutuimmat paikkakunnat Etuovi.comissa tehtyjen hakujen perusteella. Tilastoista selviää, miltä paikkakunnilta kesämökkejä haettiin eniten viime kesänä.

TOP 10 kesämökkien suosituimmat paikkakunnat

 1. Mikkeli
 2. Kuusamo
 3. Kuopio
 4. Parainen
 5. Raasepori
 6. Kemiönsaari
 7. Hämeenlinna
 8. Lohja
 9. Savonlinna
 10. Salo

Listaus perustuu Etuovi.comissa tehtyjen loma-asuntojen hakuihin aikavälillä huhtikuu – heinäkuu 2016.

Mikkeli on suosituin kesällä, mutta talvella Kuusamo kiilaa ykköseksi

Etelä-Savon maakuntakeskus Mikkeli keräsi viime kesänä enemmän loma-asuntojen hakuja kuin mikään muu kunta. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Kuusamo ei kuitenkaan jäänyt hakumäärissä kovinkaan kauas. Kuusamo onkin suosittu kesät talvet, ja se oli tämän vuoden alkukuukausina hakujen top-listan ykkösenä.

kesämökin osto
Mikkelissä on paljon mökkejä, ja niitä myös etsitään Etuovi.comissa runsaasti. Olisipa ihanaa viettää kesälomaa tässä mökissä… Kuva: Etuovi.com / Mökki tai huvila, Mikkeli / Aitoasunnot / Palhomaa Oy

Tilastokeskuksen tietojen mukaan Mikkelissä onkin eniten kesämökkejä kaikista Suomen kunnista. Viime vuonna myynnissä olleista mökeistä pyydettiin Mikkelissä keskimäärin 119 000 euroa ja Kuusamossa 158 000 euroa.

kesämokin osto
Kuusamo on suosittu myytävien mökkien hakutilastoissa vuoden ympäri. Erityisesti Ruka houkuttelee Kuusamoon, mutta Kuusamosta löytyy mökkejä myös muualta. Tämä mökki sijaitsee Oijusluomajärven rannalla. Kuva: Etuovi.com / Mökki tai huvila, Kuusamo / Crape Oy LKV

Myös Kuopio ja Parainen ovat kesämökkiläisten suosikkeja

Hakujen top-listassa seuraavina olevat Kuopio ja Parainen ovat hyvin erilaiset mökkipaikkakunnat. Parainen on meren rannalla, kun taas Kuopiossa on kauniita järvimaisemia ja huimia korkeuseroja.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan Kuopiosta löytyy Mikkelin jälkeen toiseksi eniten kesämökkejä ja kolmanneksi eniten niitä on Paraisissa. Ei siis ihme, että näiltä mökkipaikkakunnilta etsitään myytäviä mökkejä tiuhaan tahtiin.

kesämökin osto
Kuopiota ympäröi sisämaan suurimpiin kuuluva saaristo. Tarjolla on siis monia mökkejä järven rannalta. Kuva: Etuovi.com / Mökki tai huvila, Kuopio / Pohjois-Savon OP-Kiinteistökeskus Oy

Viime vuonna Kuopion myytävien mökkien keskimääräinen pyyntihinta oli 128 000 euroa, kun taas Paraisissa se oli vastaavasti 169 000 euroa.

kesämökin osto
Tämän mökin hinta on hieman Paraisten keskitasoa edullisempi. Mökki sijaitsee saaressa, joten sille kuljetaan veneellä. Kuva: Etuovi.com / Mökki tai huvila, Parainen / LKV Tuomiset Oy

Kesämökki lyhyen matkan päästä Helsingistä

Top-listan seuraavat kunnat, eli kesämökkien suosituimmat paikkakunnat sijalla 5.-8. sijaitsevat kaikki kahden tunnin ajomatkan säteellä Helsingistä. Näistä Lohja on jopa alle tunnin matkan päässä Helsingistä. Hämeenlinnaan pääsee autolla alle 1,5 tunnissa.

Raaseporin keskustaan ajaa Helsingistä alle 1,5 tunnissa ja Kemiönsaaren keskustaan noin parissa tunnissa, mutta saaristoon tietenkin vähän kauemmin. Tämä on vielä melko kohtuullinen matka vaikkapa työviikon jäljiltä – illalla ehtii vielä lämmittämään saunaa ja nauttimaan Suomen kesäyöstä oman mökin terassilla.

Yhdeksännellä sijalla oleva Savonlinna sijaitsee jo huomattavasti kauempana Helsingistä, mutta top-listan viimeinen eli Salo taasen on Helsingistä samalla etäisyydellä kuin Hämeenlinna.

Vaikka Raaseporissa ja Kemiönsaaressa on Tilastokeskuksen tietojen mukaan vähemmän mökkejä kuin esimerkiksi tämän top-listan ulkopuolisessa Kouvolassa, pääsivät ne hakutilastojen sijoille 5. ja 6.

kesämökin osto
Vaikka Kemiönsaaren keskustaan pääsee Helsingistä parissa tunnissa, on saarelle hieman hankalampi kulkea. Mutta olisihan tällainen sijainti ihana paikka nauttia kesästä! Kuva: Etuovi.com / Mökki tai huvila, Kemiönsaari / Turun Seudun OP-Kiinteistökeskus Oy LKV

Kesämökin osto –  hakuja tehdään myös maakuntatasolla

Kesämökille ei kuljeta yhtä usein kuin väliä koti-työpaikka, joten kesämökin tarkka etäisyys esimerkiksi tietyn kaupungin keskustasta ei ole kovin painava tekijä sopivaa kesämökkiä valitessa. Sijainnilla voi olla väliä esimerkiksi vain maakuntatasolla, mikä näkyy siinä, että loma-asuntoja haetaan paljon rajaamalla hakutuloksia maakunnan rajojen mukaan. Kesämökin osto ei siis ole ihan yhtä tarkasti riippuvainen sijainnista kuin asunnon osto.

Kesämökkien halutuimmat sijainnit maakuntatasolla

 1. Pirkanmaa
 2. Varsinais-Suomi
 3. Uusimaa
 4. Pohjois-Pohjanmaa
 5. Etelä-Savo

Listaus perustuu Etuovi.comissa tehtyjen loma-asuntojen hakuihin aikavälillä huhtikuu – heinäkuu 2016.

kesämökin osto
Pirkanmaalta haetaan paljon mökkejä käyttämällä aluerajauksena pelkkää maakuntatasoa. Tämä ihana punainen loma-asunto on myynnissä Akaan Kylmäkoskella. Kuva: Etuovi.com / Mökki tai huvila, Akaa / Yksityinen myyjä

Eniten uusia mökkien myynti-ilmoituksia tulee tavallisesti toukokuussa, mutta jo maalis-huhtikuussa ilmestyy paljon enemmän ilmoituksia kuin syksyllä tai talvella. Vielä kesäkuussa ja heinäkuussakin ilmestyy runsaasti mökki-ilmoituksia, kun sitten talveksi myytävien loma-asuntojen ilmoittelu alkaa hiljentyä. Joten jos mielessäsi on kesämökin osto, ei sellaisen etsiminen ole liian myöhäistä keskikesälläkään!

Mökkihaaveita ja ideoita mökin laittamiseen voit selailla ideagalleriasta. Ehkä löydät hyviä vinkkejä kesämökin sisustukseen.

Mikä on mielestäsi paras paikkakunta kesämökille? Löysitkö oman suosikkisi kesämökkien halutuimmat paikkakunnat top10 -listalta? Vaikuttaako kesämökin valinnassa eniten sen maantieteellinen sijainti vai mökin muut ominaisuudet? 

Mikäli kesämökin osto ei ole juuri nyt ajankohtainen, mutta haaveilet lomasta kesämökillä, vilkaise Gofinlandin puolelle. Sieltä löydät vapaat vuokrattavat mökit ja muut loma-asunnot.

-Niina

PS. Kirjoittelin aiemmin talven loma-asuntojen hakutilastoista, ja sen löydät tästä linkistä.

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio