Niina Matikainen

Datan tuotepäällikkö & data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Kevät on jo pitkällä ja mökkikesä pian täällä. Onko sinulla mielessä kesämökin osto, mutta pähkäilet vielä sijainnin suhteen? Selvitetään myytävien kesämökkien halutuimmat paikkakunnat Etuovi.comissa tehtyjen hakujen perusteella.

Juttu on julkaistu alun perin huhtikuussa 2017, mutta päivitetty uudemmilla tilastotiedoilla toukokuussa 2020.

kesämökin osto
Kuva: Etuovi.com / yksityinen myyjä

TOP 10 kesämökkien suosituimmat paikkakunnat

 1. Kuusamo
 2. Kuopio
 3. Lohja
 4. Tampere
 5. Mikkeli
 6. Parainen
 7. Oulu
 8. Savonlinna
 9. Salo
 10. Naantali

Listaus perustuu Etuovi.comissa tehtyjen loma-asuntojen hakuihin huhtikuussa 2020.

Kuusamo on vuoden ympäri haluttu mökkipaikkakunta

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Kuusamo keräsi huhtikuussa eniten loma-asuntojen hakuja, mutta sitä se teki myös talvella. Kevään tullessa Kuusamon mökkien hakujen ero kuitenkin kapenee muihin paikkakuntiin verrattuna. Viime vuoden kesäkuussa Kuusamo ei ollutkaan ihan hakutilastojen ykkösenä, vaan sitä haetumpia olivat Lohja, Kuopio ja Mikkeli.

Kuusamo on siis suosituimmista mökkipaikkakunnista sellainen, joka kiinnostaa kesämökin ostajia vuoden ympäri. Tarkastele Kuusamossa myynnissä olevia talviasuttavia mökkejä Etuovi.comissa

Kuopiossa on eniten mökkejä

Tilastokeskuksen taulukon mukaan Kuopiossa on Suomen paikkakunnista eniten mökkejä, jopa yli 10 000. Ei siis ihme, että Kuopion kauniista järvimaisemista etsitään tiuhaan tahtiin ostettavaa kesämökkiä ja Kuopio pääsi tämän tilaston toiselle sijalle.

Kesämökki Lohjalta – lyhyen matkan päässä Helsingistä

Lohja sijaitsee alle tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Kaupungin sykkeestä pääsee siis melko nopeasti oman mökin tuomaan rauhaan, eikä aikaa menee kulkemiseen niin kauaa. Lohja onkin näissä tilastoissa kolmanneksi haetuin paikkakunta. Viime kesänä toukokuulta heinäkuulle Lohja oli kuitenkin hakutilastojen kärjessä – onkohan Lohja myös tänä kesänä suosituin mökkipaikkakunta?

Kesämökin osto –  hakuja tehdään myös maakuntatasolla

Kesämökille ei kuljeta yhtä usein kuin väliä koti-työpaikka, joten kesämökin tarkka etäisyys esimerkiksi tietyn kaupungin keskustasta ei ole kovin painava tekijä sopivaa kesämökkiä valitessa. Sijainnilla voi olla väliä esimerkiksi vain maakuntatasolla, mikä näkyy siinä, että loma-asuntoja haetaan paljon rajaamalla hakutuloksia maakunnan rajojen mukaan. Kesämökin osto ei siis ole ihan yhtä tarkasti riippuvainen sijainnista kuin asunnon osto.

Kesämökkien halutuimmat sijainnit maakuntatasolla

 1. Pirkanmaa
 2. Varsinais-Suomi
 3. Uusimaa
 4. Pohjois-Pohjanmaa
 5. Etelä-Savo

Listaus perustuu Etuovi.comissa tehtyjen loma-asuntojen hakuihin huhtikuussa 2020.

Loma-asuntojen hakumäärät ovat kasvaneet

Etuovi.comissa haettiin loma-asuntoja huhtikuussa enemmän kuin viime kesänä yhtenäkään kuukautena. Heinäkuu oli loma-asuntohakujen suosituin kuukausi vuonna 2019, mutta nyt huhtikuussa tehtiin 15 % enemmän loma-asuntojen hakuja kuin heinäkuussa 2019.

Eniten uusia mökkien myynti-ilmoituksia tulee tavallisesti toukokuussa, mutta jo maalis-huhtikuussa ilmestyy paljon enemmän ilmoituksia kuin syksyllä tai talvella. Vielä kesäkuussa ja heinäkuussakin ilmestyy runsaasti mökki-ilmoituksia, kun sitten talveksi myytävien loma-asuntojen ilmoittelu alkaa hiljentyä. Joten jos mielessäsi on kesämökin osto, ei sellaisen etsiminen ole liian myöhäistä keskikesälläkään!

Millä paikkakunnilla on eniten kesämökkejä?

Mikä on mielestäsi paras paikkakunta kesämökille? Löysitkö oman suosikkisi kesämökkien halutuimmat paikkakunnat top10 -listalta? Vaikuttaako kesämökin valinnassa eniten sen maantieteellinen sijainti vai mökin muut ominaisuudet? 

Aloita oman unelmamökkisi etsiminen Etuovi.comista!

Mikäli kesämökin osto ei ole juuri nyt ajankohtainen, mutta haaveilet lomasta kesämökillä, vilkaise Gofinlandin puolelle. Sieltä löydät vapaat vuokrattavat mökit ja muut loma-asunnot.

-Niina

Katso rantamökkien hintataulukko aiemmasta blogipostauksestani.

Kirjoittelin aiemmin myös talven loma-asuntojen hakutilastoista, lue juttu täältä

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio