Vuokra-asunnon kunnossapito: muista nämä uudessa kodissa!

Vuokralainen, tiedätkö mitä kaikkea vuokra-asunnon kunnossapitoon kuuluu?

Kun sopiva asunto on löytynyt ja vuokrasopimus on solmittu, on vuokralaisen pidettävä asunnosta asumisen aikana hyvää huolta. Monelle lapsuudenkodista ensimmäiseen omaan kotiin muuttavalle voi tulla yllätyksenä, mitä kaikkea pientä huoltoa ja siivoamista tavalliseen asumiseen liittyy. Osa kunnossapito- ja huoltotöistä kuuluu vuokranantajalle, mutta myös vuokralaisella on omat velvollisuutensa.

Alku- ja loppukatselmuksessa todetaan asunnon kunto

Ennen vuokrasuhteen alkamista on hyvä pitää asunnossa alkukatselmus, jossa vuokranantaja ja vuokralainen yhdessä tarkastavat asunnon ja kodinkoneiden kunnon. Samalla kirjataan ja valokuvataan mahdolliset viat ja puutteet. Vuokrasuhteen päättyessä pidetään taas loppukatselmus, jossa asunto ja kodinkoneet tarkastetaan samalla tavalla kuin alkukatselmuksessa. Näin selviää miten asunnon tai kodinkoneiden kunto on muuttunut asumisen aikana.

Asunnon kunnossapito

Vuokranantaja vastaa siitä, että vuokrasuhteen alkaessa asunto ja kodinkoneet ovat käyttökunnossa. Asumisen aikana monet huoltoon ja puhdistukseen liittyvät asiat ovat vuokralaisen vastuulla, esimerkiksi:

  • Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus
  • Lavuaarin vesilukon puhdistus
  • Pakastimen sulatus
  • Liesituulettimen suodattimen puhdistus
  • Korvausilmaventtiilien puhdistus
  • Palovaroitin

Lämmitykseen, vesihanoihin ja ilmanvaihtoon liittyvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä huoltoyhtiöön. Esimerkiksi vuotavan WC-istuimen korjaus kuluu taloyhtiön vastuulle.

Asunnon kuluminen ja remontointi

Asumisen aikana on normaalia, että elämästä jää jälkiä asuntoon. Normaalia kulumista ovat vaikkapa huonekalujen aiheuttamat tummentumat lattioilla ja seinillä. Myös kohtuullinen määrä esimerkiksi taulujen kiinnittämisestä syntyviä jälkiä seinillä on sallittua. Sen sijaan esimerkiksi isompia kolhuja, tapettien repeytymiä tai seiniin piirtelyä ei lasketa normaaliksi kulumiseksi ja vuokralainen joutuu korvaamaan näihin liittyvät vahingot.

Kannattaa muistaa, että vuokralaisella ei ole oikeutta tehdä korjaustöitä kuten maalausta tai tapetointia ilman vuokranantajan lupaa. Jos vuokralainen haluaa kunnostaa asuntoa, kannattaa asia ottaa puheeksi vuokranantajan kanssa, moni vuokranantaja saattaa maksaa tarvittavat maalit ja tapetit vuokralaisen hoitaessa remontoinnin.

Lemmikit vuokra-asunnossa

Lemmikki on monelle tärkeä perheenjäsen. Lemmikkien pitäminen vuokra-asunnossa on pääsääntöisesti sallittu, mutta lemmikit voidaan kuitenkin kieltää vuokrasopimuksessa. Jos lemmikkien pito on sallittu, vuokralainen kuitenkin vastaa jos lemmikistä aiheutuu asunnolle selvästi tavanomaisesta poikkeavaa kulumista tai vahinkoa.

Vuokralla asuminen on huoletonta asumista kun kaikki osapuolet hoitavat velvollisuutensa. Kun asunnon viat korjataan heti niiden ilmettyä eikä likaa päästä pinttymään, on asuminen mukavampaa ja myös siivoaminen helpompaa!

Lue myös: Asunnon vuokraaminen – näin se käy

Teksti: Antti Aittapelto, lähteenä on käytetty Vuokrakodin huolto-opasta.