Antti Aittapelto

Vanhan kerrostalon asukki / Etuovi.com, Vuokraovi.com

Yhteistyössä:

Vuokra-asuntomarkkinoilla kesä on kuuminta sesonkia kun uudet opiskelijat etsivät asuntoa syksyksi. Tästä postauksesta löytyvät vinkit siihen, miten asunnon vuokraaminen onnistuu.

Haastattelimme Siniä, joka muutti kesän alussa Oulusta Helsinkiin. Hän on juuri löytänyt mieleisensä vuokra-asunnon Etu-Töölöstä, asuttuaan ensin jonkin aikaa kaverinsa luona. Sinillä on siis takanaan vuokra-yksiön etsintä Helsingin keskustasta. Siniltä saimme vuokraajan kommentit vinkkeihimme ja hän kertoi, kuinka oman asunnon vuokraaminen sujui.

Tässä kuusi vinkkiä asunnon vuokraamiseen:

1. Aloita sopivan asunnon etsiminen Vuokraovi.comista

Kun haluat löytää vuokra-asunnon, suuntaa osoitteeseen Vuokraovi.com. Vuokraovi.comista löydät eniten vuokra-asuntoja Suomessa, palvelussa on tarjolla noin 11 000 vuokra-asuntoa ympäri Suomea.

Tältä näytti Helsingin vuokrayksiöiden tarjonta tätä juttua julkaistessa 20.8.2018 (kuva alla). Katso millaisia vuokra-asuntoja Helsingissä on tarjolla tällä hetkellä >

vuokra-asunnot helsinki

2. Ole ajoissa liikkeellä ja hyödynnä Vuokraovi.comin vahtipalvelu

Vuokra-asuntoa etsivän ei kannata aikailla, sillä kesällä asunnonetsijöitä on paljon. Mitä aikaisemmin olet liikkeellä, sitä paremmat ovat mahdollisuutesi. Vuokraovi.comiin kannattaa tehdä vahti, joka seuraa asuntotarjontaa puolestasi ja ilmoittaa heti sähköpostiisi kun kriteereihisi sopiva asunto tulee palveluun.

Kun käynnistin asunnon etsinnän, aloin seurata tilannetta useilta sivustoilta, myös Vuokraovesta. Seurasin myös Facebook-ryhmiä, joissa ilmoitetaan vapaista vuokra-asunnoista. En kuitenkaan unohtanut perinteistä printtimediaa, vaan silmäilin läpi myös lehti-ilmoitukset. Halusin saada tiedon vapautuvista asunnoista nopeasti, joten otin vahtipalvelun käyttöön. Kriteereinä minulla oli, että asunnon tulisi sijaita Helsingin kantakaupungissa, sen tulisi olla pohjaltaan fiksu ja pinnoiltaan siisti.

3. Valmistaudu asuntonäyttöön

Kun kiinnostava asunto löytyy, ota heti yhteyttä ilmoittajaan, kysy lisätietoja ja pyydä päästä katsomaan asuntoa. Asuntoa ei kannata ottaa näkemättä eikä varsinkaan lupautua maksamaan vuokratakuita tai varausmaksuja ennen kuin on asunnon on nähnyt itse. Näytölle voit valmistautua ottamalla mukaan oman luottotietoraporttisi, jolla osoitat vuokranantajalle että olet luotettava vuokralainen joka hoitaa asiansa kunnialla.

Kävin katsomassa noin kymmentä asuntoa, ennen kuin kohtasin juuri sopivan. Tulipalokiirettä asunnon löytämiseen ei ollut, sillä sain asustella ystäväni luona kunnes löytäisin oman asunnon. Näyttöön valmistauduin täyttämällä esitietolomakkeen huolellisesti, varsinkin jos olin todella kiinnostunut asunnosta. Otin myös selvää asunnon tarkasta sijainnista ja pidin huolen, että ehdin paikalle ajoissa.

4. Kerro vuokranantajalle asumissuunnitelmistasi

Asumistarpeet ovat erilaisia: osa hakee vuokra-asuntoa vain lyhyeksi ajaksi ja toiset taas tarvitsevat asuntoa pidemmäksi aikaa. Vuokranantajalle kannattaa kertoa avoimesti omat asumissuunnitelmat, sillä myös vuokranantajilla voi olla erilaisia tavoitteita asunnon vuokraamisen keston suhteen.

5. Hoida muuttoon liittyvät käytännön asiat

Kun sopiva asunto löytyy ja vuokrasopimus on solmittu, vuokralaisella on vielä muutama tärkeä käytännön asia hoidettavana. Uuteen asuntoon tarvitaan yleensä sähkösopimus, jonka voi kilpailuttaa Energiaviraston sivuilla. Vuokralaisen kannattaa myös ottaa kotivakuutus. Jos vahinko tapahtuu, ilman vakuutusta voi olla tiedossa kallis lasku. Moni vuokranantaja lisäksi edellyttää kotivakuutusta vuokralaiseltaan. 

Kun vuokrasopimus oli tehty, rupesin ripeästi hoitamaan muuttoon liittyviä käytännön asioita. Otin vuokranantajalta selvää, minkälainen nettiyhteys asuntoon tulisi hankkia. Hoidin myös sähkösopimus- ja vakuutusasiat nopeasti kuntoon.

6. Sisusta vuokra-asunto mieleiseksesi

Muuton jälkeen on aika tehdä vuokra-asunnosta koti.  Ideat & Vinkit -galleriasta löydät vinkkejä ja ideoita vuokrakodin sisustamiseen – myös pienellä budjetilla!

Asuntoni on ihanassa vanhassa talossa, enkä malta odottaa että pääsen kunnolla sisustamaan sitä. Ensin aion kuitenkin hankkiutua eroon turhasta tavarasta, KonMarin opit käyttöön! Neliöitä asunnossa on 26, mikä asettaa omat haasteensa sisustamiselle. Luovuutta pääsen käyttämään erityisesti käteviä säilytysratkaisuja pohtiessa. Pinterest on kätevä palvelu uusien ideoiden etsimiseen ja tallentamiseen.

asunnon vuokraaminen - näin se käy

Sini kertoi myös hyvän vinkin siihen, miten erottua vuokralaisehdokkaiden joukosta. Hänen pari kaveriaan olivat tehneet itsestään lyhyen videon, jossa esittelivät itsensä. Molemmat olivat saaneet haluamansa asunnon!

Jos sinulla on takataskussasi hyviä vinkkejä asunnonvuokraajalle, kerro ne kommenttiboksissa!

Lue myös: Asuntojen vuokrat Helsingissä – yksiöiden keskivuokrissa huimat erot

– Antti

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 15.9.2016 ja päivitetty 20.8.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio