Etuovi.com

Oma toimitus

Yhteistyössä:

Sisustusarkkitehti ja Kouvolan Keittiömaailman keittiösuunnittelija Marianne Laaksonen suunnitteli 73-neliöisessä luhtitalossa sijaitsevaan kotiinsa keittiön, jossa yhdistyvät kauneus ja maksimaalinen toimivuus. Keittiö on verrattain pieni, joskaan se ei sellaiselta tunnu käytännöllisten ja harkittujen ratkaisujen vuoksi. 

Tervetuloa kurkistamaan keittiösuunnittelijan omaan keittiöön ja poimimaan kullanarvoiset vinkit oman unelmakeittiön suunnitteluun!

1. Listaa tärkeimmät keittiötoiveet

Voisi kuvitella, että keittiösuunnittelijan olisi helppo suunnitella oma keittiönsä, mutta valintojen maailma hämmensi ammattilaistakin. Laaksonen kehottaakin listaamaan tärkeysjärjestykseen haluamansa asiat.

Asiakkaat voi aina haastatella ja tehdä valinnat sen perusteella. Omaa keittiötä suunnitellessa oli haastavaa päättää, mitä todella haluan keittiööni itselle niin tutusta laajasta valikoimasta.

Omalta keittiöltään Laaksonen toivoi yhtenäistä ja harmonista ilmettä. Hän valitsi keittiöönsä ajattomat puhtaanvalkoiset maalatut Festa-ovet, joissa on vedinurat. Myös jääkaappi on naamioitu uravetimellisen oven taakse – kodinkoneiden integrointi rauhoittaa kokonaisuutta.

Halusin ehdottomasti integroitavat kodinkoneet, jotta keittiöstä tulee yhtenäinen kokonaisuus. Varsinkin pienissä keittiöissä kodinkoneet kannattaa integroida, jotta yhtenäinen ilme säilyy.

Laaksonen vinkkaa yhtenäistä ilmettä toivovaa kiinnittämään huomiota kaapistojen linjoihin. Kun vaikkapa kaikki yläkaapit ovat keskenään samanlevyisiä, lopputulos on symmetrinen ja rauhallinen.

Näyttävyyttä puolestaan Laaksonen toi valaistuksella, minkä hän muistuttaakin olevan siihen verraten edullinen tapa. Sekä kaapistojen alle että niiden päälle asennettiin led-nauhat tuomaan epäsuoraa valoa. Valaistus toimii himmentimillä, joten valon määrää säätämällä voi vaihdella tunnelmaa.

Keittiöön tulee paljon luonnonvaloa suuresta ikkunasta, joten liesituuletinseinälle ei tarvittu enää muita valaisimia, vaikka kotelointiin tehtiinkin varaus upotettavilla led-spoteille. Luonnonvalon määrä kannattaa huomioida keittiön valaistusta suunniteltaessa.

Lue myös: Tunnelmallinen ja toimiva keittiön valaistus – 5 vinkkiä suunnitteluun

Ihan kaikkea ei voi saada – usein joko tilan tai budjetin rajat tulevat vastaan. Laaksonen oli valmis vaihtamaan kivitasot laminaattiin pitääkseen kustannukset kurissa. 

Koska tiesin, ettei tämä keittiö välttämättä ole loppuelämän keittiö, päädyin kivitasojen sijaan laminaattitasoihin. Halusin kuitenkin tasoon täysintegroidun komposiittialtaan. Näin työtason ja altaan välillä ei ole mitään saumoja, joten puhtaanapito ja tason pyyhkiminen on erittäin helppoa, Laaksonen perustelee.

Lue myös: Yksi keittiö, kolme hintaa – näin keittiön hinta muodostuu

2. Millainen kokki, sellainen keittiö 

Keittiön suunnittelussa kannattaa miettiä, minkälainen ruoanlaittaja itse on – innokas kotikokki vaatii keittiöltään enemmän. 

Laaksonen halusi keittiön, jossa kokkailu on mahdollisimman sujuvaa ja ergonomista. Nämä toiveet toteutettiin esimerkiksi nostamalla uuni ylös ja korvaamalla perinteisellä jätevaunulla varustettu allaskaappi kapeammalla laatikostolla.

Kaapissa ei säilytetty mitään muuta, joten tämä kaappi vei suotta arvokasta tilaa keittiöstä. Uudessa keittiössä on kapeampi 60 senttimetriä leveä allaslaatikosto, jossa on kaksi isoa jäteastiaa ja yksi pieni jäteastia biojätteelle.

Allaslaatikosto avautuu yhdellä vedolla, joten enää ei tarvitse erikseen avata kaapin ovia ja sitten vasta vetää roskavaunua ulos.

Keittiön säilytystila haluttiin maksimoida. Oli selvää, että padoille ja kattiloille pitäisi olla leveä laatikosto hellan alapuolella. Yläkaappeja saatiin hyvä rivi, kun oviaukkoa hieman kavennettiin.

Tila oli vain muutamasta sentistä kiinni mutta oviaukkoa kaventamalla saimme maksimoitua kaappien säilytystilan. Keittiössä aiemmin ollut ovi poistettiin, koska se ei ollut aiemminkaan koskaan kiinni, Laaksonen valottaa ratkaisua.

Tutustu uusiin, supertyylikkäisiin V8-laatikkoihin!

Myös keittiön mekanismit vaikuttavat siihen, kuinka sujuvaa keittiössä toimiminen on. Laaksosen keittiössä yläkaapit avautuvat nostamalla, mikä helpottaa astianpesukoneen tyhjentämistä. Epäkäytännölliseen kulmakaappiin taas asennettiin kätevä le mans -mekanismi, jonka ansiosta kaapin sisältö on helposti saatavilla. 

Mietin heti, että sille on saatava uusi ratkaisu. Kalliimman sähköisen kulmamekanismin sijaan päädyin hankkimaan le mans -kulmamekanismin. Tämän ansiosta kaapin sisällön saa vedettyä kokonaan ulos, eikä tarvitse enää kaivaa takana olevia keittiötarvikkeita.

Lue myös: Keittiösuunnittelun kulmakivet – näin saat toimivan keittiön

3. Omannäköinen keittiö on paras keittiö – uskalla kyseenalaistaa perinteiset ratkaisut

Omien kokkaustapojen tarkasteleminen mahdollistaa myös totuttujen ratkaisujen kyseenalaistamisen – pääasia, että keittiö on käyttäjänsä mielestä kaunis ja toimiva.

Esimerkiksi jääkaappi ja pakastin sijoitetaan yleensä vieretysten, mutta Laaksonen päättikin sijoittaa pakastimen kodinhoitohuoneeseen. Sen jättämä tila saatiin toisenlaiseen hyötykäyttöön. 

Pakastin on nyt kodinhoitohuoneessa, josta voi kipaista hakemassa sen, minkä pakastimesta kulloinkin tarvitsee. Tämä ratkaisu mahdollisti keittiössä täyskorkean jääkaapin sekä uunin nostamisen ylös, ilman että täytyi tinkiä työtasotilasta.

Laaksonen ei myöskään halunnut tiskialtaan yläpuolelle kuivauskaappia.

Astiakuivauskaappia en enää kaivannut uuteen keittiöön. Nykyajan astianpesukoneet kuivaavat astiat täysin kuivaksi ja käsin pestävät astiat kuivaan ja laitan suoraan kaappiin.

Kodinkoneiden ominaisuuksien kehittyminen ja muut innovaatiot tosiaan tuovat keittiösuunnitteluun uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi Laaksosen keittiössä perinteinen liesituuletin korvattiin uudentyyppisellä ratkaisulla, jossa liesituuletin sijaitsee keittiön seinällä pitkittäissuunnassa. 

Keittiö ennen remonttia. 90-luvulla rakennetun asunnon alkuperäinen keittiö koki todellisen muodonmuutoksen.

Minkälainen olisi sinun toiveisiisi ja tarpeisiisi sopiva keittiö? Keittiömaailman asiantuntevien suunnittelijoiden käsissä unelmat muuttuvat toimiviksi suunnitelmiksi.

Varaa tästä maksuton suunnitteluaika lähimpään Keittiömaailma-myymälään!

 

Katso myös nämä

Yksi kommentti sivuun “Tältä näyttää keittiösuunnittelijan oma keittiö – poimi parhaat vinkit!

  1. todella ihanaa!! toi valkoinen sävy on mielettömän kaunis, eikä mitään ylimääräistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio