Yhteistyössä:

Oululaisilla Veijo Mäläskällä ja Tarja Viinamäki-Mäläskällä oli Syötteen maisemissa mökki, jonka he olivat ostaneet vuonna 1994. Mökillä oltiin paljon; kaikki lomat ja melkein joka viikonloppu. Mökissä oli kuitenkin yksi ongelma. Se sijaitsi joen rannalla, joten vene piti kuljettaa järville, joilla he kalastivat. Mäläskät olivat päättäneet, että he eivät ryhdy uuden mökin rakentamiseen, joten he etsivät valmista järvenrantamökkiä. Aktiivinen etsintä kesti viisi vuotta.

Sitten, eräänä kauniina heinäkuisena perjantaipäivänä Korvuanjärven tontit tulivat saataville. Veijo ehdotti Tarjalle, että lähdettäisiin kuitenkin katsomaan. Perille päästyä päätös tontin hankkimisesta syntyi välittömästi. Vielä samana iltana Veijo soitti myyjälle ja sanoi, että tontti on sitten heidän.

mökki suomussalmi
Kahvit maistuvat mökin terassilla.

Mäläskät pitivät Syötteen ja Korvuanjärven mökkejä viisi vuotta päällekkäin, kunnes saivat hirviluvat Korvuanjärven maisemiin. Syötteen mökin käyttö väheni ja niinpä he luopuivat siitä.

Moottorikelkalla kauppaan

Juuri metsästysmahdollisuudet painoivat vaakakupissa mökkipaikkaa valittaessa. Molemmat ovat aktiivisia hirvenmetsästäjiä ja myös karhunmetsästysmahdollisuudet ovat Korvualla hyvät. Metsästyskoiran virkaa hoitaa kaksi ja puolivuotias karjalankarhukoirauros Jyry, joka hankittiin Suomussalmelta.

Veijo ja Tarja ovat myös innokkaita moottorikelkkailijoita. Järven vastarannalta lähtevää moottorikelkkauraa pääsee melkein minne vaan. Kainuun pohjoisosa on lumivarmaa aluetta, joten kelkkailukausi jatkuu pitkään.

On joskus käyty Taivalkoskella kauppareissullakin moottorikelkoilla, Tarja kertoo.

Jo itsessään tämä erämaahenkinen paikka niemen nokassa ja sen mahtavat maisemat vakuuttivat Mäläskät, mutta myös kalaisa Korvuanjärvi oli yksi painava tekijä tontin valinnassa. Viime talvena ahma tappoi poron 60 metrin päähän mökistä, joten luonto on hyvinkin vahvasti läsnä.

Saunan lämmitystä koko päivä

Korvuan tontteja oli aluksi mahdollista vain vuokrata, mutta lopulta tonttikaupat mahdollisiksi ja Mäläskät ostivat tontin omakseen.

Veijon ja Tarjan mökkimatka on 200 kilometriä, tai voisiko sanoa kotimatka. He nimittäin viettävät mökillä 80-90 prosenttia ajastaan. Tämä on mahdollista molempien viettäessä jo eläkepäiviä.

Pyöröhirsisen mökin rakentaminen on edistynyt vaiheittain. Ensimmäinen osa ja savusauna valmistuivat vuonna 2010, toinen osa 2019 elokuussa. Rakentamisesta huolehti paikallinen yritys. Muita pienempiä varastoja ja rakennuksia he ovat rakentaneet itse.

mökki suomussalmi
Mökin päätyterassilta avautuu näkymä niemen nokasta Korvuanjärvelle.

Mökin varustus on täysin riittävä ympärivuotiseen asumiseen. Kahden kilometrin päässä kulkevaan valokuituunkin olisi ollut mahdollisuus liittyä, mutta mobiilinetti toimii erinomaisesti.

Täällä on kaikki tarpeellinen, Tarja sanoo.

Pyhäkylällä, kahdeksan kilometrin päässä ollut kauppa siirtyi muutama vuosi sitten viitostien varteen Piispajärvelle, jonne tulee matkaa 27 kilometriä. Taivalkosken puolella lähin kauppa on Tyräjärvellä 25 kilometrin päässä. Isommat ostokset tehdään Suomussalmen keskustassa, Taivalkoskella tai Kuusamossa.

Mökkiläisten aika kuluu kalastellen, polttopuita tehden ja muuten vain nautiskellen. Syksyllä metsästys vie suuren osan ajasta.

Lauantaipäivä menee melkein kokonaan savusaunaa lämmittäen ja saunoen, Veijo kertoo.

Haluaisitko sinäkin mökkeilemään Suomussalmen maisemiin? Tutustu saatavilla oleviin Metsähallituksen tontteihin:

Merkkivirta-Kaunisniemi: täällä maisemat pysäyttävät – siniset vesialueet piirtyvät katsojan silmiin upeassa mäntypuustoisessa harjumaisemassa.

Kiantajärven eteläosa: Kiantajärven eteläosan tontit sijaitsevat kuuluisan, ison järven rannalla, mutta kuitenkin lähellä Suomussalmen kuntakeskuksen palveluja.

Haukiperä: Haukiperän tontit sijaitsevat ison järven rannalla lähellä Suomussalmen kuntakeskuksen palveluja.

Korvua: enää yksi tontti jäljellä erämaisella Korvuajärvellä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio