Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

RaksallaTIMBEEEERR! Sillä samalla sekunnilla, kun rakennuslupa vahvistui, ensimmäinen puu sai kaatua. Etelä-Pirkanmaan metsänhoitoyhdistys suoriutui puunkaadosta ja tontin raivauksesta mallikelpoisesti yhden päivän aikana. Jopa jyrkän rinnetontin eteentuomista haasteista selvittiin periksiantamattomalla asenteella. Tontti näyttääkin nyt yllättävän isolle, ja myös upeat maisemat avautuvat kokonaan. Pitkän lupaodottelun jälkeen alkaa vihdoin tapahtua.

– Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa.

Rakennuslupa hanskassa ja uudet haasteet edessä

Rakennuslupa hanskassa ja uudet haasteet edessäEtsi kuvasta juuri herännyt deejii. Kyllä siinä olikin ihmettelemistä, kun yöunien aikana oli hävinnyt viimeinenkin risu 😀

 

Kuva: Tontin takakulmasta. The View <3

Maaurakointi tuo eteen uusia haasteita

Seuraava ongelma kuitenkin häämötti jo edessä. Maaurakoitsija tuumasi kaivuutöiden olevan haasteelliset, mikä toisin sanoen tarkoittaa sitä, että lompakkoa on pakko raottaa lisää. Puhutaan jopa 35 000 euron ylläristä!

Hiekkainen soraharju tuppaa vyöryä kaivamisen myötä alas ja pienellä tontilla työskentely on todella hankalaa. Naapuritalo on rakennettu aivan rajaan kiinni, ja kuoppaa tarvitsisi kaivaa naapuritalon kylkeä pitkin ainakin neljä metriä alaspäin. Näyttäisi siltä, että ilman tukipaaluttamista talo notkahtaisi maaperän luisuttua sen alta pois. Budjetti venyy ja paukkuu ennenkuin ollaan edes päästy alkuun. Tunnelma on kankea ja kauhistuttava.

Rakennuslupa hanskassa ja uudet haasteet edessäOnneksemme olemme saaneet huipputekijät maaurakointiin. Haaviston jengillä on taidon lisäksi myös asenne kunnossa, mikä luo positiivista mieltä myös silmissä köyhtyvään rakennuttajapariskuntaan.

Rakennuslupa köyhdytti myös – mistä säästöjä?

Itse rakennuslupakin tuli maksamaan kaikkinensa yli 5000 euroa! Kun budjetti ylittyy, on pakko keksiä muita menoeriä, joissa kiristää pussin nyörejä. Onneksi minulta löytyy siihen keinoja sisustamisen puolelta. Aloitetaan vaikkapa kattomateriaalista – erittäin tehokas paikka säästää! Pinta-alaa on paljon, mutta alana ehkä vähiten silmää tekevää.

Rakennuslupa hanskassa ja uudet haasteet edessäKuva: Moderniin sisustamiseen sopii parhaiten yksinkertaisin, valkoiseksi maalattu kipsilevykatto. Näitä olikin paljon nähtävillä Seinäjoen asuntomessuilla, josta tämänkin kuvan nappasin. Kipsilevy itsessään on suht’ edullista ja nopea asentaa, mutta tasoitus ja maalaustyöt taas nostavat kustannuksia. 

Arvokasta Pispala-taloa rakentaessani ensimmäinen ajatukseni oli tehdä puupaneeli- tai rimakatto. Toisaalta taas moderniin kotiin sopisi hyvin valkoiseksi maalattu kipsilevypinta. Kysyinpä tarjousta myös uudesta innovaatiosta, Stretch-katosta, mutta nyt ei kertakaikkiaan riittänyt rahkeet eikä rohkeus. Ehkäpä pääsen joku päivä testaamaan sitä johonkin toiseen paikkaan!

Rakennuslupa hanskassa ja uudet haasteet edessäKuva: Stretch-kattoakin löytyi Seinäjoen asuntomessuilta. Tämä on todella tyylikäs innovaatio kaikkine hyvine puolinensa. Erityisesti kaikuvat, pimeähköt tai matalat tilat löytävät Stretch-kattovalikoimista täydellisen avun. Katon voi laittaa jopa kosteisiin tiloihin! Hinta on alk. 65€/neliö asennettuna. Kuinkahan tuohon onnistuu esim. ripustuskoukun kiinnittäminen jälkikäteen?!

Rakennuslupa hanskassa ja uudet haasteet edessäKuva: Asuntomessuillakin nähty rimakatto olisi ehdottomasti ollut ykkösvaihtoehtoni, mutta sekä materiaali että asennuskulut olisivat olleet huomattavat.

Nyt kun paljastan mihin materiaalivalintaan olen päätynyt, tuntuu kuin olisin myynyt sieluni paholaiselle. Meille tulee mdf-paneelikatto – tuo superhalpa nopeasti asennettava materiaali, jonka avulla säästämme tuhansia euroja. Paneeloitavaa kattoa tulee liki 300 neliöitä, joten pienikin ero neliöhinnoissa on tuntuva.

Rakennuslupa hanskassa ja uudet haasteet edessäKuva: Tässä asuntomessukohteessa katon mdf-paneelointi näyttää tyylikkäältä ja luontevalta. Kantikkaat led-valaisimet istuvat hyvin samanlevyisen paneelin jatkeeksi. Paneeli tekee hieman perinteisemmän ilmeen kuin tasainen levykatto, mutta meille Pispalaanhan se sopii oikein hyvin. Sitäpaitsi se näyttää melkein puupaneelilta :-p

Meidän budjettimme on laadittu kipsilevykattojen mukaisesti ja kuluarvio sisäkattoverhouksille on 15200 euroa. Uskon ja toivon, että mdf on pelastava enkeli meidän maaurakoinnin aiheuttamassa budjettivajeessa. Saas nähdä! Ensi kerralla kirjoitellessani kerron, kuinka paljon maaurakointi tuli lopulta maksamaan, sekä pari muuta loistavaa rakennuttajan vinkkiä, missä säästää sievoisia summia!

/Memmu

P.S. Lisää asuntomessukuvia löydät Etuoven kuvagalleriasta!

Maksettuja kuluja tähän mennessä:

4 kommenttia sivuun “Rakennuslupa vihdoin hanskassa, mutta budjetti vuotaa – mistä säästetään?

 1. Kannattaapi kysyä vielä meiltäkin akustoitua kattoa tuolla budjetilla. Sami Laitila konto oy

  1. Hei Sami,

   Akustisoitua kattoa harkitsin pikaisesti myös, mutta meillä ei pitäisi kaiunnan kanssa tulla ongelmia. Meidän Pispala-tontillemme kun ei korkeita huonetiloja saa rakentaa 😉

   Tarkoitus on nyt nimenomaan säästää tuossa budjetoidussa sisäkattoasiassa, eli pienentää kustannuksia tuolta osin valtavasti. Akustiikkapaneelia tuskin saa alle kympin neliö, kuten mdf-paneelia?

   Akustiikkalevyasioihin palaan vielä myöhemmissä kirjoituksissa ja ehkäpä otan yhteyttä akustiikkalevysetiin vielä leffahuoneen sisustusta suunnitellessani…tai ehkä satsaan tuohon leffahuoneen sisäkattoon, hmmm…

   Kiitos, sain lisää ajateltavaa 🙂

   Memmu

 2. Miten tuo rakennuslupa voikin olla noin kallis, eli 5300€? Onko se ihan yleinen käytäntö, että Tampereella maksut menee näin? Meillä Vantaalla oma rakennuslupani maksoi 2226,40€ vuonna 2012. Ja minusta sekin oli jo tosi kallista…

  1. Hei Mika,

   Rakennuslupamaksut nousivat vuoden vaihteessa Tampereen siirtyessä sähköiseen Lupapiste.fi -lupapalveluun. Kaavoittajan mukaan lupamaksut jopa tuplaantuivat. Itse rakennuslupa maksoi meille 4079€. Tässä on laskuerittelyn mukaan hinnoiteltu uudesta rakennuksesta 500€, kokonaisalasta 2574€, paikan merkitsemisestä ja sijaintikatselmuksesta 780€ sekä maalämpökaivon sijainnin merkitsemisestä 225€.

   Lisäksi maksoimme poikkeusluvan myönteisestä päätöksestä 550€. Tämä meni ilmeisesti viime vuoden taksoilla, sillä ehdimme jättää hakemuksen sisään joulukuussa!

   Naapurien kuulemisesta veloitettiin 600€ (75€/naapuri). Naapurissa on usean omistajan omistama kuolinpesäkiinteistö ja kaupunki halusi kuulla myös kaikki katujen toisella puolella olevat nurkkanaapurit, joten kuultavia kertyi yhteensä yhdeksän. Naapurissa on myös asunto-osakeyhtiöitä, joten katsoimme parhaaksi antaa kaupungin hoitaa kuuleminen. Paitsi se yksi unohdettu naapuri, jonka kuulimme itse 😉

   Jep, kertyyhän tuosta euroja 🙁

   Memmu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio