Talomme on puuverhoiltu 1½ kerroksinen omakotitalo, joka on rakennettu vuosina 2006-2007. Päätimme asentaa rakennusvaiheessa sähkölämmitteisen vesikiertoisen lattialämmityksen ihan kustannussyistä ja ajattelimme vaihtaa lämmitysmuotoa myöhemmin, kun aika olisi sille kypsä. Vuosien aikana ajatusta on kypsytelty ja mietitty erilaisia lämmitysvaihtoehtoja sähkölämmityksen tilalle. Sähkönhinnan noustua koko ajan, on maalämpö tullut koko ajan houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi.

Maalämmön kilpailutus

Keväällä 2016 puhuimme jälleen maalämmöstä ja innostuimme lähtemään selvittämään asiaa uudestaan yhdessä naapurin kanssa. Kesän aikana keräsimme tietoa eri maalämpöyrityksistä. Maalämpöprojekteja tekevien yritysten yhteystietoja kartoitimme tuttujen kautta sosiaalisesta mediasta sekä etsimällä internetistä alueellamme toimivia yrityksiä.

Varsinaisesti yritysten kilpailutus tehtiin syys-lokakuun aikana. Talollamme vieraili viisi yritystä katsomassa hanketta ja keskustelemassa meidän tarpeista. Yhtä aikaa kilpailutuksen kanssa kävimme neuvottelut myös pankin kanssa projektin rahoituksesta.

Kriteereinä valinnallemme hinnan lisäksi olivat, että projekti pystyttäisiin aloittamaan vielä syksyn aikana, yritys pystyisi ottamaan projektista kokonaisvastuun sekä pystyisi toimittamaan haluamme laitteistot. Tärkeänä pidimme myös lämpöpumpun varmatoimisuutta sekä pitkiä takuita niin laitteille kuin asennuksillekin. Lisäksi yrityksen tulisi olla vakavarainen ja luotettavana pidetty, jotta mahdollisten takuuasioiden ja reklamaatioiden hoitaminen olisi mahdollisimman helppoa.

Sopimus ja lämpöpumpun valinta

Päädyimme lopulta Näsin vesijohtoliikkeeseen, joka tarjosi koko projektin kokonaisuudessaan. Pidimme Näsin vesijohtoliikettä luotettavana, koska yritys on toiminut alalla jo 60 vuoden ajan ja heidän tarjouksensa oli kokonaisuutena paras.

Sopimus heidän kanssaan tehtiin lokakuun lopussa 2016. Heidän valikoimissaan olevista laitteista päädyimme IVT HQ C8 lämpöpumppuun, joka meidän taloon laskelmien mukaan tarvitsi kokonaissyvyydeltään 180 metrin lämpökaivon. Sopimus kattoi vanhan lämmityslaitteiston purkamisen, lämpökaivon poraamisen ja uuden laitteiston asentamisen ja säätämisen.

Päädyimme IVT HQ C8 lämpöpumppuun, koska luotimme enemmän jo pitkään kehitettyyn tekniikkaan, jolla on jo käyttövuosia takana, kuin aivan uusimpiin tämän päivän maalämpötekniikoita käyttäviin laitteisiin. Lisäksi hinta oli todella kilpailukykyinen ja takuuta valmistajan myöntämä kuusi vuotta ja kompressorilla 10 vuotta.

Luvat ja valmistelut

Varsinaisesti projekti aloitettiin tekemällä Näsin vesijohtoliikkeen avustuksella Kangasalan kunnalle lupahakemus. Lupahakemus toimitettiin perille marraskuun alussa 2016. Lupamaksu projektillemme tuli maksamaan noin 200 €. Sitten vain jäimme odottamaan porauslupaa.

Lupaa odotellessa teimme jo valmisteluja pihallamme porausta varten. Kaivon paikaksi oli katsottu noin metrin päässä talosta teknisen tilan vieressä oleva kukkalaatikko. Siirsimme kasvit turvaan ja siirsimme kukkalaatikon reunakivet odottamaan uudelleen rakennusta.

Maalämpökaivon poraus

Kuukauden päästä lupa vihdoin tuli ja porauksen sai aloittaa. Täysin ilman vastoinkäymisiä kaikki ei sujunut, koska porassa oli aluksi pieniä teknisiä haasteita. Poraus saatiin kuitenkin tehtyä kolmen päivän aikana. Porauksen teki aliurakointina Pohjanmaan Energiaporauksen ammattilaiset, jotka suojasivat talon todella asiallisesti ja olivat hyvin kertomassa aina tapahtumista.

Maaporausta meidän tontille tuli vain viisi metriä. Näin säästyttiin suurilta lisäkustannuksilta, koska jokainen yli 3 metriä syvemmälle porattava maaporausmetri maksaa hieman vajaa 100€. Esimerkiksi soraharjutontilla tämä onkin sitten vähän eri luokan projekti, mistä Memmu kertoi aikaisemmin Raksalla-blogissaan.

Vaakaputkisto lämpökaivosta taloon

Sovimme Näsin Vesijohtoliikkeen kanssa, että urakkaa jatketaan vasta joulun jälkeen putkien tekniseen tilan vedoilla sekä uusien laitteiden asennuksella. Heti joulun jälkeen Pohjanmaan Energiaporauksen työmiehet saapuivatkin sovitusti paikalle ja tekivät päivän aikana poratusta kaivosta putkitukset sisälle tekniseen tilaan.

Maalämpöpumpun asennus

Heti seuraavina kahtena päivänä Näsin Vesijohtoliikkeen työmiehet tulivat asentamaan aiemmin rahtarin tuoman IVT-lämpöpumpun tekniseen tilaan. Lämpö- ja sähkökatkot olivat yllättävän lyhyitä eivätkä vuoden vaihteen kelit ehtineet vaikuttamaan asumismukavuuteen. Asennus ahtaaseen tekniseen tilaan tehtiin todella ammattimaisen siistiksi.

Sähkönkulutuksen vertailu: sähkölämmitys vs. maalämpö

Yhden kuun (tammikuu 2017 vs 2016) vertailun mukaan sähköä säästyi 69% vaikka IVT:n asetuksista laitoin käyttöveden asetuksista mukavuusasetuksen päälle, joka vie hieman enemmän kuin säästöohjelma. Pitää muistaa, että ulkolämpötilat vaikuttavat paljon lämmitystarpeeseen, mutta silti kulutus jäänee puoleen entisestä. Kyllä kannatti vaihtaa maalämpöön, vaikka lämmitimme ennestään myös ilmalämpöpumpulla ja varaavalla takalla.

Maalämmön hinta

Mutta mitä urakka sitten tuli maksamaan ja millainen takaisinmaksuaika on? Urakalla oli ”avaimet käteen”-hinta, johon kuului lupahakemukset, purkamiset, asennukset, poraukset yms. Ajattelin alustavasti, että 15 000 euroa ei tule riittämään ja toiveissa oli, että hinta asettuisi kuitenkin alle 20 000 euron.  Näin kävikin ja alustavien laskujeni mukaan takaisinmaksuaika on vajaat kymmenen vuotta.

Maalämmön takaisinmaksuaika riippuu pitkälti kohteesta ja aiemmasta energiamuodosta. Maalämpöön siirtyminen vaatii alkuinvestoinnin, mutta tähän saa onneksi helpotusta kotitalousvähennyksestä. Lämmitysjärjestelmä aiheuttaa ison osan omakotitalon vuosittaisista menoista, joten alkuinvestoinnin jälkeen mieltä on lämmittänyt huomattavasti pienemmät kuukausittaiset sähkölaskut ja maalämmön helppokäyttöisyys.

Tässä talossa on tarkoitus asua vielä monta seuraavaa vuotta ja jatkossa ei tarvitse enää stressata sähkölaskuja!

-Ari, maalämpöön tyytyväinen omakotitalon asukki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio