Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Maalämpökaivon poraus ja sen onnistuminen soraharjutontillamme on ollut kysymysmerkkinä alusta asti. Kokemuksestani tiesin, että porauksen onnistuminen on lähes kokonaan kiinni poraajasta, joten maalämpösopimuksen edellytyksenä oli saada kokenut porari Rototecilta, ja mieluiten se sama Petäjäveden kaveri, joka on hiljattain porannut meille kaksikin täydellistä kaivoa 🙂

– Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa.

Maalämpökaivon poraus
Voi sitä onnenpäivää, kun sain puhelun tutuksi tulleelta porarilta ja hän lupasi kolleegansa kanssa onnistua kaivomme poraamisessa! Kuva on otettu vanhan talon keittiön ikkunasta, kun porausurakkaa ollaan aloittelemassa.

Maalämpökaivon poraus liki 300 metriin

Maalämpökaivon syvyyden mitoittaminen perustuu maalämmöllä lämmitettävien neliöiden määrään sekä sitä myötä valittavaan maalämpöpumpun kokoon. Meille on tulossa 12 kW pumppu, joten kalliosyvyyttäkin pitäisi saada yli 200m. Tämän päälle vielä sorakerros, joka on n. 60 metriä paksu. Heikoin lenkki porauksen onnistumisessa onkin putkien hitsaussaumat, joten porarin huolellisuus ja kylmähermoisuus näyttelevät vaikuttavaa pääroolia.

Meillä tämä näytelmä kesti kaksi todella pitkää päivää. Porari työskenteli kukonlaulusta iltauutisiin, eikä päässyt poistumaan sorvin äärestä hetkeksikään. Kebabitkin tuotiin työmaalle. Torpankadun poraus oli jälleen Oscarin arvoinen suoritus ja tämä jännitysnäytelmä keittiön ikkunasta katseltuna sai raikuvat suosionosoitukset. Saimme kuin saimmekin maalämmön taloomme. Tosin tämä Petäjäveden kaveri hieman jo toppuutteli minua näissä kaivotilauksissa:

Lupaa, että seuraavan kerran tilaat kaivonporauksen jonnekin muualle kuin Pispalanharjulle 🙂

Maalämpökaivon poraus
Heti lämpökaivon porauksen ja anturan valun jälkeen alkoi harkkoseinää nousemaan. Meidän tehtävänä oli pitää työmaa siistinä ja saada tontille kertyvät trukkilavat kierrätykseen. Myös deejii tykkäsi seikkailla kellarin labyrintissa. Bongaatko?
Maalämpökaivon poraus
Kan du ser var DJ är nu?

Vihdoin päästiin itsekin hommiin. Meidän tehtävänä oli helpottaa putkarin urakkaa kaivamalla reittejä viemäri- ja vesiputkille. Sitten laitettiin radon-kermit ja kerros styroxia, jonka päälle uritettiin lisää putkia. Vielä kerros styroxia ja raudoitusverkot. Kuusi päivää siinä meni, ja pari ruotsin tuntiakin piti lintsata, men det var mycket trevligt 😀

Kahta en vaihda – toinen on maalämpö, ja toinen on…

Maaviileä. Lämpökaivon hyödyntäminen rakennuksen viilentämisessä on toinen asia, mikä saa minut hyppimään riemusta. Maaviileällä viilentäminen on lähes ilmaista, mikä tuntuu pikkuihmisen rahamenoissa sopivan maltilliselta. Sanotaan, että kaivon käyttäminen kesällä viilennykseen myös tuuppaa lämpöä takaisin kaivoon, mikä taas estäisi kallioperän liiallisen jäähtymisen. Asian näin ollessa, maaviileän käyttö olisi siis varsin perusteltua.

Niinkuin arvata saattaa, meidän Grand Designs Pispala -projektissa, tuli mutka matkaan tässäkin asiassa. Maalämpötoimittaja ilmoitti, ettei uskalla luvata maaviileän viilennyksen tehokkuutta ja suositteleekin meille viilennykseen ilmalämpöpumppuja. MITÄ?!? No ei käy, en usko, en suostu. Kamalan kallista, ja kamalan näköisiä tötteröitä ulkoseinät täyteen. Miksi ihmeessä en hyödyntäisi maaviileää edes siinä määrin kuin mahdollista?

Kuten sanottua, kahta en vaihda, ja toinen niistä ei ole projektijohtajan suosittelema maalämpötoimittaja, joka ei osannut vastata kysymyksiini viilennysmahdollisuuksista. Niinpä rillautin Ekolämmön Mikolle, joka on toimittanut maalämpöpaketit aikaisempiinkin koteihimme. Vaihdoin toimittajaa, sain kaivon alle viikossa ja maaviileääkin tullaan hyödyntämään seinäkonvektoreiden avulla. Tarina seuraa, kuinka meidän käy…

Maalämpökaivon poraus
Melkomoinen putkiviidakko jää raudoituksen alle. Kovaa duunia, mutta mukavaa, ja ollaanpa säästetty itsetekemällä muutama tuhat euroa.

Maalämpökaivon hinta ja toteutunut syvyys

Maalämpötoimittajan vaihto tuntui hieman myös hinnassa. Nyt maalämpökaivon poraus, -pumppu ja asennustyöt olivat yhteensä n. 25 000 euroa. Tästä n. 5000€ tulee sorakerroksen aiheuttamasta lisäkustannuksesta. Porakaivoa porattiin 270 metriä, josta 60m oli soraa.

Kuten aiemmassa postauksessani ”Sähköä, putkia ja puhaltimia” kerroinkin, olisi kaukolämpöliittymän hinta ollut arviolta 17 000 euroa. Tuo 8000 euron hintaero kuollettuu kohtuu pian, eikä kaukolämmössä olisi ollut tuota viilennysmahdollisuutta. Sitäpaitsi kaukolämpölaitteet vie enemmän tilaa. Win-win-win!

Maalämpökaivon poraus
Myös muut LV-työt otettiin Suomen Ekolämmön kautta. Putkari-Antti oli niin hurjan reipas ja tehokas, että ehdittiin saamaan vielä lattiavalu ennen sateita ja pakkasöitä. En malta odottaa että pääsee taas raksahommiin!

Nyt olen helpottunut ja onnellinen. Kaikki suurimmat vastoinkäymiset on selvitetty. Vai onko?

/Memmu

SÄÄSTÖVINKKI: Maalämpökaivon poraus kannattaa teetättää talvikuukausina, mikäli mahdollista. Ruuhka-ajan ulkopuolella on tuntuvia talvikampanjoita ja kaivotoimituksenkin saa nopeasti.

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio