Tässä ovat 10 tehokasta käytännön vinkkiäni oman talon suunnitteluun – toivottavasti näistä on apua muillekin, joilla oman talon suunnittelu on ajankohtaista! Raksalla-tarinani on kertonut tähän mennessä unelmien tontin etsinnästä, juuri sen oikean löytymisestä ja rankasta poikkeuslupamenettelystä (joka muuten jatkuu edelleen) sekä juuri edellisessä osassa rakennusprojektin ja talon suunnitteluvaiheen alkumetreistä.
– Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa. Kerron teille vaihe vaiheelta jokaisen rakentamisessa eteen tulevan asian yksityiskohtia säästelemättä – niin hyvässä kuin pahassakin – aina suunnittelusta eri vaihtoehtojen läpi toteutukseen.
Tehokkaat vinkkini oman talon suunnitteluun:
1. Hanki pätevä suunnittelija
Hanki pätevyysvaatimukset täyttävä pääsuunnittelija (sekä muut suunnittelijat) heti projektin alussa ja tee kirjalliset sopimukset.
2. Tutustu asemakaavaan ja rakennustapaohjeeseen
Perehdy tontin asemakaavaan ja rakennustapaohjeisiin perin pohjin, sekä kertaa ne aina taloluonnosten muuttuessa. Rakennustapaohje voi määritellä esimerkiksi talon julkisivumateriaalin tai kattotyypin. Voit katsella, minkä tyyppisiä ideoita Etuovi.comin myytävistä kohteista löytyisi kivitaloon, puutaloon, tiilitaloon tai hirsitaloon. Jos haaveilet jostain tietystä kattotyypistä, kokeile hakea Etuovi.comin avainsanahaussa vaikka mansardikatto tai pulpettikatto.
3. Suunnittele talon muoto ja kerrosten lukumäärä
Suunnittele rakennuksen massoittelu eli muoto ja kerrosten lukumäärä. Hae ideoita erilaisiin taloihin vaikka selailemalla Etuovi.comissa esillä olevia kaksikerroksisia omakotitaloja tai omakotitaloja yhdessä tasossa. Tai vaikka omakotitaloja, joiden kerrotaan olevan arkkitehdin suunnittelemia!
4. Pohdi, mitä tiloja taloosi tarvitset
Mieti, mitä tiloja tarvitset ja paljonko tilaa ne vaativat.
Voit hakea ideoita erilaisiin tilaratkaisuihin selailemalla eri kokoisten asuntojen pohjakuvia Etuovi.comissa! Katso pohjakuva 3 h omakotitaloissa, 4 h omakotitaloissa, 5 h omakotitaloissa tai yli 5 huonetta omakotitaloissa. Ideoita autotallin tai katoksen suunnitteluun voi löytyä kohteista, joissa on autotalli, autokatos tai vaikka kahden auton talli.
5. Luonnostele useita vaihtoehtoja
Oman talon suunnittelu on luova prosessi, joten älä tyydy ensimmäiseen luonnokseen, seuraava on varmasti parempi.
6. Ota alusta lähtien yhteys rakennusvalvontaan
Sovi tapaaminen rakennusvalvontaan heti orastavien suunnitelmien synnyttyä ja varmista, että ajatuksesi saavat kannatusta.
7. Kysele, kysele, kysele!
Ole sitkeä ja vaadi tietoa. Kysele, kysele, kysele… Päävastuu on Sinulla, ja on tärkeää tietää mitä tapahtuu ja missä mennään!
8. Mielikuvittele elämääsi omassa talossa
Jaksa suunnitella pitkälle. Mielikuvittele elämääsi suunnitellussa talossa, myös eri elämäntilanteissa. Me kuvittelimme itsemme asumaan omassa talossa myös silloin, kun lapset ovat lähteneet ja talon toinen pääty on vuokrattavissa sopivalle vuokralaiselle. Näitä meidän mielikuvitelmia hahmottelin vähän Raksalla-sarjan ensimmäisessä osassa Unelmien tontti Pispalasta – rakennuskielto kaupan päälle.
9. Laske kustannusarvio kodillesi
Laske kustannusarvio toivekodillesi, ettet vahingossa suunnittele pilvilinnoja. Voit tehdä alustavan laskelman vaikka Talopelin avulla.
10. Älä luovuta!
Jos selviät rakennushankkeesta, selviät mistä vain 😉
Katso myös nämä

Yhteistyössä Tuusula

Yhteistyössä Vuokraovi.com

Yhteistyössä Muuttomaailma.fi
Rakenna vain ne tila joita tarvitset. Jos teet 2 kerroksisen niin järjestä yksi makuuhuone alakertaan.
Asuntoala tulee helposti liian suureksi joka lisää kustannuksia ja vaikeuttaa myöhemmin talon myyntiä. Yleensä 130-140 hm2 on riittävä.
Hyvä pointti, Pha!
Jos mahdollista, kannattaa pyrkiä jakauttamaan isommat neliömäärät siten, että rakennuksesta on eriytettävissä osa neliöstä myöhemmin omaksi asunnokseen tai vaikkapa liike-/toimitilaksi. Näin koti taipuu eri elämäntilanteiden mukaan ja mahdollistaa pääoman kerryttämisen joko vuokra- tai myyntituloilla!
Memmu
Kustannusarvion laatiminen voi osoittautua luultua mutkikkaammaksi operaatioksi. Omaa taloa rakentaessamme meillä meni homma uusiksi useampaan kertaan, ja pelihousut tuli melkein revittyä joka kerta kun numerot eivät täsmänneetkään. Varsinkin sopivan ja kustannustehokkaan lämmitysratkaisun löytäminen vaati pitkää pinnaa. Uusiutuva energialämmitys oli meille oikea ratkaisu, ja nyt talokin on pystyssä.