Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Haaveiletko uuden talon tai vapaa-ajan asunnon rakentamisesta? Ensimmäisiä vaiheita rakennusprojektissa on sopivan tontin löytäminen. Voit hakea Etuovi.comista myytäviä tontteja, etsit sitten omakotitonttia tai vapaa-ajan tonttia.

Tonttien myynti-ilmoituksia julkaistaan eniten toukokuussa

Tilastojen valossa toukokuussa julkaistaan eniten tonttien myynti-ilmoituksia. Viime toukokuussa omakotitonttien myynti-ilmoituksia julkaistiin kaksi kertaa enemmän kuin puoli vuotta myöhemmin eli viime marraskuussa.

Tonttien myynti-ilmoituksia ilmestyy kuitenkin ympäri vuoden, ja voit tarkistaa uusimmat ilmoitukset Etuovi.comista. Hakuvahdin avulla saat sähköpostiisi ilmoituksen uusista, myyntiin tulleista tonteista. Voit tallentaa hakuvadin hakusivulla ”Tallenna vahti”-kohdasta, kun olet määrittänyt sopivat hakuehdot.

tontti kysyntä tarjonta
Espoossa myynnissä olleista omakotitonteista moni on omalla rannalla ja se varmasti vaikuttaa Espoon myytävien tonttien keskimääräiseen hintaan. Kuva: Etuovi.com / Luxusm² LKV

Tänä vuonna eniten tontteja on tullut myyntiin Espoosta, Helsingistä, Vantaalta ja Oulusta. Myyntiin tulleiden omakotitonttien keskihinta on ollut Espoossa 198 000 euroa, Helsingissä 200 000 euroa, Vantaalla 133 000 euroa ja Oulussa 60 000 euroa.

Näillä paikkakunnilla on myös selkeät erot keskimääräisissä pinta-aloissa, sillä Oulussa myyntiin tulleiden omakotitonttien keskipinta-ala on 1 637 neliömetriä, kun taas Helsingissä se on vain 685 neliömetriä.

Myynnissä olleiden tonttien keskimääräinen markkinointiaika on melko pitkä, jopa neljä kuukautta! Osa tonteista menee kuitenkin hyvin nopeasti, ja esimerkiksi Helsingin alle 200 000 euron tonttien keskimääräinen markkinointiaika on alle puolet keskimääräisestä, eli vajaa pari kuukautta.

tontti kysyntä tarjonta
Sipoo on yksi niistä paikkakunnista, joilla on ollut myynnissä paljon tontteja tänä vuonna. Osa tonteista on omalla rannalla. Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Tikkurila | Asunnot ja Kiinteistöt Uusimaa Oy

Hakuvahdit kertovat tonttien kysynnästä

Eniten tonttien hakuvahteja on asetettu paikkakunnille Espoo, Helsinki, Kangasala, Tampere, Jyväskylä ja Oulu. Näistä kaupungeista siis odotetaan myyntiin tulevia tontteja.

Monelle tontin ostamista suunnittelevalle budjetti on tietenkin olennainen asia. Keskimääräinen vahtiin asetettu maksimihinta on 120 000 euroa, mutta Helsingissä se on melkein kaksi kertaa suurempi, 200 000 euroa. Jyväskylässä ja Oulussa keskimääräinen maksimihinta jää alle sadan tonnin.

Osassa hakuvahteja on asetettu pinta-alan alaraja, ja keskimäärin se on 1 200 neliömetriä. Siihen mahtuukin jo jonkin verran pihaa. Suurimmalle osalle vahdin asettaneista tontin pinta-ala ei ole ehdoton hakukriteeri, eli se ei ole kovin tärkeä valinta hakuvahdissa. Miten itse määrittelet kriteerit unelmiesi tontille, kun suunnittelet rakentamista?

Lue myös tämä: Unelmien mökkitontti löytyi Iso-Syötteeltä

-Niina

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio