Yhteistyössä:

Tampereen Santalahdessa 1800-luvulla rakennettu teollisuusalue herää uudestaan henkiin, kun se päivitetään tyylikkääksi asuinalueeksi vanhaa teollista perimää kunnioittaen.

Tampereen Santalahden alueen kaukaisin historia ulottuu aina 3000 vuoden taakse. Alue on aikoinaan ollut osa Laatokan ja Pohjanlahden välistä kulkureittiä, jota pitkin matkaajat ovat kulkeneet sisämaasta rannikkoa kohden. Tampereelle tyypillisen punatiilisen ilmeen alue sai 1800-luvulla, jolloin alueelle kohosi teollisuusalue tulitikku, pahvi- ja paperitehtaineen.

Nyt alueen historiassa kääntyy uusi lehti, kun hylätyt tehdasrakennukset muuttuvat asuinalueeksi ­– rakentaminen käy jo kiivaana.

Santalahden maisemissa eri aikakaudet ja kulttuurit ovat sulassa sovussa

Vaikka alueelle rakennetaan paljon uutta, ei vanhaakaan unohdeta. Santalahden arkkitehtuuri säilöö muistumia paitsi alueen teollisuushistoriasta myös tehtaiden kultakauden jälkeisistä ajoista.

Vanhoista rakennuksista säilytetään niin paljon kuin mahdollista: tikkutehtaan modernit loft-asunnot tulevat rakentumaan osin vanhojen tehtaan seinien sisälle, ja vanha tehtaanpiippu tulee saamaan uuden elämän alueen maamerkkinä. Myös hylättyjä tehdasrakennuksia koristanutta katutaidetta säilytetään – ainakin tulevaisuuden taiteen inspiraation lähteenä. Valmiit rakennukset tulevat saamaan pintaansa taidetta seinämuraalien muodossa.

Historiansa lisäksi alueelle lisämausteensa antavat ympäristön peritamperelaiset maisemat. Neljään suuntaan avautuvat näkymät tarjoavat ihailtavaa Näsijärvelle ja Santalahden rantapuistoon sekä idyllisiin Pispalan puutaloihin ja Haulitornille. Lisäksi koko kilometrin mittaisen alueen läpi pääsee pyöräilemään tai kävelemään – talot muodostavat keskelleen rauhallisen keitaan, jossa korttelipihojen ja puistoalueiden viihtyisyyteen on kiinnitetty eritystä huomiota.

Santalahdessa jokainen asukas voi nauttia mielensä mukaan oman kodin rauhasta, yhteisestä pihapiiristä ja aktiivisesta, liikkuvasta elämästä, YH Kotien rakennuttajajohtaja Petro Saraste toteaa.

Moderneja koteja erilaisiin elämäntilanteisiin

Pohjola Rakennus ja YH Kodit rakentavat Santalahteen noin 1500 uutta asuntoa kolmeen eri kortteliin. Koska vaihtoehtoja löytyy aina 20-neliöisestä yksiöstä 160-neliöiseen kattohuoneistoon, alueelta oman kotinsa löytävät niin ensiasunnonostajat, lapsiperheet kuin omakotitalosta takaisin kaupunkiin muuttavat.  Santalahden vahvuus onkin sen monipuolisuus.

Iso aluehanke antaa mahdollisuuden luoda laadukkaita asuntoja monipuolisella asunto- jakaumalla, Pohjola Rakennuksen suunnittelupäällikkö Lasse Kyrölä kertoo.

Rakentamista ei suoriteta yksi talo kerrallaan, vaan mukava asuinympäristö pyritään luomaan nopeasti. Valmista pitäisi tulla vuoteen 2025 mennessä, jolloin alueella liikennöi suunnitelmien mukaan myös raitiovaunu: kiskot kuljettaisivat sekä Tampereen keskustaan että läheiseen Lielahden kauppakeskittymään. Myös tuleviin Santalahden kohteisiin on suunnitteilla arjen palveluita kuten ravintoloita ja kauppa. Lisäksi Tikkutehtaan alakertaan rakentuu päiväkoti.

Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan koteihinsa jo syksyllä 2019. Mikäli haluat olla yksi heistä, on sinulla siihen mahdollisuus – kaikkia asuntoja ei ole vielä varattu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio