Marika Ritala-Mäkinen

Luova sisustussuunnittelija

Yhteistyössä:

Elävää tulta ja upeasti viimeisteltyä vuolukiveä voisi tuijottaa loputtomiin. Niin ainakin minulle kävi tässä tamperelaiskodissa, jossa NunnaUunin Blanka-vuolukivitakka tuo – särmikkäästä olemuksestaan huolimatta – lämpöä ja kodikkuutta avaraan olohuone-ruokailutilaan.

dsc_0856

NunnaUuni_Blanka_olohuoneessa

Perhe Kortesluoman, vuonna 2016 valmistuneen kodin rakennusprojektissa, takan valinnassa yksi asia oli varmaa alusta alkaen; perhe halusi takan vuolukivestä. Useiden eri mallivaihtoehtojen jälkeen NunnaUunin Blanka-vuolukivitakka veti lopulta pisimmän korren pelkistetyllä olemuksellaan ja lämmitysominaisuuksillaan. Myös paikalliselta NunnaUuni-kauppiaalta saatu hyvä palvelu vaikutti lopulliseen valintaan.

”Meillä oli taustalla hyvät aiemmat kokemukset vuolukivestä ja sen lämmitysominaisuuksista, joten oli alusta asti selvää, että uuden kodin takka olisi myös vuolukivestä. Vuolukiven valintaan vaikutti myös se, että se on aito luonnonmateriaali. Arvostamme aitoja materiaaleja. Paikalliselta NunnaUuni-jälleenmyyjältä saamamme hyvä palvelu vaikutti ratkaisevasti lopulliseen päätökseemme.” Tanja Kortesluoma kertoo.

Takan paikka ratkaistaan jo pohjan suunnitteluvaiheessa

Uudiskohteissa takan paikan mietintä alkaa jo talon pohjakuvien luonnosvaiheessa. Takan lopulliseen sijoituspaikkaan vaikuttavat niin takan koko kuin takan käyttötarkoituskin, mutta myös lämmönjakautuminen ja ulkonäköseikat. Toisille takka on ensisijaisesti lämmönlähde ja ruuanlaittoväline – toisille tunnelmanluoja.

Varaavan takan lopullinen sijoituspaikka pitää tietää perustusten tekovaiheessa, jolloin perustukset takan kohdalta vahvistetaan kestämään takan paino. Hormin läpiviennit on otettava huomioon jo paljon varhaisemmassa vaiheessa niissä rakennuksissa, joissa hormi kulkee välipohjan läpi huonetilassa. Samoin paloilman tuonti omalla putkella tulisijan alle on huomioitava jo perustusten valuvaiheessa.

Kortesluoman perheen, yksikerroksisen 141 m² omakotitalon, takka sijoitettiin jo arkkitehtikuvien luonnosvaiheessa olohuoneen sivuseinälle, jossa yhdistyvät käytävätilat ja huoneiden oviaukot. Takkaa mallailtiin jossain vaiheessa myös makuuhuoneiden ovien väliin, mutta sijoituspaikka hylättiin mitoitus- ja turvallisuussyistä.

dsc_0861

Takan sijoittaminen uudiskohteessa vaatii usein kompromisseja ja tarkkaa pohdintaa. Takan käyttötarkoitus ja koko vaikuttaa olennaisesti takan sijoituspaikkaan.

”Takka makuuhuoneen ovien välissä olisi jättänyt meille enemmän ehjää seinäpintaa olohuoneeseen, mutta kaventanut käytävän kulkutilaa, minkä koimme pienen lapsen kanssa turvallisuusriskiksi. Päädyimme lopulta sijoittamaan takan selkeästi olohuoneen puolelle ja nyt puolen vuoden asumisen jälkeen olemme olleet sen sijaintiin todella tyytyväisiä.” Tanja Kortesluoma toteaa.

NunnaUuni_Blanka_lahelta

NunnaUunin tulisijassa puut palavat puhtaasti eikä lämpö taatusti karkaa harakoille. NunnaUunin kehittämä Kultainen tuli -kaasutuspalomenetelmä tuottaa tulipesässä korkean lämpötilan, jossa puu kaasuuntuu tasaisesti ja palaa puhtaasti. Yhdellä lyhyellä lämmityskerralla takka tuottaa säteilylämpöä parin päivän ajan, sillä tulipesän Mammutti-vuolukivirakenne ottaa lämmön talteen nopeasti, mutta luovuttaa sitä huoneeseen tasaisesti.

Sisustussuunnittelijan vinkit takan sijoittamiseen:

1. Päätä takan ensisijainen käyttötarkoitus

Jos takka on ensisijaisesti lämmönlähde, sijoita se keskeiseen paikkaan, josta takan lämpösäteily leviää tiloihin parhaiten. Mieti, tarvitsetko polttopuille erillistä säilytyspaikkaa. Jos takka on kodissanne myös ruuanlaittoväline, huomioi käytössä tarvittavien työkalujen käytön ja säilytyksen vaatimat tilantarpeet (mm. leivinuunin pitkä hiilihanko) sekä hyvä kulkuyhteys keittiöön. Jos takan on tarkoitus olla ensisijaisesti tunnelmanluoja, mieti mistä kotisi tilasta tai näkymästä haluat takkatulta katsella. Huomioi myös hormi ja hormiliitos.

2. Huomioi tilan muu kalustus

Mitoita pohjakuvaan muut tilaan tulevat kiinto- tai irtokalusteet. Tarkastele, jääkö esimerkiksi ehjää seinäpinta-alaa riittävästi suhteessa niihin kalusteisiin tai esineisiin, jotka halutaan sijoittaa seinän viereen. Huomioi määräysten mukaiset suojaetäisyydet sekä tilan kulkuväylien mitoitukset. Tarkastele takan leveyttä, korkeutta ja syvyyttä suhteessa kalusteisiisi ja ympäröivään tilaan.

3. Huomioi turvallisuustekijät

Huomioi turvallisuusseikat takan sijoittelussa, jos perheessä on useita alle kouluikäisiä lapsia tai uteliaita lemmikkejä. Vuolukivi sinällään on turvallinen materiaali, sillä se ei tunnu pinnastaan niin kuumalta kuin esimerkiksi teräspinnat.

4. Hyödynnä tulisija-ammattilaisen neuvot

Oman kotisi takan paikan ja takkamallin valintaan saat parhaimmat yksilölliset vinkit ja neuvot paikalliselta NunnaUuni-tulisijakauppiaaltasi. NunnaUuni-kauppiaan vinkit: 4 tärkeää kysymystä, jotka auttavat takan valinnassa, kannattaa myös lukaista ennen takkakaupoille lähtemistä.

Vuolukivitakka_olohuoneessa

Vuolukivitakan_lämmöntuotto

Kortesluoman perheen Manu-koira nauttii NunnaUunin vuolukivitakan lämmöstä – Kyllä koira tietää, missä on talon paras paikka.

Kiitos vierailusta, ja paljon mukavia hetkiä takkatulen loimussa!

/ Marika

Psst… Jäitkö pohtimaan, mitä muita tulisijoja NunnaUunilta löytyy? Kurkkaa NunnaUunin koko mallisto verkkosivuilta tai poikkea juttelemassa lähimmän jälleenmyyjän luona. Blanka-mallista on saatavilla useita eri malleja, mm. tunnelimalli. Lisää tulisijainspiraatiota ja vinkkejä takan sijoitteluun saat Etuoven Galleriasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio