Marika Ritala-Mäkinen

Luova sisustussuunnittelija

Yhteistyössä:

Kesän jälkeen sitä oikein odottaa, että illat pimenevät ja ilmat viilenevät. Silloin saa käpertyä vilttiin ja vetäytyä takkatulen ääreen. Mikään ei tuo yhtä lämmintä ja kotoisaa tunnelmaa kuin takka ja siinä räiskyvä tuli.

NunnaUuni Joya
Vantaan Tammistossa, NunnaUunin myymälässä vallitsee myös lämmin, kotoisa ja rento tunnelma läpi vuoden, kiitos kauppias Timi Virtasen, joka on omistautunut auttamaan asiakkaitaan tulisijan suunnittelusta aina piipun pellityksiin saakka.

Takan valinta ei ole kuitenkaan ihan helppo juttu, ja sainkin kauppiaalta kullanarvoisia vinkkikysymyksiä, joilla tulisijan valinta helpottuu.

4 tärkeää kysymystä, jotka auttavat takan valinnassa:

  1. Tuleeko tulisija uuteen vain vanhaan taloon?
    Jos kyseessä on remonttikohde, huomioi rakenteiden kestävyys. Uudiskohteessa tulisijan suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja aloittaa suunnittelu ajoissa. Kannattaa tulla jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tulisijakauppiaan juttusille, mielellään ennen lopullisia pohjakuvia. Tällöin muutokset ovat vielä mahdollisia. Näin voidaan välttää tulisijan ja hormin sijoittelun virheet ja saadaan suurin mahdollinen hyöty itse tulisijasta ja sen ominaisuuksista. Myös visuaaliset seikat kannattaa ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa (esim. hormin paikka ja läpiviennit).
  2. Onko tulisijan ensisijainen tarkoitus olla lämmönlähde vai tunnelman luoja?
    Tulisijojen ulkonäössä ja ominaisuuksissa on paljon eroja. On hyvä pohtia, mitä ominaisuuksia tarvitaan ja mikä on tulisijan ensisijainen käyttötarkoitus.
  3. Mitkä ovat tärkeimmät ulkonäköseikat ja tulisijan kokoon liittyvät rajoitukset?
    Nämä tekivät rajaavat jossain määrin vaihtoehtoja, mutta useat tulisijat ovat räätälöivissä asiakkaan tarpeisiin ja toiveisiin soveltuvaksi.
  4. Millainen budjetti on käytettävissä?
    Laadi realistinen budjetti ja keskustele tulisijakauppiaan kanssa erilaisista vaihtoehdoista.
    NunnaUuni Rahoitus mahdollistaa tulisijan maksamisen myös kuukausierissä.

Oman näköinen takka – runsaasti vaihtoehtoja ja yksilöllisyyttä

Näiden vinkkikysymysten saattelemana Tammiston NunnaUunin myymälään ja kauppias Virtasen juttusille kannattaa tulla kauempaakin. Takaan, että ainakin mahdolliset ennakkoluulot vuolukivisestä tulisijasta muuttuvat myymäläkäynnin ja asiantuntevan palvelun myötä, ja saattaapa mukaan tarttua muutakin mukavaa. Tammiston myymälässä on nimittäin esillä peräti kolmisenkymmentä kappaletta toinen toistaan upeampia vuolukivisiä takkoja ja tulisijoja.

Toisin kuin luulin, useimmat NunnaUunin tulisijat ovat ulkonäöltään räätälöitävissä asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Tulisijoja voidaan korottaa, kasvattaa ja muokata erilaisilla lisäosilla ja listoilla. Pintaan on saatavana taidelasia tai kivipinta voidaan tarvittaessa vaikka maalata. Tulisija on mahdollista toteuttaa myös täysin mittatilauksena.

Ilmeeltään muokattava Joya on paitsi tehokas lämmönlähde myös ympäristöystävällisyyttä, ajattomuutta ja kodikkuutta hakevan sisustajan valinta. Joya on yksi NunnaUunin myydyimmistä malleista.

Deko-tulisijat

Deko-tulisijat yhdistävät kamiinan ja vuolukiven parhaat ominaisuudet.

Deko-tulisija

Deko-mallit sopivat kokonsa puolesta niin kotiin kuin saunatupaankin.

Pielisen aallokko, NunnaUuni

Pielisen Aallokko on mittatilaustulisija. Massiivinen koko ja lohkokivipinta antavat sille yksilöllisen ja rouhean ilmeen.

Genius on rakenteeltaan kevyt, mutta tehokas injektoritakka. Upean blueberry-värin näet livenä Vantaan Tammiston myymälässä!

Loppuun asti mietittyjä teknisiä ominaisuuksia ja puhdasta palamista

Visiitti NunnaUunin myymälään romutti paitsi omat vanhanaikaiset ajatukseni vuolukivitulisijoista, avasi silmäni nykykaisten vuolukivitulisijojen mahdollisuuksille. NunnaUunin kehittämä Kultainen Tuli -palomenetelmä herätti oitis kiinnostukseni.

Menetelmä perustuu tulipesän tarkkaan ilmanohjaukseen, minkä ansiosta puu kaasuuntuu ja palaa koko ajan korkeassa ja tasaisessa lämpötilassa. Tämä parantaa tulisijan energiatehokkuutta ja vähentää haitallisia hiukkaspäästöjä. Kaiken kaikkiaan vakuutuin NunnaUunin tulisijan rakenteesta, jossa sekä palaminen että lämmön talteen ottaminen on mietitty loppuun asti.

”NunnaUunin tulipesän rakenteessa oleva Mammutti-vuolukivi siirtää lämmön tehokkaasti tulisijan muihin rakenteisiin, josta se luovuttaa sen hitaasti ja miellyttävästi huonetilaan. Puuta ei siis tarvitse polttaa niin kauan kuin tavallisissa tulipesissä, mikä säästää sekä puita että ympäristöä. NunnaUunin tulisijat alittavat tällä hetkellä kaikki europpalaiset voimassa olevat päästörajat.” kauppias Timi Virtanen muistuttaa.

NunnaUuni Genius

Älä anna ulkonäön hämätä. Genius-tulisijan sisärakenne on vuolukiveä.

Latus L - NunnaUuni taidelasilla

Lämmitysominaisuuksiltaan vertaansa vailla oleva Latus L on päällystetty valkoisella taidelasilla. Lasi tekee ilmeestä on modernin ja kevyen.

Joya Angolo 2 - NunnaUuni

Tämä Kulmamallinen Joya Angolo on saanut pintaansa mustan taidelasin.

NunnaUunin Vantaan myymälässä on mahdollisuus tutustua kaikessa rauhassa useisiin erilaisiin varaaviin vuolukivisiin tulisijoihin ja injektoritakkoihin sekä kamiinatyyppisiin Deko-tulisijoihin ja niiden ominaisuuksiin. Nähtävillä myymälässä on myös, useisiin malleihin saatavissa oleva, NunnaUuni-Aqua+, joka mahdollistaa käyttöveden lämmityksen tai tulisijan liittämisen osaksi vesikiertoista lämmitysjärjestelmää.

NunnaUuni, Tammisto

NunnaUunin Vantaan myymälän ja kauppias Timi Virtasen löydät osoitteesta Valimokuja 2 (Tammisto).
Vantaan myymälän tarkemmat aukioloajat ja yhteystiedot sekä lähimmän NunnaUuni-jälleenmyyjäsi löydät kätevästi NunnaUunin jälleenmyyjähausta.

Marika

6 kommenttia sivuun “Miten takka kannattaa valita? 4 tärkeää kysymystä, jotka auttavat valinnassa

  1. Ihan hyvä 4 kohdan lista, jota itse jatkaisin vielä parilla muullakin asialla (eivät sinänsä liity tulisijaan, mutta läheltä liippaa kuitenkin). Eli miten varmistetaan lämmön leviäminen talossa? Kyllähän hyvä takka sitä lämpöä paljon varaa ja tasaisesti luovuttaa pidemmänkin aikaa, mutta monessa talossa lämpö ei silti leviä, eli takan lähellä on liian kuuma, ja muualla liian kylmä… Tähän auttaa ainakin 2 asiaa, eli tilanne korjautuu ilmalämpöpumpun sopivalla sijoittelulla (se laittaa sisäilman tehokkaasti kiertoon), tai sitten voi tehdä kuten meillä, eli IV-kanavan tuloilmaputki on sijoitettu takan päälle/taakse. Siinä sisään tuleva raikas ulkoilma siis lämpenee ensin, ja vielä lämmön mukanaan muuallekin taloon.

    Toinen asia mitä on hyvä miettiä, on se että tekeekö valmishormin vai tiilihormin? Takan tehokkuutta voi kait mitata (?) silläkin, että miten kuuma palokaasu pääsee hormiin? Hyvässä takassa lämmöt pitäisi kyllä jäädä aika tarkkaan talteen, mutta on siinä savukaasussa aina lämpöä, kun se hormiin ja hormin kautta taivaalle pääsee. Jos tekee tiilipiipun, se lämpenee vielä siinä samalla – ja luovuttaa sekin pitkän aikaa lämpöä taloon. Mutta jos asentaa valmishormin (esim. Schiedel), niin se ei lämpene yhtään. Meidän talossa on molemmat, ja käyttökokemus on se, että tiilipiippu on miellyttävän lämmin, mutta Schiedelin piippu ei lämmitä sen enempää kuin tavallinen kipsilevyverhoiltu väliseinäkään – eli suomeksi sanottua ei lämmitä yhtään – se lämpöenergia mikä Schiedelin piippuun pääsee, se menee sellaisenaan piipusta läpi ja suoraan harakoille. Schiedelin piippu on kuitenkin nopea asentaa ja se on kevyt. Ja painorajoitus syystä se meillekin laitettiin (Schiedelin piippu alkaa välipohjasta ontelolaatan päältä, kun taas tiilimuurattu piippu seisoo kellarin lattialla paalutuksella vahvistetun alapohjan päällä).

    1. Kiitos Mika kommentista ja erittäin hyvistä pointeista, joita toit esille. Mainitsemasi asiat ovat seikkoja, joihin jo suunnitteluvaiheessa on hyvä panostaa ja miettiä ammattilaistenkin kanssa.

    2. Hei Mika! Tulisijan sijoittaminen on keskeinen asian lämmön jakautumisen kannalta. Suotavaa olisi, että tulisija sijoitettaisiin keskeiselle paikalle ja sen sijoittelu huomioitaisiin jo rakennuksen suunnittelun alkuvaiheessa. Tulisijaa voidaan hyödyntää esim. tilanjakajana, jolloin molemmille puolelle voidaan sijoittaa takkaluukut. Näin tulen tunnelmasta voi nauttia useammasta suunnasta. NunnaUuni-mallistossa on tilanjakajaksi sopivia tunnelitakkoja ja kaksipuolisia takkaleivinuuneja.

      Valitettavasti monta kertaa rakennusta suunniteltaessa tulisija katsotaan eri toimintoja sijoiteltaessa toissijaiseksi. Tulisija kyllä pitää olla, tai ainakin varaus sellaiselle, mutta sen sijoitus ei välttämättä ole aina paras mahdollinen. Jos asiakas saapuu jo suunnittelun alkuvaiheessa osaavan tulisijamyyjän juttusille, voidaan tulisijan sijoittelua vielä miettiä.

      Samalla voidaan miettiä myös tulisijan korvausilman saanti. Nykyisissä taloissa kun on pääsääntöisesti koneellinen ilmanvaihto. Alipaineinen huoneilma asettaa omat vaatimuksia ilmanvaihdolle, kun käytössä on myös tulisija. Tulisijat kun tarvitsevat käytettäessä jopa 100 m3 korvausilmaa tunnissa. Jälkikäteen korvausilman saannin suunnittelu voi olla haastavampaa kuin suunnittelun alkuvaiheessa. Siis kuten Marika kirjoitti, tulisija-asioiden suunnittelu on hyvä aloittaa, kun rakennusprojekti on vielä alussa.

    3. Hormiasiat kuuluvat myös suunnittelun alkuvaiheeseen. Tiilihormi on hyvä vaihtoehto, jos se voidaan rakenteellisesti toteuttaa. Monta kertaa joudutaan valitsemaan joko harkko- tai teräshormi teknisten tai esteettisten asioiden takia. Mitä enemmän hormissa on massaa, johon lämpö pääsee varautumaan, sitä enemmän saavutetaan lämpöhyötyä. Toki myös hormin rakenteelliset asiat, esim. eristysmateriaali, vaikuttavat lämmön siirtymiseen huonetilaan/rakenteisiin.

      Mikäli valitaan tulisija, joka on rakenteeltaan tulipesäänsä myöten täyttä hyvin lämpöä johtavaa ja varaavaa materiaalia ilman keraamisia valurakenteita, on hormissa virtaavien savukaasujen lämpötila alhaisempi. Alhaisilla hormilämpötiloilla on myös selkeä turvallisuusmerkitys, varsinkin kun käytetään ns. kevythormeja. Tulisijojen käyttöohjeiden vastaisella käytöllä kun voidaan aiheuttaa hormin liiallinen lämpiäminen, joka taas saattaa aiheuttaa tulipaloriskin.

      Hormia valittaessa onkin hyvä keskustella osaavan myyjän kanssa, mikä on paras vaihtoehto tulevaan tulisijaan. Tulisija, joka varaa hyvin lämmön itseensä ja luovuttaa sen tasaisesti huonetilaan, ei välttämättä tarvitse kaverikseen tiilihormia, vaan myös kevytrakenteisempien hormien kanssakin saavutetaan hyvä energiatehokkuus. NunnaUunin varaavien takkojen ja uunien tulipesät ovat Mammutti-vuolukiveä, joka suuntautuneiden talkkiliuskeiden ansiosta siirtää tehokkaasti lämpöä tulisijan rakenteisiin. Näin saadaan jo tulipesän kautta varattua 70 % puiden palamisesta syntyvästä lämpöenergiasta, ja loppu lämpö varautuu savukanavien kautta tulisijan muihin rakenteisiin.

      Toinen tärkeä asia on puun tehokas palaminen tulipesässä. NunnaUunin patentoiman Kultainen Tuli -palomenetelmän ansiosta puu kaasuuntuu ja palaa koko ajan korkeassa ja tasaisessa 800-1200 asteen lämpötilassa. Tämä sekä parantaa tulisijan energiatehokkuutta että vähentää haitalliset hiukkaspäästöt minimiin. Kestävän rakenteensa ansiosta NunnaUuni-tulisijassa voidaan polttaa käyttöohjeiden mukainen määrä polttopuuta yhtäjaksoisesti, tulisijan rakenteiden kärsimättä siitä. Näin saadaan tulisijamallista riippuen miellyttävää lämpöä huonetilaan jopa 48 tunniksi.

  2. Hei Timi – ja kiitos hyvistä jatkokommenteista – hyvin huomaa, että olet alan ihmisiä ja olet selvästikin näitä asioita pohtinut. Kyllä näillä vinkeillä ja kommenteilla jokaisen rakentajan pitäisi nyt pärjätä aika pitkälle, ja osaa ainakin ottaa ajoissa yhteyttä asiantuntijaan, jolloin saa ammattilaisen vinkit käyttöönsä, ja vieläpä ihan ilmaiseksi! (Kai näissä myyntimiehen konsultaatioissa yleensä pätee se, että kysyminen ei vielä maksa mitään? 🙂 )

    Kaiken muun tuossa yllä olevassa allekirjoitan itsekin ihan täysin – mutta noista korvausilmaputkista en ole itse ollut koskaan erityisen innostunut – enkä niitä omaan talooni asentanut. En siltikään, vaikka meidän talossa on 3 tulisijaa (saunan kiuas + takka huoneen pikkutakka + olohuoneen iso takka).

    Nyt kun oli tammikuussa 2016 parin viikon pakkasjakso – Vantaallakin koko ajan ja joka päivä pakkasta liki -30C koko jakson ajan, niin meilläkin polttopuuta kului 3 tulipesässä yhteensä 100 litraa joka päivä, eli 1 motti puita riitti suunnilleen 10 päivää eli puolitoista viikkoa. Kyllä siinä korvausilmaakin on silloin aika reippaasti liikkunut niiden tuntien aikana, kun takat ja saunan puukiuas ovat olleet käytössä.

    Mutta entäs mitä tapahtuu silloin, kun takkaa ei käytetä? Hyvin varaavaa takka ei tarvitse lämmittää kuin ehkäpä 2 kertaa viikossa tai äärimmäisen kovilla pakkasilla voi tietysti lämmittää vaikka joka päivä. Eikös korvausilmaputki ole samalla yksi uusi kylmäsilta talosta ulos – siis savuhormin ja ulospuhaltavan liesituulettimen lisäksi? Itse olen huomannut myös sellaisen ilmiön, että suuri osa koneellisen ilmastoinnin korvausilmasta taitaa tulla juurikin savupiippujen kautta, eli en ole niitä saanut täysin ilmatiiviiksi siltikään, että meillä on jokaisessa hormissa (meillä on yhteensä 3 hormia, jokaiselle tulipesälle täytyy olla omansa), niin en ole saanut niitä ilmatiiviiksi, vaikka niissä on kahdet sulkupellit, toinen tulisijan vieressä, ja vielä toinen ylimmän kerroksen huoneen ylärajassa, ettei pakkanen pääse hormin sisään sillä välin kun tulisijaa ei käytetä.

    Tästä korvausilmasta ja korvausilmaputkesta kirjoitin myös omassa blogissani, ja sinne syntyi myös hyvää keskustelua aiheeseen liittyen, tässä linkki sinne:

    http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/01/paljonko-palaminen-vaatii-ilmaa-ja.html

  3. Hei Mika! Kysyvä ei tieltä eksy ja ainakaan meillä NunnaUunilla ei neuvoista veloiteta mitään, edes hyvistäkään. Kilo puuta vaatii palaessaan 6–10 m3 paloilmaa. Paloilma tulee aina ulkoa. Se joko johdetaan huonetilan kautta tai suoraan. Jos tulisija ottaa tämän ilman lämpimästä huonetilasta, se korvautuu kylmällä ulkoilmalla. Tämä saattaa aiheuttaa vedon tunnetta, rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmästä riippuen, jolloin myös lämmitystarve kasvaa.

    Kannattaa tutustua Pientaloteollisuus ry:n sivuilla olevaan Oppaita ja ohjeita -osioon, josta löytyy ”Energiatehokkaan pientalon ilmanvaihto-opas”. Kyseisestä oppaasta löytyy paljon tietoa ilmanvaihdosta ja perustelut, miksi tulisijan palamisilma tulisi johtaa ulkoa. Toki pitää huomioida, että eri valmistajien tulisijoilla saattaa olla erilaisia vaatimuksia esim. tuloilman lämpötilan suhteen. Tämä siitä syystä, että pakkaskeleillä kylmä palamisilma saattaa heikentää paloprosessia ja rasittaa tulisijan rakenteita. NunnaUunin tulisijojen osalta tätä vaaraa ei ole, joten palamisilman tuominen ulkoa ei ole ongelma.

    Putkella ulkoa tuotava palamisilma tulee myös pystyä sulkemaan. Näin vältetään turha kylmän ilman virtaus tulisijassa ja pienennetään mahdollista riskiä kylmäsilloille. NunnaUunilla ulkoa tuleva korvausilmaputki voidaan sulkea. Lisäksi NunnaUunin tulisijoissa on kaasutiiviit takka- ja huoltoluukut, joten näiltäkin osin hallitsematon ilmavirtaus sisätiloihin on varmistettu.

    Lähtökohtaisesti tuo palamisilman johtaminen ulkoa perustuu siihen käytännön asiaan, että tulisijan toiminta tulisi suunnitella sähkön saannista riippumattomaksi. Vaikkakin erilaisilla ilmanvaihtoteknisillä ratkaisuilla saadaankin aikaiseksi riittävästi korvausilmaa tulisijassa poltettavan puun tarpeisiin, saattaa järjestelmä osoittaa haavoittuvaisuutensa sähkökatkon aikana. Hyvin suunniteltuna talon ilmanvaihto kaikkine toimintoineen toimii moitteettomasti kaikissa tilanteissa. Valitettavasti aina kokonaisuutta tulisijan vaatimukset huomioiden ei ole loppuun asti mietitty, vaan joudutaan tekemään kompromisseja kun tulisijaa asennetaan rakennukseen.

    Linkki ilmanvaihto-oppaaseen:
    http://talotekniikka.teknologiateollisuus.fi/sites/lvi-talotekniikka/files/file_attachments/Pientalon%20ilmanvaihto-opas.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio