Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Pääkaupunkiseutu on tällä hetkellä yksi Suomen kiinnostavimmista asuntomarkkina-alueista. Alueen väkiluku on kasvanut viime vuosien aikana hurjaa vauhtia. Muuttoliikenne tuottaa asuntomarkkinoilla paljon kysyntää ja myös rakentaminen on ollut hyvässä vedossa. Tarkastellaan nyt Etuovi.comissa julkaistujen ilmoitusten avulla, millaisten asuntojen myynti-ilmoitukset poistuvat nopeasti netistä.

Tilastot kertovat, että pääkaupunkiseudun halutuimpien asuntojen markkinointiajat ovat hyvin lyhyitä, ja joskus asunnon myynti-ilmoitus ehtii olla esillä vain muutamia päiviä.

Pk-seudun asuntojen markkinointiajat
Helsingin asunnoilla on keskimäärin lyhyemmät markkinointiajat kuin muissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa. Tämän jutun tiedot on laskettu vuoden 2017 alusta syyskuulle asti poistuneista kohteista Etuovi.comissa.

Helsingin asuntojen myynti-ilmoitukset ovat esillä keskimäärin 27 päivää

Tämän vuoden puolella poistuneissa kohteissa Helsingin asuntojen ilmoituksilla on selkeästi pääkaupunkiseudun lyhimmät markkinointiajat. Espoo ja Vantaa ovat keskimääräisten markkinointiaikojen vertailussa keskenään melko tasaväkisiä, mutta Kauniaisissa sijaitsevien asuntojen myynti-ilmoitukset ovat esillä keskimäärin pidempään.

Tämän aineiston mukaan Helsingin asuntojen markkinointiajat ovat keskimäärin 27 päivää, eli puolet kohteista poistuu reilusti alle kuukaudessa. Toisaalta nopein neljännes poistuu jo viikon sisällä julkaisustaan!

Espoon asuntojen ilmoitusten markkinointiajan mediaani on 48 päivää ja Vantaan 49 päivää, kun Kauniaisten asuntojen ilmoitukset ovat esillä keskimäärin 96 päivää.

Kauniaisten asuntojen myynti-ilmoitusten pitkiin markkinointiaikoihin vaikuttaa se, että siellä myynnissä olleet kohteet ovat olleet keskimäärin melko isoja ja hintavia. Tässä aineistossa Kauniaisten ilmoituksista jopa 29 prosenttia oli omakoti- tai erillistaloja, kun vastaavasti Helsingissä niitä oli vain 6 prosenttia. Kauniaisten ilmoitusten asuntojen keskimääräinen pyyntihinta oli jopa 427 000 euroa, kun Helsingissä se oli 268 000 euroa.  Pääkaupunkiseudun halutuimpien asuntojen markkinointiajat riippuvat siis sijainnin lisäksi myös siitä, millaista asuntoa tarkastellaan.

Monella Helsingin postinumeroalueella myynti-ilmoitukset ovat esillä keskimäärin alle pari viikkoa

kerrostalo yksiö kallio viides linja, asuntojen markkinointiajat
Markkinointiaikojen mukaan halutuimmat asunnot ovat kerrostaloyksiöt, ja erityisesti Kallion lähistöllä kuten tämä asunto. Tässä kodissa neliöitä on kuitenkin jopa 50 eli pinta-alaa on kuin kaksiossa. Kuva: Etuovi.com / Helsingin OPKK, Mikonkatu

Näillä PK-seudun postinumeroalueilla asuntojen keskimääräiset markkinointiajat ovat alle kaksi viikkoa

postinumero keskimääräinen markkinointiaika (päivissä)
00500 7
00510 8
00820 10,5
00260 11
00550 11
00400 12
00530 12
00320 13
00520 13
00560 13
00200 14
00250 14
00610 14
01520 14

Keskimääräinen markkinointiaika on laskettu Etuovi.comissa esillä olleista asuntojen myynti-ilmoituksista. Kyseessä on mediaani, eli puolet kohteista poistuu näin monen päivän sisällä julkaisusta. Mukana on vain ne postinumeroalueet, joissa on ollut yli 50 ilmoitusta.

Kuten ylläoleva taulukko kertoo, esimerkiksi Sörnäisten ja Kallion asuntojen myynti-ilmoitukset poistuvat nopeasti. Kallio on esimerkki alueesta, jonka asunnot ovat keskimäärin hyvin pieniä. Tässä aineistossa Kallion myytävien asuntojen keskimääräinen pinta-ala oli 41,5 neliömetriä, ja jopa 87% asunnoista oli yksiöitä tai kaksioita.

Vertailun vuoksi, näissä kohteissa Helsingin asuntojen keskimääräinen pinta-ala oli 65,5 neliömetriä, Vantaan 75 neliömetriä, Espoon 84 neliömetriä ja Kauniaisten asuntojen keskimääräinen pinta-ala oli jopa 106,5 neliömetriä.

Vantaan Kartanonkosken ja Helsingin Myllypuron rivitaloasuntojen myynti-ilmoituksissa nopea vaihtuvuus

Edellisessä taulukossa korostuivat ne alueet, joissa on ollut myynnissä suurimmaksi osaksi paljon pieniä kerrostaloasuntoja. Jos näkökulmaa rajaa ainoastaan rivitaloasuntoihin, mukaan tulee Vantaan Kartanonkoski, Tammisto ja Kuusikko sekä Espoon Lintuvaara. Taulukossa olevat Myllypuro, Viikki, Länsi-Pakila sekä Malminkartano ovat Helsingin kaupunginosia.

Rivitaloasuntojen lyhimmät markkinointiajat
 kaupunginosa markkinointiajan mediaani (päivissä)
Kartanonkoski 5
Myllypuro 8
Tammisto 14,5
Viikki 15
Länsi-Pakila 18
Malminkartano 20
Lintuvaara 20
Kuusikko 20

Keskimääräinen markkinointiaika on laskettu Etuovi.comissa esillä olleista rivitaloasuntojen myynti-ilmoituksista. Kyseessä on mediaani, eli puolet kohteista poistuu näin monen päivän sisällä julkaisusta. Mukana on vain ne postinumeroalueet, joissa on ollut vähintään 10 ilmoitusta.

asuntojen markkinointiajat
Kauniaisten ilmoituksista rivitaloasuntojen markkinointiajat ovat keskimäärin lyhimpiä. Tässä rivitaloasunnossa on kolme makuuhuonetta ja olohuone. Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Helsinki Oy

Muissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa paitsi Kauniaisissa kerrostaloasuntojen markkinointiajat ovat lyhempiä kuin rivitaloasuntojen. Pääkaupunkiseudun kaupunkien rivitaloasuntojen keskimääräinen markkinointiaika on 48 – 65 päivää, ja keskimäärin nopeimmin ilmoitukset poistuvat Espoossa ja hitaimmin Kauniaisissa. Keskimäärin halvimmat rivitaloasunnot olivat myynnissä Vantaalla ja kalleimmat Kauniaisissa, jossa rivitaloasuntojen pyyntihinnan mediaani oli 499 tuhatta euroa. Vantaan rivitaloasuntojen hinnan mediaani oli hieman alle puolet siitä.

Pääkaupunkiseudun omakotitalojen ilmoitukset poistuvat keskimäärin nopeimmin Vantaalla – siellä on myös pk-seudun edullisin keskihinta

Kun tarkastellaan vielä erikseen pääkaupunkiseudun omakoti- ja erillistalojen markkinointiaikoja, Helsingin ilmoituksilla ei olekaan enää keskimäärin lyhimmät esilläoloajat. Vantaan erillis- ja omakotitalojen keskimääräinen markkinointiaika on 65 päivää, mikä on huomattavasti vähemmän kuin Helsingissä eli 91 päivää. Espoo jää näiden välimaastoon keskimäärin 81 päivän markkinointiajalla. Kauniaisten talot sen sijaan olivat asuntoportaalissa keskimäärin jopa 133 päivää.

asuntojen markkinointiajat
Vantaan omakotitaloilla on keskimäärin pääkaupunkiseudun lyhimmät markkinointiajat. Tämä talo sijaitsee Vantaan Hiekkaharjun alueella. Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Asunnonavain | Kiinteistönvälitys Two House Oy LKV

Kauniaisten omakoti- ja erillistalojen myynti-ilmoitusten keskimääräiset pyyntihinnat ovatkin olleet lähellä miljoonaa, mikä varmasti vaikuttaa niiden pitkiin markkinointiaikoihin. Helsingin omakoti- ja erillistalojen pyyntihintojen mediaani on puolet Kauniaisten vastaavasta mediaanista. Keskihinnaltaan halvimmat omakoti- ja erillistalot ovat olleet Vantaalla.

Jos pääkaupunkiseudun omakoti- ja erillistalojen markkinointiaikojen tarkastelua rajaakin hinnan mukaan vaikkapa 400 – 600 tuhannen euron haitariin, Kauniaisten talot poistuvatkin markkinoilta keskimäärin nopeammin kuin muissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa. Tässä hintaluokassa Kauniaisten talojen myynti-ilmoitukset olivat esillä 65 päivää, kun taas esimerkiksi Vantaalla vastaavan hintaluokan talon ilmoitukset olivat esillä keskimäärin 82 päivää.

Pääkaupunkiseudun halutuimpien asuntojen markkinointiajat on laskettu Etuovi.comin ilmoitusten datasta, jossa on ollut mukana Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten asuntojen myynti-ilmoituksia. Aineistossa on ollut mukana vuoden 2017 alusta syyskuun puoleenväliin asti poistuneet kohteet ja mukana oli vain käytetyt asunnot.

Helsingin, Espoon ja Vantaan asuntomarkkinoiden tunnuslukuja voit seurata kuukausitasolla Etuovi.comin Asuntomarkkinat -sivulla. Löydät täältä Helsingin asuntojen neliöhinnan kehityksen, täältä voit tarkastella Espoon kohdemäärän kehittymistä ja Vantaan asuntokaupan seuraamiseen voit hyödyntää näitä tietoja.

-Niina

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio