Niina Matikainen

Datan tuotepäällikkö & data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Pääkaupunkiseutu on tällä hetkellä yksi Suomen kiinnostavimmista asuntomarkkina-alueista. Alueen väkiluku on kasvanut viime vuosien aikana hurjaa vauhtia. Muuttoliikenne tuottaa asuntomarkkinoilla paljon kysyntää ja myös rakentaminen on ollut hyvässä vedossa. Tarkastellaan nyt Etuovi.comissa julkaistujen ilmoitusten avulla, millaisten asuntojen myynti-ilmoitukset poistuvat nopeasti netistä eli erilaisten asuntojen markkinointiaikoja.

Tilastot kertovat, että pääkaupunkiseudun halutuimpien asuntojen markkinointiajat ovat hyvin lyhyitä, ja joskus asunnon myynti-ilmoitus ehtii olla esillä vain muutamia päiviä.

Juttu on julkaistu alun perin syksyllä 2017, mutta päivitetty syksyllä 2019 uusimmilla tilastotiedoilla.

Pk-seudun asuntojen markkinointiajat
Helsingin asunnoilla on keskimäärin lyhyemmät markkinointiajat kuin muissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa. Tämän jutun tiedot on laskettu Etuovi.comin ilmoitusten perusteella.

Helsingin asuntojen myynti-ilmoitukset ovat esillä keskimäärin 27 päivää

Helsingin asuntojen ilmoituksilla on selkeästi pääkaupunkiseudun lyhimmät markkinointiajat. Espoo ja Vantaa ovat keskimääräisten markkinointiaikojen vertailussa keskenään melko tasaväkisiä, mutta Kauniaisissa sijaitsevien asuntojen myynti-ilmoitukset ovat esillä keskimäärin pidempään.

Tämän aineiston mukaan Helsingin asuntojen markkinointiajat ovat keskimäärin 27 päivää, eli puolet kohteista poistuu reilusti alle kuukaudessa. Toisaalta nopein neljännes poistuu jo reilun viikon sisällä julkaisustaan!

Espoon asuntojen ilmoitusten markkinointiajan mediaani on 50 päivää ja Vantaan 49 päivää, kun Kauniaisten asuntojen ilmoitukset ovat esillä keskimäärin 61 päivää. Kauniaisten myytävät kohteet ovat siis esillä keskimäärin hieman yli kaksi kertaa kauemmin kuin Helsingissä.

Kauniaisten asuntojen myynti-ilmoitusten pitkiin markkinointiaikoihin vaikuttaa se, että siellä myynnissä olleet kohteet ovat olleet keskimäärin melko isoja ja hintavia. Tässä aineistossa Kauniaisten ilmoituksista 19 prosenttia oli omakoti- tai erillistaloja, kun vastaavasti Helsingissä niitä oli vain kuusi prosenttia. Kauniaisten ilmoitusten asuntojen keskimääräinen pyyntihinta oli jopa 454 000 euroa, kun Helsingissä se oli 280 000 euroa.  Pääkaupunkiseudun halutuimpien asuntojen markkinointiajat riippuvat siis sijainnin lisäksi myös siitä, millaista asuntoa tarkastellaan.

Monella Helsingin postinumeroalueella myynti-ilmoitukset ovat esillä keskimäärin alle kaksi viikkoa

Näillä PK-seudun postinumeroalueilla asuntojen keskimääräiset markkinointiajat ovat alle kaksi viikkoa

postinumero keskimääräinen markkinointiaika (päivissä)
00610 11
00820 11,5
00270 12
00810 12
00280 12,5
00250 13
00500 13
00550 13
00800 13
00260 14
00300 14
00520 14

Keskimääräinen markkinointiaika on laskettu Etuovi.comissa esillä olleista asuntojen myynti-ilmoituksista. Kyseessä on mediaani, eli puolet kohteista poistuu näin monen päivän sisällä julkaisusta. Mukana on vain ne postinumeroalueet, joissa on ollut yli 50 ilmoitusta.

Lyhin keskimääräinen markkinointiaika on postinumeroalueella 00610 eli Käpylässä. Siellä on ollut myynnissä eniten kerrostalokaksioita, ja osa myynnistä olleista kohteista on ollut melkein satavuotiaita.

Toiseksi lyhin markkinointiaika tässä aineistossa on ollut Roihuvuoren poistunumeroalueella 00820, jonka myynnissä olleet kohteet ovat olleet pääosin 1950-luvulla rakennettuja kerrostaloasuntoja.

Myös esimerkiksi Sörnäisten ja Kallion asuntojen myynti-ilmoitukset poistuvat nopeasti. Kallio on esimerkki alueesta, jonka asunnot ovat keskimäärin hyvin pieniä. Tässä aineistossa Kallion myytävien asuntojen keskimääräinen pinta-ala oli 41,5 neliömetriä, ja jopa 91% asunnoista oli yksiöitä tai kaksioita.

Vertailun vuoksi, tässä tutkimuksessa olevassa datassa kohteissa koko Helsingin asuntojen keskimääräinen pinta-ala oli 62,0 neliömetriä, Vantaan 74,5 neliömetriä, Espoon 82,0 neliömetriä ja Kauniaisten asuntojen keskimääräinen pinta-ala oli jopa 132,5 neliömetriä.

Rivitalojen ilmoitukset poistuvat keskimäärin nopeimmin Vantaalla – siellä on myös pääkaupunkiseudun edullisin keskihinta

Yllä olevassa taulukossa korostuvat ne alueet, joissa on ollut myynnissä suurimmaksi osaksi pieniä kerrostaloasuntoja ja mukana on vain Helsingin alueita. Jos näkökulmaa rajaa ainoastaan rivitaloasuntoihin, nousee kuitenkin Vantaa lyhimmän markkinointiajan alueeksi.

Vantaalla rivitaloasuntojen markkinointiajat ovat keskimäärin jopa lyhempiä kuin kerrostaloasuntojen, toisin kuin muissa PK-seudun kaupungeissa. Pääkaupunkiseudun kaupunkien rivitaloasuntojen keskimääräinen markkinointiaika on 42 – 52 päivää, ja keskimäärin nopeimmin ilmoitukset poistuvat Vantaalla ja hitaimmin Kauniaisissa. Keskimäärin halvimmat rivitaloasunnot olivat myynnissä Vantaalla (mediaani 248 000 e) ja kalleimmat Kauniaisissa, jossa rivitaloasuntojen pyyntihinnan mediaani oli 479 000 euroa.

Postinumerotasolla tarkasteltuna rivitaloasunnot käyvät kaupaksi nopeimmin Lauttasaaressa eli postinumeroalueella 00200, missä rivitaloasuntojen keskimääräinen markkinointiaika on 9 päivää. Myös Helsingin Myllypuron eli postinumeroalueen 00920 rivitaloasuntojen markkinointiaika on keskimäärin hyvin lyhyt, 15 päivää. Vantaan alueista esiin nousevat esimerkiksi Myyrmäki, Kartanonkoski, Tammisto, Havukoski ja Pakkala, joissa rivitaloasuntojen keskimääräinen markkinointiaika on alle kolme viikkoa.

Vantaan Hiekkaharjun omakotitalojen myynti-ilmoituksissa nopea vaihtuvuus

Vantaan Hiekkaharju sijoittuu asuntojen markkinointiaikojen tarkastelussa alueeksi, jossa omakotitaloilla on keskimäärin lyhin markkinointiaika, 19,5 päivää. Tämä on omakotitalojen markkinointiaikojen tarkastelussa huomattavan lyhyt aika, sillä esimerkiksi Helsingin omakotitalojen keskimääräinen markkinointiaika on 86 päivää ja Vantaalla 75 päivää.

Eli vaikka Helsingissä on kaikkien asuntojen suhteen keskimäärin lyhimmät markkinointiajat, ei se päde enää asuntotyyppikohtaisesti tarkasteltuna. Myös hinnat vaikuttavat markkinointiaikaan; Helsingissä myynnissä olleiden omakotitalojen keskihinta on 496 000 euroa ja Vantaalla se on yli sata tonnia vähemmän, tarkemmin 368 500 euroa. Kauniaisten omakotitalojen myynti-ilmoitusten keskimääräiset pyyntihinnat ovatkin olleet lähellä miljoonaa.

Pääkaupunkiseudun halutuimpien asuntojen markkinointiajat on laskettu Etuovi.comin ilmoitusten datasta, jossa on ollut mukana Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten asuntojen myynti-ilmoituksia. Aineistossa on ollut mukana vuoden 2018 syyskuun alusta elokuun 2019 loppupuolelle asti poistuneet kohteet ja mukana oli vain käytetyt asunnot.

Helsingin, Espoon ja Vantaan asuntomarkkinoiden tunnuslukuja voit seurata kuukausitasolla Etuovi.comin Asuntomarkkinat -sivulla. Löydät täältä Helsingin asuntojen neliöhinnan kehityksen, täältä voit tarkastella Espoon kohdemäärän kehittymistä ja Vantaan asuntokaupan seuraamiseen voit hyödyntää näitä tietoja.

Kuten kuvaajasta näkee, Helsingin väkiluku on kasvanut viimeisten vuosien aikana. Tämä vaikuttaa varmasti asuntojen kysyntään. Jos pohdit, miksi juuri pienet asunnot viedään käsistä, lue myös juttu ”Asuntokunnat kutistuvat – yhä useampi asuu yksin”.

-Niina

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio