Etuovi.com

Oma toimitus

Pääkaupunkiseutu yksi Suomen kiinnostavimmista asuntomarkkina-alueista. Alueen väkiluku on kasvanut viime vuosien aikana hurjaa vauhtia – muuttoliikenne tuottaa kysyntää asuntomarkkinoille. Tässä jutussa tarkastellaan Etuovi.comin datan avulla, millä alueilla erityyppisten asuntojen myynti-ilmoitukset poistuvat palvelusta nopeimmin.

Tilastot kertovat, että pääkaupunkiseudun halutuimpien asuntojen markkinointiajat ovat hyvin lyhyitä, joskus asunnon myynti-ilmoitus ehtii olla esillä vain muutamia päiviä!

Pääkaupunkiseudun halutuimpien asuntojen markkinointiajat on laskettu Etuovi.comin ilmoitusten datasta, jossa on ollut mukana Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten asuntojen myynti-ilmoituksia. Aineistossa oli mukana kohteet, jotka poistuivat Etuovi.comista vuoden 2021 tammikuun alun ja marraskuun lopun välillä. Mukana oli vain käytetyt asunnot.

Juttu on julkaistu alun perin syksyllä 2017, mutta päivitetty joulukuussa 2021 uusimmilla tilastotiedoilla.

Helsingin asuntojen myynti-ilmoitukset ovat esillä keskimäärin 17 päivää

Helsingin asuntojen ilmoituksilla on pääkaupunkiseudun lyhimmät markkinointiajat. Helsinkiin verrattuna Espoon markkinointiajat ovat keskimäärin vain hieman pidempiä, mutta Vantaan ja Kauniaisten melkein tuplaten pidemmät.

Tämän aineiston mukaan Helsingin asuntojen markkinointiajat ovat keskimäärin 17 päivää, eli puolet kohteista poistuu alle kolmessa viikossa. Nopein neljännes poistuu tosin jo alle viikon sisällä julkaisustaan!

Espoon asuntojen ilmoitusten markkinointiajan mediaani on 23 päivää. Vantaan ja Kauniaisten asuntojen ilmoitukset ovat esillä keskimäärin 32 päivää. Kaikkialla pääkaupunkiseudulla markkinointiajat ovat kuitenkin lyhentyneet reilusti viime vuosien aikana. Esimerkiksi vuonna 2019 vastaavasta aineistosta lasketut keskimääräiset markkinointiajat olivat Helsingillä noin 30 päivää, Vantaalla ja Espoolla noin 50 päivää sekä Kauniaisilla noin 60 päivää. Asuntokuumetta on selvästi ollut ilmassa!

Kahdella Espoon postinumeroalueella kerrostalojen myynti-ilmoitukset ovat esillä keskimäärin alle viikon

Näillä PK-seudun postinumeroalueilla kerrostaloasuntojen keskimääräiset markkinointiajat ovat korkeintaan kymmenen päivää:

 

postinumero keskimääräinen markkinointiaika (päivissä)
02120 5,5
02110 6
00820 7,5
02130 8
00400 8
00560 8
00840 8
02170 9
00320 9
00350 9
00630 9
00280 9,5
00200 10

 

Keskimääräinen markkinointiaika on laskettu Etuovi.comissa esillä olleista asuntojen myynti-ilmoituksista. Kyseessä on mediaani, eli puolet kohteista poistuu näin monen päivän sisällä julkaisusta. Mukana ovat vain ne postinumeroalueet, joissa on ollut yli 50 ilmoitusta.

Lyhimmät keskimääräiset kerrostalojen markkinointiajat löytyvät Espoon postinumeroalueilta 02120 sekä 02110. Näillä alueilla asunnot ovat poistuneet myynnistä keskimäärin alle viikossa. Suurin osa myynnissä olleista asunnoista oli 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa rakennettuja kaksioita ja kolmioita.

Pääosin lyhimmät markkinointiajat ovat kuitenkin Helsingissä. Helsingin lyhin markkinointiaika tässä aineistossa on Roihuvuoren postinumeroalueella 00820, jonka myynnissä olleet kohteet ovat olleet pääosin 1950-luvulla rakennettuja kerrostaloasuntoja. Myös esimerkiksi Haagan ja Lauttasaaren asuntojen myynti-ilmoitukset poistuvat nopeasti.

Listan alueita yhdistää se, että suurimmilta osin myytävät asunnot olivat kaksioita ja kolmioita. Alueiden välisissä keskihinnoissa oli kuitenkin suuria eroja. Aineiston kerrostaloasuntojen hintojen mediaani Lauttasaaressa oli melkein 400 000 euroa, kun taas Maunulassa asuntojen hinnat olivat keskimäärin 220 000 euroa.

Rivitalojen markkinointiajat reilusti lyhyemmät kuin kerrostalojen Espoossa ja Vantaalla

Pääkaupunkiseudun rivitalojen markkinointiajat olivat varsin lyhyitä tässä aineistossa. Näin on ollut erityisesti Espoossa sekä Vantaalla, joissa rivitaloasuntojen myynti-ilmoitukset poistuvat paljon nopeammin kuin kerrostaloasuntojen. Espoossa keskimääräinen markkinointiaika oli 16 päivää ja Vantaalla 19 päivää, jonka ero Vantaan kerrostaloasuntojen markkinointiaikoihin oli melkein 20 päivää.

Vantaalta löytyivät myös PK-seudun keskimäärin halvimmat rivitaloasunnot. Vantaan rivitaloasuntojen pyyntihinnan mediaani oli 249 000 euroa, kun taas Kauniaisissa pyyntihinnat olivat keskimäärin 492 000 euroa. Tosin myytävät rivitaloasunnot olivat olleet myös selvästi pienempiä Vantaalla, jossa keskimääräinen pinta-ala oli ollut 81 neliömetriä. Kauniaisissa vastaava pinta-alojen mediaani oli jopa 117 neliömetriä.

Postinumerotasolla tarkasteltuna rivitaloasunnot käyvät kaupaksi nopeimmin Vantaan Tammistossa eli postinumeroalueella 01520, missä rivitaloasuntojen keskimääräinen markkinointiaika on 5 päivää. Myös Espoon Pohjois-Tapiolan eli postinumeroalueen 02130 rivitaloasuntojen markkinointiaika on keskimäärin hyvin lyhyt, 6 päivää. Helsingissä lyhimmät markkinointiajat ovat Itä-Pakilan eli postinumeroalueen 00680 rivitaloasunnoilla, 7 päivää. Lisäksi alle kahden viikon markkinointiajoilla esiin nousevat esimerkiksi Vantaan Martinlaakso, Jokiniemi ja Vantaanlaakso sekä Espoon Niittykumpu, Jupperi ja Olari.

Omakotitalon markkinointiaika on keskimäärin reilu kuukausi

Helsingin, Espoon ja Vantaan omakotitalojen keskimääräiset markkinointiajat ovat hyvin tasaväkiset: jokaisessa kaupungissa noin reilu kuukausi. Kauniainen poikkeaa kuitenkin näistä varsin reilusti, ja siellä markkinointiaikojen mediaani on 94 päivää. Tässä vaikuttava tekijä on hinta, sillä Kauniaisten omakotitalojen myynti-ilmoitusten keskimääräiset pyyntihinnat ovat olleet yli miljoonan, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin muissa kaupungeissa keskimäärin.

Joka kaupungissa on kuitenkin yksittäisiä alueita, joissa markkinointiajat ovat hyvinkin lyhyitä. Alle kahden viikon keskimääräiset markkinointiajat ovat saavuttaneet esimerkiksi Helsingin Tapaninvainio, Espoon Niipperi sekä Vantaan Nikinmäki.

Helsingin, Espoon ja Vantaan asuntomarkkinoiden tunnuslukuja voit seurata kuukausitasolla Etuovi.comin Asuntomarkkinat -sivulla. Löydät täältä Helsingin asuntojen neliöhinnan kehityksen, täältä voit tarkastella Espoon kohdemäärän kehittymistä ja Vantaan asuntokaupan seuraamiseen voit hyödyntää näitä tietoja.

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio