Antti Aittapelto

Vanhan kerrostalon asukki / Etuovi.com, Vuokraovi.com

Viime keväänä muutimme 1920-luvulla rakennettuun kerrostaloon. Valoisa ja avara huoneisto vakuutti jo heti ensinäkemältä niin, että asunnonvaihtosuunnitelmat alkoivat edetä vauhdilla sopivan kohteen löydyttyä. Teimme ennen muuttoa huoneistossa pintaremonttia ja edellisillä asukkailla kirjasto- ja työhuoneena ollut tila muutettiin makuuhuoneeksi. Noin vuoden asumisen jälkeen aloimme miettiä, että uusi väliovi parantaisi tilanjakoa makuuhuoneen ja olohuoneen välillä.

Makuuhuoneen ja olohuoneen väliin tarvittiin ovi.Lähtötilanne: makuuhuoneen ja olohuoneen väliin tarvittiin ovi.

Ovipohdinta alkoi perehtymällä talon vanhoihin pohjapiirroksiin, joista selvisi, että asuntomme huonejärjestys oli vuosikymmenien saatossa mennyt kokonaan uusiksi yhdistämällä useita huoneistoja yhdeksi. Näiden remonttien yhteydessä ovien paikkoja oli siirrelty, joten harmillisesti talon alkuperäisiä ovia asunnossamme ei ollut säästynyt. Pohjapiirroksen mukaan huoneiden välillä oli viimeksi ollut normaali 9×21 väliovi, jonka edelliset asukkaat olivat remontin yhteydessä poistaneet ja leventäneet oviaukkoa yli kaksimetriseksi.

Tarkempi syventyminen välioviratkaisuiden ihmeelliseen maailmaan paljasti, että sopivaa ja ennen kaikkea käytännöllistä ovea ei olisi helppo löytää. Oviaukolla kun on leveyttä lähes 2,5 metriä ja korkeuttakin saman verran.

Ajatus haitariovesta hylättiin suoraan talon tyyliin sopimattomana ja aikaisempien huonojen kokemusten perusteella. Liukuovelle taas ei ollut oikein tilaa seinän päällä kummassakaan huoneessa ja seinän sisään upottaminen olisi taas vaatinut isompaa remonttia. Samasta syystä seinän jatkaminen ja oviaukon kaventaminen pariovelle sopiviin standardimittoihin ei myöskään houkutellut.

Ajatus jäi kypsymään, kunnes Etuovi.comissa tuli sattumalta vastaan saman ikäkauden eli 1920-luvun kohde, jossa yhdessä huoneessa oli kolmeen ovilehteen jaettu pariovi. Etuovi.comin avainsanahakua kannattaakin hyödyntää paitsi asunnonhaussa, myös remontti- ja sisustusideoiden hakuun!

Idea ovesta oli nyt kirkastunut, mutta tällaisia väliovia ei löydy rautakauppojen tai ovitehtaiden perusvalikoimasta, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi teettää sopiva ovi mittatilaustyönä. Moni ovia valmistava yritys kieltäytyi suoraan tekemästä edes tarjousta, ja joidenkin puuseppien tarjoukset taas olivat selvästi budjettimme yläpuolella. Lopulta lähiseudulta löytyi puusepänliike, joka tiesi heti millaista ovea olimme hakemassa. Tarjottu hintakin oli selvästi muita halvempi, joten päätös oli helppo tehdä.

Puusepän kanssa alettiin luonnostella yhdessä ovea tarkemmin ja lopullinen idea löytyi talon historiasta: vanhan valokuvan pohjalta päädyttiin tekemään samanmalliset peiliovet kuin talossa oli alun perin 1920-luvulla ollutkin. Oviaukon suuresta leveydestä johtuen päädyimme neljään ovilehteen jaettuun massiivipuusta tehtyyn parioveen. Kolmen viikon kuluttua puusepänverstaalla odottivat valmiina ovet, karmit ja uusi kynnyslauta.

Uusi väliovi asennusta vaille valmiina puusepänverstaalla.Uusi väliovi asennusta vaille valmiina puusepänverstaalla.

Varsinainen oviremontti alkoi purkamalla vanhat koristelistat oviaukon ympäriltä. Alta paljastui siisti seinäpinta, johon uusi ovenkarmi oli helppo kiinnittää. Oviremonteista ei ollut aikaisempaa kokemusta, mutta uuden välioven asentaminen oli lopulta yllättävän helppoa.

Peitelistat on poistettu ja karmin asennus voi alkaa.

Peitelistat on poistettu ja karmin asennus voi alkaa.

Ensin karmi tuettiin ja kiilattiin tukevasti paikalleen puukiiloilla ja varmistettiin karmin suoruus joka suunnasta ristimitoilla. Tämän jälkeen karmi kiinnitettiin seinään asennusvaahdolla, joka myös tiivisti seinän ja karmin väliset raot ja toimii äänieristeenä. Ovet nostettiin saranoilleen tukemaan karmia vaahdon kovettumisen ajan.

Karmi kiilattiin tukevasti paikalleen ja kiinnitettiin seinään asennusvaahdolla.Karmi kiilattiin tukevasti paikalleen ja kiinnitettiin seinään asennusvaahdolla.

Seuraavana päivänä vaahto oli kovettunut, kiilat poistettiin ja todettiin, että karmi oli tukevasti kiinni seinässä. Ovet avautuvat ja sulkeutuvat siististi eivätkä roiku tai käänny itsestään, joten karmin asennus meni näin ensikertalaiselta oikein ihan ensimmäisellä yrittämällä.

HelatOven heloiksi valittiin messinkiset vanhan näköisiksi kulutetut helat.

Oven asennuksen jälkeen ruuvasin kynnykset takaisin paikalleen. Väliaikaisiksi heloiksi asennettiin vanhaa tyyliä jäljittelevät messinkiset helat, mutta tarkoituksena on vaihtaa ne joskus myöhemmin aidosti vanhoihin heloihin, kunhan sopivat tulevat joskus vastaan.

Viimeisenä työvaiheena olikin enää uusien listojen asennus. Sopivilla reunalistoilla ovenkarmi saatiin siististi seinäpinnan kanssa samaan tasoon ja kokonaisuus viimeisteltiin karmia ympäröivillä peitelistoilla.

Makuuhuoneen puolella oven listaan piti mahduttaa myös paikka valokatkaisijalle.Makuuhuoneen puolella ovea ympäröivään listaan piti mahduttaa myös paikka valokatkaisimelle.

Perusovismyygiä huomattavasti leveämmät peitelistat ympäröivät oviaukkoa jo aikaisemmin, ja ratkaisu toimii hyvin myös leveiden pariovien kanssa. Lopuksi tasoitin ja maalasin vielä jiiriliitokset, listanaulat ja ruuvinkannat piiloon.

Ovi myös eristää ääntä hyvin.Ovi on osoittautunut hyvin käytännölliseksi ja eristää ääntä hyvin.

Oviremontin lopputuloksena syntyi toimiva tilanjako olohuoneen ja makuuhuoneen välille. Ovi on paitsi näyttävä elementti sisustuksessa myös lopulta hyvin käytännöllinen: huoneet on nyt helppo erottaa tai tarvittaessa yhdistää samaksi tilaksi. Lisäksi ovea ei tarvitse avata aina kokonaan, vaan oven voi avata tarpeen mukaan helposti yksi ovilehti kerrallaan.

Pariovilla saatiin näyttävä ja talon tyyliin sopiva tilanjako huoneiden välille.
Valmista tuli! Pariovilla saatiin näyttävä ja talon tyyliin sopiva tilanjako huoneiden välille.

Mitä uusi väliovi sitten lopulta maksoi?

  • Nelilehtinen pariovi karmeineen ja kynnyksineen mittatilaustyönä 1620 €
  • Puutavara (listat) 134,25 €
  • Työkalut, maalit ja tarvikkeet 24,50 €
  • Helat 10 €

Yhteensä: 1788,75 €

Pariovi toimii luontevana tilanjakajana huoneiden välillä.
Ovilehtiä voi avata tarpeen mukaan helposti yksi kerrallaan.

Aikaa remonttiin kului ensikertalaiselta kaikkiaan noin viikonlopun verran. Seuraava oven vaihto sujuisi jo rutiinilla huomattavasti nopeammin. Ovien teettäminen puusepällä mittatilaustyönä oli selvästi perusovea kalliimpi ratkaisu, mutta massiivipuuovet sopivat talon ja asunnon henkeen ja aikaa kestävinä toivottavasti palvelevat vielä vuosikymmeniä.

/ Antti

PS. Piitun aikaisemmassa jutussa Pieni talo Pirkanmaalla – yläkerran sisustus on myös kiinnostavia oviratkaisuita 1920-luvun rintamamiestalon tunnelmassa!

Katso myös nämä

4 kommenttia sivuun “Väliovilla tilanjako uusiksi

  1. Hei Antti! Tulipas hienot pariovet… Minua kiinnostaa, kellä puusepällä ovet on teetetty? 🙂

    1. Hei Marika, kiva kuulla että lopputulos miellyttää muitakin 🙂 Ovet toteutti Puutyö Ruokonen Lempäälästä.

  2. Kiilat olisi kannattanut jättää, koska uretaanivaahto kyllä irtoaa massiivioven painon aiheuttaessa karmille liikehdintää. Ja tietenkin karmin ruuvikiinnitys seinään olisi ehdoton. Nyt käy niin että ovet alkavat hankaamaan toisiaan vasten yläosastaan ajan kanssa. Asennuskustannus olisi ollut n.300-400€, josta kotitalousvähennys.

  3. Valokatkaisijan olisi myös voinut korotus osalla asentaa listan päälle,nyt on vähän puoliksi tehdyn näköinen. Kokonaisuus on hyvännäköinen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio