Moni miettii uutta asuntoa hankkiessaan myös auton säilytysvaihtoehtoja. Olisiko autolle parempi olla oma autotalli vai riittäisikö autokatos? Auton säilytys kannattaa suunnitella tarkkaan myös uutta taloa rakentaessa. Memmu on antanut aikaisemmin täällä blogissa vinkkejä talon rakentajalle auton säilytyksen suunnitteluun.

Yksi oleellinen tekijä auton säilytystä mietittäessä on auton ruostumiseen vaikuttavat tekijät. Yleisessä tiedossa on, että autot ruostuvat altistuessaan kosteudelle, mutta miten auton säilytys vaikuttaa ruostumiseen voi olla usein hieman hämärän peitossa.

AutoJerry.fi-palvelun huoltoneuvoja ja autoinsinööri Aku Ojala kommentoi asiaa:

Paras paikka säilyttää käyttöautoa on ehdottomasti autokatoksessa, sillä tallissa auto sulaa, muttei pääse kuitenkaan kuivumaan. Kosteassa tilassa auton ruostuminen on nopeampaa kuin katoksessa, jossa jää ja lumi eivät pääse sulamaan.

Pidempiaikainen talvisäilytys on kuitenkin eri juttu.

Jos säilyttää esimerkiksi avoautoaan koko talven tallissa, auto ei joudu kärsimään lämpötilan vaihteluista ja kostumaan samalla tavalla kuin talvella ajossa olevat autot. Autoa voi ilman ruostumisen pelkoa säilyttää talven yli lämpimässä autotallissa, Ojala jatkaa.

autotalli
Kuvassa esimerkki autokatoksesta. Kuva on Etuovi.comin myyntikohteesta. Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Center | PMJ-Yhtiöt Oy). Etuovi.comista löydät lisää myytäviä asuntoja, joissa on autokatos.

Jotta auton säilytys tallissa ilman ruostumista olisi mahdollista, tulisi tallin olla niin hyvin ilmastoitu, että koko auto pääsee kuivumaan – mukaan lukien auton pohja. Ilmastoinnin tulisikin olla niin tehokas, että myös autotallin lattia pysyisi kuivana. Talliin voi hankkia esimerkiksi puhaltimen, jättää auton ovet ja tavaratilan luukun auki ja lämmittää tallia niin, että kosteus pääsee haihtumaan autosta pois.

autotalli
Kuvassa esimerkki autotallista. Kuva on Etuovi.comin myyntikohteesta. Kuva: Etuovi.com / OP-Kiinteistökeskus Uusimaa Oy, LKV, Klaukkala. Etuovi.comista löydät lisää myytäviä asuntoja, joissa on autotalli.

Autotallissa on myös omat hyvät puolensa. Esimerkiksi autolle tehtävät huolto –ja siivoustyöt hoituvat mukavasti lämpimässä ja suojaisessa tallissa verrattuna katospaikkaan. Lisäksi autotallissa on hyvä säilyttää vaikkapa työkaluja ja muita autoiluun tai vaikkapa urheiluun liittyviä välineitä. Auton ruostumisestakaan ei tarvitse huolehtia, jos talli on hyvin ilmastoitu ja auto pääsee tuulettumaan ja kuivamaan kunnolla aina ajojen välissä.

Lämmin autotalli muuntautuu tarvittaessa myös muunlaiseksi tilaksi, kuten esimerkkiksi kotikuntosaliksi. Katso miten uudessa kodissa Pirkanmaalla rakennettiin autotalliin säilytysjärjestelmä.

 

Miksi autotalli?

  • Hyvin lämmitetyssä ja tuuletetussa autotallissa auto säilyy kuivana ja lämpimänä
  • Mukavuus tehdä siivous- ja huoltotoimenpiteitä autolle lämpimässä ja tuulensuojassa
  • Kätevä säilytyspaikka mm. työkaluille ja muille varusteille
  • Miinuksena suurempi auton ruostumisriski, mikäli tallissa ei ole kunnollista tuuletusta

Miksi autokatos?

  • Auton huoleton säilytys myös talviolosuhteilla ruostumisen suhteen, sillä tuuletus hoituu itsestään
  • Auto on suojassa enimmältä sateelta ja lumelta
  • Miinuksena se, että auto on kylmänä talvisin mikäli sitä ei ole lämmitetty
  • Miinuksena myös siivous- ja muiden huoltotoimenpiteiden epämukavuus ja hankaluus kylmässä ja sateisessa säässä

Jos autosi kaipaa huoltoa hyvästä säilytyksestä huolimatta, katso mihin kaikkiin huoltoihin saat apua Autojerryltä. Autojerrystä löydät myös tietoa erilaisten auton huoltojen hinnoista.

-Jari Autojerry.fi:stä

PS. Jos uusi koti on juuri hakusessa: käy selailemassa myytäviä asuntoja, joissa on autotalli. Tai katso myynnissä olevia asuntoja, joissa on autokatos.

Katso myös nämä

Yksi kommentti sivuun “Autotalli vai autokatos – kumpi on parempi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio