Kati Pilli-Sihvola

Sisustuksen puoliammattilainen

Yhteistyössä:

Mikään ei voita sitä tunnetta, kun kaikki tavarat on paikallaan – siististi järjestyksessä ja helposti saatavilla. Tässä jutussa kerron, miten uuden kodin autotallin säilytys ratkaistiin ja jutun lopusta löydät tarvikelistan, mitä hommaan tarvittiin.

Juttu osallistuu Taloon.comin kutsusta Sisustusniksit.fi -kilpailuun – luettuasi jutun, käy äänestämässä ja voit voittaa lahjakortin!

Säilytyshaaste uuden kodin autotallissa

Pääsin vierailemaan Sirpan ja Mikon uuden talon rakennustyömaalla nyt sunnuntaina. Perhe on rakentanut omakotitaloa puolisen vuotta Pirkanmaan alueella. Sen lisäksi tilojen suunnittelua tehtiin kuukausia ennen rakentamista. Kaikki tilat tulevassa kodissa ovat harkittuja pintojen ja säilytysmekanismien suhteen, mutta tekninen tila ja autotalli olivat olleet vielä huolen aiheena. Autotallin tila on kapea ja pitkä, joten tarvittiin erityisen hyvä ja joustava ratkaisu säilytysongelmaan.

autotalli talon pohjapiirroksessa

Autotallin pääty on varattu kodin lämpöteknisille laitteille, joten hyllykköjen rakentaminen sinne ei ollut mahdollista. Säilytyshyllyt autotallissa säilytettäville tavaroille – työkaluille, remonttitarvikkeille, pihan huoltotarvikkeille, harrastetarvikkeille yms – piti siis saada autotallin ulkosivulle. Erityishaasteena tilassa oli nosto-ovi, jonka ovikisko vie paljon tilaa katon rajassa molemmin puolin nosto-ovea.

Autotallin ulkosivulla on myös kolme ikkunaa, joita ei haluttu peittää hyllyillä. Lattian pinnassa olivat haasteena lattian kaadot, sekä lattian rajasta seinälle nostettu peltisuoja. Näin ollen mitään ”omilla jaloilla seisovia” hyllyköitä voitu asentaa turvallisesti. Mietittävää riitti, kuinka ratkaista asia näppärästi, mutta ennenkaikkea turvallisesti!

Taloa rakentaessa tunne järjestyksestä voi olla aika kaukainen. Säilytysratkaisut on silti hyvä ottaa mukaan suunnitteluun heti alusta lähtien, ja miettiä minkälaista tavaraa itsellä on säilytystä varten. Ikuista säilytysongelmaa voi toki lähteä ratkaisemaan myös nykyisessä kodissa samalla ajatuksella. Autotallin ja varaston säilytys on erityisen haastava – mutta ratkaistavissa!

Näin säilytysongelma ratkaistiin

Kaupat ovat tänä päivänä pullollaan jos jonkinlaista hyllykköä ja säilystysjärjestelmää. Kun tila on säilytysratkaisun kannalta haasteellinen, on myös säilytysmekanismeilta vaadittava enemmän. Taloon.com ja Elfa tuntuivat tarjoavan tähän tarpeeksi joustavan ratkaisun. Elfan Utility -hyllyjärjestelmä oli kuin tehty tähän haastavaan tilaan ja kaikki tarvittavat neliöt seinältä saatiin katevästi käyttöön alhaalta ylös saakka!

Elfa Utility - Taloon.com

Kuvassa Elfa Utility Garage -säilytystauluElfa Utility Garage -koukkusarja ja Elfa Utility Garage -säilytyslaatikko.

Hyllyjen sijainti ja määrä olivat vapaasti valittavissa, hyllyjen alapuolelle voitiin myös jättää tarkoituksella tyhjää tilaa isompien tavaroiden (kuten kaikkein painavimpien työkalupakkien ja koneiden säilyttämistä varten) ja seinälle oli helppo jättää tilaa korkeutta vaativille, ripustettaville tai maassa seisoville tarvikkeille ja työkaluille. ”Pientyökalujen ripustusseinän” alle asennettiin pieni, puinen pöytätaso pikkutarkkoja suunnitteluhommia varten.

Elfa seinäkiskot - Taloon.com

Kuvassa Elfa-turvakantokisko.

Elfa seinäkiskot - Taloon.com

Kuvassa Elfa-turvakantokiskot, jotka onnistuttiin helposti asentamaan autotallin nosto-oven kiskoa häiritsemättä.

Elfa seinäkiskot ja ripustuskoukut - Taloon.com

Kuvassa Elfa-turvakantokiskot ja ripustuskoukut

Sirpan ja Mikon kokemuksen mukaan Elfa-järjestelmä oli paitsi erittäin helppo asentaa, myös todella hyvä tarkkaa mittaa vaativiin tiloihin. Säilytysjärjestelmän asentamiseksi tarvitsi vain kiinnittää turvakantokiskot seiniin. Riippukiskot asennettiin kiinni napsauttamalla ja ne pysyvät kiinni erittäin tukevasti. Riippukiskoihin taas voi asentaa hyllykannattimet, koukkuseinän ja muut kiinnittimet.

Elfa säilytysratkaisu autotallissa - Taloon.comTämä järjestelmä todellakin tuntui elävän tilan vaatimusten mukaan. Lattian kaadot eivät haitanneet ja kattokiskot voitiin kiinnittää ikkunoiden alapuolelle – tällöin ikkunat eivät jääneet peittoon. Myöskään hyllyillä ei ole kaatumisvaaraa, koska niitä kannattelee tukeva rakenne.

Elfa hyllyt autotallissa - Taloon.comElfan Utility -säilytysratkaisua voi asentaa lähes jokaiseen paikkaan ja näiden avulla saa jopa mahdottomalta tuntuvat tilat järkevään säilytyskäyttöön. Elfa Utility -järjestelmästä löytyy lankakoreja, hyllyjä ja koukkuja, jotka on erityisesti autotallin säilytysjärjestelmää varten tehtyjä. Tämän säilytysjärjestelmän avulla saatiin haastavaan kohteeseen, epäjärjestyksen keskelle, luotua toimiva säilytysratkaisu, joka myös pysyy järjestyksessä.

Elfa säilytystaulu ja säilytyskoukkuja - Taloon.com

Kuvassa Elfa Utility Garage -säilytystaulu, säilytyslaatikkoja ja erilaisia säilytyskoukkuja.

Elfa säilytystaulu - Taloon.com

Säilytystauluun kiinnitettiin myös pieniä säilytyslaatikoita pienemmille rakennus- ja remppatarvikkeille.

Elfa säilytysratkaisu - Taloon.com

Juuri käyttöönotettu Elfa säilytysjärjestelmä on tässä autotallissa jo ehditty toteamaan hyväksi, toimivaksi ja turvalliseksi. Kaiken tämän lisäksi se on myös esteettisesti näyttävä ja selkeä kokonaisuus. Sirpa ja Mikko kertoivat, että Elfa-projekti tulee hyvin todennäköisesti saamaan jatkoa pian: järjestettävänä on vielä iso kasa perheen harratusvälineitä kuten suksia, pyöriä ja sukelluspulloja…

Tarvikelista Elfa-säilytyskokonaisuus

Tämän jutun Elfa-kokonaisuus autotalliin kasattiin seuraavasti, kokonaisbudjetti oli kutakuinkin 1 000 euroa.

 • turvakantokiskot, 1050 mm (2 kpl) ja 1350 mm (4 kpl)
 • riippukiskot, 1212 mm (7 kpl) ja 2012 mm (8 kpl)
 • levyhyllyn kannattimet, 470 mm (3 kpl), 370 mm (32 kpl) ja 570 mm vahva (3 kpl)
 • Utility turvakantokisko 575 mm (3 kpl) ja sovituskappaleet (3 kpl)
 • suora kaksoiskoukku, 70x244x109 mm (2 kpl)
 • pyöristetty koukku, 102x142x252 mm (1 kpl)
 • säilytystaulu, 598x382x15 mm (4 kpl)
 • välinekoukku, 65 mm 3-pakk (3 kpl)
 • koukkusarja, 8-pakk (2 kpl)
 • säilytyslaatikko, 10x146x57 mm, (8 kpl)
 • monitoimipidin, 190 mm (2 kpl)

Mikäli sinulla on omassa kodissa tarve saada vaatehuone, varasto tai autotalli järjestykseen, käy tutkimassa Elfan ratkaisuja Taloon.com sivuilta.

Jos tykkäsit tästä autotallin säilytysratkaisusta, käy äänestämässä tätä blogijuttua Taloon.com Sisustusniksit -kilpailussa! Kilpailussa äänestäneiden kesken arvotaan 500 eur lahjakortti!! Sisustusniksit -sivustolla voit tutustua myös useampiin erilaisiin Elfa-säilytysratkaisuihin.

Nyt siis äänestämään innolla ja hakemaan inspiraatiota kodin säilytysratkaisuihin – mihin tilaan sinä kaipaat järjestystä?

Terkuin,

Kati

PS. Kurkkaa myös Taloon.comin ideagalleriaan juuri uudistuneessa Etuovi.com Sisustus-palvelussa!

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio