Kati Pilli-Sihvola

Sisustuksen puoliammattilainen

Yhteistyössä:

Vielä on kesää jäljellä! Näin toiveikkaasti veivasi radion musiikkiohjelma, kun tuijotimme ulos Issulan ikkunasta tyhjin katsein läpi ulkona vihmovan vesisateen. Sadettahan oli piisannut tänä kesänä..joskus koko päivän ja joskus hyvällä tuurilla saatiin vain kuuro tai pari päivässä. Joka tapauksessa ihan mahdottoman kurja maalauskesä – vettä oli satanut lähes joka päivä! Hermot olivat melkein riekaleina, koska sää ei pelkästään haitannut suunniteltua Issulan vanhan talon ulkomaalaus urakkaa, vaan kaikkea muutakin. Mutta emme antaneet sen häiritä, koska olimmehan päättäneet, että kalmankeltainen sävy sai lähteä talon ulkoseinistä.

Nyt kerron, miten Issulan tilan vanha hirsitalo maalattiin modernisti mustaksi. Urakkaan mahtui siis sateisia hetkiä ja pieniä epäilyksiä värivalinnastakin – mutta lopputulos oli ihana!

Navetta ja puoli valtakuntaa -juttusarjassa pääset seuraamaan vanhan maatilan hurjaakin hurjempaa remonttiprojektia. Tilasta remontoidaan lapsiperheen omaa maatilaunelmaa pikkuhiljaa ja vanhaa kunnioittaen.

Talon väri ja ulkomaalin valinta

vanhan hirsitalon maalaus modernisti mustaksi

vanhan hirsitalon ulkokuori ennen

Ostaessamme Issulan olimme jo päättäneet, että tämä tuleva kesä tuo uuden sävyn talon julkisivulle. Pähkäilimme oikeaa sävyä talven aikana ja molemmat meistä käytti ahkerasti ”veto-oikeuttaan” värivalintojen suhteen. Päädyttiin tilanteeseen, jossa lähestulkoon ainut jäljellä oleva sävy oli musta tai mustan jokin aste. Minä en missään tapauksessa halunnut keltaista taloa ja miehelleni punainen tupa perunamaineen oli ”nounou”. Kun sävy oli päätetty, asiat alkoivat rullata hyvin nopeasti eteenpäin.

Oikea mustan sävy löytyi Teknos VISA -värikartasta

Teknoksen värikartasta löytyi vikkelästi juuri oikea mustan sävy ja päädyimme ulkomaalin valinnassa Teknoksen VISA Peittosuojaan, joka on uusi tuote markkinoilla. Maali sopii sekä raakapuulle että vanhan maalin päälle.  Teknosen Visa Peittosuojan valitsimme myös siksi, että se sopii todella hyvin etenkin vanhoihin taloihin maaliksi. VISA Peittosuoja antaa kauniin ilmeen niin hienosahatulle ulkopaneelille ja -laudalle kuin hirsipinnoillekin ja jättää puunsyyt kauniisti näkyviin. Tällöin lopputuloksesta ei tule liian tunkkainen.

Peittosuojan vesihöyryn läpäisykyky päästää kosteuden tehokkaasti ulos rakenteesta, joten tästä ei synny ongelmia jälkeenpäin. VISA Peittosuojaa on myös helppo ja mukava käyttää, se kuivui nopeasti eikä tarvitse erillistä pohjamaalia. Hieman kiiltävä, ohut pinta korostaa kauniisti erityisesti höylätyn puun pintarakennetta.

Vanhan pinnan maalipesu ja rapsuttelu

Päätimme jo ennen maalausta, että talon julkisivut on pestävä maalipesulla perusteellisesti, että maalattava pinta olisi varmasti puhdas kaikesta ylimääräisestä. Vaikka talon vanha ”kalmankeltainen” maali oli haprastunut jo pinnaltaan, oli iloinen yllätys maalipesun ja rapsuttelun jälkeen, että vanha julkisivun rimalaudoitus oli täysin hyvässä kunnossa. Sitä ei tarvitsisi uusia. Päästiin siis hommiin aika ripeästi.

vanhan hirsitalon ulkolaudoitus ennen

vanhan maalin poisto

Kävimme koko julkisivun parissa päivässä läpi Teknoksen Rensa Facade julkisivun maalipesulla ja teräsharjalla. Pesimme, rapsutimme ja hioimme kaiken irtonaisen lian sekä vanhan maalin pois pohjasta ja annoimme sen kuivahtaa rauhassa – mitä nyt luontoäiti kasteli takaisin välillä. Todella kehun tuota hyvää ja biohajoavaa Rensa Facade maalipesua! Ihan loistava tuote, jonka avulla saimme kaiken vanhan roskan pois maalattavasta pinnasta. Suosittelen lämmöllä!

Musta hirsitalo

vanhan talon ulkomaalin väri vanhan talon ulkomaalaus

”Mutta eihän se ole tapana…” ”Ai, mustako siitä tulee..?” Nämä olivat ensimmäisiä kommentteja, kun intopiukeana kerroimme tutuille valitsemastamme maalisävystä. Onhan se totta, että joku voi kokea sen suureksi vääryydeksi, kun ikivanha talo maalataankin jollain muulla sävyllä, kuin mitä on ollut tapana aiemmin maalata maatilan päärakennuksia. Totta puhuen aloin jo itsekin epäillä omaa valintaamme sävystä…mutta kun näin ensimmäisen täydellisesti maalatun julkisivun, niin itkuhan siinä pääsi. Se oli ihana ja täydellinen!

Maalasimme koko talon viikossa ja käytimme hyväksi lapsityövoimaa (lue: omat lapset ja sukulaisten lapset). Lisäksi aivan iki-ihanat naapurimme antoivat meille henkilönostimen lainaan. Tämä jos mikä on se maailman paras juttu maaseudulla – kaikki auttavat ja tarjoavat apua!

ulkomaalin pinta uusi musta maalipinta laudoituksessa vanhasta talosta tuli modernisti musta hirsitalo

Kulmalaudat, räystäät ja reisilankut maalasimme myös samaisella Teknos Visa Peittosuojalla, mutta ihan puhtaan valkoisella, jota ei oltu sävytetty mitenkään. Lopputulos on ihana ja raikas. Maalasin myös oven ”vanhan punaisella”, koska se näytti niin hassulta ja kulahtaneelta uuden raikkaan julkisivun rinnalla. Nyt sitten sekin näytti kivalta uuden maalin saaneena, vaikkakin ovi menee vaihtoon jossain vaiheessa.

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että talo olisi noussut ”kuopasta”! Vaikkakin sisällä on vielä hurjasta remppaa ja ikkunoitakin jossain vaiheessa uusitaan, niin tämä julkisivun maalaus kannatti todella. Jopa tuntuu siltä, ettei ikkunaremontillakaan ole nyt enää niin kiire. Talo näyttää nyt niin kivalta!

musta talon väri omassa ympäristössään

Muutama amatöörivinkki ulkomaalaukseen:

  • Hae inspiraatiokuvia vaikka Etuoven ulkomaalaus -galleriasta ja käy katsemassa livenä talojen sävyjä – etenkin kun maalaat vanhaa taloa.
  • Tiedosta mitä maalaat ja miten maali sopii pohjalle.
  • Millainen ympäristö – onko vieressä kuusikko, vai onko talo keskellä peltoa. Auringon vaikutus on suuri!
  • Muista maalipesu – kannattaa tehdä kunnolla!
  • Tee testimaalaus johonkin nurkkaan sävyn muutamalla eri asteella – voit yllättyä, miten kaupassa hyvältä tuntunut ajatus näyttääkin todellisuudessa ihan erilaiselta.
  • Luota aina ammattilaiseen ja kuuntele neuvoja/kokemuksia.
  • Korostan aina, että hyvä sivellin on maalauksen tärkeimpiä juttuja itse työstä puhuttaessa.
  • TURVALLISUUS! Kunnon tellingit ja turvatuotteet! Ikinä ei kannata ottaa turhia riskejä, kun maalataan korkeissa paikoissa.

Muutakin ihanaa maalausinspiraatiota löytyy Etuovi.com kuvagalleriasta ja blogista. Etuoven blogista löytyy toinenkin juttu vanhan hirsitalon remontoinnista.

Nyt siis uusia remontteja kohti Issulassa ja niistä sitten lisää jossain vaiheessa! Voit lukea Issulan vanhan maatilan remontin aikaisemmista vaiheista täältä blogista.

Kivoin Syysterkuin,

Kati

 

Katso myös nämä

5 kommenttia sivuun “Issulan vanhan talon ulkomaalaus – näin urakka eteni

  1. Hei,
    onneksi talonne näyttäisi sijaitsevan puustoisella ja peitteisellä paikalla, joten suuremmilta maisemavaurioilta on ilmeisesti vältytty. Värityksen suuunnittelussa olette pyrkineet hakemaan voimakkaita värejä ja suuria kontrasteja. Tämä on tyypillisin virhe, johon asiaan perehtymätön kompastuu. Voimakkaiden värien ja äärimmäisten kontrastien asemesta tulisi käyttää luontoon sopivia ja luonnossa esiintyviä murrettuja värisävyjä sekä pyrkiä harmoniaan. Vanhan talon historiaan tulisi suhtautua kunnioituksella. Talonne on mittasuhteiltaan ja yksityiskohdiltaan aika hieno ja on oikein tuoda sen muodot ja yksityiskohdat esiin, mutta sen voi tehdä hienovaraisemminkin. Pelkäänpä että asia ei teille asiaan perehtymättömänä tällä aukea, joten voin tarvittaessa havainnollistaa tätä kuvien avulla.

    Yställisin terveisin

    Kalevi Koponen

    1. Kiitos Kalevi kommentistasi.
      Kuitenkin rakennamme tästä kotia itsellemme. Varmasti teemme virheitä, aprikoimme, teemme uudestaan, teemme vanhaa uudella twistillä, mutta ennen kaikkea tämä on meidän kotimme. Teemme siitä kotia itsellemme – emme yleisesti hyväksyttyä mallia. Palaute on aina paikoillaan ja olen iloinen, että kirjoitat sen omalla nimelläsi. Maali ei ole niin kirkas, mitä kuvat ehkä vääntävät kontrastia. Joulukuun alussa meille asennetaan remontoitavaan päätyyn puusepän tekemät ikkunat ja saamme takaisin hieman vanhaa tunnelmaa, mutta esihistoriallista kohdetta tästä ei tule – eikä voine tehdä, koska se on aikanaan jo 50-luvulla tietyiltä osin remontoitu. Rakastamme mustaa sävyä ja selkeyttä. Se on juurikin meidän näköisemme:)
      Kiitos vielä kommentistasi!
      T,Kati

  2. Kiitos palautteeni julkaisemisesta.
    Kun ryhtyy ”kansanvalistajaksi” blogia pitämällä ja toimii samalla kaupallisena mainostajana ilman että kysessssä on avoimesti mainos, on syytä nähdä vastuunsa ja julkaista myös kriittiset kirjoitukset.
    Minulla olisi ollut myönteistäkin sanottavaa, mutta sitä te olette jo löytäneet riittävästi itse ja myös muut kritiikittömät ylistäjät, joten katsoin että perusteltu kritiikki on paljon arvokkaampaa.
    Mutta palatakseni itse asiaan, minua häiritsee uudessa maalipinnassa sen kiiltävyys, joka tekee seinästä
    epäaidon näköisen muistuttaen vinyyliverhousta. Vertailukohtana voi käyttää vanhoja himmeitä maaväreillä värjättyjä keittomaali- ja öljymaaliseiniä, jotka ovat alustan virheistä huolimatta miellyttäviä silmälle. Olen edelleen sitä mieltä, että voi kyllä irrotella väreilläkin, mutta se tulee tehdä taitavasti hyvää makua käyttäen ja kohteeksi tulee valita uudisrakennus vanhan kulttuurihistoriallisia arvoja omaavan tilalle. Kuten aiemmin mainitsin, talon yksityiskohtien esilletuominen on ok, mutta miten se toteutetaan, on toinen tarina. Esim. olisiko kovan mustan tilalle voinut valita hiukan tummalla ruskealla tai harmaalla taitetun mustan ja tehosteväriksi puhtaan valkoisen tilalle ”maalarinvalkoisen” tai jopa aivan muun värisävyn? Lopputulemana ja tavoitteena tulee olla paremmin luonnonvärien kanssa sopusoinnussa oleva kokonaisuus.
    Nämä asiat koetaan yleensä makuasioiksi ja mielipiteitä on yhtä monta kuin esittäjiä, mutta tiettyjä lainalaisuuksia on kyllä löydettävissä niitä kaipaaville. Jos jotakuta sattuisi kiinnostamaan, niin tietoa löytyy vaikkapa kirjasta MIKÄ TALOLLE VÄRIKSI. Kirja on suomenkielinen opas talojen värien ja ulkomaalauksen suunnitteluun. Kirjan kirjoittajat, ruotsalaiset Karin Fridell Anter ja Åke Svedmyr ovat koonneet kirjaan viiden kirjan tiedot ja 30 vuoden tutkimukset. Kirja on toimitettu vastaamaan Suomen oloja. Kirja antaa seikkaperäisen kuvauksen havaitun värin ja värikartan värinäytteen erosta ja opastaa osuvampaan ulkovärin valintaan. Lisäksi kirjassa on omat luvut maalityypeistä, värijärjestelmistä, värien historiasta ja luonnon väreistä. Suosittelen.

    Ystävällisesti
    Kalevi Koponen

    1. HEi,

      Maali on puolikiiltävä ja se ei kuvissa ole ihan niin ”Matta” mitä luonnossa. Silti tämä sävy on meille se oikea – harmi juttu, että makuasiat kovasti sinua vaivaavat. Kirjoitan blogiani omista lähtökohdista ja asiantuntija en leiki edes olevani. Asiantuntijoilta toki otamme ja kysymme tietoa. Maailma muuttuu ja välillä talojenkin värit:) Edelleen rakastan tätä sävyä ja emme sitä aio vaihtaa, vaikka joiltakin osin ikkunaremontin yhteydessä joudumme rimotusta uusimaan.
      Silti aina olen kiitollinen palautteestasi ja ne ovat aina kullan arvoisia!
      Kiitoksin,
      Kati

  3. Ihanaa, että olette tehneet sellaisen talon (remontin) kuin olette itse halunneetkin. Eikä sellaista kuin pitäisi kenties joidenkin asiantuntijoiden mielestä tehdä. Tehköön he täysin orjallisesti perinteitä kunnioittaen kotinsa, me muut teemme vapaan tahtomme mukaisesti 😉 Vanha juttu, mutta oli pakko kommentoida kun niin ärsytti tuollainen moukkamainen puuttuminen /arvosteleminen teidän kotinne remonttiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio