Olen joskus kuullut sanottavan, että lompakon järjestys kuvastaa omistajansa sen hetkistä elämäntilannetta. Toisin sanoen mitä räjähtäneempi lompakko sitä kaoottisempi elämä ;-). Jos sanontaan on uskominen, niin lompakkoni yhdessä käsilaukkuni, keittiökaappiemme ja vaatehuoneemme kanssa kertovat tarinaa euroja tuhlailevasta, vanhoja teekuppeja, lääkkeitä ja mausteita hamstraavasta naisesta, joka uskoo vielä jonain päivänä mahtuvansa lukioaikaisiin vaatteisiinsa.

Kotimme on perussiisti ja huonekalujenkin määrä on rajattu, mutta kaappiemme kätköissä oleva tavara ja krääsä turhauttaa joka kerta silmille iskiessään. Saan juuri ja juuri toisen jalkani mahtumaan vaatehuoneemme lattialle ja kirjahyllymme on (edelleen) täynnä teoksia, joita en tule ikinä lukemaan. Oman kotini puhdistuskuuri starttasi viikonloppuna juurikin kirjahyllyn karsimisesta ja alla omat askeleeni, joiden avulla toivon pääseväni eroon kaikesta turhasta tavarasta.

tavaram karsiminen, vanhat kirjat
Karsimisen aloitus.

Eilen loppiaisena, CD-hyllyn ohi kävellessäni päätin katsastaa, mitä kaikkea turhaa valikoimasta löytyy. Sekajätteisiin hävisi kahdessakymmenessä minuutissa yli kolmekymmentä ”ysäritekno” tallennetta, joita en tule ikinä tarvitsemaan. Jos näköpiiristä poistuneet CDt keventävät oloa jo näin paljon, niin innolla odotan lopunkin tavaran häviämistä näköpiiristä!

Myy pois.

Syy vaatehuoneemme niukkaan lattiatilaan on vanhoja paitoja ja housuja täynnä oleva jätesäkki. Vihdoin, ”vain” puolen vuoden odotuksen jälkeen, sain varattua kirpparipöydän edellä mainitulle tilanviejälle. Varattu aika pakottaa toimimaan myös muiden kaappien suhteen. Netin osta-ja-myy -palveluun tulen laittamaan ilmoituksen muutamasta isommasta sisustustavarasta.

Kierrätä ja anna pois.

Kirpparilla myymättä jääneet vaatteet ja tavarat tulen toimittamaan kierrätyskeskukseen ja keräyslaatikoihin, tai lahjoittamaan eteenpäin tuttaville. Oman poikamme vaatteista noin 80% ovat kierrätettyjä, kiitos viisi vuotta vanhemman serkun. Kokemuksesta voin kertoa, että myymättä jääneiden tavaroiden eteenpäin toimitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Muuten kyseiset tavarat löytyvät vielä vuosienkin päästä häkkivarastosta… Oma Akilleen kantapääni ovat liinavaatteet, jotka ovat ajan saatossa nirhautuneet rikki, mutta sisältävät edelleen metrikaupalla laadukasta puuvillaa. Onneksi ystäväni kutoo mattoja, joten muutamat lakanat ovat saaneet jo uuden elämän räsymattojen muodossa. Martat ovat välillä järjestäneet lumppukeräyksiä ja ainakin eräät vaatemyymälät ottavat vastaan tekstiilejä, joiden luvataan menevän uusiokäyttöön.

Heitä pois.

Mikään ei turhauta enempää kuin heittää pois käypä tavara. Mutta jos et ole kuunnellut vanhemmiltasi perimää Alla Pugatsovan vinyylikokoelmaa viimeiseen kymmeneen vuoteen (eikä kukaan sitä kipparilta ostanut), niin todennäköisesti et tule sitä ikinä kuuntelemaankaan. Itselleni harmaita hiuksia aiheuttavat kirjat; niiden heittäminen pois kun tuntuu lähes kulttuurihäväistykseltä. Eilen kuitenkin järki ohitti tunteet paperinkeräyslaatikon imaistessa parisenkymmentä nidettä sisuksiinsa.

kuluneet liinavaatteet, tavaran karsiminen

Kaappeja karsiessa vieressä kannatta olla useampi jätesäkki ja laatikko, joihin tavaraa voi jaotella jatkopaikan suhteen. Tärkeintä on selvittää, miten kyseinen jäte tulee hävittää. Onneksi muun muassa Pirkanmaan Jätehuolto kertoo kattavasti lajittelusta omilla kotisivuillaan. Myös verkossa toimiva http://www.kierratys.info/ lupaa kertovansa kaikki Suomen kierrätyspisteet.

Vielä on edessä keittiön- ja kylppärinkaapit sekä häkkivarasto. Kaikkea ei voi hävittää kerralla, mutta hiljaa hyvää tulee. Koko projektin tärkein tavoite on avarampi koti ja seestynyt mieli. Niin, ja tuleepahan projektin loppuvaiheessa kaulassa kimmeltämään ainakin jaakopinpainin MM-kulta. Urheilusaavutus sekin ;-).

/Liisamaija
Kuvat: Liisamaija

Haaveena vaalea ja pelkistetty sisustus? Skandinaavinen sisustustyyli suosii avaraa ja minimalistista ilmettä.

12 kommenttia sivuun “Joka kodin detox-kuuri – eroon turhasta tavarasta

 1. Kirjastoissa voi olla paikka tuo tullessas ja vie mennessä kirjoille, toki parikymmentä nidettä on aika paljon viedä mutta joitain helmiä sinne voisi viedä toisen iloksi, jos ei raaski paperinkeräykseen heittää

  1. Kiitos Jaana hyvästä vinkistä! Olen viemässä kirpparille parempikuntoisia kirjoja, joten taidanpa kiikuttaa myymättä jääneet kirjastoon. 🙂

 2. Tavoitteesi on hyvä, mutta voisit hieman enemmän panostaa kierrättämiseen. Netistä löytyy myös annetaan, vaihdetaan palstoja, esim Facebookista kunta tai jopa kaupunginosakohtaisia, joiden kautta voit käyttökelpoista tavaraa jakaa tarvitseville. Ettei niitä tarvitse heittää roskiin. Taiteilijat esim. Usein keräävät kirjoja teoksiinsa. Itse vein pari muovikassillista kirjoja ensi- ja turvakotiin. H&M ottaa tekstiilijätettä, niin vielä käyttökelpoisia vaatteita kuin esim rikkinäisiä kodintekstiilejä, kaikissa myymälöissään vastaan ja kierrättää ne asianmukaisesti. Lisää tietoa heidän nettisivuilla.

  Tsemppiä tyhjennysprojektiin, itsekin sitä teen vähintään yksi tavara päivässä pois. Mutta ota lisää haastetta ja koita kierrättää mahdollisimman paljon.

  1. Hienoa Päivi, että olet löytänyt noin mainioita sijoituskohteita tavaroillesi :-). Nyt kun sanoit, niin löysin kuin löysinkin FB:stä kaupunkini FB-kirpparin! Tavoite on kyllä kierrättää mahdollisimman paljon ja yrittää välttää tavaran heittämistä pois. Varsinkin tavaroiden, joiden lopullinen sijoitus kuuluisi sekajätteisiin. Tuo ”yksi tavara pois päivässä” periaate voisi toimia myös meillä ja varmasti monilla muillakin. Kiitos vinkeistä, tsempeistä ja mukavaa kevään jatkoa!

 3. Monet löytöelöinkodit ottavat vastaan lakanoita, pussilakanoita, peittoja, pyyhkeitä ja pienikokoisia mattoja. Kirjastojen lisäksi myös kirjakahviloissa on usein paikka tuo tullessas ja vie mennessä -kirjoille. Monet yhdistykset rahoittavat toimintaansa kirppiksellä (hyllykirppis) ja ottavat vastaan myyntiin sopivaa tavaraa.

  1. Kiitos Anastasia kommentista! Pitääpä selvittää alueemme löytöeläinkodit ja muut yhdistykset, jotka ottavat vastaan tekstiilejä tms. muuta tavaraa. 🙂

 4. Rispaantuneille liinavaatteille yksi mahdollinen kierrätyskohde ovat löytöeläintalot. Siellä ne menevät mm. eläinten alustoiksi. Tosin muutkin ovat heränneet raivaamiseen: esim. Helsingissä Hesy on saanut joulun tietämillä niin runsaasti lahjoituksia, että pitävät tammikuun taukoa vastaanotossa.

  1. Hyvä vinkki, kiitos! Voisin selvitellä, mikä tilanne on Pirkanmaan alueella. Löytöeläimien hyväksi lahjoittaakin mielellään kodin vanhat liinavaatteet ja tekstiilit.

 5. Kiitos Liisamaija asiallisesti ja innostavasta kirjoituksestasi.

  1. Kiitos Päivi! Raivausprojekti on edelleen kesken, mutta vaatehuoneeni on vihdoin siisti ja väljä. Seuraavaksi onkin sitten häkkivaraston vuoro… 🙂

 6. Onnea vaatehuoneen avaruudesta! 🙂

  Täällä just tänään taas ahdisti niin paljon kaikki turha. Oli pakko hieman pyörähdellä ympäri kämppää ja kuinka ollakaan paljon turhaa lähdössä roskiin. Siis ihan turhaa rompetta, jota kukaan ei todellakaan voi kierrättää.
  Viikonloppuna hävisi valtava kasa lasten ja aikuisten vaatteita 2. eri ystäväni koteihin. Ja meille tuli tilaa. Kaikki vanhat tietokoneet (2 kpl) lähti kummipoikani isän matkaan, niille tarkoitettuun paikkaan. Olen huomannut, että on huomattavasti helpompi olla, kun kaikkialla ei ole tavara ja paperi röykkiöitä. Turhaa tavaraa ja vaatetta löytyy edelleen. Mutta hiljalleen raivaan ne pois.

  1. Kiitos onnitteluista Kirsi! Aamuinen vaatteiden valintakin on helppottunut huomattavasti, kun tarjonta on kolme kertaa niukempi ja selkeämpi kuin aiemmin :-). Kiva, että tekin olette saaneet tavaraa karsittua. Itsestänikin tuntuu, että hengitys kulkee helpommin kun turhat tavarat ei ole hyppimässä jatkuvasti silmille. Mutta meilläkin raivausprojekti edelleen jatkuu ja ikuinen projektihan kodin raivaus tuntuu olevan… Mukavaa ja avaraa kevättä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio