Etuovi.com

Oma toimitus

Teemu oli juuri ennättänyt sopia Espoossa sijaitsevan kerrostalokolmion kaupoista, kun korona iski. Kaupat peruuntuivat, ja hetkeksi mielen valtasi epätoivo. Teemu päätti kuitenkin aloittaa asunnon myynnin uudestaan itse, joskin pitkään myyntiaikaan varautuen. Yllätys oli melkoinen, kun kaupat syntyivät ensimmäisellä näytöllä käyneen ostajan kanssa lyhyen markkinointiajan jälkeen.

Kolmio Karakalliossa olohuone
Kohtuullinen hintapyyntö, sijainti ylimmässä kerroksessa, korkeat huoneet ja tehdyt remontit olivat asunnon myyntivaltteja. Kuva: Teemu

Millaisen asunnon myit?

Myymäni asunto oli kolmio Espoon Karakalliosta, hyvien kulkuyhteyksien päässä Leppävaarasta ja pääkaupunkiseudun suurista autoväylistä.  Olimme ostaneet asunnon 2016, jolloin siihen oli juuri valmistunut putkiremontti.

Miksi päätit myydä asuntosi itse?

Halusimme kokeilla myyntiä omatoimisesti sillä asunto-osakkeen myyntiprosessi tuntui kohtuullisen selkeältä ja olimme jo hankkineet tarvittavat asiakirjatkin. Suurin huolenaihe liittyi markkinatilanteeseen, laitoimme asunnon myyntiin pahimpaan korona-aikaan. Olimme valmistautuneet myös siihen, että myynnin pitkittyessä käyttäisimme kiinteistönvälittäjän apua. Yksi välittäjä kävi ilmoituksemme nähtyään katsomassa asuntomme ja lupaili siitä pyytämäämme parempaa hintaa. Olimme kuitenkin ostaneet asunnon aikoinaan niin edullisesti, että ns. ”viimeisen hinnan” saaminen siitä ei ollut meille tärkeintä.

Etuovi.comissa voit kokeilla itsemyyntiä riskittä. Saat ilmoitushinnan takaisin, jos päätät siirtää myynnin Etuovi.com-takuuvälittäjälle.

Mikä myynnissä oli helppoa, mikä haasteellista?

Jos olisimme myyneet kiinteistöä, olisimme varmasti käyttäneet kiinteistönvälittäjää. Kohtuullisen hyvällä paikalla sijaitsevan asunto-osakkeen myynti osoittautui kuitenkin yllättävän mutkattomaksi. Tärkeää oli löytää realistinen hintapyyntö, ja siinä Etuovi.com oli mainio apu, kun voi käyttää hintalaskuria ja tutkia alueen samantyyppisten asuntojen hintapyyntöjä. Itse myyntiajankohta oli stressaava koronan takia. Itse myydessä tulee varautua myös siihen, että kaupantekoajan sopiminen pankkiin voi kestää jonkin aikaa ja vaatia tuntien puhelinmaratoneja, etenkin jos myyjällä  ja ostajalla on eri pankki.

Tee omasta asunnostasi hinta-arvio Etuovi.comin hintalaskurilla.

Espoon Karakallio
Hyvässä paikassa, tässä tapauksessa Espoon Karakalliossa, sijaitsevan asunto-osakkeen myyminen voi osoittautua jopa yllättävän helpoksi. Kuva: Teemu

Miten sait ostajat kiinnostumaan asunnostasi?

Teimme asunnosta myynti-ilmoituksen Etuovi.comiin. Kerroimme kuvin ja sanoin valoisasta ylimmän kerroksen läpitalon huoneistosta, jossa on lasitettu parveke. Muita myyntivaltteja olivat huonekorkeus, täysin remontoitu kylpyhuone, toimiva pohjaratkaisu ja hyvin hoidettu taloyhtiö. Koska saimme heti ilmoituksen jättöä seuraavina päivinä kaksi kiinnostunutta yhteydenottoa, ei ollut tarvetta edes pohtia muita myyntikanavia.

Kuvia ilmoituksessa oli 10-15. Ilmoituksen pääkuvaksi valitsimme olohuoneen kuvan, josta käy ilmi asunnon luonne: valoisuus, huonekorkeus sekä hillityt neutraalit pinnat, jotka ostajan on helppo vaihtaa mieleisikseen. Olen itse sisällöntuottaja, joten valokuvaaminen itsessään oli helppoa. Suurin vaiva liittyi tavaroiden järjestelyyn ja siivoamiseen kuvia varten. Onneksi pystyimme viemään osan irtaimistosta jo ennakkoon uuden kotimme varastoon, mikä helpotti hyvien kuvien ottamista.

Kolmio Karakalliossa remontoitu kylpyhuone
Myynti-ilmoituksessa kerrottiin vastikään täydellisesti remontoidusta kylpyhuoneesta kuvin ja sanoin. Kuva: Teemu

Miten kaupat syntyivät?

Päätimme asettaa myyntihinnan heti kiinnostavaksi, hieman alueen muuta tarjontaa matalammalle. Aiemmat kaupat peruneen ostajan sopimussakko antoi mukavasti liikkumavaraa mahdolliseen tinkimiseen. Yhteydenottoja tuli ensimmäisinä päivinä kahdelta ostajaehdokkaalta sekä muutamalta välittäjältä. Koronasta johtuen olimme ajatelleet, että yhteydenottoja tulisi suhteellisen vähän, mutta ne tulisivat todennäköisesti asuntoa jo vakavasti harkitsevilta. Molemmat ostajaehdokkaat kävivät katsomassa asuntoa ja tekivät myös tarjoukset.

Kaupat tehtiin lopulta ensimmäisenä asuntoamme katsomassa käyneiden ostajien kanssa. Mikä mukavinta, saimme asunnosta paremman hinnan kuin mitä olisimme saaneet alkuperäiseltä (koronan vuoksi vetäytyneeltä) ostajalta. Myös ostaja vaikutti olevan tyytyväinen kauppahintaan. Asiakirjat teimme itse, Etuovi.comin asiakirjapohjat olivat todella suuri apu. Ne olivat riittävän kattavat ja helpot täydentää omilla tiedoilla ja ehdoilla. Tykkäsimme asiakirjapohjien selkeistä ohjeista ja termien selityksistä.

Kolmio Karakalliossa keittiö
Tavaroiden karsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen myyntiä, se vähentää myyntiprosessin ja muuton stressiä. Kuva: Teemu

Teemu summaa, ettei asunnon myymistä itse kannata liikaa pelätä, asuntoa koskevat faktat täytyy joka tapauksessa selvittää ennen myyntiä. Jos on valmis näkemään hieman enemmän vaivaa itse, saa omalle työlle kyllä ihan hyvän tuntiliksan. Myynnin hetki tuntui lopulta olevan käsillä lähes yllättäen. Pieni ”konmaritus” vaikka puolta vuotta ennen aiottua myyntihetkeä olisi varmasti helpottanut myyntiä ja lievittänyt myös muuttostressiä, toteaa Teemu nauraen.

Lue lisää kokemuksia asunnon myynnistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio