Yhteistyössä:

Tiedätkö yhtäkään opiskelijaa, jolla on rahaa loputtomiin; jonka ei tarvitse miettiä menemisiään, syömisiään ja juomisiaan; ja jolle kuun loppu ei ole yhtään sen erikoisempi ajanjakso kuin opintotuki- tai palkkapäivä? Ei heitä montaa taida ollakaan. Sille suurimmalle opiskelijajoukolle; tässä muistisäännöistä vakaampaan opiskelijaelämään. Eikä näistä vinkeistä ole haittaa sille varakkaallekaan väelle.

opiskelija raha

Yksinkertainen lista tuloista ja menoista

Kirjanpito kuulostaa monen mielestä tylsältä, mutta itse asiassa sen avulla opiskelijariennoista voi tulla entistä hauskempia. Laske kuukausibudjettisi näin: Kirjoita paperille kuukauden kaikki tulosi, eli esimerkiksi opintotuen, osa-aikatyön ja/tai opintolainan yhteissumma. Tee sen alle kaksi saraketta, joista toiseen kirjaat vakituiset ja pakolliset menosi, kuten vuokra, nettimaksu, puhelinlasku ja matkakortti. Kun nämä menot on miinustettu tuloista, toiseen sarakkeeseen kuuluu rahamäärä, joka jää muihin menoihin, eli juokseviin kuluihin.

Mihin kaikkeen rahaa kuluu?

Juoksevien kulujen saraketta päivittämällä voi seurata, mihin kaikkeen ja kuinka paljon rahaa kuluu. Mustaa valkoisella saattaa yllättää ja saada aikaan uudenlaista taloudenpitoa. Kenties nykyaikaisempi mutta yhtä toimiva tapa on yksinkertaisesti seurata omaa nettipankkiaan.

Ja toisaalta, jos pakollisten kulujen jälkeen kuukausibudjetti näyttää hyvin niukalta, voi miettiä, miten voisi saada rahaa sarakkaisiin. Löytyisikö yhtään halvempaa asuntoa tai vaikka nettiliittymää, vai uskaltaisiko ottaa vähän mutta vastuullisesti lisää lainaa tai työskennellä muutaman tunnin lisää? Opiskelijankin on kuitenkin saatava syödä hyvin ja nauttiakin elämästä.

Terveellinen voi olla edullista

Syömisestä puheen ollen – myös omia ruokaostoksia kannattaa pitää silmällä. Suunnitelmalliset kauppareissut ja viikkomenu tulevat halvemmaksi kuin yksittäiset nälässä tehdyt heräteostokset, puhumattakaan keskiyön kebabeista… Suomen kouluissa ja korkeakouluissa on erinomainen ja terveellinen lounasvalikoima, joka tarjotaan ilmaiseksi tai erittäin edullisesti – asia, josta kansainväliset opiskelijakollegat ovat ällistyneitä ja ihastuneen kateellisia. Siitä ylellisyydestä kannattaa ottaa kaikki irti.

Jos vain voit – säästä!

On vaikea säästää, jos ja kun rahat ovat muutenkin tiukilla. Mutta niukka taloustilanne on entistä suurempi syy pistää rahaa sukanvarteen aina silloin, kun on mahdollista. Loma-aikojen töistä tienaa aina enemmän, ja niitä tuloja ei ole pakko (eikä kannata!) kuluttaa heti lomalla. Ja jos lukukauden aikana joinakin viikkoina tai kuukausina jää enemmän käteen, summa kannattaa pistää talteen. Säästöt ovat kultaa kalliimpia, mikäli eteen tulee ikäviä takaiskuja, kuten kännykkävarkaus tai hampaan murtuminen – tai iloisia yllätyksiä, kuten mahdollisuus ekskursiomatkaan tai tanssikurssi.

Lisäksi rahankäytöstä ja säästämisestä puhuminen ystävien kanssa voi myös olla hyödyllistä. Vertaistuki ja vinkit saattavat tuoda mielenrauhaa, ja parhaimmillaan parantaa omaa taloutta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio