Yhteistyössä:

Saimaa, yksi maailman kauneimmista järvistä on Henttosen perheen ikioma lomaparatiisi. Sen upeat rannat, niemet ja saaret sekä sen uskomattoman kaunis luonto luovat täydelliset puitteet rentoon lomailuun. Saimaan rannalla, kirkkaiden vesien äärellä viihtyvät sekä saimaannorppa että Henttoset.

saimaan rannalla

Ajatus omasta rauhasta sai siivet

Suomen kansallismaisemissa vietetyt kesät muistuvat Henttosten perheen mieleen jo suvun kanssa yhteiskäytössä olleelta Punkaharjun vapaa-ajanasunnolta. Yhteisomistus sujui kyllä mukavasti, mutta ajatus omasta rauhasta laukaisi tapahtumaketjun, jonka lopputulemana Puumalan Laakkoon nousi Henttosten perheen ikioma loma-asunto. Ajatus omasta oli käynyt siis jo mielessä, mutta kun perheen isän Tonin työkaveri vinkkasi Metsähallituksen uusista Laatumaa tonteista Puumalassa, roihahti unelma ikiomasta lomaparatiisista toden teolla liekkeihin.

Katso video ja tutustu Laakon alueen kauniisiin maisemiin ja myynnissä oleviin tontteihin

Lappeenrannassa, Joutsenossa asuvan perheen kannalta Saimaan puhdasvetinen vesistö sijaitsee juuri sopivan matkan päässä kotoa. Puumala oli myös kalastusta harrastavalle Tonille etuudestaan tuttua seutua.

Innostuimme asiasta oikeastaan aika spontaanisti. Tutustuimme luonnollisesti myös muuhun tonttitarjontaan alueella. Kevättalvella 2013 kävimme kolmeen eri otteeseen tutustumassa Metsähallituksen Puumalan tontteihin. Välillä tonteille vievää tietä ei oltu ehditty aurata, silloin tarvoimme hangessa perille, lumi ei unelmiamme hidastanut. Tutustumiskäynnillä mukana oli jopa kaira, jolla saimme tulevan mökkirannan vesistöstä jonkinlaisen kuvan, muistelee Toni ensimmäisiä tonttireissujaan.

saimaan rannalla

Oma mansikkapaikka Saimaan rannalla tuli todeksi

Kaikki kävi lopulta nopeasti.

Saattaapa olla, että tonttikauppoja vasta hierottiin Meriläisen Hannun kanssa, kun toisaalla olimme jo allekirjoittaneet talotehtaan toimitukseen tontille, Toni Henttonen naurahtaa. Tuolloin elettiin toukokuuta 2013.

saimaan rannalla

Rakennuttaminen alkoi kesällä 2013. Ensimmäisenä tontille saapui rantasauna, syksyyn mennessä saunan seinät oltiin saatu pystytettyä. Kesäkuussa 2014 Kontio toimitti vapaa-ajantontille tulevan päämökin, jota hartiapankkivoimin ryhdyttiin yhdessä viimeistelemään. Rakentaminen sujui mutkattomasti, talotehdas saakin Tonilta täydet pinnat. Kesä 2015 kului Puumalan Laakossa rantamökissä asuen ja päärakennusta viimeistellen.

Kävimme tuolloin mökiltä käsin töissä Lappeenrannan suunnalla. Mukavana kesämuistona tuolta ajalta tulee mieleen toisen tyttären kanssa yhdessä nostettu 48-senttinen ahven. Tytär sai tuolloin päättää, mikä uistin virveliin valitaan. Oivallinen valinta osui vieheeseen, joka oli tytön sanojen mukaan ”eniten kalan näköinen’”. Kalasaaliit eivät ole loppuneet tytöiltä siihen, viime kesänä nuorimman tyttären voimia koetteli neljän kilon hauki. ”Iskä, mie en jaksa kelata!” kaikui mökkirannassa kun pelottavan kokoinen vonkale laittoi siiman päässä kampoihin nostoyritystä, hymähtää Toni.

Kalajuttuja Tonilla riittäisi enemmänkin, syksyt huipentuvat perinteisesti ”poikien kalareissuun”, joka viime vuonna suuntautui Henttosten mökille. Vetotunteja tuli tuolloin helposti 20 ja Ahtikin soi antejaan tasapuolisesti jokaiselle. Saunan lämmössä kerrataan päivän tapahtumia ja jutustellaan muutenkin porukan kuulumiset.

saimaan rannalla

Mukavinta on, että mökillä viihtyvät kaikki. Toni kertoo, että lapset tuovat kavereita mukaan viikonloppureissuille. Perheen äiti puolestaan nautti viime keväänä 6kk vuorotteluvapaasta mökin rauhassa. Vuosi sitten Henttosten perheeseen tuli Tuisku-koira, joka iloitsee mökkielämästä siinä missä isäntäperhekin. Vapaus ja luonto aukeavat mökin pihapiirissä myös Tuiskulle.

Viime kesänä rakentaminen oli jo onneksi niin pitkällä, että mökillä ehti tekemään muutakin kuin kilkattamaan vasaraa. Tänä vuonna mielessä on kuitenkin lisää rakentamista, Toni nimittäin suunnittelee ulkorakennuksen pystyttämistä.

Vapaa-ajanpaikka vailla vertaa

Perhe halusi oman paikan nimenomaan ison veden ääreltä. Toni Henttosen mukaan loma-asunto Puumalassa on ennen kaikkea sijoitus perheeseen, yhteiseen vapaa-aikaan ja omaan itseensä. Puumalan Laakossa luonto on osa vapaa-ajan kokonaisuutta.

Luonto ja rauha ovat niin lähellä, että riistakameraan on tallentunut kuvia metsäkauriista ja teeriparvista. Saimaannorpan olen nähnyt elämäni aikana monta kertaa, viime kesänä myös Puumalan mökin lähivesillä, kertoo Toni.

Tuttavapiirissä on ihmisiä, joille loma-asunnosta on ajan myötä muodostunut ykköskoti. Henttonen laskeskelee, että viime kesä-heinäkuussa tuli aikaa vietettyä enemmän mökillä kuin kotona, työssä käyntikin hoitui mökiltä käsin. Vielä ei vapaa-ajan koti kuitenkaan ole korvaamassa Lappeenrannan kotia, tuumi Toni. Aika kuitenkin näyttää viettävätkö Henttoset ja mökkirannan norppa tulevaisuudessa yhteisiä eläkepäiviään Puumalan Laakon rantamaisemissa.

saimaan rannalla

Tutustu Metsähallituksen Laatumaa-tontteihin Saimaan maisemissa

Puumala, Laakko

Mikkeli, Eteläinen Ruskialampi

Savonlinna, Kiviapaja

Sulkava, Kesohiekka

Sulkava, Pieksänjärvi

 

– Metsähallitus / Timo Karhapää ja Maria Sundman

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio