Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Taas tullut aika luoda katse tulevaan vuoteen ja siihen, miltä se sisustusrintamalla näyttää. Sisustustrendien seuraaminen on siinä mielessä kiinnostavaa, että niistä voi nähdä, miten laajemmat megatrendit jalkautuvat meidän tavallisten ihmisten elämiin, asuminen kun on yksi tapa ilmentää omaa arvomaailmaansa. Nyt sisustustrendeissä näkyy vahvasti esimerkiksi vastuullisuus ja ekologisuus.

Tein pienen tutkimusmatkan Internetin ihmeelliseen maailmaan ja sisustuslehtien sivuille, tässä havaintojani vuoden 2020 sisustustrendeistä!

Vastuullisuus, kierrätys ja turhan kulutuksen vähentäminen

Kuten todettu, myös sisustusmaailmassa näkyy vahvasti vastuullisuus ja turhan kulutuksen vähentäminen.  Ruotsalaisen Residence-sisustuslehden haastattelemista sisustus- ja design-alan vaikuttajista jokainen mainitsi sen tärkeimmäksi trendiksi. Vastuullinen sisustaja harkitsee ostoksiaan tarkkaan ja tekee pitkäaikaisia, laadukkaita hankintoja.

tiiliseinä makuuhuoneessa
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Hki-Etelä, Kruununhaka ja Katajanokka (KK-Neliöt Oy LKV)

Toisen roska on toisen aarre: Useimmat kodin hankinnat on mahdollista tehdä myös käytettynä. Kirpputoreilla kiertely on välillä mukavaa, mutta second hand -shoppailu onnistuu nykyään helposti myös nettikirppareilla ja somen kautta. On ilmestynyt myös käytettyjen design-tavaroiden kierrätykseen erikoistuneita verkkokauppoja, esimerkiksi Frankly.com. Haluamansa esineen tai huonekalun etsiminen käytettynä saattaa vaatia hieman enemmän aikaa ja viitseliäisyyttä, mutta löytämisen ilo on sitäkin suurempi. Sosiaalisessa mediassa kierrätyslöytöjen ilosanomaa levittää esimerkiksi @secondhandstylefinland -instagramtili, suosittelen seuraamaan.

Kierrätykseen panostaminen: Kierrättäminen on helpompaa ja mukavampaa, kun jokaiselle lajiteltavalle materiaalille on oma paikkansa. Mikäli roskiksen yhteyteen ei saa tarpeeksi kierrätyslokeroita, löytyy nykyään myös kivannäköisiä kierrätysastioita, jotka voivat olla vaikka keittiön nurkassa. Keittiöremonttia tehdessä kierrätysasiat kannattaa ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Näillä vinkeillä teet keittiöstäsi ekologisemman

Low waste, muovin välttely: Monet muoviset tavarat esimerkiksi keittiössä voidaan korvata muilla materiaaleilla. Puusta tehdyt leikkuulaudat ja lasiset säilytysastiat ovat muovisia turvallisempia, mutta myös kauniimman näköisiä.

Täältä löydät inspiraatiota vanhan ja uuden yhdistämiseen sisustuksessa

Voidaan hyvin kotona

Monella meistä elämä tuntuu ainakin ajoittain hektiseltä ja iso osa kommunikaatiosta tapahtuu älylaitteiden välityksellä. Vastapainoksi kiireelle ja viestitulvalle kodista halutaan tehdä paikka palautumiselle, aidolle yhdessä ololle ja hyvälle ololle. Nousussa onkin niin sanottu neurodesign, jolla tarkoitetaan kodin suunnittelua niin että huomioon otetaan inhimilliset tarpeet, hyvinvointi ja kaikki aistit. Jos hyvää oloa edistävä koti kiinnostaa aiheena, niin suosittelen lukemiseksi Sara Karlssonin kirjaa Asioita jotka tekevät kodin sekä Ilse Crawfordin tuotantoa.

Seesteiset tilat: Esimerkiksi kylpyhuoneista ja makuuhuoneista halutaan nyt tehdä seesteisiä, keidasmaisia tiloja, joissa pääsee irrottautumaan arjesta ja kuvittelemaan olevansa vaikkapa ihanassa hotellissa. Kylpyhuoneissa suositaan harmonista tunnelmaa ja syviä, japanilaishenkisiä kylpyammeita. Olennaista on turhien virikkeiden karsiminen.

Kodin tuoksumaailmaan panostaminen: Visuaalisten seikkojen lisäksi myös tuoksuilla on voimakas vaikutus kodin tunnelmaan ja jopa mielialoihimme. Tupruttaako sinunkin kodissasi jo diffuuseri?

Taidetta ja kirjoja esille: Oli aika, jolloin kirjat haluttiin piilottaa kaapinovien taa. Ei enää! Kaunokirjallisuuden lukeminen laajentaa maailmankuvaa sekä lisää empatiaa, kuvataiteen katsominen taas tuottaa mielihyvää. Niiden kannattaa siis antaa näkyä kodissakin.

sisustustrendit 2020
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Punavuori | Sydänkoti Juridia & Invest Oy

Lue myös: Viisi helppoa fengshui-vinkkiä

Luonnonläheisyys ja wabisabi-estetiikka

skandinaavinen sisustus
Kuva: Etuovi.com / Open Market Kiinteistönvälitys

Meillä ihmisillä on sisäänrakennettu rakkaus luontoon, se on yksi asia, jolla on hyvinvointiamme parantava vaikutus. Siksi se on hyvä tuoda myös osaksi kotia – onhan se paikka, jossa haluamme tuntea itsemme mahdollisimman tasapainoisiksi. En usko luonnollisten materiaalien, pehmeiden sävyjen ja harmonisten kokonaisuuksien menevän koskaan pois muodista.

Wabi-sabi-estetiikka: Esimerkiksi Ikean kevätmallistoon inspiraatiota on saatu luonnosta ja epätäydellisyyttä vaalivasta wabi-sabi -estetiikasta. Kodin tai siellä olevien esineiden ei tarvitse olla täydellisiä ollakseen kauniita.

Lisää vihreää: Luonnon tuominen kotiin ihan konkreettisesti onnistuu tuomalla sinne runsaasti viherkasveja tai vaikka kasvattamalla omat yrtit ja salaatit keittiössä.

Materiaalien vuoropuhelua

Sisustusbrändien kevään katalogeissa näkyy mitä upeimpia materiaaliyhdistelmiä. Värimaailman ollessa maanläheisen seesteinen, materiaaliyhdistelmät pääsevät loistamaan.

Huonekaluissa pehmeät materiaalit: Huonekaluissa pitkään vallalla on ollut sametti, mutta nyt sen paikan trendikkäimpinä materiaaleina ovat valtaamassa pehmoiset bukleekankaat ja teddy-karva. Ne näyttävät erityisen ihanilta muodoiltaan pyöreissä huonekaluissa, siitä esimerkkinä Hakolan uudet Bobo-sohvat ja -nojatuolit.

Tummat puu- ja kivilajit: Valkoinen marmori on tietysti ajaton, mutta se on viime vuosina kuulunut myös trendikkäimpiin materiaaleihin. Nyt pinnalla ovat myös näyttävän tummat, kuviolliset kivet. Myös tummemmat puulajit nostavat taas päätään.

Mix & match: Kodin trendikkäimmät asetelmat syntyvät yhdistelemällä erilaisia materiaaleja. Kirpputoreilta kannattaa nyt bongailla keramiikkaesineitä ja värillisiä lasimaljakoita.

Hakolan Bobo-sohva ja -nojatuoli Habitaressa 2019

Onko sinulla tapana seurata sisustustrendejä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio