Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Oman talon tilasuunnittelu lähtee omista toiveista ja tilantarpeesta. Suunnittelussa tulee huomioida myös rakennusoikeus ja -budjetti sekä tilankäytön tehokkuus. Kerron tässä kirjoituksessani muutamia vinkkejä, joiden avulla saat jäsenneltyä tilat ja huoneet käytännöllisesti omille paikoilleen. Kurkkaa myös edellisestä postauksestani Pohjapiirustus muuntautuvasta talostamme – unelmia ja kompromisseja, kuinka sijoitin huoneita meidän omaan tulevaan kotiimme.

– Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa. Kerron teille vaihe vaiheelta jokaisen rakentamisessa eteen tulevan asian yksityiskohtia säästelemättä – niin hyvässä kuin pahassakin – aina suunnittelusta eri vaihtoehtojen läpi toteutukseen.

Makuuhuoneet

Mieti, kuinka monta makuuhuonetta kotisi tarvitsee. Tarvitsetteko lisäksi myös työ- ja vierashuoneeksi soveltuvan tilan? Makuuhuoneille tulee varata vähintään 10 neliötä ja päämakuuhuoneelle ainakin 14m2. Päämakuuhuoneeseen tulee mahtua leveä sänky sekä mahdollisesti myös vauvan sänky ja hoitopöytä.
Suunnittele huoneisiin tilat niin sängyille, työpisteille kuin vaatesäilytyksellekin. Mieti kalusteiden sijoittelua, ikkunanäkymiä ja oven paikkaa. Mitä näet ensimmäiseksi, kun astut huoneeseen? Onko huone kesällä kuuma ja tuleeko sinne tarpeeksi luonnonvaloa?
 Kalustettuja omakotitalon huoneita
Kuva: Hobby Hall

Olohuone

Oleskelutilat tulee suunnata pääsääntöisesti pihan suuntaan. Olohuoneen ikkunoista tulisi avautua mieltä kutkuttava maisema, oli se sitten oma puutarha tai tontin rajalta avautuva metsä tai puisto. Ihanteellinen piha on valoisa ja auringon säteiden tavoitettavissa.
Oleskelutilan istumakalusteet tulee sijoittaa siten, että sinne muodostuu mukavat tilat seurustelulle. Yhdessä rivissä ei ole kiva napottaa kylki kyljessä kiinni, vaan istumapaikkoja tulisi hieman hajauttaa siten, että keskustellessa on helppo saada katsekontakti kuulijaan ja puhujaan. Jätä tilaa kulkuväylille sekä näkymille. Vaikka television rooli on selvästi hiipumassa olohuoneissamme, on myös tv-tasolle hyvä varata paikka.
Haaveiletko myös takasta? Takasta lähtee aina hormi ylöspäin katolle asti, ja varaava takka tarvitsee myös kantavan pohjan. Takka vie tilaa, mutta sitä voi hyödyntää myös avoimen tilan jakajana. Muista suunnitella myös tilat polttopuille.
kalustusesimerkki olohuone

Keittiö ja ruokailutila

Keittiöön on mukavampi kantaa kauppakasseja, kun reitti ulko-ovelta on lyhyt. Myös ruokailutilan ja keittiön välistä etäisyyttä kannattaa miettiä! Kattaminen ja pöydän siivoaminen on helpompaa, kun ruokailutila on keittiön välittömässä läheisyydessä. Kokeile mikä keittiömuodoista I-, U- vai saarekemalli toimisi tiloissasi parhaiten. Avokeittiöt ovat modernissa rakentamisessa suosittuja, mutta tällöin on syytä satsata hiljaisempiin kodinkoneisiin. Keittiön suunnittelusta tulen kertomaan vielä tarkemmin ja tuhdimmin Raksalla-blogisarjassa, joten pysy mukana!
kalustusesimerkki keittiöruokailutila
 Kuva:  Timberwise

WC-tilat

Wc-tiloja tulisi olla jokaisessa kerroksessa. Pääkerroksen wc:n tulisi olla sen kokoinen, että tarvittaessa se toimisi esteettömänä esim. pyörätuolia käyttävälle. Vessa on hyvä sijoittaa myös makuuhuoneiden ja eteisen yhteyteen, mutta muista välttää vessan oven avautumista suoraan oleskelutiloihin.

Kalustettuja huoneita

 Mitoituskuva wc-tilasta. Mikäli ovi sijoitetaan lyhyelle seinälle, täytyy seinän pituuden olla riittävä sekä ovelle, että altaan syvyydelle. 

Kylpytilat ja sauna

Montako suihkua tarvitsette? Yhdelle suihkulle on hyvä varata n. 1,2 x 1,2 metrin tila. Myös pesuainepulloille on oltava paikka. Mihin ripustat pyyhkeet? Haluatteko myös ammeen? Tuleeko teille sähkö- vai puukiuas. Puukiuas tarvitsee suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin sekä tietysti hormin, joka menee kerrosten läpi aina katolle asti. Istumalaude ja jalkatila vaatii syvyydeltään vähintään metrin. Astinpenkin sekä saunan oven väliin tulisi myös jättää astumavara. Haluatko saunaan ikkunan? Jos haluat, niin mitä ikkunasta näkyy? Saunaosaston yhteyteen kuuluvat luontevasti myös pukuhuone ja vaatehuolto. Saunasta tulee päästä näppärästi myös vilvoittelemaan, ei asuintilojen kautta.
kalustusesimerkki kylpytila
Kuva:  K-rauta

Kodinhoitohuone ja vaatesäilytys

Kodinhoitohuoneesta on hyvä olla yhteys ulos, jolloin tila toimii niin kuraeteisenä kuin vilvoitteluyhteytenäkin. Saunaan mennessä on helppo sujauttaa vaatteet suoraan pyykkikoriin ja siitä pesukoneeseen. Kodinhoitohuoneeseen mahtuu usein myös mukavasti kaappitilaa. Vaatehuone on myös käytännöllinen tila omakotitaloissa, sillä sinne saa jemmattua vaikkapa vieraspatjat. Avoimessa vaatesäilytystilassa tekstiilit ”hengittävät” vapaasti, eivätkä tule tunkkaisiksi.

kalustettuja ja mitoitettuja huoneita

Mitoituskuva on tehty Rakennustieto Oy:n julkaiseman Esteetön rakennus-
ja ympäristö -kirjan mitoituskuvaa mukaillen.

Eteinen, aula ja portaikko

Eteinen antaa kotisi ensivaikutelman, joten satsaa siihen. Mieti tilankäyttöä, valoa ja eteisestä avautuvia näkymiä. Eteiseen tulee saada mahdutettua koko katraan käyttövaatteita sekä välillä myös vieraiden ulkovaatteet. Jossain vaiheessa eteisen lattia täyttyy kengistä: omista, puolison, lasten, lasten kavereiden ja lasten kavereiden kavereiden. Eteisen neliöissä ei siis kannata säästellä.
Se missä kannattaa säästellä, on porrasaulat ja käytävät. Pyri siis sijoittamaan portaat siten, että ne johtavat suunnitellusti kerroksen eri tiloihin, ja kokeile erimuotoisia porrastyyppejä. Kiertävät U-portaat tarvitsevat n. 2×2 m2 tilan ja suorat portaat n. 1×4 m2. Lepotasolliset portaat tarvitsevat tilaa lepotason verran enemmän. Mikäli toimiva kerrossuunnittelu vaatii isomman aulatilan, tee siitä kalustettava ja käytännöllinen.
kalustusesimerkki eteinen
Kuva: Siparila

Tekninen tila ja varasto

Tekniseen tilaa täytyy mahduttaa yleensä sähkökeskus, lämminvesivaraaja, ilmanvaihtokone sekä lämmityslaite, kuten lämpöpumppu tai kaukolämpölaitteet. Nelisen neliötä on yleensä riittävä tilavaraus. IV-kone tarvitsee korvausilmalle läpiviennin, joten ihanteellisin paikka tekniselle tilalle olisi talon viileämmällä pohjoisen puolella.
Kaksikerroksisissa taloissa tulee muistaa läpivientien paikat kerroksiin! Ilmanvaihtohormit, viemäriputket yms. yhteydet tulevat viemään pohjasuunnitelmasta oman tilansa. Muista suunnittella varastotilaa myös suksille, pyörille, autonrenkaille ja mahdollisesti polttopuillekin.

Autosäilytys

Omakotitalolle kannattaa suunnitella ainakin kaksi autopaikkaa, olipa ne sitten avo-, katos- tai tallipaikkoja. Auton mitat ovat n. 2×5 metriä, mutta huomioitavaa on myös ovien avautuminen sekä mahdollisuus ottaa tavarat takaluukusta ja päästä käsiksi myös konepellin alle. Jätä siis vähintään metri pituusvaraa ja toinen metri leveyttä, kun suunnittelet tallipaikkaa yhdelle autolle.
Huomaa, että autotalli lasketaan mukaan rakennusoikeutta vähentävään kerrosalaan, mutta autokatosta ei. Autokatoksen seinäpinta-alasta on oltava avoimena väh. 30%. Huomaa myös, että rinnetalossa ei kellarikerroksen autotallia lasketa kerrosalaan, mikäli kellarikerroksessa ei ole asuinhuoneeksi määriteltäviä tiloja. Autosuojan sijoittelussa on tärkeää huomioida tonttiliittymän paikka sekä auton kääntämismahdollisuudet tontilla tai turvallisesti kadulla.

mitoitettavia tiloja ja huoneitaLuonnospiirustus: Memmu Pitkänen
Tässä esimerkit autotallin ja -katoksen mitoituksesta. Kuten voidaan todeta, ei näillä mitoilla muuta suojaan mahdukaan.

Huomaa myös huonekorkeus!

Korkeat, kahden kerroksen olohuoneet tuovat avaruutta ja muodostavat valokuiluja kerrosten välille. Ne myös avartavat toisen kerroksen näkymiä. Välipohjan aukotuksia ei myöskään lasketa mukaan kerrosalaan, joten näin saat väljyyttä suunnitteluusi. Energiatehokkuuden sekä akustiikan kannalta korkeat tilat ovat kuitenkin epäedullisia ratkaisuja. Huonekorkeutta voi myös nostaa totutusta 2600 mm:stä 2800 mm:iin! Välipohjarakenne on tavallisesti 350-400 mm paksu, mikä pitää huomoida mm. portaita ja porraskuiluja suunnittelessa.

Tässä vielä esimerkkini yhden omakotitalon hyötyneliölaskelmasta. Neliöihin ei ole laskettu seinien viemää tilaa. Tämän esimerkin kerrosala olisi n. 220m2.

Omakotitalon tilasuunnittelu

Kuvittele talosi tiloja myös muuttoa ja kalusteiden siirtoa ajatellen. Huolehdi, että väylät ja portaikot ovat tarpeeksi isot sohvalle muuttomiehineen! Suunnittelet taloa lähtökohtaisesti itsellesi, mutta talon arvon säilyttämiseksi on myös ajateltava, kuinka se palvelisi asukkaita yleisestikin. Joskus talossa asuu joku toinen!
Kysymyksiin ja kommentteihin vastailen enemmän kuin mielelläni!
P.S. Määräyksiä ja ohjeita asuntosuunnitteluun antaa myös Suomen rakentamismääräyskokoelma.

Katso myös nämä

4 kommenttia sivuun “Huomioi nämä, kun suunnittelet huoneita omaan taloosi

  1. Tärkeä postaus! Kun talon suunnittelee ajatuksella itselleen siinä varmasti viihtyy. Tai toetää ketä syyttää kun ei viihdykkään 🙂 Itse sijoittaisin kodinhoitohuoneen samaan kerrokseen mielummin makuuhuoneiden kuin suihkutilan ja saunan kanssa. Useimmitenhan pyykit viedään illalla nukkumaan mentäessä pesuun ja ainakin näin pikkulapsiperheessä puhtaiden vaatteiden jatkuva kantaminen esimerkiksi toiselle puolelle isoa omakotitaloa tai toiseen kerrokseen tuntuisi turhalta hommalta. Kylpyhuoneessa kaksi suihkua kuulostaa luksukselta, mutta kokemuksesta voin sanoa että käyttö jäi ainakin meillä hyvin vähälle. Itse inhoan suosittuja avokeittiöitä: kun ei jaksa aina keittiötä olla siivoamassa on tekemättömiä kotitöitä kurja olohuoneesta tuijotella. Olohuoneeseen laittaisin kaikki liikenevät neliöt, siellähän sitä eniten oleskellaan. Eteinen on myös tärkeä! Välttelisin viimeiseen asti käytävämallista eteistä. Avoimemmassa hallityyppisessä ratkaisussa kuluu ehkä muutama neliö enemmän, mutta se on huomattavasti mukavempi vieraiden, lasten, koirien, kauppakassien ja aamusuukkojen kanssa 🙂

    1. Hei Erika,

      Kiitos täydentävästä viestistäsi! On totta, että omat tarpeet huomaa usein vasta käytännönkokemuksen myötä. Toisaalta myös tarpeet ja käytännötkin muuttuvat ajan kanssa, joten täydellistä kotia voi olla mahdoton saavuttaa 🙂

      Kodinhoitohuone on kätevä makkareiden yhteydessä, kunhan muistaa kiinnittää huomiota ääneneristävyyteen ja sitä ajatellen myös tilojen sijoitteluun. Meillä päivän pyykit pestään yleensä ilta-aikaan iltapesujen yhteydessä, ja silloin on parempi lingota kauempana makuuhuoneista 🙂 Itse ajattelin ratkaista tuon turhan vaatteiden raahaamisen pyykkikuilun avulla, tosin ylöspäinhän sitä kantamista tulee jokatapauksessa.

      Oikea suihkujen lukumääräkin on varmasti hyvin perhekohtaista. Meillä haluaa kaikki aina samaan aikaan saunasta suihkuun, eikä yhdellä pärjättäisi mitenkään.

      Meillä on ollut aina asunnoissamme erillinen keittiö, ja jostain syystä kaikki vieraat pakkautuvat aina kyökin neliöihin olohuoneen sijaan. Sama ”ongelma” on havaittu todennäköisesti muissakin talouksissa, kun nämä avokeittiöt ovat pitäneet pintansa asuntojen pohjakuvissa. On kuitenkin plussaa, jos varsinkin tiskiallas saadaan sijoitettua kulman tai seinäkkeen taakse, jolloin tiskivuori ei pilkota olkkarin puolelle. Eihän sitä heti jaksa olla siivoamassa, kun on maha täynnä hyvää ruokaa 🙂
      Ja toinen on sitten se liesituulettimen, astianpesukoneen ja mahdollisesti jääpalakoneenkin aiheuttamat desibelit!

      Ja aah, kyllä! Eteinen ei voi olla liian iso 😉

      Lisää vinkkejä ja kokemuksia ”täydellisestä” kodista kaivataan! Kiitos vielä, Erika, Sinulle!!

      /Memmu

  2. Hienoa Memmu kun jaat ajatuksiasi ja kokemuksiasi rakentamisesta muiden kanssa. Tämänkaltaisten blogien arvoa on vaikea mitata koska ne saattavat auttaa lukijoitaan välttämään sellaisia virheitä ja ratkaisuja joita sitten harmiteltaisiin pitkään. Osa arkkitehdeistä muuten tarjoaa ilmastointikonetta ja lämminvesivaraajaa kodinhoitohuoneeseen mutta kannattaa miettiä olisiko sittenkin parempi tehdä oma tekninen tila. Näin saa rajattua mm meluäänet tuohon tilaan ja sinne voi laittaa keskitetysti kaikki taloautomaatiot aina keskuspölynimuria myöten. Eihän sitä ääntä päivällä huomaa mutta nukkumaanmennessä osaa arvostaa hyvää melueristystä.

    Yksi mitä itse suosittelen vähintään yhdelle ulko-ovelle on kurasyöppö. Ei ole iso juttu rakennusvaiheessa mutta auttaa kummasti asumisessa.

    Ja laitattehan jokaisen ulko-oven eteen ainakin jonkinlaisen lipan tai katoksen. Se säästää ovea säärasitukselta ja tekee sisääntulosta mukavampaa.

    1. Hei,

      Allekirjoitan kaikki mainitsemasi asiat. Meillä tulee tekniikka tekniseen tilaan jo esteettisistäkin syistä. Kodinhoitohuoneen neliöt on käytännöllisempääkin käyttää ennemmin kodin säilytykseen kuin ruman iv-koneen sijoittamiseen. Tekniseen tilaan mahtuu yllättävän paljon tavaraa, kun joitakin laitteita voi olla mahdollista sijoittaa myös päällekkäin.

      Meille on tulossa niin kurasyöppö kuin lipatkin ulko-ovien eteen. Kura-allas tullaan toteuttamaan ns. kaukalona, ja se on kätevä niin koiran, muksujen kuin omien kumppareittenkin pesemiseen. Eli varmasti käyttöön tulee!
      Ulko-ovien päällä olevat lipat osoittavat myös selvemmin sisääntulon paikan ja ryhdittää mukavasti julkisivuja.

      Kiitos Sinullekin näistä vinkeistä! Välillä on kiva oppia myös kokeneemman kantapään kautta 🙂

      Memmu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio