Etuovi.com

Oma toimitus

Tuntuuko ajatus asunnon vaihtamisesta; uuden etsimisestä ja vanhan myymisestä vaikealta ja hankalalta? Et ole ainoa, sillä tekemiemme käyttäjähaastatteluiden perusteella asunnon vaihtamiseen liittyvät eri osa-alueet ja koko prosessi tuntuu useimpien asunnonvaihtajien mielestä vaikeasti hahmottuvalta ja raskaalta.

mustavalkoinen skandinaavinen keittiö
Kuva: Etuovi.com / Kahdeksas päivä Oy, Helsinki-Etelä / Helsinki, Kallio, 1h + k, 42,3 m²

Miten asunnon vaihtaminen etenee?

Haastattelimme palvelumme kehitystyön taustaksi niin omistusasunnossa kuin vuokralla asuvia henkilöitä, jotka olivat vasta miettimässä asunnonvaihtoa tai juuri myyneet, vuokranneet tai ostaneet asunnon.

Halusimme saada lisää taustatietoa ja ymmärrystä siitä, mitä ajatuksia ja tunteita asunnonvaihdon eri vaiheisiin liittyy, ja miten jatkossa voisimme Etuovi.comin palveluissa ottaa niitä paremmin huomioon. Samalla hahmottelimme kokonaiskuvaa koko asunnonvaihdon prosessin eri vaiheista sekä niihin liittyvistä tarpeista.

Asunnon vaihtamiseen liittyy neljä selkeästi toisistaan erottuvaa vaihetta:

  1. unelmointi
  2. asunnon ostaminen
  3. asunnon myyminen sekä
  4. kodin personointi, johon kuuluu sisustaminen, remontointi ja muutto.

Palvelumuotoilija Ulla Holma Shape Helsingistä kertoo:

Haastatteluidemme perusteella aktiivisessa asunnonvaihtotilanteessa olevilla ihmisillä on puutteellinen hallinnan tunne kokonaisprosessista. He eivät tiedä tai muista, mitä kaikkia asioita asunnonvaihtosykliin kuuluu, ja mitkä tilanteet ja tapahtumaketjut seuraavat luonnollisesti toisiaan. Tästä johtuen he kokevat kokonaisuuden ahdistavana ja vaikeana.

skandinaavinen sisustus ruokailutilassa
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | LHK-invest Oy / Tammisalo, Helsinki, rivitalo 3-4h + k, 87,0 m²

Kaikki alkaa unelmoinnista

Asunnon vaihtaminen alkaa usein unelmoinnista; haaveillaan uudesta kodista tai paremmasta asumisesta. Etsitään ideoita nykyisen tai uuden kodin sisustamiseen ja remontointiin. Unelmoijia kiinnostavat kauniisti sisustetut kodit, erikoiset talot, poikkeavat ratkaisut asunnoissa tai julkkisten kodit. Miten muut asuvat ja mitä ideoita niistä voisin löytää omaan kotiini? Näitä ideoita keräämme Etuovi.comin Ideat & Vinkit -osioon

Unelmointiin liittyy paljon positiivisia tunteita ja mahdollisuuksien miettimistä. Samalla mietitään myös itselle ja perheelle tärkeitä kriteereitä ja mieltymyksiä asumiseen liittyen. Usein omien mieltymysten yhdistäminen tarjolla oleviin kohteisiin liittyen on hankalaa:

Emme koskaan tule löytämään sopivaa asuntoa, joka täyttäisi meidän kaikkien tarpeet ja jonka sijainti ja hinta olisivat hyvät. ” (Etuovi.com: käyttäjähaastattelu 2016)

Unelmointi luo positiivisia odotuksia, mutta omien tarpeiden ja tarjolla olevien asuntojen yhteen sovittaminen herättää ristiriitaisia tunteita. Ajatus uudesta asunnosta voi tuntua uuvuttavalta, koska tiedostetaan, että edessä on pitkä ja työläs prosessi.

Asuntoilmoittelua seurataan pitkään

Asunnonvaihtajat seuraavat pitkään asuntoilmoittelua myytävistä kohteista ennen varsinaisen ostopäätöksen syntymistä erilaisten vaihtoehtojen kartoittamiseksi. Etuovi.comin verkkoanalyytikko Johanna Stenberg kertoo:

Keväällä 2017 tekemämme tutkimuksen mukaan yli puolet asunnon ostajista seurasi asuntoilmoittelua minimissään 6 kuukautta. Jopa yli vuoden seurasi 22 % ostajista. Valtaosa asunnon ostajista (yli 80 %) seurasi asuntoilmoittelua nimenomaan internetistä ja asuntojen markkinapaikoilta kuten Etuovi.comista ja Oikotie.fistä.” (Lähde: Etuovi.comin Asunnon osto- ja myyntiprosessitutkimus 2017, Kantar TNS Oy)

 

vihreä piha ja puutarha merenrantakodissa
Kuva: Etuovi.com / West-House LKV /Loviisa, omakotitalo, 6h + k + s + khh, 203 m2

Uuden asunnon etsintä sisältää monivaiheista kartoitusta, alueita ja toiveita on paljon. Asuntokohteiden lisäksi asunnon vaihtajia kiinnostaa myös tieto asuinalueista, niiden liikenneyhteyksistä ja palveluista. Kun vaihtoehtojen kartoitus pitkittyy, alkaa se tuntua asunnon vaihtajasta rasittavalta.

Kartoitus oli kokonaisuudessaan rasittavaa ja aikaa vievää. Kävimme asunnonvaihtopalveluissa noin tunnin välein tutkimassa josko uusia kohteita olisi tullut.” (Etuovi.com: käyttäjähaastattelu 2016)

Onko tämä juuri se oikea uusi koti?

Asunnon vaihtajat miettivät ja epäröivät useamman kohteen kartoituksen jälkeen, että onko juuri tämä kohde se oikea uusi koti. He kokivat haastavaksi ja hankalaksi asuntojen ominaisuuksien yhdistämisen haluttuun hintaan ja sijaintiin sekä mahdollisten kompromissien tekemisen. Täyttääkö tämä asunto vaatimuksemme ja tarpeemme? Tuntuuko juuri tämä asunto varmasti siltä oikealta kodilta?

Usein samaan aikaan uuden asunnon etsimisen kanssa ollaan myymässä vanhaa asuntoa.

Trendinä viimeisen kymmenen vuoden aikana näyttääkin olevan, että vanha asunto myydään useammin ennen uuden asunnon ostamista, toteaa verkkoanalyytikko Johanna Stenberg.

Täältä blogista löytyy lisää tarinoita oman asunnon myynnistä. Tulossa pian lisää juttua asunnon vaihtajien kokemuksista ja ajatuksista, miten asunnon vaihtaminen sujuu. Seuraa blogia 🙂

Käy katsomassa, mitä uutta meillä on nyt kehitteillä asunnon vaihtajille – kokeile.etuovi.com mobiilissa!

-Minna Etuovi.comista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio